De kakafonie van stemmen uit de eurozone tijdens de crisis was niet goed voor het vertrouwen van de markten in de kracht van de eurozone om uit de problemen te raken. De eurozone moet met één enkele stem gaan spreken, schrijf De Standaard.

Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders van de 27 landen van de Europese Unie, zou die rol op zich kunnen nemen. Bijeenkomsten van de regeringsleiders van de eurozone, die normaal uitzonderlijk zijn, zijn onder zijn leiding stilaan ingeburgerd geraakt.

Geen conflict

De eurozone bestaat wettelijk uit de ministers van Financiën, geleid door de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Maar hij heeft al gezegd dat hij geen conflict ziet tussen een eventuele Raad van de eurozone (met de regerings- en staatsleiders) en zijn ministeriële bijeenkomsten.

Frankrijk en Duitsland komen later deze maand met voorstellen om het bestuur van de eurozone te versterken. Ook de Europese Commissie werkt aan dergelijke ideeën voor de EU-top in oktober. (Belga)

De kakafonie van stemmen uit de eurozone tijdens de crisis was niet goed voor het vertrouwen van de markten in de kracht van de eurozone om uit de problemen te raken. De eurozone moet met één enkele stem gaan spreken, schrijf De Standaard. Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders van de 27 landen van de Europese Unie, zou die rol op zich kunnen nemen. Bijeenkomsten van de regeringsleiders van de eurozone, die normaal uitzonderlijk zijn, zijn onder zijn leiding stilaan ingeburgerd geraakt. Geen conflict De eurozone bestaat wettelijk uit de ministers van Financiën, geleid door de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Maar hij heeft al gezegd dat hij geen conflict ziet tussen een eventuele Raad van de eurozone (met de regerings- en staatsleiders) en zijn ministeriële bijeenkomsten. Frankrijk en Duitsland komen later deze maand met voorstellen om het bestuur van de eurozone te versterken. Ook de Europese Commissie werkt aan dergelijke ideeën voor de EU-top in oktober. (Belga)