Oostenrijk overweegt om de Brennerpas te sluiten als het aantal migranten en vluchtelingen dat via Italië het land probeert binnen te raken, stijgt. Wenen vreest daarvoor nu de vluchtelingenstroom via de Balkanroute drastisch afneemt als gevolg van het Europees-Turks vluchtelingenakkoord.

Helmut Tomac, de politiechef van de Oostenrijkse deelstaat Tirol, onthulde vandaag de hoekstenen van die plannen, meldt de lokale krant Tiroler Tageszeitung. Zo willen de Oostenrijkers een hek van 377 meter bouwen, moeten er vier checkpoints op de rijbaan komen (zie infokaart onderaan) alsook controles van vracht- en personenwagens en op de trein tussen Brenner en Steinach.

De Brennerpas tussen Oostenrijk en Italië

Italië

Nog volgens de krant hangt het hek af van de bereidheid van Italië om mee te werken. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft vandaag echter al laten weten dat hij de Oostenrijkse plannen 'schaamteloos' vindt en dat ze volgens hem ingaan tegen de Europese wetten en 'tegen de geschiedenis en de toekomst van het continent'.

Hij zegt ook dat het aantal vluchtelingen dat in de eerste maanden van dit jaar via de Middellandse Zee naar Italië is gekomen, lager ligt dan in dezelfde periode in 2014 en vergelijkbaar is met de eerste maanden van vorig jaar.

Noodtoestand

Het parlement in Wenen heeft intussen met een afgetekende meerderheid een verstrenging van het asielrecht goedgekeurd. Daardoor maken mensen die bescherming zoeken, nog nauwelijks kans op asiel. Enkel asielaanvragen van bepaalde vluchtelingen kunnen nog aangenomen worden. Daartoe behoren mensen, die in Oostenrijk naaste familieleden hebben, onbegeleide minderjarigen en vrouwen met kleine kinderen.

Ook kan het land voortaan een 'noodtoestand' uitroepen. Die is voorlopig beperkt tot zes maanden, maar kan tot twee jaar verlengd worden.

De Alpenrepubliek wil in 2016 nog hoogstens 37.500 asielzoekers opnemen. Momenteel liggen 18.000 aanvragen op tafel. Vorig jaar registreerde Oostenrijk circa 90.000 asielaanvragen, per inwoner is dat het op een na hoogste aantal in de Europese Unie.

Omstreden

De Groenen hekelden de nieuwe regeling. 'Daarmee wordt het asielrecht volledig teniet gedaan en de rechtsstaat uitgehold', zei partijleidster Eva Glawischnig.

Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka (ÖVP) rechtvaardigde de beslissing. 'De grenzen van onze capaciteit oriënteren zich naar Oostenrijkse vrouwen en Oostenrijkse mannen', aldus Sobotka.

Vele organisaties, zoals de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR, het Ludwig Boltzmann-Instituut voor Mensenrechten en de katholieke bisschoppenconferentie, hebben zich tegen het pakket maatregelen uitgesproken.

Voor de rechtse partij FPÖ gaan de maatregelen dan weer niet ver genoeg. Eerder deze week won de kandidaat van de extreemrechtse partij FPÖ, Norbert Hofer, overtuigend de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. (KVDA)

Austria Presse Agentur (APA)
© Austria Presse Agentur (APA)
Oostenrijk overweegt om de Brennerpas te sluiten als het aantal migranten en vluchtelingen dat via Italië het land probeert binnen te raken, stijgt. Wenen vreest daarvoor nu de vluchtelingenstroom via de Balkanroute drastisch afneemt als gevolg van het Europees-Turks vluchtelingenakkoord. Helmut Tomac, de politiechef van de Oostenrijkse deelstaat Tirol, onthulde vandaag de hoekstenen van die plannen, meldt de lokale krant Tiroler Tageszeitung. Zo willen de Oostenrijkers een hek van 377 meter bouwen, moeten er vier checkpoints op de rijbaan komen (zie infokaart onderaan) alsook controles van vracht- en personenwagens en op de trein tussen Brenner en Steinach.De Brennerpas tussen Oostenrijk en ItaliëItaliëNog volgens de krant hangt het hek af van de bereidheid van Italië om mee te werken. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft vandaag echter al laten weten dat hij de Oostenrijkse plannen 'schaamteloos' vindt en dat ze volgens hem ingaan tegen de Europese wetten en 'tegen de geschiedenis en de toekomst van het continent'. Hij zegt ook dat het aantal vluchtelingen dat in de eerste maanden van dit jaar via de Middellandse Zee naar Italië is gekomen, lager ligt dan in dezelfde periode in 2014 en vergelijkbaar is met de eerste maanden van vorig jaar.Het parlement in Wenen heeft intussen met een afgetekende meerderheid een verstrenging van het asielrecht goedgekeurd. Daardoor maken mensen die bescherming zoeken, nog nauwelijks kans op asiel. Enkel asielaanvragen van bepaalde vluchtelingen kunnen nog aangenomen worden. Daartoe behoren mensen, die in Oostenrijk naaste familieleden hebben, onbegeleide minderjarigen en vrouwen met kleine kinderen. Ook kan het land voortaan een 'noodtoestand' uitroepen. Die is voorlopig beperkt tot zes maanden, maar kan tot twee jaar verlengd worden. De Alpenrepubliek wil in 2016 nog hoogstens 37.500 asielzoekers opnemen. Momenteel liggen 18.000 aanvragen op tafel. Vorig jaar registreerde Oostenrijk circa 90.000 asielaanvragen, per inwoner is dat het op een na hoogste aantal in de Europese Unie. De Groenen hekelden de nieuwe regeling. 'Daarmee wordt het asielrecht volledig teniet gedaan en de rechtsstaat uitgehold', zei partijleidster Eva Glawischnig. Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka (ÖVP) rechtvaardigde de beslissing. 'De grenzen van onze capaciteit oriënteren zich naar Oostenrijkse vrouwen en Oostenrijkse mannen', aldus Sobotka. Vele organisaties, zoals de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR, het Ludwig Boltzmann-Instituut voor Mensenrechten en de katholieke bisschoppenconferentie, hebben zich tegen het pakket maatregelen uitgesproken. Voor de rechtse partij FPÖ gaan de maatregelen dan weer niet ver genoeg. Eerder deze week won de kandidaat van de extreemrechtse partij FPÖ, Norbert Hofer, overtuigend de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. (KVDA)