"Wat houdt je tegen? Kijk eens om je heen, hoe je daar in je comfortabele leven zit, is dit hoe je wilt sterven?", vraagt Abu Dujana al Hindi zich af in een professioneel gemonteerde promo-video met de titel 'Er is geen leven zonder jihad' die op internet circuleert.

Abu Dujana is een moslim uit Groot-Brittannië die zich bij de gewapende strijd in Syrië en Irak heeft aangesloten. Samen met andere 'broeders' probeert hij westerse jongeren over te halen ook een jihadi te worden.

Hij speelt daarbij vooral in op angst voor de dood. "Wat houdt je tegen, is het je welvaart? Denk je dat je rijkdommen de dood kunnen uitstellen? Denk je dat je op de dag dat Allah komt iets hebt aan je bezittingen?"

'Jihadi's voelen geen pijn'

Volgens Abu Dujana wordt de dood alleen maar pijnlijker als je er bang voor bent. "Als je niet komt (naar Irak of Syrië) uit angst voor de dood, bedenk je dan dat je hoe dan ook zult sterven, maar dat het dan veel pijnlijker voor je zal zijn. Want jihadi's voelen geen pijn bij de dood. Als je bang bent voor de dood, dan zal de dood nog erger voor jou zijn. Alleen Allah kan je van die angst bevrijden."

'We kennen geen grenzen'

Dat ook deze moslims zich bij de terroristische organisatie ISIS hebben aangesloten, blijkt uit de woorden van de eveneens Britse Abu Muthanna al Yemeni: "Alle moslims steunen ons in de strijd tegen vijanden van de islam. We gaan de sharia invoeren in Syrië, Irak en dan komen we terug en doen we hetzelfde in Libanon en Jordanië, we kennen geen grenzen."

Een andere jihadi speelt in op de depressieve gevoelens van westerse moslims. "Broeders en zusters in het westen, ik weet hoe jullie je daar voelen. In het hart voel je je depressief. Het enige geneesmiddel is de jihad. Kom naar de jihad en voel de eer die wij voelen en voel het geluk dat wij voelen."

Inlichtingendiensten lopen achter de feiten aan

Het is één van de video's die door de terroristische organisatie ISIS op het YouTube-kanaal is geplaatst. In de video's schetsen terroristen een rooskleurig beeld van de terreur die zij in het Midden-Oosten zaaien onder onschuldige burgers.

Omdat westerse moslims vaak met dit soort filmpjes stiekem op het internet door terroristen worden verleid tot een reis naar Irak of Syrië is het voor de inlichtingendiensten steeds lastiger om grip te krijgen op de jihadbeweging. Dat staat althans in een nota van de Nederlandse geheime dienst AIVD die volgende week zal verschijnen, meldt de krant NRC Handelsblad. Ook uit belgië zijn er, zoals bekend, tientallen moslimjongeren naar Syrië vetrokken om te vechten. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

"Wat houdt je tegen? Kijk eens om je heen, hoe je daar in je comfortabele leven zit, is dit hoe je wilt sterven?", vraagt Abu Dujana al Hindi zich af in een professioneel gemonteerde promo-video met de titel 'Er is geen leven zonder jihad' die op internet circuleert.Abu Dujana is een moslim uit Groot-Brittannië die zich bij de gewapende strijd in Syrië en Irak heeft aangesloten. Samen met andere 'broeders' probeert hij westerse jongeren over te halen ook een jihadi te worden.Hij speelt daarbij vooral in op angst voor de dood. "Wat houdt je tegen, is het je welvaart? Denk je dat je rijkdommen de dood kunnen uitstellen? Denk je dat je op de dag dat Allah komt iets hebt aan je bezittingen?"Volgens Abu Dujana wordt de dood alleen maar pijnlijker als je er bang voor bent. "Als je niet komt (naar Irak of Syrië) uit angst voor de dood, bedenk je dan dat je hoe dan ook zult sterven, maar dat het dan veel pijnlijker voor je zal zijn. Want jihadi's voelen geen pijn bij de dood. Als je bang bent voor de dood, dan zal de dood nog erger voor jou zijn. Alleen Allah kan je van die angst bevrijden."Dat ook deze moslims zich bij de terroristische organisatie ISIS hebben aangesloten, blijkt uit de woorden van de eveneens Britse Abu Muthanna al Yemeni: "Alle moslims steunen ons in de strijd tegen vijanden van de islam. We gaan de sharia invoeren in Syrië, Irak en dan komen we terug en doen we hetzelfde in Libanon en Jordanië, we kennen geen grenzen."Een andere jihadi speelt in op de depressieve gevoelens van westerse moslims. "Broeders en zusters in het westen, ik weet hoe jullie je daar voelen. In het hart voel je je depressief. Het enige geneesmiddel is de jihad. Kom naar de jihad en voel de eer die wij voelen en voel het geluk dat wij voelen."Het is één van de video's die door de terroristische organisatie ISIS op het YouTube-kanaal is geplaatst. In de video's schetsen terroristen een rooskleurig beeld van de terreur die zij in het Midden-Oosten zaaien onder onschuldige burgers.Omdat westerse moslims vaak met dit soort filmpjes stiekem op het internet door terroristen worden verleid tot een reis naar Irak of Syrië is het voor de inlichtingendiensten steeds lastiger om grip te krijgen op de jihadbeweging. Dat staat althans in een nota van de Nederlandse geheime dienst AIVD die volgende week zal verschijnen, meldt de krant NRC Handelsblad. Ook uit belgië zijn er, zoals bekend, tientallen moslimjongeren naar Syrië vetrokken om te vechten. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)