Hierover praat G20 in Brisbane (én in de wandelgangen)

Protest tegen G20 in Brisbane © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In het Australische Brisbane gaat de G20 van start. Centraal op de agenda staan thema’s als economische groei en ongelijkheid, al proberen verschillende leiders in de marge ook onderwerpen als de crisis in Oost-Oekraïne en de strijd tegen IS aan te kaarten.

De leiders van de 19 grootste industrielanden en de Europese Unie komen dit weekend samen in het Australische Brisbane voor de jaarlijkse G20. Kwesties als ebola of Oekraïne zullen enkel in de wandelgangen besproken worden, schrijft De Volkskrant, want deze vier thema’s domineren de agenda.

1. Groei

Begin dit jaar spraken de 20 invloedrijkste industrielanden af om de wereldeconomie tegen 2018 een extra impuls te geven met 2 procent. Om aan die groei te komen zal vooral Europa vaart moeten zetten achter de stimuleringsmaatregelen. Dat zorgt voor spanning rond de Europese tafel. Duitsland wil vasthouden aan de afgesproken Europese begrotingsregels, terwijl onder meer Frankrijk en Italië voorstander zijn van een ‘losser’ beleid.

2. Ongelijkheid

Ook de G20 kan niet om de discussie heen die de Franse econoom Thomas Piketty aanwakkerde. In zijn boek kaart hij de groeiende ongelijkheid tussen arme en rijk aan.

Volgens een rapport van de internationale organisatie Oxfam is het totale vermogen wereldwijd met 17 biljoen dollar toegenomen. Maar 36 procent daarvan kwam terecht bij de rijkste 1 procent. ‘Ongelijkheid beperkt niet alleen de kansen van een individu om uit armoede te ontsnappen, het is ook schadelijk voor de economische groei’, aldus Oxfam.

3. Belastingontduiking

De G20 hoopt om strengere belastingregels voor grote bedrijven te kunnen doorvoeren. Voor multinationals bestaan er nog een heleboel vluchtmogelijkheden om financiële middelen onder te brengen in landen met fiscaal vriendelijkere klimaten.

4. Vrijhandel

De zogenoemde Doha-onderhandelingen, over de vermindering van de handelsbarrières en de importtarieven, mislukten vorig jaar. Onder meer India wilde het akkoord niet ratificeren (tenzij ontwikkelingslanden mochten doorgaan met voedselsubsidies aan de armsten). In Brisbane wordt opnieuw een poging ondernomen om de Doha-ronde succesvol te laten eindigen. Een akkoord hierover zou een extra groei van 1,1 procent voor de wereldeconomie betekenen.

Protest in Brisbane
Protest in Brisbane © Reuters

Thema’s als de oorlog in Irak, ebola, klimaat en de crisis in Oost-Oekraïne staan dus niet officieel op de agenda. Maar het is niet uitgesloten dat deze in de wandelgangen worden besproken. Zo wil de Duitse bondskanselier Angela Merkel de crisis Oost-Oekraïne zeker aankaarten bij de Russische president Vladimir Poetin. Poetin zal naar verwachting een koud onthaal krijgen in Australië. De Oekraïense gemeenschap in Brisbane is van plan tegen hem te protesteren.

Eerder deze week betoogden ruim 400 mensen op het strand van het Australische Brisbane tegen de G20. Net zoals struisvogels staken ze hun hoofden in het zand. Want dat is wat de Australische premier volgens hen doet, door de klimaatproblematiek niet op de agenda van de top te zetten.

De Britse premier David Cameron sprak in de marge van de start van de top al over maatregelen tegen de groep Islamitische Staat (IS). Cameron wil de paspoorten van verdachte jihadistische strijders afnemen, zodat zij het land niet meer in mogen.

Het is de eerste maal dat de top plaatsvindt in het Australische Brisbane en de stad staat dan ook in rep en roer. De voorbereidingen startten al twee jaar geleden onder voormalige premier Julia Gillard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content