Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: 'Ik heb slecht nieuws voor Hillary'

Bernie Sanders geeft, naar zijn gewoonte, toespraken die hij niet timet naar de uitslagen, en dus had hij zijn toespraak gehouden terwijl de uitslag nog onbekend was. Na afloop spreekt hij met de pers en herhaalt hij zijn oproep aan de Democratische superdelegates, de partijbonzen, om naar hem over te stappen omdat hij makkelijker kan winnen tegen Trump. "Als minister Clinton denkt dat dit voorbij is, heb ik slecht nieuws voor haar", zegt hij.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump zo goed als genomineerd

Bij de Republikeinen is Donald Trump nu zonder ongeval de genomineerde. Zelfs partijvoorzitter Reince Priebus gaf dat aan. Bij de Democraten biedt Bernie Sanders nog weerstand. Een samenvatting van wat vannacht gebeurde, leest u hier.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz: van de meest gehate senator tot de hoop van de insiders

Ted Cruz heeft het al bij al verder geschopt dan velen hadden gedacht.

Lees hier over zijn woelig pad.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump: Cruz was een te duchten tegenstander

Donald Trump klinkt voor zijn doen ingetogen.

Hij prijst de man met wie hij eerder op de dag nog in de clinch ging. "Ik wil Ted feliciteren". Hij noemt Cruz een te duchten, slimme tegenstander. "Ik weet niet of hij me graag heeft of niet". Maar: "Hij heeft een mooie toekomst voor zich".

Hij is zelf verrast door het resultaat, zegt hij.

Trump verwijst naar een poll waarin hij wint tegen Hillary. "We gaan winnen in november".

Hij zegt dat hij goed zal opschieten met andere landen, met zwarten, met Mexicanen, en dat hij een banenpresident zal worden, waarbij hij bedrijven die naar het buitenland vertrekken zwaar zal aanpakken.

Hij gebruikt, in tegenstelling tot zijn gewoonte, papiertjes. Hij houdt het heel deftig en relatief kort. Hij beantwoordt geen vragen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bernie Sanders wint

Bernie Sanders vergroot gaandeweg zijn voorsprong en wordt nu door meerdere media uitgeroepen tot overwinnaar bij de Democraten. Hij ligt ongeveer 7 procent voor met 65 procent van de stemmen geteld.

Dit is toch weer een verrassing, want de peilingen gaven Hillary Clinton minstens 4 procent voorsprong op Sanders. Wie had gedacht dat het nog lastiger wordt voor Clinton dan voor Trump?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikeinse partij: Donald Trump is de 'waarschijnlijke genomineerde'

De Republikeinse partij roept in een tweet Donald Trump zo goed als tot genomineerde uit. Hij is de 'waarschijnlijke genomineeerde', aldus partijvoorzitter Reince Priebus, en de partij moet zich rond hem verenigen om Hillary Clinton te kunnen verslaan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gejuich in Trump Tower

In Trump Tower, waar Donald Trump weldra zijn aanhangers zal toespreken, weerklonk gejuich op het moment dat Cruz aankondigde dat hij het voor bekeken houdt. John Kasisch blijft nu de laatste Republikeinse tegenstanders van Trump.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cruz: 'De kiezers kozen een ander pad'

Ted Cruz gooit de handdoek in de ring. Ik heb altijd beloofd, zegt hij, dat ik doorga zolang er een pad is naar de nominatie. Dat pad is er nu niet meer. De kiezers kozen een ander pad. Maar ik zal het gevecht voor de vrijheid verderzetten'.Cruz, die zijn kandidatuur voor 2020 lijkt aan te kondigen, stapt zo uit de presidentsrace.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ted Cruz speecht, 'verlaat race' (CNN)

Terwijl Ted Cruz een lange toespraak houdt, met behulp van een teleprompter, kondigen CNN en The Huffington Post op basis van bronnen binnen de campagne aan dat Cruz ermee kapt.

Zowel de aankondiging van Carly Fiorina als de toespraak van Cruz zelf klinken eerder somber.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump voorlopig op 52,5 procent

Met ruim 50 procent van de stemmen geteld, stat Donald Trump op 52,5 procent van de stemmen. Ted Cruz haalt 36,9 procent en John Kasich 7,9 procent. Trump heeft al zeker 45 van de 57 delegates binnen. Cruz en Kasich staan op 0 delegates.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders met groeiende voorsprong

Met 40 procent van de stemmen geteld, groeit de voorsprong van Bernie Sanders. Hij staat op 51,9 procent tegen goed 48 voor Hillary Clinton.

De New York Times bericht dat het kamp Clinton een nederlaag verwacht, ondanks peilingen die een slinkende voorsprong toonden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bernie Sanders nu nipt aan de leiding

Met 22 procent van de stemmen geteld ligt Bernie Sanders licht aan de leiding bij de Democraten. Hij heeft 50,1 procent tegen 49,9 procent voor Hillary Clinton.

In zijn toespraak verwijst Sanders naar zijn succes bij jonge kiezers. "Dat vertelt me dat de ideeën waarvoor we vechten de ideeën zijn die de toekomst van Amerika vertegenwoordigen en de toekomst van de Democratische partij".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nog nipter bij Democraten: 50,4 tegen 49,6 procent

Op dit ogenblik, met 15 procent van de stemmen geteld, wordt het nog nipter bij de Democraten. De tussenstand is 50,4 procent voor Hillary Clinton tegen 49,6 procent voor Bernie Sanders. In de recentste peiling bedroeg het verschil 4 procent in het voordeel van Clinton, maar diezelfde peiling gaf aan dat Sanders een inhaalbeweging maakte.

Sanders begint zijn toespraak die, zoals een commentator aangeeft, niet verschilt of hij nu wint of verliest.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Moeilijk te zien hoe Trump de meerderheid niet haalt'

Nate Silver, een cijfergoeroe tijdens de verkiezingen in de VS, laat via Twitter weten dat Donald Trump bijna verzekerd is van de nominatie. Tenzij hij zwaar verlies in Californië, aldus Silver, waar Trump op dit ogenblik 20 procent voorligt in de peilingen.

Door in de staat te winnen heeft Trump al minstens 30 van de 57 delegates in Indiana gewonnen. De resterende 27 worden toegekend aan de winnaar in elk van 9 districten, 3 per district. De logica is dat Trump het merendeel van deze 27 ook binnenhaalt, en misschien wel all 27.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders loopt in op Clinton

Met plusminus 13 procent van de stemmen geteld wordt het heel nipt bij de Democraten. Hillary Clinton behoudt de leiding met iets meer dan 51 procent maar Bernie Sanders nadert tot op bijna 49 procent.

Zoals vaker de voorbije weken gaf de Sanderscampagne meer uit dan die van Clinton.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'De overweldigende favoriet'

Deze overwinning, titelt de New York Times, maakt van Donald Trump de "overweldigende favoriet" om de Republikeinse nominatie te winnen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De firewall van Ted Cruz begeeft het

Indiana was voor Ted Cruz een cruciale staat. Zijn medewerkers hadden het over zijn 'firewall'. Hij heeft er meer geld uitgegeven en langer campagne gevoerd dan Donald Trump. Het kiespubliek lag hem, met veel evangelische en hoger opgeleide kiezers. Dat hij desondanks zwaar onderuit gaat tegen Trump laat hem nog weinig opties. Een toespraak van hem wordt later op de avond verwacht.

Trump stevent opnieuw af op meer dan 50 procent van de stemmen, als de vroege tellingen bevestigd worden. Zijn stemmenaandeel lag de voorbije weken hoger dan 50 procent in alle staten met voorverkiezingen.

Trump laat in een snelle tweet niet na na te trappen. In een volgende tweet roept hij Cruz op om uit de race te stappen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint in Indiana

Bij het sluiten van (alle) stembussen roepen onder meer CNN Donald Trump uit tot forse winnaar in Indiana. In de voorlopige tellingen staat Trump op 53 procent tegen 33 voor Cruz. Er zijn in de staat 57 delegates op het spel, die in meerderheid naar de winnaar gaan - misschien wel alle als Trump in alle negen districten met voorsprong eindigt.

Bij de Democraten is het voor CNN nog te nipt om een uitslag bekend te maken. Daar heeft Hillary Clinton een vroege voorsprong op Bernie Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gokkantoren schatten de kansen van Cruz op 2 procent

Volgens The Guardian schatten gokkantoren de kansen van Ted Cruz om president te worden op 2 procent. Dat is nog altijd een veelvoud van de kansen van Leicester City om kampioen te worden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Democraten: vroege voorsprong voor Hillary Clinton

Met ongeveer 1 procent van de stemmen geteld heeft Hillary Clinton bij de Democraten een lichte voorsprong. Ze leidt met 53 procent tegen 46 procent voor Bernie Sanders. Peilingen gaven aan dat Sanders de laatste dagen veel dichterbij Clinton was gekomen. Maar één procent is nog lang niet representatief.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat met John Kasich?

John Kasich, derde kandidaat bij de Republikeinen, heeft na het afsluiten van zijn pact met Ted Cruz geen campagne gevoerd in Indiana, maar hij heeft zijn kiezers gezegd dat ze wel op hem mogen stemmen. In heel voorlopige tellingen staat Kasich op 11 procent, wat slecht nieuws is voor Cruz die alle steun van Kasich-aanhangers kan gebruiken. In die heel voorlopige tellingen staat Trump op 53 procent en Cruz op 32...

Een grote meerderheid van Republikeinse kiezers in Indiana was niet te spreken over het pact.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Meeste stembussen zijn gesloten

De stembussen gaan overal in de staat om 18 uur plaatselijke tijd dicht. Maar omdat er twee tijdzones zijn in Indiana worden er maar prognoses bekendgemaakt als alle bureaus dichtzijn. De meeste bureaus zijn nu al dicht maar in het westen van de staat is dat pas om 1 uur in de Belgische nacht het geval. Intussen worden wel al stemmen geteld, en tussentellingen bekendgemaakt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Waarom blijft Sanders campagne voeren?

Waarom blijft Bernie Sanders, terwijl zijn kansen gering geworden zijn, toch campagne voeren. Lees hier wat professor Bart Kerremans (KU Leuven) erover zegt.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Oplopende ruzie tussen Cruz en Trump

Terwijl de kiezers in Indiana al naar de stembus konden, brak een hoogoplopende ruzie uit tussen Ted Cruz en Donald Trump.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De laatste kans van Cruz, de mogelijke heropstanding van Sanders

Vannacht hebben zijn rivalen misschien hun laatste kans om Donald Trump weg te houden van een absolute meerderheid en de Republikeinse nominatie. Bij de Democraten wil Bernie Sanders, na enkele moeilijke weken, terugvechten, en "een smal pad" naar de nominatie behouden. Lees hier wat er op het spel staat.

REUTERS
© REUTERS