Het einde van het kalifaat: SDF-strijders veroveren laatste IS-bolwerk

De vlag van SDF wappert in Baghouz © Belga Image

Het laatst overgebleven stukje territorium van Islamitische Staat (IS) in Syrië is veroverd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de door de VS gesteunde Koerdisch-Arabische coalitie. SDF-strijders hesen hun vlaggen in Baghouz en riepen de ’totale overwinning’ op IS uit.

‘De SDF roepen de totale eliminatie van het zogenaamde kalifaat en de totale territoriale nederlaag van IS uit,’ zo maakte hun woordvoerder Mustafa Bali bekend in een tweet. ‘Op deze bijzondere dag herdenken we duizenden martelaars die deze overwinning mogelijk maakten.’

Vrijdagavond verklaarde het Witte Huis al dat het IS-gebied in Syrië voor honderd procent was ingenomen. Er waren toen echter nog meldingen over gevechten in de buurt van het laatste bolwerk: het dorp Baghouz, in de provincie Deir Ez-zor aan de grens met Irak.

https://twitter.com/mustefabali/status/1109338396256813056Mustafa Balihttps://twitter.com/mustefabali

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Vijf jaar

Met de val van Baghouz is het zelfverklaarde kalifaat dat IS had uitgeroepen, na vijf jaar beëindigd.

Op zijn hoogtepunt in 2014-2015 controleerde IS circa 88.000 vierkante kilometer gebied verspreid over Syrië en Irak. Ter vergelijking: dat is bijna drie keer zo groot als België.

IS controleerde toen onder meer de miljoenenstad Mosul in het noorden van Irak, waar leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 het kalifaat uitriep.

Offensief

Onder leiding van de VS begon een internationale coalitie aan de herovering van het gebied. In de zomer van 2017 werd Mosul bevrijd en enkele maanden later viel ook Raqqa, de hoofstad van IS in Syrië.

Het was echter wachten tot zaterdag vooraleer de volledige overwinning kon worden uitgeroepen. De SDF waren begin maart begonnen aan hun offensief op Baghouz. Volgens onbevestigde mediaberichten zou ook Abu Bakr al-Baghdadi in Baghouz geweest zijn vooraleer het offensief begon.

De voorbije weken gaven duizenden IS-strijders zich al over. Zij zijn gevangen genomen en worden verhoord. Tienduizenden burgers sloegen op de vlucht.

Bedreiging

Hoewel IS zijn kalifaat in Syrië en Irak kwijt is, wordt de jihadistische groepering nog altijd gezien als een grote bedreiging wereldwijd. IS heeft bovendien vertakkingen in andere landen, zoals Nigeria, Jemen en Afghanistan.

Reacties

Onder andere Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland hebben al gereageerd op het nieuws.

De Franse president Emmanuel Macron meent dat een gevaar van de grootste orde voor Frankrijk uitgeschakeld is. Voor Macron blijft de dreiging niettemin bestaan en moet de strijd tegen terroristische groepen verder gaan.

De president bracht ‘hulde aan onze partners en de legers van de internationale coalitie, waarvan Frankrijk deel uitmaakt. Ze hebben de terroristen met vastberadenheid bestreden, voor onze veiligheid. We vergeten de slachtoffers van IS niet’, schreef hij op Twitter.

De zaterdag afgeronde fase is volgens hem ‘immens’. Frankrijk werd getraumatiseerd door de reeks terreuraanslagen van jihadisten sinds 2015 op Frans grondgebied. De jongste weken gaat het debat vooral over de mogelijke repatriëring van Franse jihadisten die in Syrië werden gevangengenomen.

Brits premier Theresa May juichte de val van het kalifaat als een ‘historische etappe’ toe en riep op de strijd tegen de jihadisten voort te zetten. ‘We mogen de dreiging die IS vormt, niet uit het oog verliezen en de regering blijft vastbesloten de nefaste ideologie van IS uit te bannen. We zullen het nodige blijven doen om het Britse volk en onze bondgenoten te beschermen’, zei de Britse premier in een mededeling.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas blijft van IS een aanzienlijk gevaar uitgaan. De groep heeft haar terreuractiviteiten naar de ondergrond verplaatst. ‘We zullen deze bedreiging niet onderschatten. Bijgevolg gaat het gezamenlijke engagement van de anti-IS-coalitie verder. Vanuit Duits perspectief blijft de stabilisering van gebieden die van IS bevrijd zijn, beslissend’, zei de minister.

Islamitische Staat heeft zijn laatste bolwerk verloren in Syrië, maar ‘de dreiging is nog lang niet voorbij’, waarschuwt de Nederlandse regering. ‘We moeten ons nu richten op een duurzame nederlaag’ van IS, aldus de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld. Nederland heeft tot eind vorig jaar F16-gevechtsvliegtuigen ingezet in het oosten van Syrië en in Irak. In Irak zijn Nederlandse militairen nog actief. Ze trainen daar Iraakse en Koerdische militairen. ‘Nederland blijft betrokken bij de strijd tegen terrorisme’, twitterde de minister Buitenlandse Zaken, Stef Blok.

Partner Content