Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Eva Schram
door Eva Schram

Liveblog sluit

Dit liveblog wordt nu gesloten. Herlees hieronder hoe de avond verliep.

Eva Schram
door Eva Schram

PolitiFact zet beweringen Trump op een rij

Eva Schram
door Eva Schram

Het zit erop

Na een uur en 20 minuten zit Trumps eerste State of the Union erop. De laatste vijf minuten stonden in het teken van het Amerikaans exceptionalisme.

Zometeen zal de Democratische afgevaardigde Joe Kennedy III de officiële tegentoespraak geven. Ook Bernie Sanders gaat nog officieel reageren met een toespraak.

Eva Schram
door Eva Schram

Noord-Korea

Trump wil de druk op Noord-Korea opvoeren. 'We hoeven alleen maar te kijken naar het verdorven regime te kijken, om de ernst van de nucleaire dreiging te begrijpen', zei hij.

Vervolgens sprak Trump over Otto Warmbier, de Amerikaanse student die werd vastgehouden in Noord-Korea, en die eerder dit jaar overleed daags nadat hij was vrijgelaten en teruggebracht naar de VS. De familie van Warmbier zit in het publiek.

'Vanavond zweren we Otto's herinnering in leven te houden met Amerikaanse glorie', zei Trump.

Eva Schram
door Eva Schram

Trump wil Guantanamo Bay openhouden

Omdat terroristen niet vrijgelaten zouden mogen worden, maar dat wel veel te vaak gebeurt, heeft Trump eerder vanavond een decreet getekend dat de Defensieminister Jim Mattis opdraagt te onderzoeken hoe het gevangenissysteem binnen het leger te verbeteren. Daarbij hoort volgens Trump: het openhouden van Guantanamo.

Dat is opvallend. Het sluiten van Guantanamo Bay was altijd een campagnebelofte van Barack Obama, het is hem alleen nooit gelukt. Onder Obama werd de gevangenis op Cuba wel veel leger.

Eva Schram
door Eva Schram

Vier pijlers voor immigratie

Trump doet zijn plan voor een nieuw immigratieplan uit de doeken.

1. Staatsburgerschap over de komende 12 jaar voor 1,8 miljoen ongedocumenteerde immigranten - waaronder de 700.000 zogenaamde dreamers.

2. Sterkere grenscontrole, waaronder de befaamde muur op de zuidgrens. De Washington Post maakte eerder een interessant verhaal over hoe die muur eruit moet gaan zien.

3. Einde aan greencard-loterij. Trump wil naar een 'merit-based' immigratiesysteem, waar de loterij volgens hem niet aan voldoet. PolitiFact betwist dat: wie meedoet aan de loterij, moet aan verschillende voorwaarden wat betreft werk en onderwijs voldoen.

4. Een immigrant kan een 'vrijwel ongelimiteerd nummer anderen' binnen brengen, zegt Trump. Daarop klinkt boegeroep. Trump gaat verder: 'We willen dat terugbrengen naar echtgenoten en kinderen.' Op deze manier wil Trump wat hij noemt 'chain immigration' terugbrengen. Het sluit ook aan bij zijn wens 'merit-based' immigratie te introduceren.

De eerste pijler is een grote wens van de Democraten, de overige drie van de Republikeinen. Ligt hier het compromis dat nodig is om een nieuwe shutdown van de federale overheid te voorkomen?

Eva Schram
door Eva Schram

'Americans are dreamers too'

Trump prijst de VS voor het helpen van de armsten in de wereld. 'We doen meer dan elk ander land in de wereld.' Vermoedelijk doelt Trump daar op het budget van USAID, het ontwikkelingshulpagentschap van de federale overheid.

'Maar mijn verantwoordelijkheid ligt bij de Amerikaanse bevolking', zei Trump. Vervolgens roept hij het Congres op Amerikanen te verdedigen, en hun veiligheid te beschermen. 'And let's protect their right to their American Dream. Because Americans are dreamers too.'

Dit lijkt een beschaafdere versie van het 'America First'-principe dat Trump tijdens zijn inauguratie uitlegde. Het zou ook naar de zogenaamde 'dreamers' kunnen verwijzen, de ongedocumenteerde immigranten die als kind naar de VS zijn gekomen en onder Obama bescherming kregen. Die dreamers zijn op dit moment onderwerp van onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen.

Eva Schram
door Eva Schram

Website PolitiFact crasht

De website van factchecker PolitiFact is gecrasht. Nogal veel reden om de website vanavond te bezoeken?

Eva Schram
door Eva Schram

Illegale immigratie

We zijn aangekomen bij Trumps belangrijkste beleidspunt. Immigratie. Hij claimt dat illegale immigratie vele Amerikaanse slachtoffers heeft gemaakt. Hij wijst naar een aantal gasten op het balkon - familieleden van slachtoffers van de MS 13-gang.

Volgens Trump zijn gangleden van MS 13 illegaal over de grens gekomen en hebben ze 'gebruik gemaakt van onze gebrekkige grensbewaking'.

Eva Schram
door Eva Schram

Gevangenishervormingen

Trump wil oud-gedetineerden 'een tweede kans op leven' geven. Daarom gaat hij het komende jaar gevangenishervorming op de agenda zetten.

Eva Schram
door Eva Schram

Infrastructuur

'Amerika is een land van bouwers. Het Empire State Building is in 1 jaar gebouwd. Is het geen schande dat het 10 jaar kan duren om vergunning te krijgen een simpele weg aan te leggen?' Volgens Washington Post kostte het in feite 13 maanden om het Empire State-gebouw aan te leggen. Bovendien kijkt Trump daarbij alleen naar de feitelijke aanleg -- niet naar de vergunningenaanvraag etc. die daarvoor plaatsvond.

Vervolgens riep Trump op tot samenwerking tussen Democraten en Republikeinen om infrastructuur te verbeteren. Hij roept het Congres op een wet aan te nemen die minstens 1,5 biljoen dollar ter beschikking stelt om infrastructuur te verbeteren.

Infrastructuur was al een stokpaardje van Trump tijdens de campagne, maar vooralsnog heeft hij weinig concreets voorgesteld hoe het moet worden aangepakt.

Eva Schram
door Eva Schram

Prijzen van geneesmiddelen

Prijzen van medicatie naar beneden brengen is prioriteit voor Trump. In andere landen liggen prijzen voor medicijnen veel lager, en 'dat is heel heel oneerlijk'. Trump noemt het verlagen van de prijzen 'een topprioriteit.'

'En de prijzen zullen omlaag gaan. Watch.'

Eva Schram
door Eva Schram

'Einde aan oorlog tegen energie'

Trump roemt zijn besluiten voor de Amerikaanse energie-industrie. 'We hebben de oorlog tegen energie en tegen beautiful clean coal gestopt.' Volgens Trump is Amerika nu een exporteur van energie, maar volgens factchecker PolitiFact is daar niets van waar.

Autofabrikanten zijn nu aan het uitbreiden in Amerika, zegt Trump. Fabrieken worden uit Mexico teruggehaald naar de VS. 'Dit hebben we heel lang niet gezien', zegt Trump. 'Ze komen allemaal terug.'

Eva Schram
door Eva Schram

Football-protest

Trump roemt een van zijn gasten: de jonge Preston, die graven van veteranen van Amerikaanse vlaggen heeft voorzien. Naar aanleiding daarvan zegt Trump: 'Preston reminds us why we salute our flags, why we put our hands on our hearts and why we stand for the national anthem.'

Daarmee verwijst Trump impliciet naar het protest van zwarte football-spelers die tijdens het spelen van het volkslied geknield gaan, om zo het lot van zwarte Amerikanen onder de aandacht te brengen. Dat protest steekt Trump (en vele Amerikanen met hem), die het als respectloos jegens het Amerikaanse leger ziet.

Eva Schram
door Eva Schram

'In God we trust'

Trump noemt Amerika een land van gelovigen. 'The motto is In God we trust!'.

Eva Schram
door Eva Schram

Obamacare

Trump: 'We hebben de kern van het desastreuze Obamacare verwijderd, het individuele mandaat is gone.' Hij krijgt luid applaus.

Eva Schram
door Eva Schram

2,4 miljoen nieuwe banen sinds verkiezing

Trump is begonnen aan het benoemen van zijn economische successen.

- 2,4 miljoen nieuwe banen sinds de verkiezingen (de factcheck van de Washington Post heeft het over 1,8 miljoen sinds begin 2017, wat de laagste banengroei sinds 2010 is. Banengroei was dus al heel hard op weg voordat Trump verkozen werd.)

- 200.000 nieuwe banen in 'manufacturing'

- Na jaren van loonstagnatie zijn lonen weer aan het stijgen.

- 'Iets waar ik heel trots op ben', zei Trump: Afro-Amerikaanse en Hispanic werkloosheid historisch laag.

Eva Schram
door Eva Schram

Steve Scalise in de zaal

Trump vraagt aandacht voor Steve Scalise, de Republikein die eerder dit jaar werd neergeschoten tijdens een training voor een honkbalwedstrijd. 'The legend', noemde Trump Scalise. 'I think they like you Steve', zei Trump voordat hij de politieagenten die ter plaatse waren bedankte.

Trump grijpt het incident aan om alle politici in de zaal op te roepen zich te verenigen, niet als Democraten of Republikeinen, maar als mensen die het Amerikaanse volk vertegenwoordigen.

Eva Schram
door Eva Schram

Trump noemt natuurrampen en Las Vegas

Trump staat stil bij de verschillende natuurrampen die de VS het afgelopen jaar hebben getroffen, waaronder orkanen en bosbranden. Ook noemt hij de massale schietpartij in Las Vegas afgelopen zomer, waarbij meer dan 50 doden vielen.

Trump bedankt de vele reddingswerkers en vrijwilligers die het afgelopen jaar zijn opgekomen, zoals David Dalberg, een brandweerman die 60 kinderen redde bij bosbranden in het zuiden van Californië. 'Thanks Dave, great job.'

'We love you and we are with you', zegt Trump tegen alle getroffenen van het afgelopen jaar.

Eva Schram
door Eva Schram

President komt binnen

President Trump is aangekomen bij de zaal en wordt met applaus verwelkomd.

Eva Schram
door Eva Schram

#SOTUBLACKOUT

Op sociale media werd de afgelopen dagen door liberale Amerikanen opgeroepen niet naar de State of the Union te kijken. Ook verschillende Democratische Congresleden hebben besloten de toespraak niet bij te wonen, waaronder John Lewis en Maxine Waters.

Eva Schram
door Eva Schram

Melania Trump komt aan met gasten

Melania Trump komt aan met de gasten van de president. Ook het kabinet is inmiddels in de zaal.

Eva Schram
door Eva Schram

Wat te verwachten

Perswoordvoerder Sarah Huckabee-Sanders liet dinsdagmiddag weten dat de economie centraal zal staan in de toespraak. Naar verwachting zal president Trump over de sterke economische en banengroei spreken. Bovendien zal hij de Republikeinse belastinghervorming prijzen. Daarnaast staan infrastructuur (een campagnebelofte van Trump) en immigratie centraal. Dat laatste onderwerp is een heet hangijzer: volgende week gaat de federale overheid opnieuw op slot als er geen akkoord wordt bereikt over de zogenaamde 'dreamers': ongedocumenteerde migranten die als kind naar de VS gekomen zijn.

Eva Schram
door Eva Schram

Escort-commissie

Paul Ryan (voorzitter/spreker van het Huis) en Mike Pence (als vice-president voorzitter van de Senaat) roepen de leden van het Congres op die de president zullen begeleiden naar de vergaderkamer van het Huis, de zogenaamde escort-commissie.

Eva Schram
door Eva Schram

Designated Survivor

Tijdens de avond zal er een lid uit het kabinet van Trump niet aanwezig zijn bij de toespraak, de zogenaamde designated survivor. Hij/zij wordt op een veilige plaats ver van het Congres ondergebracht. Het moet iemand zijn die in de lijn van opvolging voor het presidentschap staat, mocht de president, de vice-president en de spreker van het huis (die bij het overlijden van Trump de eerste twee in de rij zijn) iets overkomen vanavond. Sinds de jaren '60 wordt elk jaar een designated survivor aangewezen. Vanavond is de rol toegewezen aan landbouwminister Sonny Perdue. Hij is de negende persoon in de lijn van opvolging.

Eva Schram
door Eva Schram

Protocollen

De toespraak heeft een paar bijzondere protocollen en gebruiken. De eerste daarvan is dat de president officieel moet worden uitgenodigd door de spreker van het Huis van Afgevaardigden (waar de toespraak plaats vindt). Paul Ryan stuurde die formele uitnodiging in november naar president Trump.

Vanaf half 9 lokale tijd zitten de Afgevaardigden allemaal op hun plek. Dan wordt de vice-president en de 100 senatoren aangekondigd, die hun plek innemen.

Rond 9 uur komt de president aan. Als hij er klaar voor is, wordt hij aangekondigd met de woorden 'Meneer de Spreker, de president van de Verenigde Staten!'. Onder applaus zal de president vervolgens naar binnen komen en achter het spreekgestoelte plaatsnemen.

Hieronder een fragment uit de serie The West Wing, waarbij de fictieve president Josiah Bartlett aankomt bij het Huis van Afgevaardigden.

Eva Schram
door Eva Schram

Gasten

De president mag 24 gasten meenemen, die samen met de first lady op het balkon zitten. Het Witte Huis gaf eerder deze week een gastenlijst uit waar vijftien mensen op staan, waaronder mensen die voordeel hebben ondervonden van de belastinghervormingen, militaire helden en familieleden van slachtoffers van de MS-13 gang.

De spreker van het Huis, Paul Ryan, mag ook 24 gasten uitnodigen die in een speciale sectie op het balkon plaatsnemen. De overige leden van het Congres mogen ieder een gast uitnodigen.

Eva Schram
door Eva Schram

Korte geschiedenis

De State of the Union-toespraak is een grondwettelijke verplichting. In artikel 2 sectie 3 staat geschreven dat president 'van tijd tot tijd het Congres zal informeren over de Staat van de Unie en hen zal adviseren over maatregelen die hij nodig en doelmatig acht.' Sinds de derde president, Thomas Jefferson, voldeden presidenten schriftelijk aan die grondwettelijke eis. Maar de 28e president Woodrow Wilson wilde in 1913 aandacht vragen voor zijn beleidsagenda en besloot het Congres weer persoonlijk toe te spreken. Tegenwoordig is het een groot spektakel dat door de president gebruikt wordt om direct het Amerikaanse volk toe te spreken.

De eerste State of the Union-toespraak van Donald Trump vanavond wordt de 83e State of the Union-toespraak die in persoon is voorgedragen door de zittende president voor beide huizen van het Congres.

De eerste State of the Union-toespraak die live op televisie werd uitgezonden, was op 4 januari 1965 van Lyndon B. Johnson.