Het trieste record van één miljoen gevluchte Syriërs

© Reuters
Elisabeth Ackaert

Zeventigduizend Syriërs lieten het leven, twee miljoen zijn binnen Syrië zelf op zoek naar een veilig onderkomen. En intussen komen de Verenigde Naties alweer met een nieuw recordcijfer: één miljoen Syriërs heeft de vlucht naar het buitenland genomen.

“Een negatieve spiraal, waar maar geen eind aan lijkt te komen, die uiteindelijk gaat resulteren in een ontzettende ramp.” Zo omschrijft VN-Commissaris voor de Vluchtelingen Antonia Guterres de humanitaire ramp die intussen zich meester maakt van het Midden-Oosten. De Verenigde Naties berichtten dat volgens hun officiële tellingen intussen al minstens één miljoen Syriërs de land zijn ontvlucht, om het moordende geweld te ontlopen. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC op gezag van de Verenigde Naties.

De helft van het hoge aantal zijn kinderen, vaak jonger 11. Volgens de VN lijden de kinderen en jongeren aan heel zware stress en kampt een erg hoog aantal onder hen met trauma’s. “Het aantal blijft bovendien maar toenemen. Sinds begin dit jaar is het vluchtelingental echt exponentieel gestegen. Sinds 1 januari, net iets meer dan twee maanden geleden, hebben 400.000 Syriërs het land verlaten”, dixit Guterres. Dat steeds stijgende aantal boezemt de organisatie angst in.

Het grootste aantal vluchtelingen neemt de wijk naar buurlanden Jordanië, Libanon, Irak en Turkije. Ook in Egypte en andere landen van Noord-Afrika ziet men de stroom Syriërs elke dag groeien. Jordanië zag vorige week dinsdag op één dag tijd 2.257 Syriërs haar grenzen over steken. Libanon kreeg meer dan 300.000 vluchtelingen te slikken en zag haar bevolking zo toenemen met tien procent, enkel en alleen door Syrische vluchtelingen.

Tegen de grenzen van het mogelijke

“De tragedie in Syrië vraagt ontzettend veel van de buurlanden. Turkije, Libanon, Jordanië en Irak zitten aan hun plafond”, zegt Guterres. De opvang van de vluchtelingen is volgens de VN ook alles behalve optimaal. Koude winters, overnachten en overleven in tenten, een beperkte toegang tot toiletten, lange wachtrijen aan de kampen en amper plaats in de geïmproviseerde kampschooltjes voor de kinderen laten hun sporen na.

Turkije investeerde 459 miljoen euro in voorzieningen voor de vluchtelingen. Nieuwe kampen sprongen als paddenstoelen uit de grond. Het land telt op dit moment 17 kampen voor Syrische vluchtelingen en heeft er nog een heel aantal in opbouw. “En dan nog is het gewoon niet genoeg. Deze landen botsen tegen de grenzen van het mogelijk. Er is meer steun nodig voor iedereen die Syriërs opvangt.”

In snelheid gepakt

De VN zien zich in snelheid gepakt door het toenemende aantal vluchtelingen. Volgende organisatie zou het cijfer van één miljoen pas tegen juni worden gehaald, indien er intussen geen vredesakkoord of staakt-het-vuren-bereikt kon worden.

Het conflict in Syrië begon bijna twee jaar geleden met opstanden tegen het regime van president Bashar al-Assad, nadat in Egypte en Tunesië de presidenten tot aftreden werden gedwongen. De strijd tegen het regime ontpopte zich tot een bloederige burgeroorlog waarbij minstens 70.000 het leven lieten, meer dan twee miljoen in eigen land hun huis moesten achterlaten en nu dus al één miljoen Syriërs de grens zijn overgestoken.

Aantal Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten:

Jordanië: 324.543
Libanon: 329.823
Turkije: 185.326
Egypte: 43.665
Andere landen van Noord-Afrika: 8.262

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content