Hillary Clinton verpulvert Sanders in South Carolina, werpt zich op tot anti-Trump

Hillary Clinton met een aanhanger © REUTERS

Presidentskandidaat Hillary Clinton won met een onwaarschijnlijke voorsprong van bijna 48 procent de Democratische voorverkiezing in de staat South Carolina. In haar overwinningstoespraak ging ze in tegen Donald Trump, de Republikeinse koploper.

De recente opiniepeilingen gaven Hillary Clinton in South Carolina 60 procent tegen 38 procent voor Bernie Sanders, een voorsprong van 22 procent.

Bij de echte verkiezing bleek die voorsprong ruim het dubbele: bijna 48 procent. Clinton haalt 73,5 procent van de stemmen, tegen bijna 26 procent voor Sanders.

De opkomst, die nog niet officieel vaststaat, werd als laag omschrijven, wat geacht werd in het voordeel van Clinton te spelen.

Hillary Clinton won in bijna alle categorieën, bij zwarte kiezers zelfs met 87 procent tegen 13 procent, maar ook bij witte kiezers. Sanders won nipt bij de witte kiezers van jonger dan 30 jaar en bij witte mannen.

Bernie Sanders heeft geprobeerd om een inhaalbeweging te maken bij met name zwarte kiezers, maar dat is duidelijk mislukt. Clinton haalde in South Carolina een groter percentage van de zwarte stemmen dan Barack Obama in 2008 (toen waren er wel drie kandidaten).

‘Liefde en goedheid’

In haar overwinningstoespraak wierp Clinton zich op tot de anti-Trump. “Wat je er ook over hoort, we moeten Amerika niet opnieuw groot maken”, zei ze, verwijzend naar de slogan van Trump: Make America Great Again!

Clinton: “Amerika is nooit opgehouden met groot te zijn. Maar we moeten dit land opnieuw bij mekaar brengen. In plaats van muren te bouwen, moeten we barrières slopen. We moeten tonen dat we echt allemaal in hetzelfde schuitje zitten”.

Ze pleitte in haar speech voor een waslijst aan maatregelen, echt gelijk loon voor gelijk werk, goede banen die niet naar het buitenland verpatst worden, loonsverhogingen, milieumaatregelen, goede scholen in elke buurt, maatregelen om de studieschuld tegen te gaan etc.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Clinton kreeg haar aanhang muisstil door de namen te citeren van vijf moeders van slachtoffers van politiegeweld. “Zij hebben hun onvoorstelbaar verdriet gekanaliseerd in een beweging”. Ook in Flint, de stad met zware loodvergiftiging, weigeren de bewoners zich neer te leggen bij de situatie, zei ze. “We weten dat er veel meer Flints zijn”. “Voor elk probleem in dit land is er iemand die naar een oplossing zoekt”. Dat is de bedoeling van haar campagne en politieke voorstellen, gaf ze aan: de problemen van mensen aan te pakken. “Ik weet dat het vreemd klinkt uit de mond van een presidentskandidaat, maar we hebben meer liefde en goedheid nodig. Dat is echt zo. We hebben zoveel om naar uit te kijken”.

Super Tuesday

Door de overwinning in South Carolina neemt Clinton niet alleen een voorsprong in afgevaardigden, maar heeft ze ook betere vooruitzichten voor Super Tuesday, op 1 maart. In enkele zuidelijke staten, met ook veel zwarte kiezers, zit ze op rozen. Bernie Sanders moet hopen dat hij in enkele noordelijke staten wint, en liefst met voorsprong.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content