Hoe het ontslag van Steve Bannon de Republikeinen zal verdelen

Bannon maakte zichzelf onmogelijk door herhaaldelijke beledigingen en door alle krediet op te eisen voor zijn verkiezingsoverwinning. © Reuters
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

Het ontslag van Steve Bannon, de topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, dreigt een wig te drijven tussen de Republikeinen.

‘Een populistische held.’ Zo omschrijft Breitbart.com de nationalistische Steve Bannon – hij was de drijvende kracht achter de migratieban voor een aantal moslimlanden. Bannon was vroeger al hoofdredacteur van de rechts-radicale website en keert na zijn ontslag terug. De tientallen miljoenen volgers vormen de kern van Trumps electoraat.

Volgens vele analisten was Bannon het ideologische brein achter Trump. Betekent zijn ontslag dat de president een andere koers zal varen? De beruchte politieke adviseur Roger Stone, die een directe lijn heeft met Trump en net als Bannon een rechtse populist is, schreef in een opiniestuk dat het ontslag enkel door persoonlijke redenen is ingegeven. Bannon maakte zichzelf onmogelijk door niet alleen de familie van Trump herhaaldelijk te beledigen, maar in de media ook alle krediet op te eisen voor Trumps verkiezingsoverwinning. Dat irriteerde de ijdele president mateloos. De spreekwoordelijke druppel was een interview met het progressieve internetmagazine The American Prospect waarin Bannon topmedewerkers van het Witte Huis schoffeerde en het Noord-Korea-beleid van de president openlijk afviel.

Het Republikeinse establishment heeft geen voeling met het leven van echte mensen

Volgens Stone zal het ontslag van Bannon geen invloed hebben op het beleid van de Amerikaanse president. Bannon vervoegde Trumps campagneteam pas enkele weken voor de verkiezingen. In tegenstelling tot wat de media vaak beweren, aldus Stone, houdt Trump er al sinds de jaren tachtig – en lang voor hij Bannon leerde kennen – dezelfde ideeën op na.

Toch vrezen veel populistische conservatieven dat Trump – die zichzelf omschrijft als ‘heel flexibel in de meeste kwesties’- nu volledig omringd wordt door traditionele Republikeinen met een heel andere agenda. In tegenstelling tot het Republikeinse establishment heeft Bannon altijd gepleit voor grotere overheidsuitgaven om de economie te stimuleren en voor hogere belastingen voor de rijken. Traditionele Republikeinen snappen volgens Bannon niet dat de meeste Amerikanen snakken naar een baan en meer gelijkheid. ‘Ze hebben geen voeling met het echte leven van mensen’, aldus Bannon. En in een recent interview klaagde hij dat het Witte Huis vergeven is van de lobbyisten van zakenbank Goldman Sachs, ook al werkte hij ooit zelf voor de bank.

Ook met zijn antiglobalistische en protectionistische neigingen clashte Bannon met meer traditionele Republikeinen. Zo was hij tegen allerlei vrijhandelsverdragen en wilde hij een handelsoorlog beginnen met China. ‘Ook de president wil harder optreden tegen China’, zei Bannon aan The American Spectator. ‘Maar het establishment wordt daar compleet gek van. Geloof me, ik moet elke dag tegen hen vechten.’

Het conflict tussen traditionele en populistische Republikeinen dreigt de partij te splijten: bij zijn afscheid kondigde Bannon aan dat hij een oorlog zal ontketenen tegen het establishment. Tucker Carlson, die op het conservatieve Fox News het best bekeken nieuwsprogramma van de VS heeft, verwoordde de argwaan en woedde van de achterban van Trump als volgt: ‘Bannon was een van de weinige populistische conservatieven in het Witte Huis. Is dat niet bizar, aangezien Trump net dankzij die mensen de verkiezingen heeft gewonnen?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content