Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Einde liveblog

Hier eindigen we deze liveblog, bedankt voor het volgen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Derde Amerikaan onder de slachtoffers

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

FC Barcelona houdt drie rouwdagen

De Spaanse voetbalgrootmacht FC Barcelona heeft bekendgemaakt dat het zich aansluit bij de drie dagen van rouw naar aanleiding van de vliegtuigcrash in de Franse Alpen. De spelers van Real Madrid en Bayern München namen al één minuut stilte in acht tijdens de training. Bij de dodelijke crash had het merendeel van de 150 slachtoffers de Spaanse of de Duitse nationaliteit.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Geen explosie, toestel vloog tot het einde'

BEA-topman Rémi Jouty bevestigde nog dat er geen explosie was aan boord van het toestel. 'Het vliegtuig heeft tot het einde gevlogen.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Voorlopig nog onduidelijk wie er praat'

'Op het audiobestand zijn stemmen te horen, maar voorlopig is het nog onduidelijk wie er praat en over wat', aldus Remi Jouty.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Gesprekken piloten worden over enkele dagen duidelijk'

Volgens onderzoeker Remi Jouty zal over een paar dagen duidelijk worden wat er gezegd is tussen de piloten op basis van de geluidsfragmenten uit de eerste zwarte doos. Hij benadrukte ook tijdens de persconferentie dat het rampgebied erg moeilijk bereikbaar is.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Tweede zwarte doos nog niet gevonden, wél omhulsel

De tweede zwarte doos van het neergestorte toestel is nog niet gevonden. De reddingswerkers vonden wel het omhulsel van die zwarte doos, maar de machine zelf - die de vluchtdata registreerde - niet, aldus Hollande.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Hollande: 'Zal er alles aan doen om omstandigheden op te helderen'

De reeds gevonden zwarte doos wordt verder bewerkt. Het onderzoek van de spraakrecorder gaat door, bevestigde premier Hollande tijdens een persconferentie. De president verzekerde er alles aan te doen om de omstandigheden van de ramp op te helderen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geluidsopnamen uit zwarte doos gehaald

Een Fransman van het onderzoeksinstituut BEA in Parijs is er in geslaagd geluidsopnamen uit de zwarte doos te halen, meldt Reuters. Het gaat om de zwarte doos die de cockpitgesprekken tussen de piloten van het vliegtuig bevat.

Duitse scholieren waren uitgeloot voor de reis

De scholieren uit Haltern am See waren uitgeloot voor hun noodlottige Spanjereis. Omdat er meer gegadigden dan plaatsen waren voor de achtdaagse trip in de regio Barcelona, werden de plaatsen per lottrekking ingevuld. Dat meldde een woordvoerder van de regioregering. De uiterst tragisch speling van het lot werd door de directie van het lyceum Joseph König gemeld.

Volgens de lokale krant Halterner Zeitung hadden 40 leerlingen zich kandidaat gesteld voor de reis. Veertien meisjes en twee jongens werden uitgekozen. Naast de zestien jongeren lieten ook twee vrouwelijke leraars het leven.

Twee operazangers komen om bij crash

Spaanse politie onderzoekt anti-Catalaanse tweets

De Spaanse politie is een onderzoek gestart naar de auteurs van haatdragende boodschappen over de crash. Op de sociale media hadden gebruikers zich vrolijk gemaakt over het feit dat vooral Duitsers en Catalanen om het leven gekomen zijn.

"Een vliegtuig vol Catalanen en Duitsers stort neer in Frankrijk. Win-win", luidde een van de wansmakelijke boodschappen op Twitter.

Volgens bronnen bij het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf minister van Binnenlandse Zaken Fernández Díaz zelf aan de politie de opdracht om een onderzoek te starten of de boodschappen vallen onder het strafbare oproepen tot haat.

De deelregering van Catalonië liet weten dat ze klacht indient bij het openbaar ministerie.

'Passagiers en crew zijn waarschijnlijk allemaal in slaap gevallen'

De oorzaak van de crash is nog steeds niet gekend. Maxime Wauters, piloot en veiligheidsofficier bij het privé jetbedrijf ASL, vindt dat het ongeval zeer sterk op een vroegere crash lijkt.

Lees hier het volledige interview

Reuters
© Reuters

Hollande, Merkel en Rajoy aangekomen op rampplek

De Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy zijn woensdagmiddag aangekomen in Seyne-les-Alpes. De drie leiders hebben de rampplaats per helikopter overvlogen.

Bekijk de LIVESTREAM

vtm
© vtm

'Moeilijk om alle slachtoffers terug te vinden'

De berging van de stoffelijke resten en de brokstukken van het gecrashte vliegtuig van Germanwings wordt een moeilijke klus. "De resten van het vliegtuig liggen verspreid over vier hectare, dat is dubbel zo groot als eerst gedacht", zegt VTM NIEUWS-reporter Thomas Van Hemeledonck. Bovendien zijn de hoogteverschillen ook erg groot. Een spoedarts die als een van de eersten over het gebied vloog, zegt dat hij nog nooit zoiets gezien heeft en denkt ook dat het heel moeilijk zal zijn om alle slachtoffers terug te vinden.

BELGA
© BELGA

Broer Belgisch slachtoffer ontroostbaar (video)

Christian Driessens, het enige Belgische slachtoffer, woonde al jaren in Pallèja, een stadje op 25 kilometer van Barcelona. Hij was voor zijn werk op weg naar Düsseldorf. Daar zou hij naar een voedingsbeurs gaan. Christian zou in mei 60 jaar worden.

Zijn familie is erg aangedaan.

BELGA
© BELGA

Lufthansa-topman Carsten Spohr geeft videoboodschap vrij

In een video zegt Lufthansa-topman Carsten Spohr dat 'veiligheid in de luchtvaart geen vaststaand feit is, maar iets waar we elke dag hard aan moeten werken'.

'Veiligheid blijft een topprioriteit voor Lufthansa', aldus Spohr nog.

Foto: Franse leger te voet op weg naar plek van de ramp

Reuters
© Reuters

Zweedse voetbalploeg ontsnapt aan de dood

De Zweedse voetballers van Dalkurd FF moesten normaal gezien op de onfortuinlijke vlucht zitten, maar de plannen werden op het laatste moment veranderd.

Bayern München eert slachtoffers

De spelers van Bayern München hebben voor het begin van de training een minuut stilte gehouden.

Eerste foto van voicerecorder

Verwarring over slachtoffers

Volgens Germanwingsdirecteur Thomas Winkelmann zijn er onder de slachtoffers 72 Duitsers, 35 Spanjaarden, twee Australiërs, twee Amerikanen, twee Argentijnen, twee Iraniërs, twee Venezolanen, één Brit, één Colombiaan, één Japanner, één Mexicaan, één Deen, één Belg, één Israëliër en één Nederlander.

Andere bronnen melden dat er 67 Duitsers en minstens 49 Spanjaarden zijn omgekomen .Eerder was er ook sprake van drie Britse doden.

Slachtoffers uit een vijftiental landen

De slachtoffers van de crash zijn afkomstig uit een vijftiental landen. Dat hebben de Franse autoriteiten gemeld. Het merendeel van de slachtoffers heeft de Duitse of de Spaanse nationaliteit. Maar er is ook bevestiging van mensen uit Argentinië, Australië, België, Colombia, Denemarken, Groot-Brittannië, Israël, Japan, Marokko, Mexico en Nederland, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius tijdens een persconferentie.

Even voordien zei premier Manuel Valls dat er ook een Amerikaans slachtoffer is. De lijst is nog niet definitief, aldus Fabius. Het land waar de vlucht vertrok, Spanje dus, moet de gegevens bezorgen en de gegevens moeten ook geverifieerd worden. Volgens Valls moeten Lufthansa en de Duitse en Spaanse autoriteiten het geheel van gegevens bezorgen; hij hoopt dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Ook bij de Europese Commissie hangen de vlaggen halfstok

Tweede zwarte doos prioriteit

De reddingswerkers zullen woensdag nog geen lichamen bergen van de inzittenden. De zoektocht naar de tweede zwarte doos heeft de prioriteit. Dat meldt helikopterpiloot Xavier Roy in Seyne-les-Alpes.

Het crashgebied wordt verder bewaakt. De reddingswerkers trachten ook om de lichamen van de slachtoffers te vinden. Daarvoor worden talrijke foto's van de crashsite gebruikt. Er wordt ook gezocht naar delen van de motoren van de Airbus A320.

Luchtruim boven rampplek gesloten

Vlaggen in Duitsland halfstok

In heel Duitsland hangen de vlaggen aan de openbare gebouwen halfstok. Dit blijft zo tot vrijdag.

Reuters
© Reuters

Zwaar getroffen Duitse school in bezinning

Het lyceum Joseph König in Haltern am See is woensdag in een stilte gehuld. De school in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen verloor bij de crash zestien leerlingen en twee leraars. "Gisteren waren we met velen, vandaag zijn we alleen", was te lezen op een van de pancartes op de speelplaats. Daar werden ook zestien kruisen geplaatst. Op de trappen van de ingang van de school staan vele kaarsen en rozen.

Toen de eerste leerlingen even na 07.00 uur aankwamen, werden zij opgevangen door teams van psychologen en religieuzen. De lessen zijn woensdag geschrapt, maar de school is open voor wie opvang wenst. Vele families en leerlingen zakten reeds dinsdag reeds naar de school af, aldus de politie.

'Het is voor ons onverklaarbaar' (Lufthansa)

Er is nog "geen enkele uitleg" voor het neerstorten van de Airbus, zo heeft topman Carsten Spohr van moedermaatschappij Lufthansa gezegd. "Het is voor ons onverklaarbaar", zei Spohr op de luchthaven van Frankfurt na een minuut stilte vanwege alle medewerkers van de luchtvaartmaatschappij. Het toestel was "technisch in een onberispelijke staat" en de piloten waren "ervaren".

Geciteerd door de Duitse openbare omroep ARD zei Spohr dat zijn maatschappij de familieleden van de slachtoffers kosteloos vluchten vanuit Düsseldorf zal aanbieden naar Barcelona en Marseille.

Foto: minuut stilte bij Germanwings

Reuters
© Reuters

Ander vluchtnummer, andere route

In Barcelona is de dagelijkse vlucht van Germanwings woensdagmorgen vertrokken, 24 uur na het ongeluk. Naast een ander vluchtnummer, zou volgens de Franse regionale krant Le Dauphiné Libéré het toestel op weg naar Düsseldorf ook niet de Alpen overgevlogen zijn.

Inwoners regio bieden massaal slaapplaatsen aan

De inwoners van de regio in de Franse Alpen bieden massaal slaapplaats aan de nabestaanden van de slachtoffers aan. Er zijn al zowat 900 bedden ter beschikking gesteld, zo meldt een medewerker van het gemeentehuis van Seyne-les-Alpes. De nabestaanden kunnen zowel in hotels en vakantiedomeinen als bij de mensen thuis terecht. De hulpvaardigheid is zeer groot.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken laat nog weten dat de met bussen afreizende nabestaanden afgeschermd worden van de media. Er is een afgeschermde plek voorzien. Vluchten met nabestaanden naar de moeilijk bereikbare plaats van de ramp zijn niet voorzien.

Duitse leger biedt Parijs hulp aan

De Bundeswehr heeft de Franse autoriteiten hulp aangeboden voor het geval dit nodig "Wij staan vanzelfsprekend met onze mogelijkheden en expertise ter beschikking indien daarom gevraagd", zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie. Denkbaar is het repatriëren van lijken.

Volgens de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert, eveneens door ARD geciteerd, treurt Duitsland om de slachtoffers van de crash met het halfstok hangen van de vlaggen.

'Onmeetbaar menselijk leed' (Duitse kranten)

Duitsland is zwaar aangedaan na de crash gisteren. Dat vertelt VTM NIEUWS- journalist Romina Van Camp, die op de luchthaven van Düsseldorf is. Niet alleen op de vlieghaven is het verdriet te merken, ook de voorpagina's van de Duitse kranten spreken van 'onmeetbaar menselijk leed' en verklaren dat Duitsland 'in shock' is.

BELGA
© BELGA

Dagelijkse Germanwings-vlucht vanuit Barcelona vertrokken (met ander vluchtnummer)

In Barcelona is de dagelijkse vlucht van Germanwings woensdagmorgen vertrokken, 24 uur na het ongeluk, zo verluidde op de Catalaanse luchthaven. De vlucht droeg echter niet het nummer 4U9525 van het gecrashte toestel, maar was gewijzigd in 4U9441. Hoeveel mensen er aan boord zijn is onduidelijk.

LIVESTREAM: persconferentie school in Haltern am See

Vlucht van Germanwings naar Barcelona geschrapt

De vliegtuigen van Germanwings vliegen vandaag normaal, op één na. De luchthaven van Düsseldorf zegt dat een vlucht naar Barcelona, waar het ongelukstoestel was vertrokken, is geannuleerd.

Volgens Germanwings zijn "sommige crews omwille van hun pijn en emotie vandaag niet klaar" om te vliegen. De maatschappij zegt "begrip te hebben want sommigen van hen zijn goede vrienden onder de bemanning (van het gecrashte toestel) verloren".

Exact 24 uur na de ramp minuut stilte bij Lufthansa

Om 10.53 uur neemt Lufthansa, de moedermaatschappij van Germanwings, een minuut stilte in acht. Dat is dan exact 24 uur na het neerstorten van de Airbus. Daarna zal de grote baas van Lufthansa, Carsten Spohr, een verklaring afleggen.

AFP
© AFP

Om 12 uur minuut stilte in Spanje

In Spanje wordt bovenop de drie dagen van nationale rouw om 12.00 uur een minuut stilte gehouden. Ondertussen is de Catalaanse politie begonnen dna-stalen af te nemen van familieleden van passagiers.

AFP
© AFP

Australiërs, Kazachen en mogelijk ook Britten onder de slachtoffers

Onder de slachtoffers zijn er ook minstens drie Kazachen, zo hebben de autoriteiten in de Kazachse hoofdstad Astana meegedeeld. Geciteerd door de Britse openbare omroep BBC zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop dat er twee Australiërs onder de passagiers van de ongeluksmachine zijn.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het "waarschijnlijk" genoemd dat er "enkele Britse onderdanen" onder de slachtoffers zijn.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Niet ontploft'

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei dat de ongeluksplek reeds is veilig gesteld om te vermijden dat onbevoegden er komen. De brokstukken liggen over anderhalve hectare verspreid, wat erop wijst dat het toestel niet ontploft is. Nog volgens de minister zullen in de loop van de dag tien gerechtsartsen aankomen ter identificatie van de slachtoffers. Zij zullen samenwerken met de onderzoekers van de Gendarmerie.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Berging kan dagen tot weken duren

Het bergen van de brokstukken kan volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken 'dagen of weken vergen', zo zei een woordvoerder aan televisiezender BFMTV.

Eerst dient de ongevalsplek veilig gesteld, het gebied geldt als zeer gevaarlijk. Het bergingswerk zal systematisch verlopen en de hulpdiensten zullen zich vooral concentreren op het bergen van de slachtoffers. Zowat vijftig speciale hulpverleners zijn te voet op weg naar de ongeluksplek. Zij zijn dinsdagavond in Seyne-les-Alpes vertrokken en hebben tijdens de nacht gebivakkeerd. In totaal zijn zowat zeshonderd mensen in het getouw. Wanneer de slachtoffers geborgen zullen kunnen worden is nog onduidelijk.

Kort voor 08 uur zijn meerdere helikopters opgestegen naar de ongeluksplek die zich op 1.500 meter hoogte bevindt en die zeer moeilijk toegankelijk is. In de Franse Alpen worden familieleden van de slachtoffers verwacht. Zij zullen een plaats krijgen waar zij hun geliefden kunnen herdenken en stilte vinden. Er is een groot aantal psychologen ingeschakeld.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Zwarte doos is beschadigd

De dinsdag al gevonden zwarte doos van de gecrashte Airbus A320, is beschadigd en is woensdagmorgen naar het onderzoeksbureau BEA in Parijs gestuurd, vernam AFP. Het gaat om de CVR of de zwarte doos die de cockpitgesprekken registreert. Over de zwarte doos met de vluchtgegevens, de FDR, is er nog geen nieuws.

Zwarte dozen, die in feite een oranje kleur hebben, leveren cruciale data op om te weten te komen wat de oorzaak van vliegtuigongevallen is. De CVR registreert niet alleen de gesprekken in de cockpit, maar ook alle geluiden en aankondigingen die er te horen zijn en eventuele alarmgeluiden.

De BEA is een Franse overheidsdienst die ongelukken in de burgerluchtvaart onderzoekt, en geeft om 16.00 uur een persconferentie in Le Bourget (nabij Parijs).

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Oorzaak blijft groot vraagteken: wat we wel weten

De oorzaak van de crash blijft nog altijd een groot vraagteken. De weersomstandigheden waren alvast kalm (maar verslechterden wel in de uren na de crash). De eerste zwarte doos, die met de vluchtgegevens, is gisterenavond al gevonden op een hoogte van 1.500 meter. Die kan meer duidelijkheid brengen.

Wat we wel weten is dat het vliegtuig een duikvlucht maakte van bijna 10 minuten, waarbij het een kilometer zakte per minuut. Dat er geen alarm is geslagen door de piloten, kan worden verklaard door weggevallen cabinedruk. Het toestel had maandag nog een technisch probleem, maar dat werd volgens Lufthansa opgelost en heeft niets met de crash te maken hebben.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Weersomstandigheden beter dan gevreesd

Zonder sneeuw, regen of sterke wind waren de weersomstandigheden voor de reddingsdiensten en de helikopters volgens Franse media beter dan aanvankelijk werd gevreesd. Het centrale operatiepunt in het moeilijk toegankelijke rampgebied is Seyne-les-Alpes. Vanuit de plaats met circa 1.200 inwoners zullen meer dan 300 politieagenten en 380 brandweermannen ingezet worden.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Bergingswerken zijn hervat

De bergingswerken kunnen dagen in beslag nemen, want het gaat om een moeilijk toegankelijk gebied tussen Digne-les-bains en Barcelonette.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voor het eerst weer vlucht uit Barcelona in Düsseldorf geland

Voor het eerst sinds de ramp is er weer een toestel van Germanwings uit Barcelona in Düsseldorf geland. Dat gebeurde met een vertraging van twee en een half uur, en ondanks een verbod op nachtelijke landingen in Düsseldorf.

Volgens een passagier was de stemming aan boord eerder rustig, en werd het thema van de crash niet aangesneden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Om 5u30 herbeginnen bergingswerken

Een team met zo'n 30 politiemensen zal vanaf 5u30 per helikopter naar de zone van de ramp gevlogen worden.

"Zij moeten de zone veiligstellen zodat de onderzoekers en experts nadien in alle veiligheid kunnen werken", aldus de politie. Het zou "minstens een week" duren vooraleer het hele crashgebied, een moeilijk toegankelijk gebied dat bijna vier hectare groot is, uitgekamd is.

Intussen heeft Lufthansa-topman Carsten Spohr gezegd dat de crash van niets te maken heeft met het technisch probleem dat maandag werd opgemerkt aan de Airbus. Het betrof een probleem met een luik dat open- en dichtgaat bij het uitklappen van de voorwielen. Het toestel bleef maandag de hele dag aan de grond in de Duitse stad Düsseldorf, maar volgens Spohr raakte het probleem opgelost.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tweede operazanger bij passagiers

Het Gran Teatre del Liceu in Barcelona laat weten dat er, behalve basbariton Oleg Bryjak, nog een operazanger in het vliegtuig aanwezig was. Het gaat om de Duitse contra-alt Maria Radner, die samen met haar echtgenoot en baby reisde.

Zoals Bryjak had zij opgetreden in Wagners "Siegfried".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Inhuldiging Connector-gebouw Zaventem in teken van crash

De inhuldiging van het Connector-gebouw in Brussels Airport, in aanwezigheid van koning Filip, premier Charles Michel en zo'n 500 genodigden, werd overschaduwd door de crash van het toestel van Germanwings.

Ze begon met een minuut stilte voor de 150 slachtoffers en hun naasten. Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport, en CEO Arnaud Feist, begonnen allebei hun speech met een verwijzing naar de ramp. "Wat een feest moest worden, is een moment van rouw. Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij de slachtoffers en hun familie, en bij onze collega's van Germanwings en Lufthansa", aldus Feist.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Toestel had maandag nog een technisch probleem

De Airbus van de Duitse maatschappij Germanwings heeft maandag een technisch probleem gekend, zo heeft een woordvoerster van moedermaatschappij Lufthansa bevestigd.

Het betreft een probleem met een luik dat open- en dichtgaat bij het uitklappen van de voorwielen. Het toestel bleef maandag de hele dag aan de grond in de Duitse stad Düsseldorf. Volgens de woordvoerster raakte het probleem opgelost.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Steunbetuigingen van alle Europese leiders op een rijtje

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Personeel weigert op te stijgen met zelfde type Airbus

Verschillende piloten van Germanwings en moedermaatschappij Lufthansa weigeren te vliegen in Airbussen van hetzelfde type als vlucht 4U 9525. Dat meldt Der Spiegel.

Een perswoordvoerder van Lufthansa bevestigt aan het Duitse magazine dat verschillende crews 'om persoonlijke redenen' weigeren om te vliegen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Spaanse politie onderzoekt videobeelden

In Barcelona is de Spaanse politie begonnen videobeelden te bekijken van het instappen van passagiers in het vliegtuig. In politiekringen luidt het dat dit past in het onderzoek naar de oorzaak van de catastrofe. Mogelijk kunnen de videobeelden details opleveren. Al zijn er volgens de Duitse veiligheidsautoriteiten geen aanwijzingen van een terreuraanslag en ook het Witte Huis in Washington gaat uit van een ongeluk.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Video: Man ontsnapt op het nippertje aan de dood

Het dodental van de vliegtuigcrash ligt nu op 150. Niemand overleefde de crash. En toch had het dodental 151 kunnen bedragen. Karzan Saadoon besloot op het laatste moment om niet mee te vliegen. Hij vond de vlucht te vroeg vertrekken en koos voor een latere vlucht. 'Ik kreeg een telefoontje van een vriend die met trillende stem vroeg of ik nog leefde. Ik heb geluk gehad.'

Bekijk zijn getuigenis hier.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Berginsoperatie stopgezet

Intussen is de bergingsoperatie stopgezet. Aangezien het te donker werd, zijn de helikopters gestopt met rondvliegen. Morgenochtend vangt de operatie opnieuw aan.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Sneeuw op komst wat zoektocht zal bemoeilijken'

Het bergen van het neergestorte vliegtuig en de slachtoffers wordt een huzarenstukje. 'In een skigebied zou het makkelijker zijn, daar zijn ze erop voorbereid. Hier is het heel desolaat met amper wegen', zegt VTM NIEUWS-journalist Thomas Van Hemeledonck. Bovendien is er sneeuw op komst, wat de zoektocht enorm zal bemoeilijken.

Bekijk hier zijn verslag.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Aanwijzingen dat vliegtuig noodlanding wilde maken'

Voorlopig blijft de oorzaak van de crash onduidelijk. Wat we wel weten is dat het vliegtuig een duikvlucht maakte van zo'n tien minuten, waarbij het een kilometer zakte per minuut. 'Dat is niet normaal', zegt piloot Tom Mertens aan de VRT-redactie. 'Dat wijst op een noodlanding.'

'Al is het wel vreemd dat er op dat moment niet alarm is geslagen door de piloten.' Een reden hiervoor zou het wegvallen van de cabinedruk kunnen zijn.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Foto's van de rampplek

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Lufthansa: 'Gaat om ongeluk, al de rest is speculatie'

'De crash van een Airbus A320 van Germanwings in de Franse Alpen wordt op dit moment beschouwd als een ongeval. Elke andere theorie is speculatie.' Dat heeft een verantwoordelijke van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings, gezegd tijdens een persconferentie in Barcelona.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brokstukken van het vliegtuig

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Toelichting zwarte doos

Morgenmiddag zal er een persconferentie plaatsvinden waarin meer toelichting wordt gegeven over de inhoud van de gevonden zwarte doos.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Franse premier Valls schort campagne verkiezingen tijdelijk op

De Franse premier Manuel Valls zou zijn campagne voor de departementsverkiezingen, waarvan de tweede ronde voor zondag is gepland, met 24 uur opschorten, zo meldt de krant Le Dauphiné Libéré.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Spaanse premier Rajoy bezoekt morgen plaats van ongeluk

Net zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zal ook de Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy morgen afreizen naar de plaats in de Franse Alpen waar de Airbus A320 van Germanwings verongelukt is.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Griekse premier Tsipras spreekt medeleven uit aan kanselier Merkel

Na het ongeluk met een Duits vliegtuig in de Franse Alpen heeft de Griekse premier Alexis Tsipras zijn medeleven aan Duits Bondskanselier Angela Merkel betuigd. 'Dit is niet een ongeluk dat alleen de Duitsers en Spanjaarden raakt, maar wel ons allen.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Operazanger Oleg Bryjak bij slachtoffers van de crash

De basbariton van de Deutschen Oper am Rhein, Oleg Bryjak (54), is een van de slachtoffers van de vliegtuigramp. Bryjak was op de terugweg van een gastoptreden in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona, waar hij Alberich uit Richard Wagners "Siegfried" vertolkte.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Voorlopig geen nieuwe pilotenstakingen bij Lufthansa

Door de vliegramp met een toestel van het Duitse Germanwings, dochtermaatschappij van Lufthansa, zijn er momenteel geen nieuwe pilotenstakingen door de Duitse Vereinigung Cockpit (VC) meer te verwachten. 'We zijn geschokt en bedroefd en hebben momenteel heel andere zorgen', aldus VC-woordvoerder Jörg Handwerg aan het Duitse persagentschap dpa.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Zwarte doos gevonden op 1.500 hoogte, tiental km van crash

Eerdere geruchten over de gevonden zwarte doos worden nu ook bevestigd door de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De zwarte doos is namelijk gevonden in vogelvlucht op een tiental kilometer van de crash. De doos bevond zich op 1.500 meter hoogte en zal aan de onderzoekers worden overhandigd, aldus de Cazeneuve.

Voorlopig is nog niet bekend om welke zwarte doos het gaat: die met de vluchtgegevens of die met de cockpitgesprekken.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vliegverkeer boven rampgebied verboden

Het vliegverkeer boven de plaats waar de Airbus verongelukt is in de Franse Alpen is onderbroken. Dat meldt de Franse gendarmerie.

De plaats van de ramp strekt zich uit over meerdere hectares. Burgers mogen de zone ook niet benaderen en de straten niet blokkeren.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Aantal vliegongevallen laatste 15 jaar fors gedaald'

'Het aantal vliegongevallen is de laatste vijftien jaar spectaculair gedaald', stelt expert Luc De Wilde op Radio 1. 'Tot 2013 was er een sterke daling. Helaas zaten wij vorig jaar met twee grote vliegrampen van Malaysia Airlines', klinkt het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

School bevestigt verlies van 16 leerlingen en 2 leerkrachten

Leerlingen van de school in het Duitse Haltern-am-See zoeken troost bij elkaar. Tijdens een persconferentie bevestigde de school dat zestien leerlingen en twee leerkrachten aan boord waren van het gecrashte toestel. De groep was in Barcelona voor een taalcursus en zou vandaag terugkeren naar huis.

Reuters
© Reuters
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Wat een hel'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Overzicht: Dodelijke vliegtuigcrashes van afgelopen tien jaar

Hier vindt u een overzicht van zware crashes van burgervliegtuigen de afgelopen tien jaar.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Europees parlement houdt morgen één minuut stilte

Morgen zal het Europees parlement één minuut stilte te houden ter nagedachtenis van de slachtoffers. Dat meldt voorzitter Martin Schulz.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Eén van de zwarte dozen gevonden

Volgens het dagblad Le Dauphiné Libéré is er een zwarte doos gevonden. Dat zou Christophe Castaner, gedeputeerde van Alpes-de-Haute-Provence, bevestigd hebben.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Honderden leden van gendarmerie ingezet

Honderden leden van de gendarmerie, nog eens zoveel brandweerlieden, tien helikopters en een militair vliegtuig worden ingezet in de buurt van de plaats waar een Airbus A320 van Germanwings neergestort is in het zuiden van Frankrijk. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gemeld.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Minstens één Nederlands slachtoffer

Ook minstens één Nederlandse vrouw zou zijn omgekomen, meldt de Nederlandse Omroep Brabant. Een vriendin van het 20-jarige slachtoffer heeft aan de regionale omroep bevestigd dat zij was ingecheckt op de vlucht naar Düsseldorf. Een woordvoerder van burgemeester Hilko Mak van het Nederlandse Deurne heeft de geruchten ook gehoord, maar kan op dit moment nog niks bevestigen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vliegtuigcrash in beeld: Franse leger en hulpdiensten rukken massaal uit

Meer dan 240 brandweermannen en ruim 200 politieagenten zijn onderweg naar de plek waar de Airbus van Germanwings neerstortte. Bekijk hier de beelden.

Eerste foto van de rampplek

Verenigde Staten bieden hulp aan, sluiten terrorisme uit

De Amerikaanse president Barack Obama heeft na de vliegtuigcrash hulp aangeboden. "Amerikaanse verantwoordelijken hebben contact met de Franse, Duitse en Spaanse autoriteiten en hebben hen hulp aangeboden", aldus een woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad (NSC). De woordvoerster preciseerde dat er "op dit moment geen enkele aanwijzing is dat een terroristische daad aan de oorzaak van de ramp zou liggen". De Franse autoriteiten hadden eerder nog gezegd dat alle opties open waren. De VS maakten ook hun medeleven over aan de "slachtoffers, hun families en naasten", aldus nog de woordvoerster van de NSC.

'Toestel mogelijk tegen een rotswand aangevlogen'

Het gecrashte toestel heeft volgens een ooggetuige mogelijk een rotswand geraakt. Een bewoner van het gebied in de Alpes-de-Haute-Provence heeft de brokstukken van op een bergpas gezien, zo berichtte de Franse krant La Provence. "Van daar boven kon ik brokstukken zien. Ik heb er geen twijfel over dat het vliegtuig tegen een rotswand is geknald."

'Mirakel op de Hudson' een van bekendste incidenten met A320

Een van de bekendste incidenten, zonder dodelijke slachtoffers, met de A320 is het "Mirakel op de Hudson", toen een Airbus A320 een noodlanding moest maken op de Hudson-rivier in New York.

Sinds 1987 60-tal incidenten met A320

De A320 geldt als een betrouwbaar vliegtuig, en de tegenhanger van zijn Amerikaanse concurrent, de Boeing 737. Sinds de eerste vlucht met het toestel, op 22 februari 1987, waren toestellen van dit type betrokken bij een zestigtal zogenaamde "luchtvaartincidenten", waarbij tot en met maandag 789 doden gevallen zijn. "Deze crash intrigeert ons ook", zegt Ivan Becuwe, coördinator van de opleiding Luchtvaart aan de Koninklijke Hogeschool Brugge Oostende KHBO. "Het is nu wachten tot wanneer de recorders teruggevonden worden. Germanwings is een zeer betrouwbare maatschappij, met veel technische knowhow. Ik kan ook niets negatiefs over dit toestel zeggen: het is een zeer innovatief toestel, dat Airbus groot gemaakt heeft."

Omgekomen Belg woont in Barcelona - mogelijk meer Belgische slachtoffers

Volgens minister Reynders is het Belgische slachtoffer iemand die in Barcelona woont en op weg was naar Duitsland. Zijn echtgenote, die ook in Barcelona woont, is op de hoogte gebracht van de vliegtuigramp.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken preciseert dat er op dit moment in het onderzoek nog geen zekerheid is dat er geen andere Belgische slachtoffers zijn bij de ramp met de Airbus.

Reynders maakte ook zijn medeleven en dat van de Belgische regering over aan de naasten van de slachtoffers van de vliegtuigcrash.

'Verschrikkelijke beelden'

Christophe Castaner, gedeputeerde van het departement Alpes de Haute Provence, waar de crash plaatsvond, is ter plaatse.

School bevestigt: 16 leerlingen en 2 leraars van Duitse school aan boord

Eerder was er melding dat er een groep scholieren op het vliegtuig zat. Dat nieuws is nu bevestigd.

Piloot vloog al 10 jaar voor Lufthansa

De piloot van de Airbus A320 van Germanwings werkte al tien jaar voor de lagekostenmaatschappij en moederbedrijf Lufthansa. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij gezegd tijdens een persconferentie. De piloot had 6.000 vlieguren met Airbus-toestellen. Onderzoekers van Germanwings, Airbus en Lufthansa zijn op weg naar de plaats van de ramp.

Minstens één Belg onder de slachtoffers

Bij de slachtoffers van de crash met de Airbus A320 is ten minste één Belgisch slachtoffer. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd aan Belga.

Reddingshelikopter vindt geen overlevenden

Een helikopter is er in de Franse Alpen in geslaagd te landen nabij de plaats waar de Airbus is gecrasht en heeft geen overlevenden gevonden, zo heeft de Franse premier Manuel Valls gezegd.

Brokstukken verspreid over meer dan 2 kilometer

Volgens berichten zou het vliegtuig volledig uiteen zijn gevallen.

67 Duitsers aan boord

Onder de 150 inzittenden waren 47 Spanjaarden en wellicht 67 Duitsers. Ook 2 baby's kwamen om het leven bij de crash. Het aantal Duitsers is evenwel nog niet bevestigd.

Eerste vliegtuigramp in Frankrijk sinds crash Concorde

De vliegtuigramp is de eerste in Frankrijk sinds de crash van een Concorde van Air France op 25 juli 2000, waarbij 113 mensen (100 passagiers, 9 bemanningsleden en 4 burgers op de grond) het leven lieten, kort na het opstijgen van de Parijse luchthaven Roissy-Charles de Gaulle. Het gaat om de meest dodelijke vliegtuigramp in Frankrijk in meer dan 30 jaar. De ergste vliegtuigramp in Frankrijk dateert van 3 maart 1974, toen een DC-10 van Turkish Airlines neerstortte ten noorden van Parijs en 346 dodelijke slachtoffers eiste.

Laatste routinecontrole was gisteren

Germanwings meldt ook dat de laatste routinecontrole van het vliegtuig, dat in 1991 aan Lufthansa geleverd werd, gisteren was. De laatste grootste check vond plaats in de zomer van 2013.

De luchtvaartmaatschappij zegt dat ze alle nodige maatregelen zal nemen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Livestream van VTM Nieuws

Volg hier de Livestream van VTM Nieuws.

Duitvlucht van 8 minuten

Op een persconferentie in Keulen heeft Germanwings meer duidelijkheid gegeven over de omstandigheden van de crash. Zo maakte de Airbus een duikvlucht van 8 minuten. Het vliegtuig verdween uiteindelijk om 10.53 uur van de radar.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Groep scholieren op het vliegtuig' (Bild)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Twee baby's onder de slachtoffers

Op de persconferentie is bevestigd dat twee baby's op het vliegtuig zaten.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Parket van Marseille opent een onderzoek

Jan Herregods
door Jan Herregods

Livestream van VTM Nieuws

Jan Herregods
door Jan Herregods

Interministriële crisiscel

Jan Herregods
door Jan Herregods

Foto: briefing brandweerlui

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Vliegtuig zond geen noodsignaal uit'

'De bemanning van het vliegtuig zelf heeft geen Mayday-signaal uitgezonden, wel de luchtvaartcontrole', citeert AFP de directie van de Franse luchtverkeersleiding, schrijft Le Figaro.

Merkel reist morgen af naar de plaats van de ramp

Merkel vraagt een onderzoek naar de ramp en heeft aangekondigd dat ze morgen afreist naar de plek van de ramp.

Reuters
© Reuters
Jan Herregods
door Jan Herregods

Technisch onderzoek

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een technisch onderzoek aangekondigd om de oorzaak van de ramp te achterhalen, meldt Le Figaro.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Merkel: 'Diep geschokt'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft op een persconferentie gezegd dat ze diep geschokt is door het ongeval.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Hulpverleners zijn te voet op weg

De hulpverleners zijn te voet op weg naar de plaats waar het vliegtuig is neergestort.

Dat zou op op meer dan 2.000 meter hoogte zijn. De plaats is moeilijk toegankelijk en de weerstomstandigheden zijn momenteel niet optimaal.

Rustige weersomstandigheden op moment van de crash

Slechte weersomstandigheden zouden niet aan de basis gelegen hebben van de crash. Het weer was rustig op het moment van de vliegtuigramp, zo bericht de krant Le Monde op gezag van de weerdiensten La Chaîne Météo en Météo France. "De omstandigheden waren zelfs optimaal, met droog weer en een volledig vrije hemel de hele voormiddag", klinkt het dinsdagnamiddag op de website van La Chaîne Météo. De wind was zwak en er waren geen gevaarlijke wolken.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Jan Jambon betuigt mededeleven

Plaats van de ramp is moeilijk toegankelijk

'Geen Fransen onder de slachtoffers'

Volgens Hollande waren er geen Fransen onder de slachtoffers. Of er zich Belgen onder de slachtoffers bevinden is nog niet duidelijk. Buitenlandse Zaken gaat dit na.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Donald Tusk biedt medeleven aan

Reddingswerkers klaar om te vertrekken

Reddingswerkers staan klaar om naar het rampgebied te gaan. De weersomstandigheden zijn slecht en de plek ligt op een grote hoogte.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Spaans-Frans staatsbezoek onderbroken

Het staatsbezoek van de Spaanse koning Felipe aan de Franse president François Hollande wordt onderbroke. Felipe keert terug naar Madrid om de crisis daar verder op te volgen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Spaanse koning: 'Veel Spaanse, Duitse en Turkse slachtoffers'

Merkel geeft persconferentie om 14.30 uur

De Duitse bondskanselier Angela Merkel geeft om 14.30 uur een persconferentie in Berlijn.

De vliegtuigmaatschappij Germanwings geeft om 15.00 uur een persconferentie in het Leonardo Hotel Köln/Bonn Airport in Keulen.

Officieel: 150 inzittenden

Er waren 144 passagiers en zes bemanningsleden aan boord van de Airbus. Dat meldt de lagekostenmaatschappij zelf. Eerder was er sprake van 142 passagiers.

Germanwings verandert logo

De luchtvaartmaatschappij heeft haar logo veranderd in een zwart-witversie.

45 Spanjaarden onder slachtoffers

Er zouden 45 Spanjaarden aan boord geweest zijn van de gecrashte Airbus A320. Dat meldt de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria.

Charles Michel: 'Het is een echte tragedie'

Premier Charles Michel heeft de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse President François Hollande laten weten dat België klaar staat om Frankrijk en Duitsland alle hulp te verlenen.

"Het is een echte tragedie. In naam van de Belgische regering wens ik de families van de slachtoffers van deze crash mijn medeleven te betuigen", verklaart Charles Michel. "Tientallen families zijn in rouw gedompeld als gevolg van deze vliegtuigramp. België leeft mee in deze moeilijke momenten."

Stakingsacties opgeschort

Na de crash liet de grootste Franse vakbond van de luchtverkeersleiders, die een stakingsaanzegging ingediend had van woensdag tot vrijdag, weten dat de actie opgeschort wordt wegens de crash.

Aandelen Lufthansa en Airbus in het rood

De aandelen van luchtvaartmaatschappij Lufthansa en vliegtuigbouwer Airbus noteren dinsdagnamiddag in het rood na de crash. Op de beurs van Frankfurt noteerde het aandeel van Lufthansa kort na de middag ongeveer 4 procent in het rood op 13,21 euro. Volgens een beursmakelaar speelt de maatschappij door de crash ook haar reputatiebonus van erg veilige luchtvaartmaatschappij kwijt.

Het aandeel Airbus Group stond op hetzelfde moment ongeveer 2 procent in het rood, op 58,95 euro. De A320-familie, voor middellange afstand, is de belangrijkste productlijn van de groep. In december stortte een A320 van de maatschappij AirAsia neer in de Javazee. Daarbij kwamen de 162 inzittenden om het leven.

'Zwarte dag voor Lufthansa'

De topman van Lufthansa over zijn grootste vrees:

'We weten nog niet wat er gebeurd is' (topman Lufthansa)

De topman van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, Carsten Spohr, heeft na de crash op Twitter gemeld "niet te weten wat er gebeurd is".

"We weten nog niet wat er gebeurd is met vlucht 4U 9525", aldus de topman via de Twitter-account van de maatschappij. "Mijn diepste medeleven voor de families en vrienden van de passagiers en de bemanning (...). Als onze vrees bewaarheid wordt, is dit een zwarte dag voor Lufthansa, we hopen overlevenden te vinden."

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Brussels Airlines en Thomas Cook gebruiken A320

De Belgische luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines en Thomas Cook hebben een aantal Airbus A320-toestellen in hun vloot. Dat bevestigen de woordvoerders van die maatschappijen. Thomas Cook beschikt in de zomer, wanneer het drukker is, over zes Airbustoestellen. Vijf ervan zijn van het A320-type. Bij Brussels Airlines gaat het om 7 toestellen van dat type, en nog eens 17 A319. 'Bij Jetair gebruiken we Boeing en Embraer', zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Best verkopend vliegtuig met één gangpad

De toestellen van de A320-familie - met ook de varianten A318, A319 en A321 - vormen een van de meest succesvolle productlijnen van toestellen voor de middellange afstand. Airbus zelf spreekt van 's werelds bestverkopende vliegtuig met één gangpad. Airbus produceert elke maand 42 A320-toestellen. De productie zal in 2016 opgedreven worden tot 46 per maand. De capaciteit van de vliegtuigfamilie varieert van 100 plaatsen (voor de A318) tot 185 zitjes. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Geen samenwerking met Germanwings'

Noch Jetair, noch Brussels Airlines, noch Thomas Cook charteren vluchten van Germanwings, de Duitse maatschappij wiens toestel dinsdag in de Franse Alpen gecrasht is. 'Het is mogelijk dat dat occassioneel eens gebeurd is, maar we hebben geen structurele samenwerking lopen met hen', zegt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Weer was kalm en zonnig'

De burgemeester van Barcelonette, Pierre-Martin Charpenel, vertelde aan iTele dat de weersomstandigheden in het gebied 'kalm en zonnig' waren. Er hingen enkele hoge wolken maar er was geen storm. De oorzaak van de crash is nog onbekend.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Noodsignaal om kwart voor 11'

Volgens de Franse staatssecretaris van Transport Alain Vidalies stuurde vlucht 4U9525 een noodsignaal om 10.47 uur. 'Dat signaal toont aan dat het toestel zich op dat moment op een hoogte van 5.000 voet bevond, in een abnormale situatie'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Germanwings geeft persconferentie om 15 uur

De website van de luchtvaartmaatschappij ligt nog altijd plat

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Lufthansa onderuit op de beurs

Meteen na de crash ging het aandeel van Lufthansa stevig omlaag op de beurs in Frankfurt. De Duitse luchtvaartmaatschappij stond stond rond de middag 4,5 procent in het rood.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Wellicht veel Duitsers onder slachtoffers'

Dat zegt de Franse president François Hollande.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vliegtuig was 24 jaar oud

De gecrashte A320 was naar verluidt 24 jaar oud, het toestel werd gebouwd in 1991. Het vliegtuig telt 174 plaatsen. De A320 is het best verkopende vliegtuig van het Franse Airbus en de tegenhanger van de 737 van het Amerikaanse Boeing.

Toespraak van François Hollande

Bekijk hier de toespraak van de Franse president François Hollande.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Lufthansa: 'Zwarte dag'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wrakstukken gelokaliseerd

Er zijn wrakstukken gelokaliseerd op een hoogte van meer dan 2.000 meter, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, in de buurt van het dorpje Barcelonette. De oorzaak van de crash is nog onbekend.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Lufthansa-topman betuigt medeleven

Carsten Spohr is CEO van Lufthansa.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Overzicht: wat we tot nu toe weten

Een passagiersvliegtuig dat op weg was van Barcelona naar Düsseldorf is neergestort in de buurt van Digne-les-bains in het zuiden van de Franse Alpen. Het gaat om een A320 van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings, een lagekostenfiliaal van Lufthansa. Het toestel was met 148 inzittenden - 142 passagiers en 6 crewleden - omstreeks 10 uur opgestegen in Barcelona en moest rond de middag aankomen in Düsseldorf. De Franse president François Hollande heeft al gezegd dat hij vreest dat er geen overlevenden zijn. Germanwings heeft nog niets officieel bevestigd en zegt voorlopig alleen maar 'op de hoogte te zijn van de mediaberichten' en verwijst voor informatie naar zijn website, maar die ligt plat. De piloot stuurde nog een noodsignaal.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Belgen aan boord zijn

Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Belgen aan boord van het gecrashte vliegtuig zijn, melden Le Soir en de RTBF.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Wrakstukken gelokaliseerd

De Franse autoriteiten hebben wrakstukken gelokaliseerd van de Airbus A320 van de Duitse lagekostenmaatschappij Germanwings die dinsdag is neergestort in de Franse Alpen. De wrakstukken werden aangetroffen nabij het dorpje Barcelonnette (zuidoosten). Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Hollande vreest tol crash: 'Wellicht geen overlevenden, en we weten nog niet of woningen geraakt zijn'

'De omstandigheden doen ons denken dat er geen overlevenden zijn,' heeft Frans president François Hollande verklaard op de Franse televisie. De president heeft het over een 'tragedie op onze bodem'.

Hollande zei ook te vrezen dat de tol nog zwaarder wordt, 'aangezien we niet weten of er woningen betrokken zijn in de crash. Dat zullen we weten binnen de komende uren.'

De plaats waar het vliegtuig neerstortte is moeilijk bereikbaar, aldus nog L'Express.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Germanwings is prijsvechter van Lufthansagroep

Lufthansa heeft een goede reputatie.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Toestel uit 1990'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Minister van Binnelandse Zaken onderweg naar plaats ramp

De minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is op weg naar de plaats van de ramp.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Premier Valls vreest dat alle passagiers overleden zijn

De Franse premier Emmanuel Valls vreest dat alle passagiers en crewleden zijn omgekomen, melden verschillende media.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Website van Germanwings ligt plat

Germanwings meldt via Twitter dat het op de hoogte is van de mediaberichten en verwijst voor informatie door naar zijn website, maar die ligt op dit moment plat, wellicht door overbelasting.

Jan Herregods
door Jan Herregods

De laatste locatie van de Airbus

Jan Herregods
door Jan Herregods

Airbus met 148 mensen aan boord stort neer

Het toestel is neergestort in de Alpen, nabij de stad Digne. Er waren 148 mensen aan boord.

De vlucht 4U 9525 was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Het toestel is een Airbus van het type A320.