Op het congres van haar eigen, christendemocratische partij CDU werd Duits bondskanselier Angela Merkel herverkozen als voorzitter. In haar speech pleitte ze voor een boerkaverbod in Duitsland. 'Volledige gezichtsbedekking is niet aanvaardbaar in ons land', zei ze voor een zaal vol partijmilitanten, met een groot applaus als gevolg. 'Het moet verboden worden waar dat ook maar wettelijk mogelijk is.'

Merkel staat niet alleen in haar partij met die mening. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) deed al in augustus een soortgelijk voorstel en noemde de boerka toen al 'tegengesteld aan integratie'. Hij stelde een verbod voor 'op plaatsen waar het nodig is voor de samenhang van de samenleving', zoals regeringsgebouwen, scholen, universiteiten en gerechtsgebouwen. Een soortgelijk voorstel werd eind vorige maand goedgekeurd in Nederland.

'Mag niet herhaald worden'

Merkel sprak ook over de vluchtelingencrisis in de late zomer van 2015. 'Die kan en mag niet herhaald worden', zei ze erover. 'Dat was en is mijn politiek doel.' Merkel kreeg veel kritiek op haar vluchtelingenbeleid - denk aan haar Wir schaffen das- uitspraak - en haar beslissing om de grenzen te openen in 2015.

De Duitse bondskanselier gaat voor een vierde term als staatshoofd van haar land. Binnen de CDU is ze nog steeds populair, maar de 89,5% die ze haalde bij de voorzittersverkiezing was toch een pak minder dan de 96,7% die ze twee jaar geleden scoorde. Haar ruk naar links, onder andere op het gebied van migratie, wordt niet overal in haar partij goed ontvangen.

Op het congres van haar eigen, christendemocratische partij CDU werd Duits bondskanselier Angela Merkel herverkozen als voorzitter. In haar speech pleitte ze voor een boerkaverbod in Duitsland. 'Volledige gezichtsbedekking is niet aanvaardbaar in ons land', zei ze voor een zaal vol partijmilitanten, met een groot applaus als gevolg. 'Het moet verboden worden waar dat ook maar wettelijk mogelijk is.'Merkel staat niet alleen in haar partij met die mening. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) deed al in augustus een soortgelijk voorstel en noemde de boerka toen al 'tegengesteld aan integratie'. Hij stelde een verbod voor 'op plaatsen waar het nodig is voor de samenhang van de samenleving', zoals regeringsgebouwen, scholen, universiteiten en gerechtsgebouwen. Een soortgelijk voorstel werd eind vorige maand goedgekeurd in Nederland. Merkel sprak ook over de vluchtelingencrisis in de late zomer van 2015. 'Die kan en mag niet herhaald worden', zei ze erover. 'Dat was en is mijn politiek doel.' Merkel kreeg veel kritiek op haar vluchtelingenbeleid - denk aan haar Wir schaffen das- uitspraak - en haar beslissing om de grenzen te openen in 2015.De Duitse bondskanselier gaat voor een vierde term als staatshoofd van haar land. Binnen de CDU is ze nog steeds populair, maar de 89,5% die ze haalde bij de voorzittersverkiezing was toch een pak minder dan de 96,7% die ze twee jaar geleden scoorde. Haar ruk naar links, onder andere op het gebied van migratie, wordt niet overal in haar partij goed ontvangen.