Live Hillary Clinton overrompelt in South Carolina, bij lage opkomst

27/02/16 om 17:01 - Bijgewerkt op 28/02/16 om 04:19

In de Amerikaanse staat South-Carolina heeft Hillary Clinton de Democratische voorverkiezing gewonnen. Ze haalt er een fabelachtige 73,5 procent van de stemmen.

Hillary Clinton overrompelt in South Carolina, bij lage opkomst

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Clinton wint 39 afgevaardigden

  Al die voorverkiezingen hebben als bedoeling om afgevaardigden op te pikken en tegen de partijconventie een meerderheid aan afgevaardigden te hebben. Tot dusver stonden Clinton en Sanders zij aan zij bij verkozen afgevaardigden: 52 voor haar en 51 voor Sanders. In South Carolina won zij volgens voorlopige resultaten 39 afgevaardigden, tegen 14 voor Sanders. Dat maakt het totaal: 91 tegen 65.

  Met de superafgevaardigden erbij, de partijbonzen die onverkozen een stem krijgen, staat het op 544 voor Clinton tegen 85.

  Met 2.383 afgevaardigden heeft men aan Democratische kant de meerderheid. Op Super Tuesday staan plusminus 800 afgevaardigden op het spel.

 • Rudi Rotthier

  Bernie Sanders: verwijst niet naar de nederlaag

  Bernie Sanders spreekt nu in Rochester, Minnesota, een van de staten waar op Super Tuesday wordt gestemd. Hij heeft tot dusver niet naar South Carolina verwezen.

  Voor hij op het podiium kwam, heeft hij tegenover journalisten wel kort gereageerd: "In politiek win je en verlies je soms. Vannacht hebben we verloren. Ik feliciteer minister Clinton met haar stevige overwinning. Op dinsdag zijn er 800 afgevaardigden in het geding en we zijn zinnens er vele te winnen".

 • Rudi Rotthier

  Opkomst ongeveer een derde lager

  Definitieve cijfers zijn er nog niet, maar de opkomst lag in 2008 op 530.000 en nu met bijna alle stemmen geteld rond 367.000. Dat is bijna een derde minder.

  Op basis van 99 procent van de stemmen haalt Hillary Clinton 73,5 procent en Bernie Sanders ergens tussen 25,9 en 26 procent.

 • Rudi Rotthier

  Overzicht: de toespraak van Hillary

  In Nevada won Hillary met 5 procent verschil. Hier heeft ze bijna 48 procent voorsprong. Ze hield een mooie overwinningstoespraak.

  Lees hier de samenvatting.

  Hillary Clinton met een aanhanger

  Hillary Clinton met een aanhanger © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Overweldigende zege voor Clinton

  Volgens de New York Times zijn de exitpolls bijgesteld in het voordeel van Hillary Clinton. Ze leidt nu met 87 procent van de zwarte stemmen, en staat ook bij de witte kiezers aan de leiding met 53 procent.

  Met een kwart van de stemmen geteld, haalt ze 76 procent.

 • Rudi Rotthier

  Clinton: 'Voor elk probleem in dit land is er iemand die naar een oplossing zoekt'

  Hillary Clinton speecht.

  "Als we verenigd zijn, is er geen barrière te groot om te breken".

  We beginnen nu, gaat ze verder, de nationale campagne.

  Ze doet, zoals Bernie Sanders in New Hampshire, een oproep voor geld.

  Ze werpt zich op tot anti-Trump. "Dit land is nooit gestopt met groot te zijn. In plaats van muren te bouwen, moeten we barrières slopen. We moeten tonen dat we echt allemaal in hetzelfde schuitje zitten".

  Ze geeft een waslijst van dingen die moeten gebeuren: gelijk loon voor gelijk werk, een loonsverhoging voor de middenklasse (wat in de VS wil zeggen: de arbeiders), goede banen die in het land blijven, goede scholen in elke buurt, maatregelen tegen studentenschuld, milieumaatregelen. Clinton vermeldt bij naam de moeders van door de politie gedode zwarten. "Zij hebben hun onvoorstelbaar verdriet gekanaliseerd in een beweging". Ze verwijst naar Flint, waar de solidariteit op gang komt. "Voor elk probleem in dit land is er iemand die naar een oplossing zoekt", is er iemand die de mensen in de problemen probeert te helpen.

  Dat is de bedoeling van haar campagne, geeft ze aan. Het klinkt vreemd uit mijn mond, maar, zegt ze, "we hebben meer liefde en goedheid nodig".

 • Rudi Rotthier

  Eerste tellingen: 80 tegen 20

  Met 2 procent van de stemmen geteld, staat Hillary Clinton op 80 procent. Dat zal allicht niet zo blijven. In de peilingen haalde ze 60 procent. In 2008 haalde Barack Obama 55 procent, tegen 27 procent voor Hillary Clinton en 18 procent voor John Edwards.

 • Rudi Rotthier

  Exitpolls: Clinton wint met 84 procent bij zwarte kiezers

  Volgens exitpolls van CNN bestond 62 procent van het electoraat uit zwarte kiezers, en stemde dat deel van de kiezers overweldigend voor Hillary Clinton: 84 procent stemde voor haar, tegen 16 procent voor Bernie Sanders.

  Bij witte kiezers zou er een volgens sommmige exitpolls een meerderheid voor Sanders zijn.

 • Rudi Rotthier

  Sanders feliciteert Clinton: 'Deze campagne begint pas'

  Bernie Sanders, die op weg is naar Minnesota, stuurt gelukwensen naar Hillary Clinton.

  In een mededeling voegt de campagne eraan toe dat ze na vier verkiezingen nu elk een overweldigende overwinning behaald hebben: Sanders in New Hampshire en Clinton in South Carolina. "Deze campagne begint pas. Nu komt Super Tuesday. Over amper drie dagen zullen Democraten in één dag in 11 staten 10 keer zoveel afgevaardigden aanduiden als tot nu in vier staten".

 • Rudi Rotthier

  Afwachten hoe groot het verschil is

  Dat de Amerikaanse media over de hele lijn meteen Clinton tot overwinnaar uitroepen, laat vermoeden dat ze een grote voorsprong heeft. Maar er is nog geen enkele telling bekend.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton wint

  Meteen bij het sluiten van de stembureaus voorspellen alle media winst voor Hillary Clinton. Dat was verwacht. De vraag is met hoeveel voorsprong ze wint.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton heeft maar één toespraak klaar

  In Nevada, vorige week, had Hillary Clinton zowel voor verlies als voor winst een toespraak klaar. Dit keer, meldt CNN, is er alleen een overwinningsspeech voorzien. In een recente peiling had ze een voorsprong van 22 procent op Sanders, en die voorsprong zou volgens interne peilingen nog gegroeid zijn.

 • Rudi Rotthier

  South Carolina is de springplank voor het zuiden

  South Carolina, waar Donald Trump een week geleden de Republikeinse voorverkiezing won, was in 2008 voor Barack Obama de springplank voor een serie overwinningen in zuidelijke staten, die, net als South Carolina, aan Democratische kant in meerderheid zwarte kiezers hebben. Vele van die staten hebben hun voorverkiezing op dinsdag 1 maart, tijdens Super Tuesday, zoals Georgia en Alabama. Vandaar dat een overwinning in South Carolina voor een Democratische kandidaat bijzonder belangrijk is.

 • Rudi Rotthier

  Lage opkomst, proportioneel meer zwarte kiezers

  Om 1 uur in de Belgische nacht gaan de stembureaus dicht. Wellicht komt er heel snel, misschien onmiddellijk, een prognose.

  Volgens CNN is 61 procent van de kiezers zwart, dat is een toename tegenover 2008 toen 55 procent van het Democratisch electoraat zwart was. De opkomst is "matig tot laag", volgens partijbronnen. In het algemeen werd voorspeld dat een lage en in meerderheid zwarte opkomst goed is voor Hillary Clinton, die in de peilingen ruim 20 procent voorlag op Bernie Sanders.

 • Niels Saelens

  Hilary Clinton roept de Amerikanen op massaal te gaan stemmen

  Clinton lanceert via sociale media een oproep om voor haar te stemmen. "Duizenden South-Carolinians laten vandaag hun stem horen. Doe met hen mee", klinkt het.

 • Niels Saelens

  Hilary Clinton is favoriet

  Hillary Clinton heeft in de peilingen een haast onoverbrugbare voorsprong op Bernie Sanders. Sanders wist op voorhand dat zijn kansen eerder gering waren, en voerde daarom weinig campagne in South-Carolina.

  Een overwinning zou voor Clinton een enorme opsteker zijn in aanloop naar Super Tuesday.

 • Niels Saelens

  Stembussen open voor primaries in South-Carolina

  In de Amerikaanse staat South-Carolina zijn zaterdag de stembussen opengegaan voor de democratische voorverkiezingen. De kandidaten die het tegen elkaar opnemen zijn Hillary Clinton en Bernie Sanders. Clinton is favoriet in deze staat, waar de meerderheid van het democratische kiespubliek zwart is. Het gaat om de vierde democratische voorverkiezing sinds 1 februari. (Belga)

Onze partners