Historisch proces tegen Bradley Manning van start

© Reuters

Het proces tegen Bradley Manning, de soldaat die geheime Amerikaanse documenten lekte aan WikiLeaks, gaat van start achter de gesloten deuren van een militaire rechtbank.

Bradley Manning maakt heel wat los in de Verenigde Staten. Voor zijn aanhangers is de 25-jarige soldaat een heldhaftige klokkenluider die Amerikaanse oorlogsmisdaden aan de kaak stelde. De Amerikaanse overheid beschouwt hem als een gemene verrader die zal boeten voor zijn daden.

Zijn proces in een militaire rechtbank in de legerbasis Fort Meade in Maryland kan dan ook als historisch beschouwd worden, maar veel zal er niet over geweten zijn. Het proces vindt immers plaats achter gesloten deuren omdat sommige van de zowat 150 getuigenissen mogelijk geheime informatie kunnen bevatten.

Bradley Manning is de man die het grootste lek van Amerikaanse geheimen ooit veroorzaakte door honderdduizenden documenten aan WikiLeaks te geven. Tijdens zijn opdracht als informatieofficier in Bagdad had hij toegang tot dit gevoelig materiaal.

Zinloosheid van twee oorlogen

In februari liet Manning in een mededeling weten dat hij deed wat hij deed uit frustratie over de volgens hem zinloosheid van de twee oorlogen in Irak en Afghanistan. ‘Ik vond dat we zo veel riskeerden voor mensen die niet met ons leken te willen samenwerken, wat tot boosheid en frustratie langs beide kanten leidde’, zei hij. Manning wou naar eigen zeggen enkel een ‘binnenlands debat aanwakkeren over de rol van het leger en over ons buitenlands beleid in het algemeen.’

In totaal zijn er 22 aanklachten tegen Manning. Volgens de aanklagers is Manning verantwoordelijk voor het helpen van de vijand, het in gevaar brengen van vrienden van de VS en het in verlegenheid brengen van overzeese diplomatieke bondgenoten.

Als hij schuldig bevonden wordt aan de meest zware aanklachten, zoals het helpen van de vijand, zal hij levenslang opgesloten worden. Wordt hij schuldig bevonden aan de minder zware aanklachten, dan krijgt hij een celstraf van 20 jaar. Eind augustus kent de soldaat zijn lot. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content