Israël en Hezbollah tekenden vorige week een akkoord over de ruil.

Beide Israëlische soldaten, Eldad Regev en Ehud Goldwasser, werden in juli 2006 door Hezbollahstrijders uit het Israëlische grensgebied ontvoerd. Hun ontvoering heeft de Libanonoorlog uitgelokt. Tot nu toe liet Hezbollah in het midden of de twee nog in leven waren.

Doodskisten
Hezbollah gaf woensdagochtend al beelden vrij van twee doodskisten waarin de lichamen van Regev en Goldwasser liggen.

Het Israëlische leger bevestigde woensdagnamiddag dat het wel degelijk om de lichamen van de twee Israëlische militairen gaat. In ruil draagt de Joodse staat de lichamen van 200 Libanese en Palestijnse militanten over. Dat gebeurt aan de Israëlisch-Libanese grens.

Morele plicht
Ook gaat Israël vijf nog levende gevangen vrijlaten. Een van hen, Samir Kantar, werd in Israël verschillende keren tot levenslang veroordeeld wegens het doodschieten in 1979 van een politieman en het vermoorden van een man voor de ogen van zijn vierjarige dochtertje.

In Israël is veel kritiek op het ruilen van de twee gedode Israëliërs voor de gevangen moslimextremisten. Maar president Shimon Peres vond dat zijn land 'de morele plicht' heeft de twee soldaten terug te brengen naar hun families.

Elsevier/Knack

Israël en Hezbollah tekenden vorige week een akkoord over de ruil. Beide Israëlische soldaten, Eldad Regev en Ehud Goldwasser, werden in juli 2006 door Hezbollahstrijders uit het Israëlische grensgebied ontvoerd. Hun ontvoering heeft de Libanonoorlog uitgelokt. Tot nu toe liet Hezbollah in het midden of de twee nog in leven waren.DoodskistenHezbollah gaf woensdagochtend al beelden vrij van twee doodskisten waarin de lichamen van Regev en Goldwasser liggen. Het Israëlische leger bevestigde woensdagnamiddag dat het wel degelijk om de lichamen van de twee Israëlische militairen gaat. In ruil draagt de Joodse staat de lichamen van 200 Libanese en Palestijnse militanten over. Dat gebeurt aan de Israëlisch-Libanese grens.Morele plichtOok gaat Israël vijf nog levende gevangen vrijlaten. Een van hen, Samir Kantar, werd in Israël verschillende keren tot levenslang veroordeeld wegens het doodschieten in 1979 van een politieman en het vermoorden van een man voor de ogen van zijn vierjarige dochtertje.In Israël is veel kritiek op het ruilen van de twee gedode Israëliërs voor de gevangen moslimextremisten. Maar president Shimon Peres vond dat zijn land 'de morele plicht' heeft de twee soldaten terug te brengen naar hun families.Elsevier/Knack