Hezbollahkandidaat benoemd tot premier Libanon

© EPA

Het kamp van Saad Hariri, wiens regering op 12 januari door Hezbollah ten val werd gebracht, contesteert de nominatie en kwam al op straat.

De Libanese president Michel Suleiman heeft de door het Hezbollahkamp gesteunde miljardair Najib Mikati aangeduid als nieuwe premier.

Mikati kreeg in het 128 zetels tellende parlement 68 stemmen achter zijn naam, terwijl waarnemend premier Saad Hariri er 60 kreeg, meldt persagentschap AFP.

Protest

Het kamp van Hariri, wiens regering door het Hezbollahkamp ten val werd gebracht, contesteert de nominatie van Mikati en kwam al op straat. In de noordelijke stad Tripoli werd een voertuig van de Arabische zender Al-Jazeera in brand gestoken. Ook in Beiroet en andere steden kwamen mensen dinsdag op straat.

Volgens het Libanese politieke systeem is de president een christen, de premier een soennitische moslim en de voorzitter van het parlement een sjiitische moslim. Mikati is een soenniet, maar geniet de steun van Hezbollah.

De demonstranten, voornamelijk aanhangers van Hariri en soennitische moslims, maken zich zorgen over de groeiende politieke macht van Hezbollah en beschuldigen de sjiitische groepering van Hassan Nasrallah van poging tot staatsgreep.

De Verenigde Staten, die Hezbollah als een terreurorganisatie beschouwen, drukten reeds hun bezorgdheid uit over een regering waarin Hezbollah een leidende rol speelt.

Crisis

De regering van nationale eenheid van premier Saad Hariri viel op 12 januari, nadat Hezbollah haar ministers terugtrok uit de regering.

De politieke crisis in het land is het gevolg van speculaties dat het Speciaal Tribunaal voor Libanon in het Nederlandse Leidschendam Hezbollah zal aanklagen van de moord op ex-premier Rafik Hariri op 14 februari 2005. De sjiitische beweging neemt het niet dat Saad Hariri, de zoon van Rafik Hariri, het tribunaal blijft steunen.

Hezbollah ontkent elke betrokkenheid bij de moord op Rafik Hariri en zegt dat het proces politiek geïnspireerd is.

Knack brengt in zijn nummer van 26 januari een reportage over het proces-Hariri.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content