Hillary Clinton over strijd met Sanders: ‘Ik zal de genomineerde zijn. Het is al gebeurd’

Hillary Clinton © REUTERS

Presidentskandidaat Hillary Clinton heeft in een interview met nieuwszender CNN gezegd zeker te zijn dat zij in de race naar het Witte Huis de nominatie zal krijgen van haar Democratische partij.

“Ik zal de genomineerde zijn van mijn partij”, zei de vroegere First Lady, terwijl er nog meerdere voorverkiezingen zijn, en terwijl haar rivaal Bernie Sanders nog in de race zit.

Voor Hillary Clinton echter is de strijd gestreden: “Het is al gebeurd. Het is onmogelijk dat ik het (de Democratische genomineerde) niet word”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Clinton legde uit dat zij drie miljoen stemmen meer heeft dan de senator en dat zij een niet meer in te halen voorsprong heeft wat betreft het aantal verdiende afgevaardigden op de Democratische Conventie.

‘Trump onbekwaam’

De vroegere minister van Buitenlandse Zaken herinnerde eraan dat zij, toen zij zich in 2008 had teruggetrokken uit een strijd om het Witte Huis, zich aan de zijde van Barack Obama had geschaard en “hard” had gewerkt om hem te helpen. “Ik ben er zeker van dat senator Sanders hetzelfde zal doen”, zei Clinton die de senator aanporde zijn woord te houden en “alles te doen wat hij kan om (de vermoedelijke Republikeinse genomineerde) Donald Trump te verslaan”.

Tegelijk viel ze de vastgoedmagnaat aan door te zeggen dat hij onbekwaam is om het presidentschap op zich te nemen. Clinton heeft nog niet de 2.383 afgevaardigden die haar automatisch de nominatie opleveren. Volgens het Franse persbureau AFP heeft ze er 2.295, volgens de gezaghebbende website realclearpolitics.com 2.293. Zelfs als de superdelegates buiten beschouwing gelaten, blijft ze ongeveer 300 verdiende afgevaardigden voor op Sanders.

Tussen Sanders en Clinton neemt de spanning de voorbije weken toe. Sanders, die toegeeft dat het heel lastig wordt om Clinton bij te benen qua verdiende delegates, argumenteert dat hij betere kansen heeft om Donald Trump te verslaan. Hij wil naar de Conventie met een overwinning in de grootste staat, Californië, waar op 7 juni wordt gestemd.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content