Jonge vrouwen die Hillary Clinton niet steunen, werden afgelopen weekend duidelijk gewaarschuwd door Madeleine Albright: 'Er is een speciaal plekje in de hel voor vrouwen die elkaar niet steunen', zei ze.

Die boodschap is heel waarschijnlijk niet goed aangekomen bij de doelgroep. Bevragingen tonen namelijk aan dat de meeste jonge vrouwen in Amerika zichzelf als feminist zien, maar dat ze daarom niet per se voor Clinton gaan stemmen.

Twee generaties feministen

De commentaar van Albright maakte een kloof duidelijk tussen twee generaties feministen. Zij die de tweede golf van het feminisme bewust hebben meegemaakt (die begin in de jaren '60 en dertig jaar duurde) en zij die - volgens Albright - te jong zijn om zich de strijd te herinneren en denken dat het voorbij is.

Uit een poll van NBC News die twee weken geleden bekend werd gemaakt, blijkt dat 65 van de vrouwen tussen 18 en 25 jaar Bernie Sanders steunen als democratische kandidaat. Er kan een simpele verklaring zijn voor dat wat Albright ziet als een paradox: jonge Amerikaanse vrouwen laten hun feministische waarden niet dicteren op wie ze stemmen.

Hillary's geslacht beïnvloedt stemgedrag (meestal) niet

In februari 2015 stelde de universiteit van Quinnipac de volgende vraag: 'Hillary Clinton zou de eerste vrouwelijke president zijn. Maakt dat het waarschijnlijker of minder waarschijnlijk dat je voor Hillary Clinton gaat stemmen, of maakt het helemaal geen verschil uit?'

De antwoorden waren consistent. In Colorado verklaarde 74 procent dat Hillary's geslacht hun stemgedrag niet zou beïnvloeden, in Iowa was dat 77 procent. De resultaten kunnen helpen om te verklaren waarom - terwijl de meeste democraten zeggen dat ze graag ooit een vrouwelijke president willen hebben - dat alleen niet genoeg is om de mening van de jonge vrouwelijke supporters van Sanders te veranderen.

Gloria Steinem richtte zich tot deze Sanders-supporters toen ze impliceerde dat jonge Amerikaanse vrouwen Sanders enkel steunen om mannen aan te trekken. 'Als je jong bent, denk je alleen aan de jongens. Waar zijn de jongens? Ze zijn bij Bernie.'

Feminists4Bernie

Ironisch genoeg geldt dat argument net voor Clinton, die op mannenjacht is omdat mannen een belangrijke stemgroep zijn voor Clinton. In 2014 was Clinton een kwart populairder bij vrouwen dan bij mannen, volgens een poll van de Washington Post. In maart 2015 kwam Gallup tot dezelfde conclusie.

Peilingen suggereren dat Albright en Steinem Amerika's jonge feministen misbegrepen hebben. Het lijkt erop dat enkel Clinton's geslacht niet genoeg is om hun stemgedrag te beïnvloeden. En, zoals Twitter-accounts zoals Feminists4Bernie tonen, zijn er ook sommige jonge vrouwen die geloven dat Sanders een betere feminist kan zijn in het Witte Huis, dan Hillary Clinton. (NSK)

Jonge vrouwen die Hillary Clinton niet steunen, werden afgelopen weekend duidelijk gewaarschuwd door Madeleine Albright: 'Er is een speciaal plekje in de hel voor vrouwen die elkaar niet steunen', zei ze.Die boodschap is heel waarschijnlijk niet goed aangekomen bij de doelgroep. Bevragingen tonen namelijk aan dat de meeste jonge vrouwen in Amerika zichzelf als feminist zien, maar dat ze daarom niet per se voor Clinton gaan stemmen.Twee generaties feministenDe commentaar van Albright maakte een kloof duidelijk tussen twee generaties feministen. Zij die de tweede golf van het feminisme bewust hebben meegemaakt (die begin in de jaren '60 en dertig jaar duurde) en zij die - volgens Albright - te jong zijn om zich de strijd te herinneren en denken dat het voorbij is.Uit een poll van NBC News die twee weken geleden bekend werd gemaakt, blijkt dat 65 van de vrouwen tussen 18 en 25 jaar Bernie Sanders steunen als democratische kandidaat. Er kan een simpele verklaring zijn voor dat wat Albright ziet als een paradox: jonge Amerikaanse vrouwen laten hun feministische waarden niet dicteren op wie ze stemmen.Hillary's geslacht beïnvloedt stemgedrag (meestal) nietIn februari 2015 stelde de universiteit van Quinnipac de volgende vraag: 'Hillary Clinton zou de eerste vrouwelijke president zijn. Maakt dat het waarschijnlijker of minder waarschijnlijk dat je voor Hillary Clinton gaat stemmen, of maakt het helemaal geen verschil uit?'De antwoorden waren consistent. In Colorado verklaarde 74 procent dat Hillary's geslacht hun stemgedrag niet zou beïnvloeden, in Iowa was dat 77 procent. De resultaten kunnen helpen om te verklaren waarom - terwijl de meeste democraten zeggen dat ze graag ooit een vrouwelijke president willen hebben - dat alleen niet genoeg is om de mening van de jonge vrouwelijke supporters van Sanders te veranderen.Gloria Steinem richtte zich tot deze Sanders-supporters toen ze impliceerde dat jonge Amerikaanse vrouwen Sanders enkel steunen om mannen aan te trekken. 'Als je jong bent, denk je alleen aan de jongens. Waar zijn de jongens? Ze zijn bij Bernie.'Feminists4BernieIronisch genoeg geldt dat argument net voor Clinton, die op mannenjacht is omdat mannen een belangrijke stemgroep zijn voor Clinton. In 2014 was Clinton een kwart populairder bij vrouwen dan bij mannen, volgens een poll van de Washington Post. In maart 2015 kwam Gallup tot dezelfde conclusie.Peilingen suggereren dat Albright en Steinem Amerika's jonge feministen misbegrepen hebben. Het lijkt erop dat enkel Clinton's geslacht niet genoeg is om hun stemgedrag te beïnvloeden. En, zoals Twitter-accounts zoals Feminists4Bernie tonen, zijn er ook sommige jonge vrouwen die geloven dat Sanders een betere feminist kan zijn in het Witte Huis, dan Hillary Clinton. (NSK)