Zoals in vier andere Amerikaanse staten werden dinsdag in de staat Missouri voorverkiezingen gehouden. Het was in beide partijen heel nipt, met minder dan 2.000 stemmen verschil tussen winst en verlies. Naarmate dinsdag woensdag werd, en de oogjes kleiner werden, stuurde men de tellers naar huis. Op dat moment waren alle beschikbare stemmen trouwens geteld, maar het verschil was zo klein dat men besliste te wachten op de stemmen uit overzees gebied en op stemmen militairen. Die moesten donderdagmiddag plaatselijke tijd binnen zijn om geldig mee te tellen. Vervolgens kon de tweede in elke race, Bernie Sanders en Ted Cruz, verzet aantekenen en een nieuwe telling vragen. Een kandidaat die met minder dan een half procent verliest, kan volgens de plaatselijke regels zo'n nieuwe telling krijgen.

Vijf op vijf

Bernie Sanders gaf echter aan dat hij geen verzet aantekent en de overwinning van Hillary Clinton accepteert. Bij de Democraten is de overwinning niet veel meer dan symbolisch omdat de afgevaardigden proportioneel toegewezen worden. Bij de Republikeinen echter is Missouri een winner takes most staat - staatsgewijs en per kiesdistrict wint degene met de meeste stemmen alle afgevaardigden. Donald Trump heeft zichzelf al tot winnaar uitgeroepen, maar officieel is het nog niet, en de afgevaardigden zijn nog maar heel gedeeltelijk verdeeld.

Hillary won nu de vijf voorverkiezingen van dinsdag. Bij de Republikeinen verloor Trump in Ohio van gouverneur John Kasich, maar hij won in Florida, North Carolina en Illinois.

Volgens Associated Press zijn dit de officiële cijfers in Missouri (bij de Republikeinen is er dus vooralsnog geen officiële winnaar).

Aan Democratische kant haalde Hillary Clinton met 310.602 stemmen 49,6 procent van het totaal. Bernie Sanders behaalde 309.071 stemmen of 49,4 procent. Tot dusver zijn 64 van 71 afgevaardigden verdeeld. De twee kandidaten kregen er elk 32.

Bij de Republikeinen ligt Donald Trump aan de leiding met 382.093 stemmen (40,9 procent), voor Ted Cruz (380.367 stemmen of 40,7 procent). John Kasich (92.533 of 9.9 procent) en Marco Rubio (57.006 of 6,1 procent). Van 52 voorziene delegates worden er tot dusver 25 aan Trump toegekend en 5 aan Cruz.

Zoals in vele staten lag de opkomst aan Republikeinse kant beduidend hoger dan aan Democratische.

(Belga/RR)

Zoals in vier andere Amerikaanse staten werden dinsdag in de staat Missouri voorverkiezingen gehouden. Het was in beide partijen heel nipt, met minder dan 2.000 stemmen verschil tussen winst en verlies. Naarmate dinsdag woensdag werd, en de oogjes kleiner werden, stuurde men de tellers naar huis. Op dat moment waren alle beschikbare stemmen trouwens geteld, maar het verschil was zo klein dat men besliste te wachten op de stemmen uit overzees gebied en op stemmen militairen. Die moesten donderdagmiddag plaatselijke tijd binnen zijn om geldig mee te tellen. Vervolgens kon de tweede in elke race, Bernie Sanders en Ted Cruz, verzet aantekenen en een nieuwe telling vragen. Een kandidaat die met minder dan een half procent verliest, kan volgens de plaatselijke regels zo'n nieuwe telling krijgen.Bernie Sanders gaf echter aan dat hij geen verzet aantekent en de overwinning van Hillary Clinton accepteert. Bij de Democraten is de overwinning niet veel meer dan symbolisch omdat de afgevaardigden proportioneel toegewezen worden. Bij de Republikeinen echter is Missouri een winner takes most staat - staatsgewijs en per kiesdistrict wint degene met de meeste stemmen alle afgevaardigden. Donald Trump heeft zichzelf al tot winnaar uitgeroepen, maar officieel is het nog niet, en de afgevaardigden zijn nog maar heel gedeeltelijk verdeeld.Hillary won nu de vijf voorverkiezingen van dinsdag. Bij de Republikeinen verloor Trump in Ohio van gouverneur John Kasich, maar hij won in Florida, North Carolina en Illinois.Volgens Associated Press zijn dit de officiële cijfers in Missouri (bij de Republikeinen is er dus vooralsnog geen officiële winnaar).Aan Democratische kant haalde Hillary Clinton met 310.602 stemmen 49,6 procent van het totaal. Bernie Sanders behaalde 309.071 stemmen of 49,4 procent. Tot dusver zijn 64 van 71 afgevaardigden verdeeld. De twee kandidaten kregen er elk 32.Bij de Republikeinen ligt Donald Trump aan de leiding met 382.093 stemmen (40,9 procent), voor Ted Cruz (380.367 stemmen of 40,7 procent). John Kasich (92.533 of 9.9 procent) en Marco Rubio (57.006 of 6,1 procent). Van 52 voorziene delegates worden er tot dusver 25 aan Trump toegekend en 5 aan Cruz.Zoals in vele staten lag de opkomst aan Republikeinse kant beduidend hoger dan aan Democratische.(Belga/RR)