Hof van Beroep verbiedt voorlopig uitlevering van veroordeelde aan Iran

Beveiliging aan de rechtbank in Antwerpen tijdens het proces van Assadi. © Belga

Het Hof van Beroep van Brussel heeft de Belgische staat vrijdagavond met een beschikking verboden om de tot twintig jaar cel veroordeelde Iraanse diplomaat Assadollah Assadi uit te leveren aan Iran.

Assadollah Assadi werd in 2021 door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar vanwege poging tot terroristische moord, wegens zijn betrokkenheid bij een verijdelde bomaanslag in Parijs.

Meerdere personen, onder wie slachtoffers die zich burgerlijke partij hadden gesteld op het proces tegen Assadi, en de Nationale Raad voor het Verzet in Iran (NCRI) hadden een kortgeding ingespannen onmiddellijk na de stemming woensdag in de Kamer over het wetsontwerp dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren. Na donderdag door de rechtbank van eerste aanleg in Brussel te zijn afgewezen, hebben de eisers vrijdag hun beroep gewonnen.

500.000 euro

Het Hof van Beroep ‘beveelt dat het de Belgische Staat op straffe van een geldboete van 500.000 euro voorlopig wordt verboden om Assadollah Assadi, geboren in Iran op 22 december 1971 en definitief veroordeeld door de correctionele rechtbank van Antwerpen op 4 februari 2021, vanuit de Belgische gevangenis waar hij een straf van 20 jaar uitzit, op welke wijze dan ook over te brengen naar welke buitenlandse staat dan ook, en in het bijzonder, maar niet uitsluitend, naar de Islamitische Republiek Iran’.

Hoorzitting

Het Hof merkt op dat de rechten van de eisers ‘onherstelbaar zouden kunnen worden geschonden indien Assadi aan de Iraanse autoriteiten zou worden overgeleverd, zonder enige mogelijkheid van hoor en wederhoor’. Het verbod geldt daarom ’totdat een hoorzitting op tegenspraak (waar de partijen aanwezig zijn of vertegenwoordigd door een advocaat, red.) kan worden gehouden’.  De eisers moeten de Belgische staat nu binnen 24 uur dagvaarden voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel voor zo’ n hoorzitting.

De plenaire vergadering van de Kamer keurde woensdag het wetsontwerp goed dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren.

Een van de gevangenen die bij een uitwisseling met Assadi zou kunnen vrijkomen, is de in Iran ter dood veroordeelde VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali.

Partner Content