"Tijdens onze missie in Congo heb ik met acht verschillende ministers en de president gesproken, en daarbij is niet gesproken over de onderwerpen die blijkbaar in België ophef veroorzaakt hebben", zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) na het onderhoud dat hij en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) met president Joseph Kabila hadden.

"Vooral in België lijken sommige mensen problemen te hebben met wat ik zaterdagavond in de residentie van de ambassadeur gezegd heb." De Croo had daar gezegd dat België het status-quo in Congo niet kan aanvaarden.

'Vooruitgang geboekt'

Reynders zei dat hij sinds zijn laatste bezoek aan Congo vooruitgang opgemerkt heeft. "Er is vooruitgang geboekt in het democratisch proces, met de publicatie van de kieskalender, en de rebellengroeperingen in het oosten van Congo worden aangepakt", aldus de minister. "We werken goed samen met Congo. Het glas is nog even vol als voor de missie, en we gaan proberen de komende jaren dat glas nog voller te krijgen."

De ministers haalden in het gesprek met Kabila het belang aan van een groei die ten goede komt van het hele Congolese volk, en dat die economische groei hand in hand moet gaan met respect voor de mensenrechten.

"Hoe Kabila daarop gereageerd heeft? Dat moet u aan hem vragen", zei De Croo. Kabila liet echter geen journalisten, ook geen beeldpers, toe bij zijn gesprek met de Belgische ministers. (Belga/WB)

"Tijdens onze missie in Congo heb ik met acht verschillende ministers en de president gesproken, en daarbij is niet gesproken over de onderwerpen die blijkbaar in België ophef veroorzaakt hebben", zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) na het onderhoud dat hij en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) met president Joseph Kabila hadden. "Vooral in België lijken sommige mensen problemen te hebben met wat ik zaterdagavond in de residentie van de ambassadeur gezegd heb." De Croo had daar gezegd dat België het status-quo in Congo niet kan aanvaarden. Reynders zei dat hij sinds zijn laatste bezoek aan Congo vooruitgang opgemerkt heeft. "Er is vooruitgang geboekt in het democratisch proces, met de publicatie van de kieskalender, en de rebellengroeperingen in het oosten van Congo worden aangepakt", aldus de minister. "We werken goed samen met Congo. Het glas is nog even vol als voor de missie, en we gaan proberen de komende jaren dat glas nog voller te krijgen." De ministers haalden in het gesprek met Kabila het belang aan van een groei die ten goede komt van het hele Congolese volk, en dat die economische groei hand in hand moet gaan met respect voor de mensenrechten. "Hoe Kabila daarop gereageerd heeft? Dat moet u aan hem vragen", zei De Croo. Kabila liet echter geen journalisten, ook geen beeldpers, toe bij zijn gesprek met de Belgische ministers. (Belga/WB)