Hillary Clinton kiest gematigde Tim Kaine als running mate

Hillary Clinton en Tim Kaine © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Hillary Clinton kiest Tim Kaine als kandidaat vicepresident. De 58-jarige Senator uit Virginia is een gematigde figuur, en pro vrijhandel, wat de aanhangers van Bernie Sanders niet zal bevallen. Kaine spreekt Spaans.

Hillary Clinton kondigde haar keuze via Twitter aan.

Ze noemt Tim Kaine “een man die zijn leven wijdde aan het vechten voor anderen”. In een volgende tweet heeft ze het over “een onverbeterlijke optimist die gelooft dat geen enkel probleem onoplosbaar is als je maar werkt om het op te lossen”.

Kaine was eerder gouverneur van Virginia.

‘Klankbord’

Hij is katholiek, persoonlijk tegen abortus gekant (maar voorstander van de legalisatie). Hij heeft voor alle vrijhandelsakkoorden gestemd, en heeft ook het recente TPP, het vrijhandelsakkoord tussen landen aan de Stille Zuidzee, verdedigd, en zelfs standvastiger dan Hillary Clinton. Ook zijn positie tegenover banken is door links bekritiseerd.

Hij spreekt vlot Spaans, wat als een van zijn troeven geldt en kan helpen om de latino-stemmen te verzilveren.

“Hij heeft nog nooit een verkiezing verloren. Hij was een burgemeester en gouverneur met niveau en is een van de meest gerespecteerde senatoren die ik ken”, zo zei Clinton onlangs over hem.

Ze vond hem een “goed klankbord”, volgens berichten in de Amerikaanse pers, maar zijn gematigd profiel zal de aanhang van Bernie Sanders niet plezieren. Met hem mikt Clinton op ervaring en stabiliteit, niet op vernieuwing. Ze hoop via hem misschien stemmen binnen te halen van Republikeinen die Trump niet zien zitten, en van Onafhankelijken.

In het algemeen wordt Kaine beschouwd als een veilige, wat saaie keuze.

Partner Content