Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht: goede resultaten voor Sanders en Cruz

Ted Cruz en Bernie Sanders hielden minstens gelijke tred met de koplopers Trump en Clinton. Lees hier wat er tijdens de verkiezingsnacht gebeurde.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tussenstand bij de delegates

Volgens CNN heeft Hillary Clinton nu 1.130 afgevaardigden, superdelegates inbegrepen, tegen 478 voor Bernie Sanders. Als je de superdelegates (de partijbonzen) niet meerekent staat het op 663 voor Clinton en 457 voor Sanders, waarbij Clinton haar voorsprong lichtjes vergroot heeft.

Bij de Republikeinen staat het voorlopig op 384 voor Donald Trump, en 296 voor Ted Cruz. Marco Rubio heeft er 123 en John Kasich 34. Cruz haalde vannacht plusminus 10 delegates meer dan Trump. Dit zijn voorlopige cijfers.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump over zijn geslacht

Een journalist vraagt Trump of het presidentieel is dat hij tijdens het debat naar zijn geslacht verwees. Marco Rubio had herhaaldelijk verwezen naar de kleine handen van Trump als teken dat iets anders klein was.

"Ik zal de meest presidentiële kanididaat zijn in de geschiedenis, als je eerlijke Abe Lincoln buiten beschouwing laat. Maar als ik op laag niveau aangevallen word, sla ik terug. En dat zal ik ook voor het land doen".

In de zaal zitten zowel journalisten als supporters, en er wordt geapplaudisseerd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: het is logisch dat Cruz in Maine wint, dat is dicht bij Canada

Donald Trump zegt tijdens zijn persconferentie dat Kentucky een belangrijke zege voor hem is. De plaatselijke senator en vroegere presidentskandidaat Rand Paul voerde campage tegen hem, aldus Trump. In Kentucky werkt en woont ook de Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, een bekend tegenstander van Trump.

Trump wenst Cruz geluk en vindt dat Rubio ermee moet kappen.

Dat Cruz in Maine won is logisch, aldus Trump, het ligt dicht bij Canada (waar Cruz geboren werd).

Trump kan zijn aanhang geruststellen met winst in twee staten, maar Ted Cruz won er ook twee, en met een grotere marge.

Trump geeft ook commentaar op de pogingen van de Republikeinen om hem te dwarsbomen, ofwel door hem een meerderheid te ontzeggen, ofwel door een derde kandidaat te ondersteunen. Dat geeft de overwinning aan Hillary Clinton, zegt hij.

Ik ben de enige die Hillary kan verslaan, zegt hij, rechtstreeks Cruz aansprekend.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint in Kentucky

Met 84 procent van de stemmen geteld heeft Donald Trump ruim 35 procent van de stemmen in Kentucky tegen 31 procent voor Ted Cruz, 17 procent voor Marco Rubio en 14,8 procent voor John Kasich. CNN en Politico roepen Trump uit tot winnaar.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voorsprong van Trump in Louisiana slinkt

Het wordt echt een goede nacht voor Ted Cruz. Bijna alle media geven winst voor Donald Trump in de staat Louisiana, maar in de feitelijke tellingen wordt het verschil tussen Trump en Cruz steeds kleiner. Trump staat nu op 42 procent, Cruz klimt naar 37 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wacht op Kentucky

Er is vannacht nog één staat in het geding: Kentucky. Daar zijn ruim 70 procent van de stemmen binnen, maar niet de stemmen uit de stad Louisiville. Voorlopig staat Trump op 34,9 procent van de stemmen en Ted Cruz op 30,9 procent.

Donald Trump heeft een persconferentie gepland in Florida, maar hij wacht op de uitslag in Kentucky.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bernie Sanders wint met 67 procent in Kansas

Als Bernie Sanders ooit wil een zwartboek wil aanleggen over de Democratische partij kan hij onder andere naar Kansas verwijzen. Het partijapparaat doet zijn best om zo weinig mogelijk publiciteit te geven aan de winst van Sanders. Die werd zonder details in een mededeling vrijgegeven. In de tellingen heeft Sanders een heel stevige voorsprong, met ongeveer 67 procent tegen 32 procent voor Clinton.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trumpkiezers: in Kansas is kiezersfraude gepleegd

Een aantal Trumpaanhangers melden onregelmatigheden in Kansas, waar Ted Cruz overweldigend won.

In het caucussysteem, waarbij de partij de verkiezing organiseert, zitten dikwijls gaten in controles. In Nevada, waar Trump won, waren er berichten over mensen met meerdere stembiljetten. En in Iowa waren er in beide partijen betwistingen over mensen die zonder identiteitsbewijs hun stem hadden uitgebracht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

In Kentucky ligt Trump aan de leiding

In Kentucky ligt Donald Trump aan de leiding, maar de stemmen uit de steden zijn nog altijd niet binnen en dus wordt er in de media nog geen winnaar uitgeroepen.

Het ziet ernaar uit dat de vier staten bij de Republikeinen verdeeld worden tussen Trump en Ted Cruz. Het is voorlopig moeilijk een trend te zien. Trump wint bij de conservatieve en evangelische kiezers van Kansas en bij de libertairen in Maine. Trump wint ook bij evangelische kiezers in Kentucky en Louisiana. In Louisiana zijn er veel arbeiders bij de Republikeinse kiezers.

Vooraf werd gezegd dat het caucussysteem en de gesloten verkiezing Trump tijdens deze kiesronde konden afremmen, maar analisten kijken ook naar tekenen dat de kritiek op zijn kandidatuur eindelijk effect begin te hebben.

Cruz is tot dusver overal ofwel eerste ofwel tweede, wat de positie van Marco Rubio en John Kasich er niet makkelijker op maakt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint in Louisiana

Met 8 procent van de stemmen geteld roepen onder meer Associated Press en Politico Donald Trump uit tot winnaar in Louisiana. Trump leidt met 47 procent tegen 23 procent voor Ted Cruz en 19 procent voor Marco Rubio. John Kasich is een verre vierde.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump leidt in de resterende staten, maar Ted Cruz heeft een goede avond

Een kort overzicht. Tot dusver heeft Ted Cruz de beste avond. Hij won in twee staten, Maine en Kansas, telkens met grote voorsprong op Donald Trump. In de resterende staten, Kentucky en Louisiana, staat Trump in de voorlopige tellingen aan de leiding.

Bij de Democraten won Bernie Sanders in Kansas en Nebraska, en haalde Hillary Clinton Louisiana binnen. De verdeling van delegates is nog niet duidelijk.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton wint in Louisiana

Met nog weinig stemmen geteld roepen Amerikaanse media Hillary Clinton uit tot winnaar in de staat Louisiana. Voorlopig haalt ze 71 procent van de getelde stemmen tegen 21 procent voor Bernie Sanders. Sanders won eerder Kansas en Nebraska. Hij voerde geen campagne in Louisiana.

Bij de Republikeinen tonen de eerste resultaten uit Louisiana een voorsprong voor Donald Trump.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton wint in Louisiana

Met nog weinig stemmen geteld roepen Amerikaanse media Hillary Clinton uit tot winnaar in de staat Louisiana. Voorlopig haalt ze 71 procent van de getelde stemmen tegen 21 procent voor Bernie Sanders.Sanders won eerder Kansas en Nebraska. Hij voerde geen campagne in Louisiana.

Bij de Republikeinen tonen de eerste resultaten een voorsprong voor Donald Trump.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bernie Sanders met voorsprong in Nebraska

Met driekwart van de stembureaus binnen roepen de Democraten van Nebraska nog geen winnaar uit. Maar Bernie Sanders ligt voor, met 54,8 procent tegen 45,2 procent voor Hillary Clinton, en bijvoorbeeld CNN en CNBC roepen hem meteen uit tot winnaar.

Het wordt een goede nacht voor Sanders, weliswaar in staten, Kansas en Nebraska, die in meerderheid Republikeins zijn, en waar Hillary Clinton nauwelijks campagne heeft gevoerd.

45,2

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz wint in Maine

In Maine, waar 23 delegates verdeeld worden, wint Ted Cruz 45,8 procent van de stemmen. Donald Trump wordt tweede met 32,5 procent. John Kasich haalt 12,2 procent terwijl Marco Rubio met 8 procent de 10 procentdrempel mist. Van de delegates gaan er 12 naar Cruz, 9 naar Trump en, 2 naar Kasich.

Donald Trump werd in Maine door de gouverneur ondersteund maar het heeft hem duidelijk niet geholpen.

De opkomst was ongeveer het drievoud van 4 jaar geleden. Cruz kreeg dit keer meer stemmen dan het totaal dat in 2012 werd uitgebracht, toen Mitt Romney won.

Dit is een opdoffer voor Trump, want de evangelische Cruz versloeg hem in het libertaire noorden van het land. En Cruz heeft zijn tweede staat van de avond binnen, na Kansas.

De Republikeinen van Maine zijn echt gewonnen voor de vrije markt. Voor ze de resultaten bekendmaken, worden de sponsors van de caucus in de verf gezet, op nationale tv. Vraag is of de trage telling en het traag doorgeven van de resultaten niet bedoeld is om de sponsors extra aandacht te kunnen geven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bernie Sanders wint in Kansas

De Democratische partij deelt zonder cijfers te verstrekken mee dat Bernie Sanders gewonnen heeft in Kansas.

Kansas is een overwegend Republikeinse staat, maar de Democraten doen toch wel weinig moeite om publiciteit te geven aan hun kandidaten en aan de winnende Sanders.

Ook in Nebraska staat Sanders er goed voor.

In het zuidelijke Louisiana is Hillary Clinton de favoriet.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikeinse verdeling van staten

Dit is de voorlopig politieke kaart van de Republikeinse voorverkiezingen. In purpere staten heeft Donald Trump gewonnen, in gele staten Ted Cruz, de oranje staat is Minnesota waar Marco Rubio won. Kansas, in het centrum van de kaart, is al toegevoegd.

Intussen nog geen teken van Democratische uitslagen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump iets voorop in Kentucky

Met 12 procent van de stemmen geteld, en vooral stemmen uit landelijk gebied, heeft Donald Trump in Kentucky de leiding met 41 procent voor Ted Cruz met 32,5 procent en Marco Rubio 13,5 procent. Kasich zit voorlopig onder 10 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kansas: Cruz haalt 48 procent, en de meerderheid aan delegates

Alle stemmen zijn nu geteld in de staat Kansas. Ted Cruz wint met 48,2 procent, Donald Trump haalt 23,3 procent, Marco Rubio 16,7 procent en John Kasich 10,7 procent. Dat betekent dat Kasich de drempel van 10 procent overschrijdt en enkele van de 40 afgevaardigden toebedeeld krijgt. Die verdeling is ingewikkeld, met per districit 3 afgevaardigden en ook een aantal op staatsniveau. The Washington Post geeft voorlopig 17 van de 40 afgevaardigden zeker aan Cruz en 6 aan Trump. Uiteindelijk zal Cruz onder het systeem van Kansas meer dan de helft van de delegates opstrijken.

De nationale tussenstand qua delegates is op basis van de voorlopige verdeling: 335 voor Trump, 248 voor Cruz, 110 voor Rubio en 25 voor Kasich.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kentucky: nipt tussen Cruz en Trump

De eerste resultaten uit de Republikeinse caucus in Kentucky tonen een nipte race tussen Ted Cruz en Donald Trump. Eerst kwam Cruz een half procent voor Trump, nu is het andersom. Kasich en Rubio volgen met grote achterstand.

In Maine zijn nu 9 procent van de resultaten bekend, en Trump komt iets dichter bij Cruz, met respectievelijk 38 en 43 procent. Het was 35 en 48 nadat 5 procent geteld was. Trump kreeg er de steun van een weinig populaire gouverneur, die eerder Chris Christie had ondersteund.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nebraska lijkt voor Sanders te kiezen

Er zijn nog geen resultaten binnen, maar de caucussen in Nebraska verlopen naar Democratische gewoonte met plaatsbepaling. De kiezers van Bernie Sanders gaan aan de ene kant van het caucuslokaal staan, die van Hillary Clinton aan de andere. En voor zover correspondenten in de steden kunnen tellen heeft Sanders ten minste in de steden een groot overwicht. Het platteland kan anders kiezen.

Nebraska stemt bij presidentsverkiezingen overwegend exclusief Republikeins.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Maine: geen nieuwe resultaten

Vreemd genoeg komen er al anderhalf uur geen nieuwe resultaten uit de staat Maine binnen. Cruz blijft, met amper 5 procent van de stemmen geteld, aan de leiding met 48 procent, tegen 35 procent voor Trump.

Ted Cruz heeft intussen tijdens een personderonsje gezegd dat hij ook in Florida, waar op 15 maart wordt gestemd, voluit meedoet. In de thuisstaat van Marco Rubio wil hij die rivaal uittellen, is de idee.

Her en der wordt Rubio al tot verliezer van de avond uitgeroepen, al heeft hij de laatste dagen nauwelijks campagne gevoerd buiten Florida. Maar, voorlopig, minder dan 15 procent in Kansas is in elk geval niet glorieus. Rubio bevindt zich momenteel in Puerto Rico, waar zondag wordt gestemd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz: 'God zegene Kansas en Maine'

Ted Cruz houdt een meeting in Coeur d'Alene, Idaho, en reageert daar op zijn overwinning. "God zegene Kansas en Maine".

Hij geeft wel toe dat Maine niet binnen is. Maar: "de schreeuw die je hoort uit Washington DC is pure terreur ten gevolge van wat wij het volk samen doen". Hij roept meteen ook Super Tuesday uit tot een overwinning voor hem. En hij verwijst naar thema's van Donald Trump, die hij niet bij naam noemt: de lage lonen, en de verdwijnende banen.

Cruz wil zoals Trump de anti-establishmentkandidaat zijn, maar de voorbije week waren de pijlen van dat establishment enkel en alleen op Trump gericht. Heeft wat het establisment probeerde succes?

Cruz staat in de voorlopige resultaten voor Kansas boven 50 procent. En Kasich zakt verder onder de 10 procent drempel, met 8,9 procent. Als hij minder dan 10 procent haalt, komt hij niet in aanmerking voor delegates.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz uitgeroepen tot winnaar in Kansas

Met 43 procent van de stemmen geteld roept CNN Ted Cruz uit tot winnaar in de staat Kansas. Hij heeft voorlopig 49 procent van de stemmen, tegen 24,7 procent voor Donald Trump, 14,8 procent voor Marco Rubio en 9,8 procent voor John Kasich. Als Kasich onder de tien procent blijft wint hij geen van de 40 delegates die in Kansas verdeeld worden.

De opkomst ligt volgens partijfunctionarissen dubbel zo hoog als in 2012.

Dit is de vijfde staat waar Cruz wint. Tot dusver won Trump tijdens deze verkiezingscyclus in 10 staten. Marco Rubio won op Super Tuesday in Minnesota.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz met vroege voorsprong in Maine

Dat Ted Cruz in Kansas de leiding heeft is niet onverwacht. Hij heeft er voorlopig, met een derde van de stemmen geteld, 49 procent, tegen goed 24 procent voor Donald Trump. Marco Rubio en John Kasich volgen op grote afstand.

In Maine, waar de tellingen nog pril zijn, heeft Cruz echter ook een vroege voorsprong, met 48 procent tegen 35 procent voor Trump. Het zijn gesloten caucussen. Trump doet het beter in open voorverkiezingen, Cruz heeft het betere apparaat om zijn kiezers voor caucussen op te trommelen.

Maar winst voor Cruz in het noordelijke, niet evangelische, eerder libertaire Maine, dat in 2012 voor Mitt Romney stemde, zou toch wel een verrassing zijn.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Timing van de uitslagen

In Kansas zijn de Republikeinen aan het tellen. De caucus is officieel afgelopen maar er wordt nog gestemd. Er komen heel voorlopige uitslagen binnen die Ted Cruz 49 procent geven tegen 26 procent voor Donald Trump.

In 2012 werd er 30.000 stemmen uitgebracht. Nu werden 60.000 stembiljetten voorzien en zijn er tijdens de stemming nog bijgedrukt.

De Democraten moeten er nog beginnen te stemmen.

In Maine (Republikeinen) wordt geteld.

In Kentucky (Republikeinen) gaan de caucusbureaus om 23 uur Belgische tijd dicht.

In Nebraska (Democraten) worden vanaf 2 uur in de Belgische nacht resultaten verwacht. In de dubbele voorverkiezing van Louisiana gaan de stembureaus om 3 uur in de Belgische nacht dicht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Waar wordt vannacht gestemd

Er is bij beide partijen één voorverkiezing, in de staat Louisiana. Daarnaast zijn er door de partijen georganiseerde caucussen in Kansas. Daarnaast houden de Republikeinen ook caucussen in Kentucky en Maine, en de Democraten in Nebraska.

Er zijn in al deze staten geen behoorlijke peilingen, dus alles is mogelijk. Bij de Republikeinen kunnen de anti-Trumpoproepen werken of juist het tegenovergestelde effect hebben.

Aan Democratische kant heeft Bernie Sanders minstens in Nebraska en Kansas een behoorlijke kans. Hij heeft in delegates al een behoorlijke achterstand op Hillary Clinton en moet af en toe blijven winnen om de hoop en het enthousiasme bij de aanhang te behouden. Zondag is er bij de Democraten een caucus in Maine, waar Sanders ook kansen heeft.

Aan Republikeinse kant hebben Marco Rubio en John Kasich zo goed als geen campagne gevoerd in enkele staten waar gestemd wordt. Ted Cruz voerde het uitgebreidst campagne, heeft het beste apparaat in caucusstaten, en zou een of meerdere staten moeten winnen. In Kansas, met een groot aandeel aan evangelische kiezers, won in de voorbije campagnes degene die ook in Iowa had gewonnen (Mike Huckabee in 2008, Rick Santorum in 2012). Dit jaar won Cruz de caucus in Iowa.

Cruz had, voor Trump opdaagde, het idee dat hij in de zuidelijke staten en de evangelische staten zijn voorsprong zou halen. Tijdens Super Tuesday heeft hij de meeste zuidelijke staten aan Trump verloren. Hij hoopt met Kansas en Louisiana een come-back te maken.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De ayatollahs tegen Trump

De aflopende week toonde een felle aanval van het Republikeins partijestablishment tegen koploper Donald Trump. De vroegere genomineerden Mitt Romney en John McCain spraken zich uit tegen Trump, en Romney riep op om tegen Trump te stemmen, eerder dan voor een kandidaat.

Lees het hier.

REUTERS
© REUTERS