Hillary Clinton zal getuigen over aanslag ambassadeur Libië

Hillary Clinton © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Hillary Clinton, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, zal getuigen in een onderzoekscommissie over de aanval op het consulaat in Libië, waarbij de Amerikaanse ambassadeur om het leven kwam.

De voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gaat ermee akkoord om te verschijnen voor de commissie die het overlijden van de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens onderzoekt. Stevens kwam in 2012 om het leven door een aanslag op de Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi. Dat meldt CNN.

Bij de aanval op 11 september 2012 kwamen naast de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens nog drie andere Amerikaanse diplomaten om het leven. Een onderzoeksrapport verweet nadien dat het ministerie van Buitenlandse Zaken onvoldoende ervaren veiligheidspersoneel ter beschikking had gesteld. Daarop nam Clinton – toen minisister van Buitenlandse Zaken- de schuld van de nalatigheden op zich. ‘Ik draag de verantwoordelijkheid’, klonk het.

Politiek speekspel

‘Clinton twijfelde niet toen haar gevraagd werd om te getuigen’, aldus de Republikein Elijah Cummings. De woordvoerder van Clinton wilde niet verder in detail treden over het tijdstip van de hoorzitting.

Aangezien een rapport van een bevoegde Commissie van de Senaat eerder concludeerde dat de aanval had kunnen worden voorkomen, werd deze zaak onderwerp van een politiek steekspel tussen Democraten en Republikeinen. Als Clinton, wat erg waarschijnlijk is, zich kandidaat zal stellen voor de Democraten voor het Amerikaans presidentschap, zullen de Republikeinen de kwestie Benghazi ongetwijfeld gebruiken tegen haar.

Partner Content