De ontmoeting tussen John Kerry en Bruno Rodriguez wordt als historisch beschouwd omdat Cuba en de VS al sinds 1961 geen diplomatieke relaties meer onderhouden. Het ging dus om een ontmoeting op het hoogste niveau in meer dan een halve eeuw.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie heeft een foto van die ontmoeting op Twitter verspreid. Details over de inhoud van het gesprek werden niet meegedeeld.

Obama en Castro

De ontmoeting moet nu het einde illustreren van de meer dan vijftig jaar durende diplomatieke spanningen tussen Washington en Havana.

Barack Obama en Raoul Castro, presidenten van Amerika en Cuba, geven een historische handdruk op de herdenkingsdienst voor voormalig Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela., /
Barack Obama en Raoul Castro, presidenten van Amerika en Cuba, geven een historische handdruk op de herdenkingsdienst voor voormalig Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela. © /

Vrijdag wordt tijdens de top ook een treffen tussen de presidenten Barack Obama en Raul Castro verwacht, hun eerste officiële ontmoeting ooit. Beide staatshoofden hebben elkaar in december 2013 wel al eens ontmoet in Johannesburg, bij de herdenkingsceremonie na het overlijden van Nelson Mandela. Ze schudden toen enkel elkaar de hand.

Terrorisme

Intussen adviseert het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken president Obama om Cuba te schrappen van de lijst met landen die het terrorisme ondersteunen. Dat zegt althans de Democratische senator Ben Cardin. Het ministerie zelf deed nog geen officiële mededeling.

'De aanbeveling komt er na een technisch onderzoek van meerdere maanden', stelt Cardin, de belangrijkste Democratische vertegenwoordiger in de senaatscommissie Buitenlandse Zaken. 'Het is een belangrijke stap in onze inspanningen voor een vruchtbare relatie met Cuba.'

Cuba is nu nog een van de vier landen op die lijst, naast Iran, Soedan en Syrië. Dat meldt BBC World News. Het staat sinds 1982 op de zwarte lijst van de Verenigde Staten, maar in december vorig jaar kondigden Washington en Havana enigszins verrassend aan dat ze hun relaties wilden normaliseren.

De ontmoeting tussen John Kerry en Bruno Rodriguez wordt als historisch beschouwd omdat Cuba en de VS al sinds 1961 geen diplomatieke relaties meer onderhouden. Het ging dus om een ontmoeting op het hoogste niveau in meer dan een halve eeuw. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie heeft een foto van die ontmoeting op Twitter verspreid. Details over de inhoud van het gesprek werden niet meegedeeld.De ontmoeting moet nu het einde illustreren van de meer dan vijftig jaar durende diplomatieke spanningen tussen Washington en Havana. Vrijdag wordt tijdens de top ook een treffen tussen de presidenten Barack Obama en Raul Castro verwacht, hun eerste officiële ontmoeting ooit. Beide staatshoofden hebben elkaar in december 2013 wel al eens ontmoet in Johannesburg, bij de herdenkingsceremonie na het overlijden van Nelson Mandela. Ze schudden toen enkel elkaar de hand.Intussen adviseert het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken president Obama om Cuba te schrappen van de lijst met landen die het terrorisme ondersteunen. Dat zegt althans de Democratische senator Ben Cardin. Het ministerie zelf deed nog geen officiële mededeling.'De aanbeveling komt er na een technisch onderzoek van meerdere maanden', stelt Cardin, de belangrijkste Democratische vertegenwoordiger in de senaatscommissie Buitenlandse Zaken. 'Het is een belangrijke stap in onze inspanningen voor een vruchtbare relatie met Cuba.' Cuba is nu nog een van de vier landen op die lijst, naast Iran, Soedan en Syrië. Dat meldt BBC World News. Het staat sinds 1982 op de zwarte lijst van de Verenigde Staten, maar in december vorig jaar kondigden Washington en Havana enigszins verrassend aan dat ze hun relaties wilden normaliseren.