Mulier taceat in ecclesia! Uit de bijbel blijkt dat apostel Paulus het 2000 jaar geleden al schreef: 'de vrouw heeft in de kerk te zwijgen'. Maar ook in de bijbel van de 21e eeuw staat het nog steeds: 'women should not talk in church'. Dat is tenminste wat de autocomplete-functie van 's werelds grootste zoekmachine laat zien als je twee onschuldige woorden als 'women' en 'shouldn't' intikt.

Confronterend

De autocomplete-functie van Google voorspelt en toont zoektermen gebaseerd op de activiteit van andere gebruikers. Hoe populairder een zoekterm, hoe hoger het komt te staan in de lijst van voorgestelde zoektermen. Een uiterst handige tool, maar tegelijk ook ontzettend confronterend.

En vrouwen mogen niet alleen niet praten in de kerk, maar ook 'women shouldn't have rights', 'women shouldn't vote', 'women shouldn't work'. Probeer het zelf maar eens uit, het zijn allemaal echte voorbeelden die het algoritme tevoorschijn tovert. Hetzelfde geldt voor de woorden 'women' en 'need' en 'women' en cannot'.

Mannen mogen vreemdgaan

En wat mogen Vlaamse en Nederlandse vrouwen niet volgens Google? 'Vrouwen mogen niet stemmen' en 'vrouwen mogen niet werken'. Ter vergelijking: 'mannen mogen vreemdgaan', zegt Google dan weer.

De Verenigde Naties maakte van deze schokkende waarheidsgetrouwe voorbeelden gebruik voor een campagne om aan te tonen hoe verontrustend de houding van de wereld is tegenover vrouwen en hoe wijdverspreid het probleem van vrouwenhaat en seksisme is.

De zoekopdrachten werden op 9 september in de Verenigde Staten uitgevoerd. De campagnebeelden kan je hier bekijken.

Mulier taceat in ecclesia! Uit de bijbel blijkt dat apostel Paulus het 2000 jaar geleden al schreef: 'de vrouw heeft in de kerk te zwijgen'. Maar ook in de bijbel van de 21e eeuw staat het nog steeds: 'women should not talk in church'. Dat is tenminste wat de autocomplete-functie van 's werelds grootste zoekmachine laat zien als je twee onschuldige woorden als 'women' en 'shouldn't' intikt.De autocomplete-functie van Google voorspelt en toont zoektermen gebaseerd op de activiteit van andere gebruikers. Hoe populairder een zoekterm, hoe hoger het komt te staan in de lijst van voorgestelde zoektermen. Een uiterst handige tool, maar tegelijk ook ontzettend confronterend. En vrouwen mogen niet alleen niet praten in de kerk, maar ook 'women shouldn't have rights', 'women shouldn't vote', 'women shouldn't work'. Probeer het zelf maar eens uit, het zijn allemaal echte voorbeelden die het algoritme tevoorschijn tovert. Hetzelfde geldt voor de woorden 'women' en 'need' en 'women' en cannot'. En wat mogen Vlaamse en Nederlandse vrouwen niet volgens Google? 'Vrouwen mogen niet stemmen' en 'vrouwen mogen niet werken'. Ter vergelijking: 'mannen mogen vreemdgaan', zegt Google dan weer.De Verenigde Naties maakte van deze schokkende waarheidsgetrouwe voorbeelden gebruik voor een campagne om aan te tonen hoe verontrustend de houding van de wereld is tegenover vrouwen en hoe wijdverspreid het probleem van vrouwenhaat en seksisme is. De zoekopdrachten werden op 9 september in de Verenigde Staten uitgevoerd. De campagnebeelden kan je hier bekijken.