Hillary Clinton niet vervolgd voor e-mailgebruik

Hillary Clinton © REUTERS

Het Amerikaans ministerie van Justitie gaat de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton niet vervolgen voor het gebruik van een private e-mailserver en e-mailadres als minister van Buitenlandse Zaken, zo kondigde minister van Justitie Loretta Lynch aan.

“Ik aanvaard de unanieme aanbevelingen (van de FBI en de procureurs-generaal belast met het onderzoek, red.) die stellen dat het nauwkeurige onderzoek, dat een jaar in beslag nam, nu afgerond is en niet zal leiden tot vervolging”, aldus Mynch in een verklaring.

De beslissing van het Amerikaans ministerie van Justitie was te verwachten, aangezien Lynch vrijdag nog zei de aanbevelingen van de federale politie en procureurs-generaal te zullen volgen, om zo elke mogelijke verdenking te voorkomen van politieke inmenging in dit zeer gevoelige dossier.

De FBI heeft aangeraden om Hillary Clinton niet te vervolgen voor het gebruik van e-mails die werden ondergebracht op een privéserver, en maakte het onderzoeksdossier over aan Justitie. Die concludeerde wel dat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken “extreem nalatig” was geweest. Sommige e-mails die Clinton verstuurde droegen het label “geheim”, terwijl “vijandige actoren” in theorie toegang konden hebben tot de e-mailaccount van de vroegere First Lady, zei FBI-baas James Comey.

Hillary Clinton had naar eigen zeggen nooit de bedoeling de wet te overtreden. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content