‘Het is geen goed moment voor grote visies’ (Wolfgang Schäuble)

© reuters

Na de schok van de Brexit moet de Europese Unie zich dringend buigen over concrete problemen, in plaats van zich te verliezen in grote toekomstvisies, om zo het vertrouwen van de Europeanen terug te winnen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verklaard in de Duitse krant Welt am Sonntag.

In plaats van te debatteren over veranderingen in verdragen over institutionele hervormingen, moet er snel vooruitgang worden geboekt rond de vluchtelingencrisis, de werkloosheid bij jongeren en andere concrete problemen, aldus de 73-jarige minister. “Het is geen goed moment voor grote visies”, zegt Schäuble, die de reputatie heeft een felle voorvechter te zijn van het Europees project.

Hij zegt “verbijsterd” te zijn over de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om uit de EU te stappen. “De situatie is zo ernstig dat men moet stoppen de normale spelletjes te spelen in Europa en Brussel. De EU staat voor een cruciale test, misschien wel de belangrijkste in haar geschiedenis”.

‘De tijd van de politieke preken over Europa is voorbij’

“Ik ben in principe voor meer integratie in de EU”, zegt hij, als een reactie op de oproep van verschillende Europese leiders om tot een grotere integratie te komen. “Maar het is daarvoor niet het moment. Tegenover een steeds wijder verspreide demagogie en euroscepticisme, kan Europa niet zo maar verder doen zoals vroeger.”

Europa moet “een vuurzee vermijden en niet verder gaan met zijn normale retoriek”, nu ook in andere landen stemmen opgaan om uit de EU te stappen. Daarom moet de Unie op een “snelle en pragmatische manier” resultaten behalen over problemen zoals het gemeenschappelijke energiebeleid, het creëren van jobs voor jongeren en een harmonisering van de aankoop van wapens.

“Er is zoveel werk aan de winkel. De tijd van de politieke preken over Europa is voorbij. Men moet actie ondernemen, en niet blij zijn met enkel hoogdravende woorden, om te bewijzen aan de Europese burgers, dat Europa een verschil kan maken”, aldus de Duitse minister. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content