Historisch vredesoverleg taliban en Kaboel is van start gegaan in Qatar

In de Qatarese hoofdstad Doha zijn de islamitische taliban en de Afghaanse regering gestart met de vredesonderhandelingen. Die moeten een eind maken aan bijna twintig jaar strijd.

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken sjeik Mohammed ben Abderrahmane al-Thani leidde de opening van de onderhandelingen. Zijn land zal er volgens hem alles aan doen de gesprekken te ondersteunen. Die worden georganiseerd in een hotel in Doha in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Amerikaanse gezant in Afghanistan, Zalmay Khalilzad. ‘Ik kan u vandaag met vertrouwen zeggen dat ons land zich deze dag zal herinneren als de dag van het einde van de oorlog en het lijden van ons volk’, verklaarde de Afghaanse onderhandelaar, de voormalige minister Abdullah Abdullah.

‘We moeten een einde maken aan het geweld en zo snel mogelijk instemmen met een staakt-het-vuren.’ De onderhandelaar van de taliban herhaalde de eis van een ‘islamitisch systeem’ in Afghanistan. ‘Ik wil dat iedereen rekening houdt met de islam bij onderhandelingen en dat de islam niet wordt opgeofferd voor persoonlijke belangen’, aldus Abdul Ghani Baradar.

ompeo riep de twee partijen op om ‘de kans te grijpen om vrede te sluiten voor toekomstige generaties’. ‘We zullen ongetwijfeld voor veel uitdagingen komen te staan tijdens de gesprekken in de komende dagen, weken en maanden. Bedenk dat je niet alleen handelt voor deze generatie Afghanen, maar ook voor toekomstige generaties, voor je kinderen en kleinkinderen’, aldus de Amerikaan.

De taliban spraken in februari in Qatar met de VS af bereid te zijn tot onderhandelen als ongeveer 5.000 opgepakte opstandelingen zouden worden vrijgelaten. Los daarvan sloot Washington toen ook een akkoord met de regering in Kaboel, waarin op vredesgesprekken en terugtrekking van de Amerikaanse en andere internationale troepen werd aangestuurd. De recente vrijlating van de laatste gevangen talibanleden maakte de weg vrij voor het begin van de onderhandelingen. De Afghaanse regering deed dit met tegenzin en loopt dan ook niet over van enthousiasme.

Het is de eerste keer in bijna twintig jaar dat leden van de taliban en de Afghaanse regering elkaar ontmoeten. De taliban noemden de regering altijd een marionet van het Westen en weigerden te praten.

De NAVO en de Europese Unie hebben de start van de vredesgesprekken tussen de Afghaanse regering en de taliban in Qatar verwelkomd. Die gesprekken moeten een eind maken aan bijna twintig jaar strijd.

De NAVO, die militaire steun geeft aan de regering in Kaboel, zei dat ze bereid zou zijn haar aanwezigheid in Afghanistan ‘aan te passen als de omstandigheden het toelaten’ om het vredesproces te ondersteunen. De organisatie riep de taliban ook op ‘beslissende stappen te nemen om het geweld te beëindigen’.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU, noemde de start van de gesprekken een ‘baanbrekend moment’ en drong er bij de partijen op aan om over te gaan tot een ‘onmiddellijk, alomvattend, nationaal en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content