Het WK hockey in 10 cijfers

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Om een woordje te kunnen meepraten met collega’s op het werk of onder vrienden op café: het WK hockey in Den Haag aan de hand van 10 cijfers.

2

Tijdstraf in minuten die een speler krijgt bij een groene kaart. Gaat in vanaf het moment dat een speler gaat zitten buiten het veld.

5

De plaats van de Belgische mannenploeg, de Red Lions, op de wereldranking van de Internationale Hockey Federatie (FIH). Ze moeten enkel nog leider Australië, Duitsland, Nederland en Engeland laten voorgaan.

12

De plaats van de Belgische hockeyvrouwen Red Panthers op de wereldranking van de Internationale Hockey Federatie (FIH). Hoogst geklasseerd is Nederland, gevolgd door Argentinië, Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, Duitsland, China, Zuid-Korea, Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

15

Het aantal deelnemende landen op het WK. Daarvan zijn er 9 die zowel een mannen- als een vrouwenploeg afvaardigen: Argentinië, Australië, België, Duitsland, Engeland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Bij de mannen doen ook Spanje, Maleisië en India mee, bij de vrouwen China, de Verenigde Staten en Japan. In totaal komen dus 24 teams in actie.

18

Het aantal spelers dat een bondscoach van een team mag selecteren om mee te nemen naar het WK. Ter vergelijking: op het WK voetbal zijn er dat 23 per land. In totaal zakken deze week dus 432 hockeyspelers uit zes continenten af naar Den Haag. Net als in het voetbal staan in een hockeywedstrijd twee teams van elk tien veldspelers en een doelman op het veld.

40

Seconden: zolang mag het duren vooraleer een strafcorner genomen is na het fluitsignaal, de fameuse ’40 secondenregel’. Een speler die er te lang over doet om klaar te gaan staan waardoor de strafcorner niet na 40 seconden gegeven kan worden, krijgt een groene kaart.

70

Het aantal minuten dat een hockeywedstrijd duurt: twee helften van 35 minuten met 10 minuten pauze.

76

Het aantal wedstrijden dat op het WK wordt gespeeld. Zowel de mannen- als de vrouwenteams zijn onderverdeeld in twee poules van zes teams die elk één keer tegen elkaar spelen. Vanaf donderdag 12 juni beginnen de zogenaamde plaatsingswedstrijden. De finale bij de vrouwen vindt plaats op 14 juni, bij de mannen op 15 juni.

95

Het aantal scheidsrechters en andere officials die de wedstrijden op het toernooi in goede banen moeten leiden.

550

Het aantal vrijwilligers dat zich elke dag zal inzetten om het WK mee in goede banen te leiden. Ook tijdens het Europees kampioenschap in Boom in augustus vorig jaar werd een beroep gedaan op vrijwilligers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content