Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Einde van de live

Einde van deze live. Voor een overzicht van de belangrijkste resultaten van de midterms, lees 'Amerika heeft gestemd: wat u moet weten'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Democratische kandidaat-gouverneur Georgio geeft zich niet gewonnen

De Democratische kandidaat-gouverneur in Georgia, Stacey Abrams, weigert voorlopig zich gewonnen te geven. Dat meldt CNN. Volgens de laatste, bijna volledige, resultaten ligt ze meer dan 2 procentpunt achter op haar Republikeinse tegenkandidaat Brian Kemp. 'Ik beloof jullie vanavond dat we ervoor zullen zorgen dat elke stem geteld wordt,' zei Abrams haar aanhangers. 'Elke stem.' Abrams zou de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse gouverneur kunnen worden.

Eerder in de verkiezingsnacht raakte al bekend dat kiezers in de staat een klacht hebben ingediend tegen Kemp. De Republikein is momenteel secretary of state, waardoor hij verantwoordelijk is voor de organisatie van de verkiezingen en het registratieproces. En net in Georgia zijn er vermoedens van 'voter suppression'. De klagers eisen dat Kemp geen controle meer uitoefent over de gouverneursverkiezingen. Kemp wordt beschuldigd van belangenvermenging, omdat hij kandidaat is en tegelijkertijd verantwoordelijk voor de regelgeving rond de verkiezingen. Zeker in Georgia ligt dat gevoelig, aangezien tienduizenden vooral zwarte kiezers zich niet konden registreren vanwege de verstrengde wetgeving rond hun identificatie. De klagers vragen nu dat de huidige gouverneur van Georgia een vervanger aanduidt voor Kemp, die niet verbonden is aan de Republikein of zijn campagne, om de verkiezing van dinsdag en eventueel runoffs -nieuwe verkiezingen als de resultaten te dicht bij elkaar liggen- te coördineren. Kiezers in Georgia hebben dinsdag uren in de rij moeten staan om hun stem te kunnen uitbrengen, omdat verschillende stemmachines defect waren. Daardoor zijn verschillende stembureaus langer dan gepland opengebleven, meldde Abrams op Twitter.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Huis wordt vrouwelijker en diverser

Vanaf begin volgend jaar wordt het Amerikaanse Congres minder mannelijk en minder blank. Bij de midterms zijn voor het eerst meer dan 100 vrouwen, maar ook meer jongeren en vertegenwoordigers van minderheden verkozen in het Huis.

Een overzicht van enkele opvallende nieuw verkozenen:

De Democrate Alexandria Ocasio-Cortez wordt het jongste vrouwelijke Congreslid. De 29-jarige uit de Bronx heeft het overtuigend van haar Republikeinse tegenstander Anthony Rappas gehaald. Ocasio-Cortez, die een Puerto Ricaanse moeder en Amerikaanse vader heeft, was een van de grote verrassingen bij de voorverkiezingen. Ze stootte de veteraan Joe Crowley van de troon, die al twintig jaar in het Congres zetelde voor het veertiende district in New York. Ocasio-Cortez is de afgelopen maanden het gezicht geworden van de nieuwe golf van vrouwen en minderheden die het Democratische establishment overhoop haalden.

Ayanna Presley wordt de eerste zwarte vrouw om Massachusetts in het Congres te vertegenwoordigen. Haar verkiezing is geen verrassing - ze had geen tegenkandidaat in haar district, dat bekendstaat als het meest linkse van de Verenigde Staten. Haar echte overwinning liet ze al in de voorverkiezingen optekenen, door te winnen van de geroutineerde Democraat Michael Capuano. In de campagne aarzelde ze niet te vertellen over haar ervaringen met seksuele agressie en verwees ze ook geregeld naar haar affiniteit met het gewone volk.

Met Ilhan Omar en Rashida Tlaib komen de twee eerste moslima's in het Amerikaanse Congres. Ze veroverden een zetel voor het Huis in respectievelijk Minnesoate en Michigan.

Sharice Davids en Deb Haaland, verkozen in respectievelijk Kansas en New Mexico, zetten als eerste indiaanse vrouwen hun stappen in het Congres. De 38-jarige advocate Davids, die bezeten is van vechtsporten en zich geuit heeft als lesbienne, won in het conservatieve Kansas van de Republikein Kevin Yoder. Haaland (57) is een alleenstaande moeder die alcoholisme overwon en kon overleven dankzij voedselbonnen. 'Ik ben een vrouw, een gekleurde vrouw", zei Haaland tijdens de campagne. 'Het zijn deze mensen die aan de macht nodig zijn om kwesties die belangrijk zijn vooruit te doen gaan.'

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Republikeinse ex-presidentskandidaat Mitt Romney wint zitje in Senaat

De Republikein Mitt Romney, die in 2012 de Amerikaanse presidentsverkiezingen verloor tegen Barack Obama, heeft een zitje in de Senaat veroverd. Hij versloeg in de Amerikaanse staat Utah de Democrate Jenny Wilson, zo berichten Amerikaanse media.

Romney (71 jaar) toonde zich al erg kritisch tegenover de huidige Amerikaanse president en heeft altijd volgehouden niet te zullen zwijgen als de president misleidt. Het wordt dus spannend in hoeverre hij het Republikeins beleid zal steunen. De overwinning van een Republikeins senator in Utah is geen verrassing, want de voorbije veertig jaar slaagden de Democraten er nooit in de senaatszetel te winnen. De overwinning van Romney was wel nipt, met 50,1 procent versus 45,7 procent voor Wilson (met een kwart van de stemmen geteld).

REUTERS
© REUTERS
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Geen koolstoftaks in Washington

In de staat Washington konden inwoners dinsdag stemmen op een CO2-belasting. Er lijkt echter geen meerderheid voor het voorstel te komen.

Activisten wilden dat grootvervuilers vanaf 2020 15 dollar per ton uitgestoten CO2 zouden gaan betalen, een bedrag dat in de jaren daarna langzaam omhoog zou kruipen. De taks moest Washington helpen om zijn klimaatdoelen te bereiken. Maar met twee derde van de stemmen geteld, stemt ruim 56 procent van de kiezers tegen het voorstel.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Meer dan 100 vrouwen in Huis

Voor het eerst hebben meer dan 100 vrouwen een zetel gewonnen in het Huis van Afgevaardigden. Omdat er nog stemmen geteld worden, zal het exacte aantal pas later bekend zijn. Een gelijke verdeling is nog niet in zicht: het Huis heeft in totaal 435 leden.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Nog een Senaatszetel naar Republikeinen

Ook in Missouri winnen de Republikeinen een Senaatszetel terug van de Democraten. Claire McCaskill wordt opgevolgd door Josh Hawley. Zo slepen de Republikeinen in de Senaat een flinke winst binnen, terwijl het Huis verloren gaat.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Pelosi: 'We hebben genoeg van verdeeldheid'

Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, wordt naar alle waarschijnlijkheid de volgende Speaker of the House. In een toespraak voor haar aanhangers beloofde ze zojuist dat de meerderheid van de Democraten 'de grondwettelijke controle van de regering-Trump' zal herstellen. Ook beloofde ze de gezondheidszorg van alle Amerikanen te zullen verdedigen.

Tegelijkertijd zei ze dat Democraten manieren zullen zoeken om samen te werken met Republikeinen in het Congres. 'We hebben allemaal genoeg gehad van verdeeldheid', aldus Pelosi.

REUTERS
© REUTERS
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Trump: 'Geweldig succes'

In een korte tweet spreekt president Donald Trump van een 'geweldig succes vanavond', ondanks het feit dat zijn partij de meerderheid in het Huis verliest. Het Witte Huis heeft laten weten dat Trump vanavond geen toespraak zal houden.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Democraten in startblokken voor reeks Trump-onderzoeken

Op de Amerikaanse tv gaat het inmiddels vooral over de vraag: wat gaan de Democraten doen met hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden? Op de korte termijn is het antwoord vermoedelijk vooral: de regering-Trump op alle mogelijke manieren onderzoeken. Het ligt voor de hand dat het Congressionele Rusland-onderzoek wordt heropend, en dat de zakelijke praktijken van de familie-Trump worden bestudeerd.

Ook zouden Democraten maar al te graag de belastingaangiftes van Trump inzien. Hij was de eerste presidentskandidaat in decennia die weigerde inzicht te geven in zijn belastingen. Via een obscure wet kunnen Democraten de aangiftes van Trump opvragen en mogelijk openbaar maken.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Democraten winnen definitief meerderheid in Huis

Ook CNN besluit nu: de Democraten winnen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat blijft voor de Republikeinen.

In New York hebben Democraten verschillende zetels teruggewonnen van de Republikeinen, terwijl ook in Arizona en Illinois overwinningen worden verklaard door Democraten.

Het gouverneurschap van Florida gaat echter naar Republikein Ron DeSantis, die Democraat Andrew Gillum verslaat. Voormalig gouverneur Rick Scott is op weg om de Senaatszetel van Florida te winnen voor de Republikeinen. Hij verslaat Bill Nelson, de Democraat die Florida nu vertegenwoordigt in Washington DC.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Flinke voorsprong Democraten in totale aantal stemmen

De meerderheid die de Democraten (vermoedelijk) krijgen in het Huis van Afgevaardigden zal klein zijn. Maar het aantal stemmen dat wordt uitgebracht op Democraten zal volgens schattingen van de New York Times maar liefst 9 procentpunt hoger liggen dan op Republikeinen.

Ezra Klein, hoofdredacteur van nieuwswebsite Vox, wijst erop dat dat een bijzondere marge is. De werkloosheid is in de VS extreem laag en de economie groeit als kool. 'Een pure verwerping van Trump', denkt Klein.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

NBC, ABC: Democraten winnen Huis

Ook NBC en ABC voorspellen nu: de Democraten winnen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De zenders concluderen dat de Republikeinen wel de meerderheid in de Senaat houden.

De invloedrijke Republikein Pete Sessions, leider van een van de belangrijkste parlementscommissies en een toegewijde Trump-aanhanger, verliest zijn district in Texas aan Democraat Colin Allred. In New York winnen Democraten ook verrassend de zetel van de Trump-gezinde Republikein Dan Donovan.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Democraten verliezen meest kwetsbare Senaatszetel

De Senaatszetel van Democraat Heidi Heitkamp (North Dakota) gaat naar Republikein Kevin Cramer, voorspelt NBC News. Trump won 63 procent van de stemmen in de staat, tegen 27 procent voor Hillary Clinton, dus het leek voor Heitkamp al zeer moeilijk worden om te winnen.

NBC voorspelt ook dat de Republikein Ted Cruz de Senaatszetel in Texas zal behouden. Het werd hem wel knap lastig gemaakt door Democraat Beto O'Rourke, die een enorme hoeveelheid donaties kreeg om de traditioneel Republikeinse staat te winnen. In totaal werd er door beide kandidaten ruim 100 miljoen dollar ingezameld, het hoogste bedrag ooit in een Senaatsverkiezing.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Democraten kruipen dichter naar meerderheid

De Democraten zijn goed op weg naar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. In Kansas, Florida en New Jersey winnen ze zetels van de Republikeinen. Sharice Davids (Kansas) wordt de eerste vrouwelijke Native American in het Amerikaanse Congres. Vermoedelijk zal Deb Haaland (New Mexico) die eer met haar delen.

In Kansas winnen de Democraten ook het gouverneurschap terug. Laura Kelly wint ruim van de Trumpiaanse Republikein Kris Kobach, die onder vuur lag vanwege pogingen om het aantal kiezers terug te dringen. Mitt Romney, die in 2012 de presidentsverkiezing verloor van Barack Obama, wordt de nieuwe Senator voor Utah.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Ocasio-Cortez wordt jongste vrouw ooit in Congres

In New York wordt Alexandria Ocasio-Cortez (29) de jongste vrouw die ooit in het Amerikaanse Congres is gekomen. Ocasio-Cortez, een Democratische Socialist, verraste in de voorverkiezingen door te winnen van Joe Crowley. Hij was een van de belangrijkste Democratische figuren in het Huis van Afgevaardigden, en leek af te stevenen op een verkiezingswinst.

CBS
© CBS
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Fox News: Democraten winnen Huis

De conservatieve zender Fox News is er opvallend vroeg bij met de voorspelling dat de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen terugwinnen. Er zijn nog veel districten waarin het spannend is, dus die voorspelling is gedurfd.

Ondertussen heeft Democraat Jared Polis het gouverneurschap van Colorado gewonnen. Hij wordt de eerste openlijk homoseksuele gouverneur van Amerika.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Nog twee Republikeinse zetels naar Democraten

In totaal winnen de Democraten tot nu toe vier zetels terug in het Huis van Afgevaardigden. Ook Jason Crow (Colorado) en Mary Gay Scanlon (Pennsylvania) winnen voorheen Republikeinse districten. In totaal moeten de Democraten 23 Republikeinse zetels terugwinnen om de meerderheid in het Huis te winnen.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Eerste moslima in Amerikaanse Congres

In Michigan heeft Rashida Tlaib dinsdag geschiedenis geschreven. Zij zal als eerste moslimvrouw een zitje krijgen in het Amerikaanse Congres, namens de Democraten. Verwacht wordt dat ook Ilhan Omar, die een hoofddoek draagt, uit Minnesota zal worden verkozen in het Congres.

(Belga)

REUTERS
© REUTERS
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Republikeinen winnen Senaatszetel Tennessee

De Republikein Marsha Blackburn heeft de Senaatszetel in Tennessee gewonnen. In de staat ging de Trump-kritische Republikein Bob Corker met pensioen, en de Democraten hoopten dat hun kandidaat Phil Bredesen de zetel kon winnen. Dat is dus niet gelukt.

In West Virginia, een staat die met een ruime meerderheid stemde op Donald Trump, is het Democraat Joe Manchin wel gelukt om zijn Senaatszetel te behouden.

Ander goed nieuws voor de Democraten: in Illinois wint JB Pritzker de gouverneursrace ten koste van de onpopulaire Republikein Bruce Rauner.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Criminelen krijgen stemrecht terug in Florida

In Florida krijgen ongeveer 1,4 miljoen veroordeelde criminelen hun stemrecht terug. Dat is het resultaat van een referendum waar dinsdag over werd gestemd in de zuidelijke staat. Tot nu toe verloren 'felons' levenslang hun stemrecht in Florida. Mensenrechtenactivisten hadden daar kritiek op en haalden genoeg handtekeningen op om de kwestie voor te leggen aan de kiezers. Het referendum kan grote gevolgen hebben voor het politieke landschap in Florida. Om te slagen moest ruim 60 procent van de inwoners vóór stemmen. In de voorlopige resultaten deed 64 procent van de kiezers dat.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Democraten verliezen Senaatszetel Indiana

Het lijkt nagenoeg onmogelijk te worden voor Democraten om de Senaat terug te winnen. In Indiana verliest de Democratische Senator Joe Donnelly van Republikein Mike Braun, voorspelt ABC News met ongeveer de helft van de stemmen geteld. In de voorlopige uitslagen heeft Braun een ruime voorsprong van meer dan 10 procentpunt.

In Kentucky behoudt Republikein Andy Barr met een kleine marge zijn Congreszetel in het zesde district. Als dit district Democratisch was geworden, had dat een indicatie kunnen zijn van de veelbesproken 'blauwe golf'. Maar het lijkt dus nog een lange en spannende avond te worden.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Prognose: 55% kans dat Democraten Huis winnen

De datajournalistieke site FiveThirtyEight geeft de Democraten momenteel een kans van krap 55 procent om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te veroveren. Dat is een stuk minder dan aan het begin van de avond, toen die kans op rond de 80 procent werd geschat. Volgens FiveThirtyEight is het nu al zo goed als zeker dat de Republikeinen de Senaat onder controle houden. Het is nog vroeg, dus de prognose kan nog alle kanten op gaan.

In New Jersey behoudt de Democraat Bob Menendez zijn Senaatszetel. Menendez is omstreden: hij werd aangeklaagd wegens corruptie, maar de rechtbankjury kon niet tot een unanieme conclusie komen en de Senator ging vrijuit. Hij kreeg wel een reprimande van de ethiekcommissie van de Senaat.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Senaatsverkiezing spannend in Florida

In Florida lijkt de Senaatsverkiezing spannend te worden. De huidige Senator Bill Nelson staat met 2 procentpunt voor op zijn Republikeinse concurrent Rick Scott. Als de Democraten de Senaat willen terugwinnen, mogen ze deze zetel absoluut niet verliezen.

In het 27e district van Florida winnen de Democraten de tweede zetel in het Huis van de Republikeinen. Donna Shalala wordt het nieuwe Congreslid namens dit district, voorspelt NBC.

Ondertussen zijn verschillende Democratische Senatoren herverkozen: Elizabeth Warren (Massachussetts), Sherrod Brown (Ohio), Chris Murphy (Connecticut), Thomas Carper (Delaware), Sheldon Whitehouse (Rhode Island) en Ben Cardin (Maryland). Ook herverkozen: Charlie Baker, de Republikeinse gouverneur van Massachussetts en Tom Wolf, de Democratische gouverneur van Pennsylvania.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Eerste zetel wisselt van kleur

Daar is de eerste zetel in het Huis van Afgevaardigden die van rood naar blauw gaat: Democraat Jennifer Wexton wint van Repubikein Barbara Comstock in Virginia. Ze wint in een district dat ook al met een ruime marge voor Hillary Clinton stemde in 2016.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Stembureaus dicht in Ohio, West Virginia, North Carolina

In nog drie staten zijn de stembureaus dicht: Ohio, West Virginia en North Carolina. De Senaatsverkiezingen in Ohio en West Virginia zijn nog too close to call. Ondertussen is in vijftien districten al een winnaar bekend voor het Huis van Afgevaardigden. Het gaat voorlopig enkel om districten waarin één partij al de ruime favoriet was; in sommige districten stond er maar één naam op het stembiljet.

Greg Pence, de oudere broer van vice-president Mike Pence, heeft zijn verkiezing gewonnen in Indiana. Hij neemt de Congreszetel over die tot 2013 werd bezet door Mike Pence.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Bernie Sanders wint in Vermont

De stembussen zijn inmiddels gesloten in Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont en Virginia. Op basis van exitpolls voorspelt CNN dat Bernie Sanders (Vermont) en Tim Kaine (Virginia) hun Senaatszetels zullen houden. Sanders probeerde in 2016 de Democratische kandidaat voor het presidentschap te worden, maar verloor van Hillary Clinton. Als zij had gewonnen, zou Kaine haar vice-president zijn geworden. De herverkiezing van Sanders en Kaine is geen verrassing; het zal nog even wachten zijn op de resultaten in spannendere verkiezingen.

In Washington DC is de zon inmiddels op prachtige wijze achter het Capitool verdwenen.

AFP
© AFP
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Sommige stembureaus blijven langer open

Her en der komen berichten binnen van ongeregeldheden bij stembureaus. Een klein aantal stemlocaties in Texas, Alabama en North Carolina moet van de rechter langer open blijven, omdat er problemen waren met stemmachines of omdat ze te laat open gingen. In een deel van Maryland zijn de stembiljetten op, meldt een lokale nieuwszender.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Aantal Democratische gouverneurs zal vermoedelijk stijgen

In 36 staten wordt dinsdag een nieuwe gouverneur gekozen. Nu zijn er 33 Republikeinse gouverneurs, tegen 16 Democraten. Die balans zal vermoedelijk verschuiven in het voordeel van de Democraten.

Ondertussen is de eerste nieuwe gouverneur bekend: Lou Leon Guerrero wordt de eerste vrouwelijke gouverneur van Guam. De Democrate won ruim en neemt het over van Republikein Eddie Baza Calvo op het eiland. Guam is onderdeel van de Verenigde Staten, maar niet als staat. In Washington DC wordt het gebied vertegenwoordigd door een Congreslid dat niet mag stemmen.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Republikeinen favoriet voor meerderheid in Senaat

Vanaf 01.00 uur (Belgische tijd) worden de eerste resultaten verwacht voor de Senaatszetels waar dinsdag om wordt gestreden. In totaal zijn er 35 zetels te veroveren (een Senaatstermijn duurt zes jaar, dus elke twee jaar is één derde van de honderd zetels verkiesbaar). 2018 is een lastig jaar voor Democraten: er zijn weinig kwetsbare Republikeinse zetels verkiesbaar, terwijl er wel een aantal Democraten hun zetel moeten verdedigen in staten die in 2016 voor Trump kozen. De 'blauwe golf' zal dus heel hoog moeten zijn om de Democraten de meerderheid in de Senaat te geven.

Lees ook: Verenigde Staten: tien verkiezingen om naar uit te kijken

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Eerste stembussen gesloten in Kentucky en Indiana

De eerste stemlokalen zijn inmiddels gesloten, in delen van Kentucky en Indiana. In Kentucky zal mogelijk voor het eerst een glimp op te vangen zijn van de prestaties van de Democraten. In het zesde district van die staat is Democraat Amy McGrath verwikkeld in een (volgens peilingen) spannende strijd met Republikein Andy Barr, het huidige Congreslid voor dat district.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Zorg belangrijkste onderwerp voor kiezers

Gezondheidszorg is voor ongeveer vier op de tien kiezers het belangrijkste onderwerp bij de tussentijdse verkiezingen, blijkt uit de eerste exitpolls van CNN en NBC News. Op enige afstand volgen immigratie (23 procent) en de economie (21 procent). President Trump heeft er in de afgelopen dagen alles aan gedaan om immigratie tot focus van het debat te maken, met angstaanjagende uitspraken over de 'invasie' van een migrantenkaravaan uit Centraal-Amerika.

Lees ook: Tussentijdse verkiezingen in de VS: wat staat er op het spel?

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Urenlange rijen bij stembureaus in Georgia

In de zuidelijke staat Georgia zijn er dinsdag problemen met stemmachines, waardoor mensen uren in de rij moeten staan wachten. De midterms in de staat zijn bovendien controversieel, omdat de Democraten de Republikeinen ervan beschuldigen bepaalde groepen kiezers (vooral Afro-Amerikanen) te boycotten.

Vooral de strijd om het gouverneurschap wordt in Georgia nauw in het oog gehouden. Democrate Stacey Abrams neemt het op tegen de door president Donald Trump gesteunde Republikein Brian Kemp, die als secretary of state in Georgia instaat voor de organisatie van de verkiezingen en ook de regelgeving rond de registratie van kiezers.

In totaal zouden in de staat 53.000 mensen zich niet hebben kunnen registeren als kiezer omdat hun gegevens niet exact overeenkwamen met die in de databank van kiezers. Zeventig procent van hen zijn zwarten, en dat terwijl Abrams de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse gouverneur in de Amerikaanse geschiedenis zou kunnen worden.

Ook in andere staten zijn er problemen. In North Dakota hebben de Native Americans het moeilijk om te stemmen. Door een verandering in de lokale wetgeving hebben kiezers een fysiek adres nodig om zich te kunnen registreren, maar de meeste mensen die in de reservaten wonen, gebruiken postbussen.

(Belga)

REUTERS
© REUTERS
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Eén op de zes stemt voor het eerst

CNN is wel heel vroeg met de eerste resultaten uit exitpolls (de stembussen in Californië zijn nog 5,5 uur open). Volgens de nieuwszender stemt één op de zes kiezers dit jaar voor het eerst, een stuk meer dan normaal. Een hogere opkomst onder jongeren zou goed nieuws kunnen zijn voor de Democraten. In de exitpoll zegt 55 procent het presidentschap van Donald Trump af te keuren, tegen 44 procent die pro-Trump is. Zulke nationale resultaten zeggen nog niet heel veel: dit is immers een collectie lokale verkiezingen, en bovendien staat Donald Trump niet op het stembiljet.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Democraten hopen op meerderheid in Huis van Afgevaardigden

Amerikanen brengen dinsdag hun stem uit in duizenden verschillende verkiezingen, van gemeenteraden tot gouverneurschappen en lokale referenda. Maar de meeste aandacht zal uitgaan naar de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Volgens experts is er een goede kans dat de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zullen terugwinnen. De oppositiepartij hoopt dat een 'blauwe golf' over de Republikeinen van Trump zal spoelen. De president gelooft niet dat daar sprake van zal zijn, zoals dinsdag geestig wordt afgebeeld op de voorpagina van de New York Post.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Opkomst vermoedelijk hoger dan in 2014

Bij tussentijdse verkiezingen ligt de opkomst doorgaans lager dan in jaren waarin ook een president wordt gekozen. Toch lijkt het erop dat er in 2018 relatief veel Amerikanen naar de stembus gaan. Voor dinsdag werden al zo'n 35 miljoen stemmen uitgebracht per post of in stemlokalen die al voor de officiële verkiezingsdag open waren. In 2014 werden er zo'n 27 miljoen stemmen uitgebracht voor de verkiezingsdag. In totaal ging in dat jaar ongeveer 37 procent van de kiesgerechtigden stemmen.

Uiteraard zal vannacht pas blijken of de totale opkomst ook is gestegen. Het is ook mogelijk dat meer mensen er voor kiezen om vroegtijdig hun stem uit te brengen, omdat er op de verkiezingsdag vaak lange rijen staan bij Amerikaanse stemlokalen. Zie bijvoorbeeld onderstaande foto uit Brooklyn, New York.

AFP
© AFP
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Stembussen open van Alaska tot Hawaii

Welkom in dit liveblog over de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen die op dit moment in volle gang zijn. In alle staten zijn de stembussen geopend. Om middernacht (Belgische tijd) zullen de eerste stembussen sluiten in Kentucky. Dan beginnen ook de eerste uitslagen binnen te druppelen.