Hoe een Koerdische politica gruwelijk werd geëxecuteerd in Noord-Syrië

Foto van Hevrin Khalaf op haar uitvaartplechtigheid. © Belga Image
Baram Maro Freelancejournalist en auteur

Minstens negen burgers, onder wie de Koerdische politica Hevrin Khalaf van de Syrische Toekomst Partij, werden vorig weekend geëxecuteerd door Syrische rebellen die deelnemen aan het Turkse offensief tegen de Koerden in het noorden van Syrië. Knack kon het autopsierapport inkijken en sprak met de uitvoerende forensische arts. De Verenigde Naties zijn een onderzoek gestart naar mogelijke oorlogsmisdaden.

12 oktober 2019, de M4-weg tussen Tal Abyad en Ras al-Ain. Een gewapende militie die deelneemt aan het Turkse offensief tegen de Syrische Koerden, genaamd Ahrar al-Sharqiya, neemt een controlepost over van het Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Wat er vervolgens gebeurt, staat gedocumenteerd in beelden die werden gepost op het pro-Turkse Telegramkanaal Jarablous Alkabous en waarop te zien is hoe burgers geëxecuteerd worden langs de kant van de weg. ‘Allahu Akbar! Film mij! film mij!’, roept een van de strijders terwijl hij zijn AK-47 leegschiet op een van de mannen die vastgebonden langs de kant van de weg ligt. ‘Hou mijn gsm vast en film me, terwijl ik met mijn sniper op hem schiet’, zegt de strijder die aan het filmen is. ‘De zwijnen van de partij!’, roept een ander tot slot, refererend naar de Syrisch-Koerdische PYD.

Volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten (SOHR) werden er in totaal negen mensen neergeschoten langs de M4 snelweg op die dag.

Een van de wagens die werd tegengehouden was die van Hevrin Khalaf, secretaris-generaal van de Syrische Toekomst Partij. Op beelden die via hetzelfde pro-Turkse Telegramkanaal gepost werden, is te zien hoe strijders met dezelfde uniformen als het eerste filmpje een zwarte Toyota benaderen die doorzeefd is met kogelgaten en waarnaast het levenloze lichaam van een man ligt. ‘Ik ben het hoofd van de Syrische Toekomst Partij. Dit is mijn chauffeur’, zei de vrouw, voor één van de mannen op de achterbank kroop en de video stopte. Niet veel later zou ze geëxecuteerd worden.

Autopsierapport

Hevrin’s lichaam werd binnengebracht in het ziekenhuis van Al-Malikiyah en onderzocht door dokter Tayceer Al-Makdesi. ‘Haar lichaam was nog warm toen ik mijn onderzoek begon’, verklaarde de man aan Knack. ‘Uit mijn onderzoek kon ik afleiden dat ze eerst aan haar haar werd meegesleurd omdat het meeste ervan was losgekomen van de schedel. Haar kaak en linkerbeen vertoonden verschillende fracturen, wat erop wijst dat ze werd geslagen met een bot object, waarschijnlijk de kolf van een geweer.

‘De doodsoorzaak is een schot in het hoofd vanop korte afstand (40-75 cm). Ook werd ze op verschillende plaatsen op het lichaam, na haar fatale verwonding, doorzeefd door kogels van verschillende kalibers. Ik kan met zekerheid zeggen dat Hevrin met voorbedachte rade werd geëxecuteerd en haar lichaam werd verminkt op een buitensporig geweldadige manier.’

‘Ik werd gebeld door het nummer van Hevrin om acht uur ’s ochtends’, vertelt de moeder van Hevrin. ‘Ik nam op, maar het enige wat ik kon horen waren mannenstemmen die in Arabisch spraken. We zijn naar het ziekenhuis gegaan, maar de dokters lieten ons niet toe om het lichaam te zien omdat ze bijna onherkenbaar was.

‘In mijn gedachten zal ze altijd mijn mooie Hevrin blijven. Haar doel was om met haar Toekomst Partij te bouwen aan de eenheid van Koerden, Arabieren, Turkmenen en Assyriërs in Syrië. Ik ben trots op haar omdat ze tot de laatste moment van haar leven bleef geloven en werken aan de droom van een eengemaakt Syrisch volk.’

De Verenigde Naties zijn een onderzoek gestart voor mogelijke oorlogsmisdaden volgens het internationaal strafrecht, voor de moord op een ongewapende vrouw en acht andere burgers langs de kant van de M4.

De Turkse staatszender Yenisafak prees de executie van Hevrin als ‘een succesvolle operatie’ voor het neutraliseren van een terrorist.

Volgens de Koerdische Rode Halve Maan waren er ook twee medewerkers van hen bij de slachtoffers die onderweg waren naar Raqqa om medicijnen te kopen. Hun lichamen werden nog niet teruggevonden.

‘Hevrin Khalaf was geen politieker, maar een spion voor de Verenigde Staten’, verklaarde Hassan al-Shami, een woordvoerder van Ahrar al-Sharqiya, in The Washington Post. ‘Wij in Ahrar al-Sharqiya en andere fracties van het Nationaal Syrische Leger (NSA), nemen deel aan het offensief met onze Turkse broeders. Het doel van deze operatie is vechten tegen terrorisme… Als we een terrorist of een spion vinden, wat verwacht u dat we dan doen?’

Sinds het voorval langs de M4 werd het intern bevel uitgevaardigd door de generale staf van het Nationaal Syrische Leger (NSA) dat er geen beelden en video’s meer online mogen worden geplaatst zonder de goedkeuring van de generale staf en zou er een intern onderzoek gestart zijn. Dat werd bekendgemaakt op de officiële Twitter-pagina van het Nationaal Syrische Leger.

Partner Content