Het leven na Sandy: in New York is álles moeilijk

© Reuters

Vier dagen na de superstorm hebben New-Yorkers het niet onder de markt: files, uren aanschuiven voor benzine, om je gsm op te laden, of voor een warme douche: zowat alles gaat moeizaam.

Simpelweg de stad in geraken is een hele opgave in New York. Aangezien lang niet alle toegangswegen open zijn, heeft Burgemeester Michael Bloomberg de regel uitgevaardigd dat alleen voertuigen waar drie of meer mensen in zitten over de bruggen mogen. Op de invalswegen staan checkpoints waar politieagenten auto’s controleren.

Ook tanken wordt een hele opgave. Vier dagen na de storm is een brandstoftekort ontstaan. Volgens AAA, het Amerikaanse equivalent van Touring Wegenhulp, is zestig procent van de benzinestations in de regio dicht. De toelevering van benzine is onderbroken en zeer veel stations zitten zonder elektriciteit, waardoor de pompen sowieso niet werken.

Bij de benzinestations die wel open zijn, staan er urenlange rijen. Hel wat mensen staan komen niet eens met de auto, maar te voet, met een jerrycan in de hand. Her en der braken aan de pomp opstootjes en vechtpartijen uit en meost de politie tussenkomen. Het stadsbestuur zelf heeft ondertussen maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de politie, brandweer en ambulances wel benzine kunnen krijgen.

Mijn koninkrijk voor een koffiee

Het openbaar vervoer gebruiken, is evenmin een makkelijke oplossing. Een aantal metrolijnen zijn weer in gebruik, maar de treinen rijden niet tot in Lower Manhattan, het stadsdeel dat maandag onder water liep en waar de stroomvoorziening nog steeds niet hersteld is.

In de metrotunnels onder de Hudsonrivier, die Manhattan verbinden met de districten Brooklyn en Queens, staat nog steeds water. Wanneer die weer open kunnen, is onbekend.

Bussen zijn er wel, maar pendelaars die daarvan gebruik willen maken, moeten in de rij staan om mee te kunnen. Mensen komen bijgevolg extra vroeg naar hun werk. Dat zorgt er dan weer voor dat er voor dag en dauw lange rijen staan voor Starbucks en andere koffieshops waar vroeg aangekomen pendelaars even verpozing zoeken.

Zelfs telefoneren is een opgave. Een groot deel van de gsm-masten is verwoest. Van degene die de storm wel overleefden, zijn er heel wat de laatste dagen ook uitgevallen, toen hun noodbatterijen op raakten. De gsm-aanbieders, die normaal gezien in een dodelijke concurrentie verwikkeld zijn, laten hun klanten nu uitzonderlijk toe om op elkaars netwerken te bellen en surfen.

Wildladen

Maar ook wie een verbinding kan maken, moet zijn gsm opladen. Ten noorden van de 39ste straat in Manhattan gaat het leven min of meer zijn normale gang, maar ten zuiden daarvan is er geen stroom.

Bij alle onbewaakte stopcontacten in de buurt van de demarcatielijn staan dan ook rijen mensen met lege gsm’s in de hand. Dominostekkers zijn goud waard. De praktijk heeft zelfs een naam gekregen: ‘guerilla charging’, zeg maar: wildladen.

Gsm-aanbieders Verizon en AT&T hebben speciale trucks met generatoren laten aanrukken waar mensen hun draadloze apparaten kunnen opladen. In de winkels van Verizon kunnen mensen ook gratis lokale gesprekken voeren.

Ook de fitnessketen Town Sports International heeft haar filialen opengesteld voor mensen met lege gsm’s, smartphones en tablets. Wie wil kan daar zelfs gratis een douche nemen, want zelfs dát is geen sinecure in New York na Sandy. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content