Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Washington: mars loopt op zijn einde

In Washington wordt nog altijd betoogd, maar groepjes keren al op hun stappen terug.

Het ging om een grote massa, honderdduizenden mensen, met heel verschillende eisen, vrijwaring van abortusrechten, gelijke verlonining, rechten van minderheden, klimaatmaatregelen, geen uitzetting van sans-papiers. Er was één verbindend element: afgrijzen over de nieuwe president.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Roze 'pussy-mutsen' tegen rode 'Trump-petjes'

Volgens de Washington Post komen de manifestanten her en der oog in oog te staan met Trumpaanhangers die na de eedaflegging de stad bezoeken. Dat verloopt voor zover bekend vreedzaam, met hoogstens wat geroep over en weer.

Visueel staan gebreide roze mutsen (zie 16u54) tegenover de honkbalpetten met 'Make America Great Again', meldt de krant, maar voegt geen foto toe.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

470.000 mensen namen de metro is Washington

Volgens The Washington Post hadden om 13 uur plaatselijke tijd (19 uur in België) meer dan 470.000 mensen gebruik gemaakt van de metro in de hoofdstad.

De transportmaatschappij roept manifestanten op om de terugkeer te spreiden. Wat erop wijst dat, hoewel er nog gemarcheerd wordt, de terugkeer begonnen is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Madonna fuck bis

Volgens The Guardian zong Madonna na 'Espress yourself' ook 'Human Nature', waarbij ze het publiek vroeg mee te zingen:

"I'm not your bitch"

"Don't hang your shit on me"

"Donald Trump suck a dick"

Niet het soort taal dat Amerikaanse zenders doorsturen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Organisatoren: 2,5 miljoen mensen op de been

Het is met een korrel zout te nemen, want op dit ogenblik zijn de schattingen onbetrouwbaar, maar de organisatoren van de vrouwenmarsen melden nu dat wereldwijd 2,5 miljoen mensen op straat gekomen zijn.

Maar vele honderdduizenden, dat zeker. Enkele honderdduizenden in Washington alleen, meer dan honderdduizend in zowel Chicago als Boston.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Madonna weggehaald van tv na 'fuck you's'

Madonna praat over een vals gevoel van veiligheid dat Trump heeft mogelijk gemaakt. Nadat ze haar toespraak kracht bijzet met een aantal fuck you's, onderbreken de Amerikaanse zenders het doorstralen van haar tussenkomst.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump legt tijdelijk tweet-verbod op aan National Parks Service

Nadat de National Parks Service een beeld retweette waaruit blijkt dat er minder volk opdaagde voor de eedaflegging van Donald Trump dan voor die van Obama (wat weinigen betwisten), heeft het nieuwe regime de dienst een tweet-verbond opgelegd tot er nieuwe richtlijnen worden verstrekt.

De National Parks Service is de dienst die officiële schattingen maakt van aanwezigheden, en die later deze bevindingen zal mededelen.

Tegenstanders zien in de maatregel een beginnende censuur onder Trump, die vaak aangeeft hoe hij massa's volk op de been brengt.

Maar de Trump-aanhang vindt dan weer dat een overheidsdienst geen onbevestigde berichten moet retweeten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Washington: de betoging is in beweging

Na gemengde signalen van de organisatie heeft de mensenmassa in Washington zich in beweging gezet. Of het Witte Huis het doel van de tocht blijft, wordt afwachten.

Nogal wat manifestanten hebben daar zin in.

Trump is voor zover bekend trouwens niet thuis. Hij heeft een vergadering bij de CIA en zou daarna de pers toespreken.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

En ook manifestatie in New York

Uit New York zijn massa's mensen naar Washington afgereisd, maar ook in de stad zelf wordt gemanifesteerd. De opkomst is niet geschat, maar het verkeer ligt plat aan 2nd Avenue.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Competitie tussen Chicago en Boston, Alicia Keys in Washington

Niet dat het veel uitmaakt, maar Chicago beweert dat daar meer mensen op de been zijn dan in Boston, waar de politie 120.000 tot 125.000 manifestanten heeft geteld. Chicago is overigens een stuk groter dan Boston.

In plaatsen aan de westkust zoals Los Angeles, Seattle en San Francisco komen de manifestaties nog maar op gang.

In Washington treedt Alicia Keys intussen op met een toepasselijk This Girl is on Fire, en: These Girls are on Fire.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Washington: te veel volk voor de geplande mars

Het was de bedoeling dat de manifestanten in Washington naar het Witte Huis zouden stappen, maar volgens The Washington Post, die een organisator citeert, wordt dat plan opgegeven omdat er te veel mensen zijn opgedaagd.

Individueel kunnen betogers wel nog altijd naar het Witte Huis gaan.

Eerder wilde de organisatie in Chicago het mars-deel van de manifestatie afschaffen, maar beelden tonen dat er toch beweging is in de massa. Het is misschien een theoretisch verschil: officieel niet marcheren maar officieus wel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Scarlett Johanssen: 'Ik werd op mijn 15de geholpen door Planned Parenthood'

Actrice Scarlett Johanssen wordt uiteindelijk het zwijgen opgelegd door microfoonproblemen, maar voordien heeft ze een passioneel pleidooi voor Planned Parenthood (PP) gehouden.

Op haar vijftiende, vertelt ze, maakte ze voor het eerst gebruik van de organisatie en kreeg ze "vriendelijk advies", "zonder dat vragen werd gesteld".

Sindsdien heeft ze uit haar intieme kring voorbeelden van vrouwen bij wie kanker is vastgesteld bij een jaarlijkse check-up door PP, of die gewoon uit de nood geholpen zijn, ook voor een abortus.

Ze roept Donald Trump op om de klok niet terug te draaien, en de voorzieningen die voor zijn dochter Ivanka beschikbaar waren, niet terug te draaien voor jongere vrouwen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kleine tegenbetoging

Aan het Hooggerechtshof hebben enkele anti-abortusactivisten gemanifesteerd.

Dezelfde anti-abortusgroep, Students for Life, trok dan naar de grote manifestatie en haalde daar de protestborden boven. Volgens de Washington Post ging het om ongeveer 25 activisten.

Voor zover bekend verloopt alles vreedzaam.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Veel volk in Washington, maar hoeveel?

De opkomst in Washington ligt hoog, er zijn massa's bussen gearriveerd, de metrostellen zaten bomvol. Over hoeveel manifestanten er precies zijn, worden nog geen cijfers vrijgegeven. CNN houdt het op "honderdduizenden".

Tot 11 uur plaatselijke tijd maakten 275.000 mensen gebruik van de metro in de hoofdstad.

In Boston schat de politie de opkomst op 120.000 tot 125.000.

De bijeenkomst was oorspronkelijk voorbereid voor een maximum van 20.000 manifestanten.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Planned Parenthood: 'Onze deuren blijven open'

Cecile Richards, voorzitster van Planned Parenthood, zegt dat de centra van PP zullen openblijven, ook al is de financiering in het gedrang.

De Republikeinen willen alle federale subsidiëring, rechtstreeks of via terugbetaling van ziektekosten, weghalen bij de organisatie, omdat ze abortussen uitvoert (als een van vele activiteiten rond geboortebeperking, geslachtsziekten etc...).

Ook de afschaffing van Obamacare zou een verschil maken qua terugbetalingen.

"Voor de meerederheid van Amerikanen is Planned Parenthood niet het probleem. We zijn de oplossing".

Ze eindigde met een variant op Hillary Clintons "Vrouwenrechten zijn mensenrechten": "Voortplantingsrechten zijn mensenrechten".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Chicago: te veel volk om te marcheren

In Chicago hebben de organisatoren het 'mars'-gedeelte van de mars afgeschaft. Er is te veel volk om het in beweging te zetten. Het wordt gewoon een meeting.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Dit wordt de Tea Party van links'

Op CNN (Amerikaanse editie) is een discussie aan de gang over de verdeeldheid van de manifestanten. Wat hen verbindt, is dat ze tegen Trump zijn, en dat willen laten zien (al dan niet met roze mutsen), maar de borden tonen de verkaveling die wellicht ook Hillary Clinton parten speelde. Een groot deel manifesteert voor vrouwenrechten, maar ook klimaatverandering, Black Lives Matter, migratie, de behandeling van veteranen etc. komen op protestborden ter sprake.

Vele manifestanten, zegt een correspondent ter plaatse, zien deze mars(en) als het begin van een Tea Party van links. De Tea Party ontstond in reactie op de verkiezing van Obama. Ook Obama zelf heeft al gesuggereerd dat er een soort linkse Tea Party kan komen als Trump bijvoorbeeld Obamacare afschaft.

Bij de Democraten is er verdeeldheid over een tactiek versus Trump: de manifestanten zijn voor totale afwijzing, bijna een cordon sanitaire, terwijl de parlementsleden zoeken naar manieren van samenwerking.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Metro Washington heeft meer reizigers dan bij eedaflegging Trump

De metro van Washington wordt vandaag bij de Vrouwenmars meer gebruikt dan gisteren bij de eedaflegging.

Om 17 uur Belgische tijd (11 uur in Washington) hadden 275.000 mensen gebruik gemaakt voor de metro, tegen 193.000 gisteren.

In 2009, op de dag van Barack Obama's eerste eedaflegging, maakten tot hetzelfde tijdstip 513.000 mensen gebruik van de metro.

Zoals eerder gezegd: de essentie van de mars is de opkomst. De organisatoren willen duidelijk maken dat zij het volk hebben, of toch meer volk dan Trump.

Op een 'normale' zaterdag zijn er 35.000 reizigers.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'We betogen voor de 53 procent witte vrouwen die voor Trump stemden'

Melanie L. Campbell van de Black Women's Roundtable zegt dat de mars voor alle vrouwen ijvert.

"94 procent van de zwarte vrouwen ondersteunde Hillary Clinton. We betogen voor de 53 procent witte vrouwen die stemden op die andere kerel".

In de aanloop naar deze mars waren er wrijvingen. Het oorspronkelijk initiatief kwam van enkele witte vrouwen, maar naderhand werd het helemaal divers. Op een bepaald moment vroeg een van de organisatoren witte vrouwen om na te denken over hun "wit privilege". Waarna sommigen duidelijk maakten dat ze zich niet langer welkom voelden. De plooien zijn min of meer gladgestreken.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Massale opkomst in Boston

Men ging uit van een nevenmanifestatie in Boston, terwijl de grote manifestatie in Washington zou doorgaan, maar volgens de organisatoren hebben zich in Boston 102.000 vrouwen voor deelname geregistreerd. Daar is in ieder geval veel volk op de been.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Steun van Hillary Clinton

Hillary Clinton betuigt via Twitter haar steun aan de manifestanten. Ook Bernie Sanders heeft dat gedaan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ondertussen: Donald Trump woont gebedsdienst bij

Terwijl de toespraken bij de vrouwenmars volop aan de gang zijn, woont Donald Trump een oecumenische gebedsdienst bij.

De vrouwenmars in Washington is een openluchtmeeting met sprekers en optredens tot 19u15 of zo. Daarna wordt een in principe korte optocht gehouden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wereldwijd actie

Wereldwijd gaan en gingen vrouwenbetogingen door, waarbij de termen die aan Trump refereren ruimschoots de borden halen. Pussy-grabbing, natuurlijk, maar ook 'nasty' (van Dale vertaalt het als 'gemeen', 'hatelijk', 'vals'), een woord waarmee hij tijdens een debat Hillary Clinton omschreef.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gloria Steinem: '1.000 bussen meer voor ons dan voor Trump'

Gloria Steinem, icoon van de vrouwenbeweging, praat uitgebreid.

Ze heeft het over Trumps toespraak van gisteren.

"Alles wat voor hem kwam was een ramp en alles wat hij zou doen zou fantastisch zijn, het beste ooit, miraculeus en al die superlatieven. Hij zei dat hij voor het volk was, ik heb het volk ontmoet en jullie zijn niet zijn volk".

"De tijd dat we aan papa om toestemming moeten vragen is voorbij".

Ook zij gaat in op de aanwezigheid. Volgens haar zijn er 1.000 bussen meer ingezet voor deze vrouwenmars dan voor eedaflegging van Trump.

"Wij hebben de macht en zullen die gebruiken. Er is een voordeel aan deze toestand. Er is een uitbarsting van energie en democratie zoals ik er nooit een gezien heb in mijn heel lang leven. Die is breed qua leeftijd, diversiteit".

Als Trump een register aanlegt voor moslims "zullen wij ons allen als moslims registreren", zegt ze ook nog.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De opkomst van de pussy hats

Talloze vrouwen dragen een gebreide 'pussy hat', of 'pussy cap', een gebreide roze muts, met oren die een poes symboliseren.

Die mutsen verwijzen naar de pussy-uitspraak van Donald Trump ('I can grab them by the pussy", zei hij in 2005 over vrouwen).

Het idee ontstond kort na de verkiezingen bij twee vriendinnen die graag breien: scenarioschrijver Krista Suh en architect Jayna Zweiman. Ze bedachten een breipatroon dat niet te hoog gegrepen is voor beginners, en hun idee kreeg massaal navolging.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Metro in de knoop

Het is niet plezant voor de reizigers en manifestanten die moeten wachten, maar het metrosysteem van Washington kreunt onder de toeloop. Er zijn grote vertragingen, sommige rijtuigen staan stil en wachten tot elders metrostellen leeglopen. De organisatoren zien het als een teken dat de opkomst de verwachtingen zal overstijgen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sterrenslag

Een van de opvallende verschillen met de eedafleggingsceremonies van gisteren is de aanwezigheid van grote popsterren, van Hollywood, op de Vrouwenmars in Washington. Onder meer Katy Perry, Scarlett Johansson, Ashley Judd en Michael Moore zullen spreken, naast Angela Davis, Gloria Steinem en Cecile Richards, de voorzitster van Planned Parenthood.

De eerste actrice die het woord neemt, is America Ferrera.

"Het is een hartverscheurende tijd geweest om zowel een vrouw als een migrant te zijn", zegt ze. "Onze waardigheid, onze rechten worden bedreigd. Een platform van haat en verdeeldheid kwam gisteren aan de macht. Maar de president is niet Amerika. Wij zijn Amerika".

Haar ouders zijn afkomstig uit Honduras.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Strijd om de getallen

In Washington stromen de manifestanten nog altijd toe, maar de toespraken zijn net begonnen. De toespraken zijn één ding, maar het voornaamste, zeggen sommigen, zijn de aantallen. De organisatoren hebben toestemming voor 200.000 deelnemers, maar hopen op meer.

In Boston, dat de op één na grootste mars in de VS zou hebben, werden eerst 25.000 mensen verwacht en zijn die verwachtingen opgekrikt naar 100.000.

In de VS zouden op zo'n 450 plaatsen vrouwenbetogingen plaatsvinden. De doelstellingen zijn gelijke rechten, behoud van rechten (zoals het recht op abortus), en rechten van minderheden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat er wereldwijd al gebeurd is

Lees hier hoe de betogingen vanaf Nieuw-Zeeland op gang gekomen zijn.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hoe deze betoging ontstond, en waarom er betoogd wordt

Lees hier hoe het idee van deze betoging(en) is ontstaan, en waarom er gemanifesteerd wordt.

Women's March on Washington
© Women's March on Washington