Samoa, Tonga en Kiribati in de Stille Oceaan zijn traditioneel de eersten om het nieuwe jaar in te luiden. Even later waren ook Nieuw-Zeeland en Australië aan de beurt. In Sydney gebeurde dat nog wel met een grote vuurwerkshow, naar jaarlijkse gewoonte. Zowat overal in Azië begon uren na het vuurwerk van Sydney het nieuwe jaar.

In China gebeurde dat onder strenge coronamaatregelen. Verschillende grote steden, zoals Peking, Wuhan en Nanjing, annuleerden vuurwerk en andere grote festiviteiten als gevolg van de opstoot van het coronavirus die het land de hoogste besmettingscijfers in bijna twee jaar bezorgt. De noordwestelijke provinciehoofdstad Xian is momenteel zelfs volledig in lockdown: zowat 13 miljoen inwoners mogen hun huizen amper uit. De besmettingscijfers zijn er naar westerse normen nochtans betrekkelijk laag, met 166 vastgestelde gevallen per dag. Maar de Chinese regering hanteert een erg streng quarantainebeleid. Sowieso is nieuwjaar niet zo'n belangrijke feestdag voor de Chinezen: in de Chinese kalender begint het nieuwe jaar pas in februari.

Ook elders in de wereld strooit covid-19 roet in het eten. Verschillende Europese hoofdsteden, waaronder Parijs, Berlijn en ook Brussel, vieren in afgeslankte vorm. In Parijs is de traditionele vuurwerkshow afgelast. Ook in Rusland en de Verenigde Staten wordt bescheidener gefeest. Nederland, een land met een vuurwerktraditie, stelde dit jaar een verbod in op verkoop, bezit, vervoer en afsteken van eindejaarsvuurwerk.

Samoa, Tonga en Kiribati in de Stille Oceaan zijn traditioneel de eersten om het nieuwe jaar in te luiden. Even later waren ook Nieuw-Zeeland en Australië aan de beurt. In Sydney gebeurde dat nog wel met een grote vuurwerkshow, naar jaarlijkse gewoonte. Zowat overal in Azië begon uren na het vuurwerk van Sydney het nieuwe jaar. In China gebeurde dat onder strenge coronamaatregelen. Verschillende grote steden, zoals Peking, Wuhan en Nanjing, annuleerden vuurwerk en andere grote festiviteiten als gevolg van de opstoot van het coronavirus die het land de hoogste besmettingscijfers in bijna twee jaar bezorgt. De noordwestelijke provinciehoofdstad Xian is momenteel zelfs volledig in lockdown: zowat 13 miljoen inwoners mogen hun huizen amper uit. De besmettingscijfers zijn er naar westerse normen nochtans betrekkelijk laag, met 166 vastgestelde gevallen per dag. Maar de Chinese regering hanteert een erg streng quarantainebeleid. Sowieso is nieuwjaar niet zo'n belangrijke feestdag voor de Chinezen: in de Chinese kalender begint het nieuwe jaar pas in februari. Ook elders in de wereld strooit covid-19 roet in het eten. Verschillende Europese hoofdsteden, waaronder Parijs, Berlijn en ook Brussel, vieren in afgeslankte vorm. In Parijs is de traditionele vuurwerkshow afgelast. Ook in Rusland en de Verenigde Staten wordt bescheidener gefeest. Nederland, een land met een vuurwerktraditie, stelde dit jaar een verbod in op verkoop, bezit, vervoer en afsteken van eindejaarsvuurwerk.