Live HERLEES Voorverkiezingen: Ted Cruz en Bernie Sanders doen het goed met winst in twee staten

05/03/16 om 22:13 - Bijgewerkt op 06/03/16 om 06:51

In vijf Amerikaanse staten gaan voorverkiezingen door. Aan Republikeinse kant heeft Ted Cruz in Kansas en Maine met grote voorsprong Donald Trump verslagen, maar Trump wint in Louisiana en Kentucky. Bij de Democraten haalt Bernie Sanders de staten Kansas en Nebraska binnen, terwijl Hillary Clinton in Louisiana wint. Volg het live.

HERLEES Voorverkiezingen: Ted Cruz en Bernie Sanders doen het goed met winst in twee staten

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Overzicht: goede resultaten voor Sanders en Cruz

  Ted Cruz en Bernie Sanders hielden minstens gelijke tred met de koplopers Trump en Clinton. Lees hier wat er tijdens de verkiezingsnacht gebeurde.

  Ted Cruz, senator uit Texas en Republikeins presidentskandidaat

  Ted Cruz, senator uit Texas en Republikeins presidentskandidaat © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Tussenstand bij de delegates

  Volgens CNN heeft Hillary Clinton nu 1.130 afgevaardigden, superdelegates inbegrepen, tegen 478 voor Bernie Sanders. Als je de superdelegates (de partijbonzen) niet meerekent staat het op 663 voor Clinton en 457 voor Sanders, waarbij Clinton haar voorsprong lichtjes vergroot heeft.

  Bij de Republikeinen staat het voorlopig op 384 voor Donald Trump, en 296 voor Ted Cruz. Marco Rubio heeft er 123 en John Kasich 34. Cruz haalde vannacht plusminus 10 delegates meer dan Trump. Dit zijn voorlopige cijfers.

 • Rudi Rotthier

  Trump over zijn geslacht

  Een journalist vraagt Trump of het presidentieel is dat hij tijdens het debat naar zijn geslacht verwees. Marco Rubio had herhaaldelijk verwezen naar de kleine handen van Trump als teken dat iets anders klein was.

  "Ik zal de meest presidentiële kanididaat zijn in de geschiedenis, als je eerlijke Abe Lincoln buiten beschouwing laat. Maar als ik op laag niveau aangevallen word, sla ik terug. En dat zal ik ook voor het land doen".

  In de zaal zitten zowel journalisten als supporters, en er wordt geapplaudisseerd.

 • Rudi Rotthier

  Trump: het is logisch dat Cruz in Maine wint, dat is dicht bij Canada

  Donald Trump zegt tijdens zijn persconferentie dat Kentucky een belangrijke zege voor hem is. De plaatselijke senator en vroegere presidentskandidaat Rand Paul voerde campage tegen hem, aldus Trump. In Kentucky werkt en woont ook de Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, een bekend tegenstander van Trump.

  Trump wenst Cruz geluk en vindt dat Rubio ermee moet kappen.

  Dat Cruz in Maine won is logisch, aldus Trump, het ligt dicht bij Canada (waar Cruz geboren werd).

  Trump kan zijn aanhang geruststellen met winst in twee staten, maar Ted Cruz won er ook twee, en met een grotere marge.

  Trump geeft ook commentaar op de pogingen van de Republikeinen om hem te dwarsbomen, ofwel door hem een meerderheid te ontzeggen, ofwel door een derde kandidaat te ondersteunen. Dat geeft de overwinning aan Hillary Clinton, zegt hij.

  Ik ben de enige die Hillary kan verslaan, zegt hij, rechtstreeks Cruz aansprekend.

 • Rudi Rotthier

  Voorsprong van Trump in Louisiana slinkt

  Het wordt echt een goede nacht voor Ted Cruz. Bijna alle media geven winst voor Donald Trump in de staat Louisiana, maar in de feitelijke tellingen wordt het verschil tussen Trump en Cruz steeds kleiner. Trump staat nu op 42 procent, Cruz klimt naar 37 procent.

 • Rudi Rotthier

  Trump wacht op Kentucky

  Er is vannacht nog één staat in het geding: Kentucky. Daar zijn ruim 70 procent van de stemmen binnen, maar niet de stemmen uit de stad Louisiville. Voorlopig staat Trump op 34,9 procent van de stemmen en Ted Cruz op 30,9 procent.

  Donald Trump heeft een persconferentie gepland in Florida, maar hij wacht op de uitslag in Kentucky.

 • Rudi Rotthier

  Bernie Sanders wint met 67 procent in Kansas

  Als Bernie Sanders ooit wil een zwartboek wil aanleggen over de Democratische partij kan hij onder andere naar Kansas verwijzen. Het partijapparaat doet zijn best om zo weinig mogelijk publiciteit te geven aan de winst van Sanders. Die werd zonder details in een mededeling vrijgegeven. In de tellingen heeft Sanders een heel stevige voorsprong, met ongeveer 67 procent tegen 32 procent voor Clinton.

 • Rudi Rotthier

  Trumpkiezers: in Kansas is kiezersfraude gepleegd

  Een aantal Trumpaanhangers melden onregelmatigheden in Kansas, waar Ted Cruz overweldigend won.

  In het caucussysteem, waarbij de partij de verkiezing organiseert, zitten dikwijls gaten in controles. In Nevada, waar Trump won, waren er berichten over mensen met meerdere stembiljetten. En in Iowa waren er in beide partijen betwistingen over mensen die zonder identiteitsbewijs hun stem hadden uitgebracht.

 • Rudi Rotthier

  In Kentucky ligt Trump aan de leiding

  In Kentucky ligt Donald Trump aan de leiding, maar de stemmen uit de steden zijn nog altijd niet binnen en dus wordt er in de media nog geen winnaar uitgeroepen.

  Het ziet ernaar uit dat de vier staten bij de Republikeinen verdeeld worden tussen Trump en Ted Cruz. Het is voorlopig moeilijk een trend te zien. Trump wint bij de conservatieve en evangelische kiezers van Kansas en bij de libertairen in Maine. Trump wint ook bij evangelische kiezers in Kentucky en Louisiana. In Louisiana zijn er veel arbeiders bij de Republikeinse kiezers.

  Vooraf werd gezegd dat het caucussysteem en de gesloten verkiezing Trump tijdens deze kiesronde konden afremmen, maar analisten kijken ook naar tekenen dat de kritiek op zijn kandidatuur eindelijk effect begin te hebben.

  Cruz is tot dusver overal ofwel eerste ofwel tweede, wat de positie van Marco Rubio en John Kasich er niet makkelijker op maakt.

 • Rudi Rotthier

  Donald Trump wint in Louisiana

  Met 8 procent van de stemmen geteld roepen onder meer Associated Press en Politico Donald Trump uit tot winnaar in Louisiana. Trump leidt met 47 procent tegen 23 procent voor Ted Cruz en 19 procent voor Marco Rubio. John Kasich is een verre vierde.

 • Rudi Rotthier

  Trump leidt in de resterende staten, maar Ted Cruz heeft een goede avond

  Een kort overzicht. Tot dusver heeft Ted Cruz de beste avond. Hij won in twee staten, Maine en Kansas, telkens met grote voorsprong op Donald Trump. In de resterende staten, Kentucky en Louisiana, staat Trump in de voorlopige tellingen aan de leiding.

  Bij de Democraten won Bernie Sanders in Kansas en Nebraska, en haalde Hillary Clinton Louisiana binnen. De verdeling van delegates is nog niet duidelijk.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton wint in Louisiana

  Met nog weinig stemmen geteld roepen Amerikaanse media Hillary Clinton uit tot winnaar in de staat Louisiana. Voorlopig haalt ze 71 procent van de getelde stemmen tegen 21 procent voor Bernie Sanders. Sanders won eerder Kansas en Nebraska. Hij voerde geen campagne in Louisiana.

  Bij de Republikeinen tonen de eerste resultaten uit Louisiana een voorsprong voor Donald Trump.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton wint in Louisiana

  Met nog weinig stemmen geteld roepen Amerikaanse media Hillary Clinton uit tot winnaar in de staat Louisiana. Voorlopig haalt ze 71 procent van de getelde stemmen tegen 21 procent voor Bernie Sanders.Sanders won eerder Kansas en Nebraska. Hij voerde geen campagne in Louisiana.

  Bij de Republikeinen tonen de eerste resultaten een voorsprong voor Donald Trump.

 • Rudi Rotthier

  Bernie Sanders met voorsprong in Nebraska

  Met driekwart van de stembureaus binnen roepen de Democraten van Nebraska nog geen winnaar uit. Maar Bernie Sanders ligt voor, met 54,8 procent tegen 45,2 procent voor Hillary Clinton, en bijvoorbeeld CNN en CNBC roepen hem meteen uit tot winnaar.

  Het wordt een goede nacht voor Sanders, weliswaar in staten, Kansas en Nebraska, die in meerderheid Republikeins zijn, en waar Hillary Clinton nauwelijks campagne heeft gevoerd.

  45,2

 • Rudi Rotthier

  Ted Cruz wint in Maine

  In Maine, waar 23 delegates verdeeld worden, wint Ted Cruz 45,8 procent van de stemmen. Donald Trump wordt tweede met 32,5 procent. John Kasich haalt 12,2 procent terwijl Marco Rubio met 8 procent de 10 procentdrempel mist. Van de delegates gaan er 12 naar Cruz, 9 naar Trump en, 2 naar Kasich.

  Donald Trump werd in Maine door de gouverneur ondersteund maar het heeft hem duidelijk niet geholpen.

  De opkomst was ongeveer het drievoud van 4 jaar geleden. Cruz kreeg dit keer meer stemmen dan het totaal dat in 2012 werd uitgebracht, toen Mitt Romney won.

  Dit is een opdoffer voor Trump, want de evangelische Cruz versloeg hem in het libertaire noorden van het land. En Cruz heeft zijn tweede staat van de avond binnen, na Kansas.

  De Republikeinen van Maine zijn echt gewonnen voor de vrije markt. Voor ze de resultaten bekendmaken, worden de sponsors van de caucus in de verf gezet, op nationale tv. Vraag is of de trage telling en het traag doorgeven van de resultaten niet bedoeld is om de sponsors extra aandacht te kunnen geven.

 • Rudi Rotthier

  Bernie Sanders wint in Kansas

  De Democratische partij deelt zonder cijfers te verstrekken mee dat Bernie Sanders gewonnen heeft in Kansas.

  Kansas is een overwegend Republikeinse staat, maar de Democraten doen toch wel weinig moeite om publiciteit te geven aan hun kandidaten en aan de winnende Sanders.

  Ook in Nebraska staat Sanders er goed voor.

  In het zuidelijke Louisiana is Hillary Clinton de favoriet.

 • Rudi Rotthier

  Republikeinse verdeling van staten

  Dit is de voorlopig politieke kaart van de Republikeinse voorverkiezingen. In purpere staten heeft Donald Trump gewonnen, in gele staten Ted Cruz, de oranje staat is Minnesota waar Marco Rubio won. Kansas, in het centrum van de kaart, is al toegevoegd.

  Intussen nog geen teken van Democratische uitslagen.

 • Rudi Rotthier

  Trump iets voorop in Kentucky

  Met 12 procent van de stemmen geteld, en vooral stemmen uit landelijk gebied, heeft Donald Trump in Kentucky de leiding met 41 procent voor Ted Cruz met 32,5 procent en Marco Rubio 13,5 procent. Kasich zit voorlopig onder 10 procent.

 • Rudi Rotthier

  Kansas: Cruz haalt 48 procent, en de meerderheid aan delegates

  Alle stemmen zijn nu geteld in de staat Kansas. Ted Cruz wint met 48,2 procent, Donald Trump haalt 23,3 procent, Marco Rubio 16,7 procent en John Kasich 10,7 procent. Dat betekent dat Kasich de drempel van 10 procent overschrijdt en enkele van de 40 afgevaardigden toebedeeld krijgt. Die verdeling is ingewikkeld, met per districit 3 afgevaardigden en ook een aantal op staatsniveau. The Washington Post geeft voorlopig 17 van de 40 afgevaardigden zeker aan Cruz en 6 aan Trump. Uiteindelijk zal Cruz onder het systeem van Kansas meer dan de helft van de delegates opstrijken.

  De nationale tussenstand qua delegates is op basis van de voorlopige verdeling: 335 voor Trump, 248 voor Cruz, 110 voor Rubio en 25 voor Kasich.

Onze partners