"De VS hebben nood aan een samenwerking tussen de Europese en Amerikaanse inlichtingendiensten, ook rond die landen waar onze veiligheidsdiensten meer toegang en expertise hebben, zoals die in Noord-Afrika", zei Hillary Clinton in een toespraak over de strijd tegen het terrorisme aan de universiteit van Stanford.

"De Europese banken moeten stoppen met de financiering van het terrorisme. Europese gevechtsvliegtuigen moeten missies uitvoeren in Irak en Syrië en de Europese speciale eenheden moeten deelnemen aan de opleiding en de uitrusting van de lokale anti-IS-troepen".

Clinton riep de Europeanen op om op militair gebied "de lasten te delen met de Verenigde Staten". Ze betreurde de tekortkomingen qua beveiliging, die toelaten dat IS-strijders terugkeren naar Europa en er aanslagen plegen.

'Contraproductief'

"Vandaag brengen veel Europese landen elkaar niet op de hoogte als ze vermoedelijke jihadisten tegenhouden aan hun grenzen, of wanneer er paspoorten worden gestolen", zei ze. "En de Europese Unie blijft de stemming uitstellen rond de uitwisseling van de gegevens van luchtvaartpassagiers." Volgens de ex-minister is het zelfs gemakkelijker voor de Verenigde Staten om aan gegevens te geraken van de Europese landen "door een akkoord dat werd gesloten door de VS toen ik minister van Buitenlandse Zaken was".

Clinton veroordeelde tot slot de verklaringen van de Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz over de strijd tegen het terrorisme. Ze noemde het voorstel van Cruz om te patrouilleren in moslimwijken "contraproductief" en veroordeelde de martelingen ("waterboarding en erger") die Trump opnieuw wil invoeren.

(Belga/RR)

"De VS hebben nood aan een samenwerking tussen de Europese en Amerikaanse inlichtingendiensten, ook rond die landen waar onze veiligheidsdiensten meer toegang en expertise hebben, zoals die in Noord-Afrika", zei Hillary Clinton in een toespraak over de strijd tegen het terrorisme aan de universiteit van Stanford. "De Europese banken moeten stoppen met de financiering van het terrorisme. Europese gevechtsvliegtuigen moeten missies uitvoeren in Irak en Syrië en de Europese speciale eenheden moeten deelnemen aan de opleiding en de uitrusting van de lokale anti-IS-troepen". Clinton riep de Europeanen op om op militair gebied "de lasten te delen met de Verenigde Staten". Ze betreurde de tekortkomingen qua beveiliging, die toelaten dat IS-strijders terugkeren naar Europa en er aanslagen plegen. "Vandaag brengen veel Europese landen elkaar niet op de hoogte als ze vermoedelijke jihadisten tegenhouden aan hun grenzen, of wanneer er paspoorten worden gestolen", zei ze. "En de Europese Unie blijft de stemming uitstellen rond de uitwisseling van de gegevens van luchtvaartpassagiers." Volgens de ex-minister is het zelfs gemakkelijker voor de Verenigde Staten om aan gegevens te geraken van de Europese landen "door een akkoord dat werd gesloten door de VS toen ik minister van Buitenlandse Zaken was". Clinton veroordeelde tot slot de verklaringen van de Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz over de strijd tegen het terrorisme. Ze noemde het voorstel van Cruz om te patrouilleren in moslimwijken "contraproductief" en veroordeelde de martelingen ("waterboarding en erger") die Trump opnieuw wil invoeren.(Belga/RR)