Historische optocht: ‘Parijs is vandaag de hoofdstad van de wereld’

© AFP

Naar schatting bijna 1,5 miljoen mensen, onder wie meer dan 40 wereldleiders, hebben in Parijs deelgenomen aan een historische ‘eenheidsmars’ tegen terrorisme en voor vrijheid, na de bloedige aanslagen van de voorbije dagen in Frankrijk. Als teken van solidariteit wandelden de wereldleiders arm in arm. Ook op andere plaatsen in Frankrijk en in de wereld kwamen honderdduizenden mensen op straat.

Hoeveel mensen precies deelnamen aan de optochten in Frankrijk, is moeilijk te bepalen, maar mogelijk gaat het om de grootste demonstratie uit de geschiedenis van Frankrijk. In Parijs kwamen volgens de organisatoren tot 1,5 miljoen mensen bijeen. Op andere plaatsen in Frankrijk kwamen in totaal nog eens ongeveer een miljoen mensen op straat om hun steun te betuigen aan de waarden van de Franse Republiek.

De deelnemers wilden hun afschuw uiten over de terreuraanslagen en gijzelingen van de voorbije dagen in de Franse hoofdstad.

De Place de la République in Parijs
De Place de la République in Parijs© AFP

‘Ik ben moslim maar geen terrorist’

De mars in Parijs begon aan de Place de la Republique en ging via twee verschillende parcours naar de Place de la Nation, drie kilometer verder. Om de optocht in goede banen te leiden waren meer dan 5.500 politiemensen en soldaten ingezet.

Franse vlaggen, affiches met ‘Je suis Charlie’ en reusachtige potloden ter ere van de vrije meningsuiting waren prominent aanwezig op de mars. Her en der werd de Marseillaise aangeheven, maar er werd ook geapplaudisseerd toen mensen pancartes zagen met de tekst ‘Je suis juif’ of de Arabische vertaling van ‘Je suis Charlie’, of spandoeken met teksten als ‘Ik ben moslim maar geen terrorist’.

Arm in arm

Bij het begin van de optocht wandelde de Franse president François Hollande vooraan arm in arm met onder anderen de Britse premier David Cameron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Namens België nam premier Charles Michel deel.

‘Parijs is vandaag de hoofdstad van de wereld,’ verklaarde Hollande.

Historische optocht: 'Parijs is vandaag de hoofdstad van de wereld'
© AFP

Minuut stilte

Ze namen een minuut stilte in acht ter nagedachtenis van de slachtoffers bij de redactie van weekblad Charlie Hebdo woensdag, in de buitenwijk Montrouge donderdag en in de Joodse supermarkt Hyper Cacher vrijdag.

Een kwartiertje na de start van de mars bedankte Hollande alle buitenlandse regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders met een persoonlijke omhelzing voor hun aanwezigheid. Nadien verlieten ze de optocht. De president begroette vervolgens familieleden en naasten van de slachtoffers, die ook vooraan liepen.

Wereldwijd

Ook buiten Parijs gingen, net als zaterdag, honderdduizenden mensen de straat op voor de zogenaamde ‘mars van de republiek’. Zo waren er grote optochten in Lyon, Rennes, Bordeaux, Marseille en Perpignan.

Elders in de wereld zijn er manifestaties in onder andere de Europese hoofdsteden Lissabon, Wenen, Stockholm, Athene, Madrid en Londen en aan de andere kant van de Atlantische Oceaan in New York en Washington. In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever manifesteerden tientallen politici, journalisten en burgers met Palestijnse en Franse vlaggetjes in de hand. ‘Palestina is solidair met Frankrijk tegen het terrorisme’, zo staat te lezen op één van de spandoeken.

Saint-Etienne
Saint-Etienne© AFP

Gent en Brussel

Ook in ons land waren er manifestaties. In Brussel ging de Burgermars tegen haat en voor de vrije meningsuiting van start aan het Brusselse Noordstation. Vele duizenden trokken in stilte en zonder partijpolitieke tekenen richting Zuidstation, achter de spandoeken ‘Samen tegen Haat’ en ‘Freedom of Speech’.

Een kleine 3.000 mensen namen in Gent deel aan de stille optocht. Omstreeks 13.30 uur stroomden enkele honderden mensen samen op het Sint-Pietersplein. Onder meer burgemeester Daniël Termont, bisschop Luc Van Looy, zanger/muzikant Mong Rosseel en journaliste Saskia Van Nieuwenhove spraken de menigte toe en riepen op tot respect en verdraagzaamheid. Iets voor half drie vertrok de massa, die intussen was aangegroeid tot net geen 3.000 mensen, richting Korenmarkt.

Extreemrechts

Terwijl in Parijs de massale mars tegen terrorisme werd gehouden, hield de extreemrechtse partij Front National een eigen manifestatie gehouden in het kleine Zuid-Franse stadje Beaucaire. Voorzitster Marine Le Pen stelt al verscheidene dagen aan de kaak dat haar partij is ‘uitgesloten’ van deelname aan de mars in Parijs.

Ongeveer duizend mensen kwamen erop af. ‘Bedankt om hier te zijn om te herinneren aan de waarden van de vrijheid’, riep Le Pen haar aanhang toe vanaf het balkon van het gemeentehuis, waar een spandoek met de tekst ‘Je suis Charlie – Hommage aux victimes du terrorisme islamiste’ te zien was. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content