De 37-jarige Iraanse Maryam Mirzakhani werd de eerste vrouw die een Fields-medaille wint. De Fields-medaille is de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen, en wordt ook wel de "Nobelprijs voor Wiskunde" genoemd.

De Iraanse president Hassan Rouhani feliciteerde Mirzakhani afgelopen week met een tweet. Niet bijzonders, maar de foto die Rouhani aan de tweet hing was dat wel: de wetenschapster was namelijk afgebeeld zonder hoofddoek of hidjab. Die is sinds 1979 verplicht in Iran. Vrouwen die de wet overtreden wachten zware straffen zoals gevangenis en zweepslagen. Ook mannen moeten zich schikken naar deze 'modepolitie'. Hemden met korte mouwen of korte broeken gelden in Iran als decadent, als een teken van 'westerse vulgariteit'.

Maar terwijl de president een foto tweette van Mirzakhani met onbedekte haren, hadden de kranten het moeilijker met het portret van de professor. De Iraanse staatskrant photoshopte een hoofddoek op het hoofd van Mirzakhani en een andere krant publiceerde een tekening die enkel haar gezicht toonde.

Veel Iraniërs zien de tweet van de president, die al bijna 4.000 keer geretweet werd, als een sterk politiek statement. Ze beschouwen het als een bewijs dat de in 2013 verkozen president meer waarde hecht aan hersenen dan aan een hoofddoek.

De 65-jarige Rouhani heeft eerder al gezegd dat hij een voorstander is van een meer gematigde aanpak van de islamitische kleidingvoorschriften.

Het is overigens niet de eerste keer dat Rouhani een opmerkelijke tweet de wereld instuurt. Toen een aantal jongeren werd opgepakt nadat ze op de tonen van het liedje 'Happy' van Pharrell Williams hadden gedanst, tweette hij het volgende:

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

De 37-jarige Iraanse Maryam Mirzakhani werd de eerste vrouw die een Fields-medaille wint. De Fields-medaille is de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen, en wordt ook wel de "Nobelprijs voor Wiskunde" genoemd. De Iraanse president Hassan Rouhani feliciteerde Mirzakhani afgelopen week met een tweet. Niet bijzonders, maar de foto die Rouhani aan de tweet hing was dat wel: de wetenschapster was namelijk afgebeeld zonder hoofddoek of hidjab. Die is sinds 1979 verplicht in Iran. Vrouwen die de wet overtreden wachten zware straffen zoals gevangenis en zweepslagen. Ook mannen moeten zich schikken naar deze 'modepolitie'. Hemden met korte mouwen of korte broeken gelden in Iran als decadent, als een teken van 'westerse vulgariteit'.Maar terwijl de president een foto tweette van Mirzakhani met onbedekte haren, hadden de kranten het moeilijker met het portret van de professor. De Iraanse staatskrant photoshopte een hoofddoek op het hoofd van Mirzakhani en een andere krant publiceerde een tekening die enkel haar gezicht toonde.Veel Iraniërs zien de tweet van de president, die al bijna 4.000 keer geretweet werd, als een sterk politiek statement. Ze beschouwen het als een bewijs dat de in 2013 verkozen president meer waarde hecht aan hersenen dan aan een hoofddoek. De 65-jarige Rouhani heeft eerder al gezegd dat hij een voorstander is van een meer gematigde aanpak van de islamitische kleidingvoorschriften. Het is overigens niet de eerste keer dat Rouhani een opmerkelijke tweet de wereld instuurt. Toen een aantal jongeren werd opgepakt nadat ze op de tonen van het liedje 'Happy' van Pharrell Williams hadden gedanst, tweette hij het volgende: