Hoe de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak zichzelf financiert, blijft vooral voer voor speculatie. Maar gelekte documenten geven mogelijk voor het eerst echt inzicht in de begroting van de terreurgroep. Daaruit blijkt dat niet olie, maar het in beslag nemen van bezittingen van inwoners de belangrijkste bron van inkomsten is.

Deir ez-Zor

Aymen Jawad al-Tamimi, een jihadexpert van het Britse Middle East Forum die zich in de buurt van de Syrische grens bevindt, publiceerde de documenten online en vertaalde ze. Hij schrijft dat ze komen van het financieel bestuur van de Oost-Syrische provincie Deir ez-Zor, die sinds begin 2014 onder controle van IS staat.

'Hoewel vaak wordt aangenomen dat IS gesponsord wordt vanuit de Arabische Golfregio, lijkt het er steeds meer op dat het grotendeels zelf zijn inkomsten genereert,' schrijft Tamimi.

Confiscaties

De documenten geven volgens Tamimi een gedetailleerd beeld van de uitgaven en inkomsten van de IS in (het olierijke) Deir ez-Zor over een maand, tussen 23 december 2014 en 22 januari 2015. Het grootste deel van de inkomsten, bijna 45 procent, wordt toegeschreven aan 'inbeslagnemingen'. Andere voorname bronnen van inkomsten zijn de verkoop van olie en taksen.

Een Iraakse sjiitische strijder houdt een vlag van IS vast terwijl in Baiji., AFP
Een Iraakse sjiitische strijder houdt een vlag van IS vast terwijl in Baiji. © AFP

'Die confiscaties komen wellicht van burgers die uit hun huizen zijn gevlucht, boetes voor schendingen van IS-regels en illegale smokkel van verboden producten zoals sigaretten en alcohol,' schrijft Tamimi.

'Als je drie keer op rij een gebed mist, dan wordt je winkel afgepakt', legt hij uit aan Vice News. 'Vervoer je verboden goederen zoals sigaretten, dan nemen ze het geld af dat je bij je hebt.'

Militair

Het grootste deel van de uitgaven, 63 procent, ging naar de militaire operaties van de IS, in de vorm van salarissen en de uitbouw van basissen. Zo'n 10 procent ging naar de politiemacht, nog eens circa 2 miljoen naar onderwijs, media, gezondheidszorg en andere sociale instituties.

Een en ander ondermijnt volgens Tamimi de propaganda van de IS. 'Dat de groepering het grootste deel van haar inkomsten haalt uit het bestelen van mensen, is geen goede reclame'. (KVDA)

Hoe de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak zichzelf financiert, blijft vooral voer voor speculatie. Maar gelekte documenten geven mogelijk voor het eerst echt inzicht in de begroting van de terreurgroep. Daaruit blijkt dat niet olie, maar het in beslag nemen van bezittingen van inwoners de belangrijkste bron van inkomsten is.Aymen Jawad al-Tamimi, een jihadexpert van het Britse Middle East Forum die zich in de buurt van de Syrische grens bevindt, publiceerde de documenten online en vertaalde ze. Hij schrijft dat ze komen van het financieel bestuur van de Oost-Syrische provincie Deir ez-Zor, die sinds begin 2014 onder controle van IS staat.'Hoewel vaak wordt aangenomen dat IS gesponsord wordt vanuit de Arabische Golfregio, lijkt het er steeds meer op dat het grotendeels zelf zijn inkomsten genereert,' schrijft Tamimi.De documenten geven volgens Tamimi een gedetailleerd beeld van de uitgaven en inkomsten van de IS in (het olierijke) Deir ez-Zor over een maand, tussen 23 december 2014 en 22 januari 2015. Het grootste deel van de inkomsten, bijna 45 procent, wordt toegeschreven aan 'inbeslagnemingen'. Andere voorname bronnen van inkomsten zijn de verkoop van olie en taksen.'Die confiscaties komen wellicht van burgers die uit hun huizen zijn gevlucht, boetes voor schendingen van IS-regels en illegale smokkel van verboden producten zoals sigaretten en alcohol,' schrijft Tamimi.'Als je drie keer op rij een gebed mist, dan wordt je winkel afgepakt', legt hij uit aan Vice News. 'Vervoer je verboden goederen zoals sigaretten, dan nemen ze het geld af dat je bij je hebt.'Het grootste deel van de uitgaven, 63 procent, ging naar de militaire operaties van de IS, in de vorm van salarissen en de uitbouw van basissen. Zo'n 10 procent ging naar de politiemacht, nog eens circa 2 miljoen naar onderwijs, media, gezondheidszorg en andere sociale instituties.Een en ander ondermijnt volgens Tamimi de propaganda van de IS. 'Dat de groepering het grootste deel van haar inkomsten haalt uit het bestelen van mensen, is geen goede reclame'. (KVDA)