De watervoorziening in St. Bernard Parish in de Amerikaanse staat Louisiana is besmet met Naegleria fowleri of de hersenetende amoebe. Twee kinderen stierven al aan het virus, schrijft het magazine Time.

In augustus overleed een jongetje na een bezoek aan St. Bernard Parisch. Toch brak paniek pas een week geleden uit toen officiël werd vastgesteld dat de amoebe, een eencellig organisme, aanwezig is in de watervoorraad.

Besmettingen zijn nochtans zeldzaam. Experts benadrukken dat mensen alleen besmet kunnen raken via een kleine opening in een bot in de schedel, in de buurt van de ogen. In 2011 raakten twee mensen besmet, beiden doordat ze hun neus hadden uitgespoeld met kraantjeswater.

Geen douche meer

Hoewel de autoriteiten zeggen dat de kans op besmetting zeer klein is, zijn de bewoners angstig. De prijzen van flessenwater zijn gigantisch gestegen en sommige mensen durven zelfs geen douche meer te nemen.

Het departement van volksgezondheid in Louisiana probeert de hardnekkige mythes en geruchten over de amoebe te corrigeren. Zo denken veel mensen dat het niet veilig is om kraantjeswater te drinken. Onterecht, zeggen epidemiologen. "Maagzuur, hoge temperaturen en chloor zijn dodelijk voor de amoebe. Enkel situaties waarbij water in de neus terecht kan komen, moeten worden vermeden."

Voorlopig is het een raadsel hoe de bacterie in de watervoorziening is terechtgekomen.

De watervoorziening in St. Bernard Parish in de Amerikaanse staat Louisiana is besmet met Naegleria fowleri of de hersenetende amoebe. Twee kinderen stierven al aan het virus, schrijft het magazine Time.In augustus overleed een jongetje na een bezoek aan St. Bernard Parisch. Toch brak paniek pas een week geleden uit toen officiël werd vastgesteld dat de amoebe, een eencellig organisme, aanwezig is in de watervoorraad. Besmettingen zijn nochtans zeldzaam. Experts benadrukken dat mensen alleen besmet kunnen raken via een kleine opening in een bot in de schedel, in de buurt van de ogen. In 2011 raakten twee mensen besmet, beiden doordat ze hun neus hadden uitgespoeld met kraantjeswater. Hoewel de autoriteiten zeggen dat de kans op besmetting zeer klein is, zijn de bewoners angstig. De prijzen van flessenwater zijn gigantisch gestegen en sommige mensen durven zelfs geen douche meer te nemen. Het departement van volksgezondheid in Louisiana probeert de hardnekkige mythes en geruchten over de amoebe te corrigeren. Zo denken veel mensen dat het niet veilig is om kraantjeswater te drinken. Onterecht, zeggen epidemiologen. "Maagzuur, hoge temperaturen en chloor zijn dodelijk voor de amoebe. Enkel situaties waarbij water in de neus terecht kan komen, moeten worden vermeden."Voorlopig is het een raadsel hoe de bacterie in de watervoorziening is terechtgekomen.