Hillary Clinton weigert slotdebat met Bernie Sanders – terwijl Trump haar in peilingen bijbeent

Actiebeeld van het debat in Milwaukee © REUTERS

Hillary Clinton, die zo goed als zeker de presidentskandidaat wordt voor de Democratische partij, weigert deel te nemen aan een slotdebat met haar rivaal Bernie Sanders. Fox News wilde dat debat organiseren. Intussen heeft Donald Trump Clinton bijgebeend in de peilingen.

“We hebben de uitnodiging van Fox News om deel te nemen aan een debat in Californië geweigerd”, zei Clintons communicatiedirectrice Jennifer Palmieri in een verklaring. “We denken dat Hillary Clinton haar tijd beter kan gebruiken om campagne te voeren en haar kiezers rechtstreeks te ontmoeten in Californië, om de campagne van de algemene verkiezing van 8 november voor te bereiden”, zo legde ze uit.

Bernie Sanders liet eerder weten graag te willen deelnemen aan het debat in Californië, waar op 7 juni voorverkiezingen gehouden worden. Op die dagen gaan in nog 5 staten verkiezingen door, in wat het slotakkoord van de voorverkiezingen wordt.

“Ik ben ontgoocheld maar niet verrast over minister Clintons onwil om te debatteren voor de belangrijkste voorverkiezing”, verklaarde hij in reactie op de afzegging. Dat er nog een debat zou komen in Californië was in februari tussen de campagnes afgesproken.

De senator uit Vermont heeft een forse achterstand inzake verdiende delegates en een onoverbrugbare achterstand inake superdelegates, maar toch weigert hij zich terug te trekken uit de strijd voor de nominatie. Het is quasi zeker dat Hillary Clinton de meerderheid van de afgevaardigden zal binnenhalen waardoor ze automatisch genomineerd zal worden tijdens de Democratische Conventie in Philadelphia van 25 tot 28 juli.

Via winst in Californië, de grootste staat in het land, hoopt Sanders zijn positie op de conventie te verstevigen.

Hillary van haar kant wil zich concentreren op Donald Trump en haar energie en geld in de strijd tegen de vastgoedmagnaat stoppen.

Strijd tussen de ongeliefden

Een van de argumenten die Sanders geeft in de wellicht ijdele hoop om superdelegates aan zijn kant te krijgen, is dat hij betere kansen heeft tegen de Republikeinse genomineerde, Donald Trump.

En dat blijkt nog altijd uit peilingen: Sanders zou zoals het er nu voorstaat Trump in november met ruim 10 procent verslaan.

Hillary Clinton daarentegen is de afgelopen maand haar voorsprong op Trump in de peilingen kwijtgespeeld. Het verschil tussen beide is kleiner dan de foutenmarge.

In een peiling van NBC/Wall Street Journal behoudt Hillary Clinton een kleine voorsprong: 46 procent tegen 43 – de foutenmarge is 3,5 procent. Een maand geleden stond Clinton in deze peiling op 50 procent en Trump op 39. In een peiling van Fox News leidt Trump met 45 procent tegen 42. In een peiling van ABC/Washington Post leidt Trump met 46 tegen 44, ook een verschuiving van 11 procent in het voordeel van Trump tegenover een maand geleden. In de iets oudere peiling van New York Times/CBS leidt Clinton met 47 procent tegen 41, dat is de enige peiling met een verschil dat groter is dan de foutenmarge.

In alle peilingen zijn de negatieve gevoelens over de beide kandidaten hoog. In de ABC/Washington Post peiling heeft Clinton wat dat betreft Trump bijgehaald: ze hebben elk negatieve reacties bij 57 procent van geregistreerde kiezers. In andere peilingen heeft Trump nog een ‘negatieve’ voorsprong: 60 procent tegen 53 procent voor Clinton. Maar het wordt hoe dan ook een strijd tussen de ongeliefden, terwijl Sanders in een van de peilingen ‘slechts’ 38 procent negatieve opinies losweekt.

Clinton doet het overweldigend goed bij zwarte kiezers, en nog altijd merkbaar beter dan Trump bij Spaanstaligen, vrouwen en jongeren. Maar in al die latere categorieën verliest ze aan voorsprong. Trump doet het merkbaar beter dan Clinton bij witte mannen, en bij ouderen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content