Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Samenvatting: een flexibele Trump ligt onder vuur, en verwijst naar geslachtsdeel

Donald Trump lag tijdens dit debat, zoals tijdens het vorige, onder vuur van rivalen Ted Cruz en Marco Rubio. Dit keer kreeg hij ook weerwerk van de Fox-journalisten, die hem onder meer kunst- en vliegwerk in zijn voorgestelde besparingen voorlegden, en die hem aanpakten over zijn Trump University. In de Amerikaanse pers ging nogal wat aandacht naar het feit dat Trump, weliswaar niet expliciet, verwees naar zijn geslachtsdeel. Lees hier een overzicht.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Iedereen belooft Trump te steunen als hij wint

Hij is met tandengeknars maar de drie anderen zeggen dat ze Donald Trump zullen ondersteunen als hij de nominatie wint. En Trump, die aangeeft dat hij miljoenen mensen naar de Republikeinen zuigt, zegt dat hij ook een andere genomineerde zal ondersteunen. Maar, zegt hij ongelovig: "Iemand anders dan ik de genomineerde?"

En zo eindigt het elfde debat, met alweer heel veel woordenwisselingen die op gescheld uitdraaiden. Trump was het voorwerp van veel aanvallen, hij moest op vele punten toegeven dat hij van mening was veranderd, maar er werden geen knock-outs uitgedeeld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Rubio raadt Trump yoga aan. "Hij is heel flexibel"

Het was geen goed eerste uur voor Trump, die nu even vermoeid lijkt als Rubio. Niet dat het er bij vorige debatten toe deed, maar zowel de interviewers als Cruz en Rubio hadden munitie klaar tegen Trump die op heel veel punten zegt dat hij van mening veranderde. Cruz blijft maar hameren op het feit dat hij Democraten financierde. Het weg en weer lijkt nu op slecht toneel, al te vaak opgevoerd. Tot Cruz Trump aanmaant zich te ontspannen: "Adem, adem, adem". Rubio suggereert yoga: "Hij is heel flexibel".

Het is ongetwijfeld voorbereid, maar het is ten minste nieuw.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kasich is de enige boven het gewoel

Na een woordenwisseling tussen eerst Rubio en Trump, en vervolgens Cruz en Trump over Trump University en over peilingen, probeert John Kasich een injectie van realiteit, over jongeren die bij hun ouders blijven wonen omdat ze geen behoorlijke baan kunnen vinden, terwijl ze de indruk hebben dat de rijken maar rijker worden. Kasich komt weinig aan het woord in dit debat, en als hij praat, formuleert hij geen oplossingen, maar hij doet ten minste niet mee aan het geruzie, wat een verademing is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: 'Ik heb een stevige kern, maar je moet flexibel zijn'

Kelly legt een heleboel van zijn tegenspraken voor aan Donald Trump.

Hij legt uitgebreid en rustig uit waarom hij bijvoorbeeld eerst voor opvang van Syrische vluchtelingen was, en later niet meer. "Je leert, je informeert je. Megyn, ik heb een stevige kern, maar er is een bepaalde vorm van flexibiliteit nodig. Ik heb nooit een succesrijk persoon gekend die niet flexibel was."

Rubio: "Er is een verschil tussen flexibiliteit en mensen dingen te vertellen om ze te laten doen wat je wilt dat ze doen. Dat laatste is wat Donald Trump doet".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: 'Ik ben een leider, het leger zal doen wat ik zeg'

Michael Hayden, onder George W. Bush top van de inlichtingendienst, heeft gewaarschuwd dat militairen zouden kunnen weigeren om bevelen van Trump uit te voeren, nadat Trump onder meer opriep om de families van terroristen te bombarderen, en dat hij "erger dan waterboarding" zou laten uitvoeren.

Trump in reactie: "Ze zullen niet weigeren, geloof me. "Ik ben een leider. Als ik zeg: doe het, dan doen ze het, dat is wat leiderschap betekent".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Goed om bij jou te zijn, Megyn'

Na een halfuur is er een eerste woordenwisseling tussen Megyn Kelly en Trump. Hoffelijkheid troef. "Goed om bij jou te zijn, Megyn, je ziet er goed uit".

Ze vraagt hem naar een gesprek off the record met The New York Times waarin Trump zou gezegd hebben dat hij over migratie flexibel is. Zal hij het gesprek vrijgeven?

"Ik zal nooit een off the record gesprek vrijgeven", aldus Trump, die doet alsof het niet fair zou zijn tegenover de krant.

Maar hij zegt wel dat over alles te onderhandelen is, dat er over alles een zekere mate van geven en nemen moet gebeuren, ook over migratie.

Ook Ted Cruz begint over het off the record gesprek en zegt dat Amerikanen het recht hebben te weten of Trump hen voorliegt over migratie.

Trump: "Ik heb de vraag beantwoord, liegende Ted".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump in de problemen rond cijfers

Journalist Chris Wallace toont statistieken uit Trumps belastingsplan. Trump wil volgens die statistieken 300 miljard dollar besparen op Medicare, het ziekteverzekeringsprogramma, dat maar een begroting heeft van 80 miljard.

Trump laat zich niet van slag brengen, en zegt dat er heronderhandeld moet worden met farmaceutische bedrijven en dat zo veel bespaard zal worden. Wallace probeert het met nog een statistiek. Opnieuw negeert Trump de gegevens, die redelijk vernietigend zijn voor zijn plan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: ik zal meer en meer productie uit China weghalen

Hoeveel banen heeft Rubio gecreëerd?

Hij zegt dat Trump "over honderd miljoen dollar geërfd heeft" en vervolgens verloor.

Hij laat zijn kleren, aldus Rubio, vervaardigen in China en Mexico. "Hij kan vanavond beginnen met te verklaren dat hij niet langer zijn kleren in China en Mexico zal laten produceren".

Trump verwijst naar de grote dingen, de devaluatie in China, die de competitie bemoeilijken. Hij geeft aan dat hij meer en meer zijn productie zal terughalen naar de VS.

Rubio: het zal niet gebeuren.

Ze spreken mekaar aan als 'Little Marco, en 'Big Donald'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: mijn handen zijn helemaal niet klein

Marco Rubio wordt gevraagd waarom hij de ene dag zei dat hij geen persoonlijke aanvalllen zou plaatsen en de volgende dag praatte over de spray van Trump, over het feit of hij in zijn broek had geplast, over zijn kleine handen.

Rubio: ik praat liever over politiek, maar als iemand het verdient, dan Trump.

Trump: "Kijk naar die handen. Zijn dat kleine handen?" En verwijzend naar de grap van Rubio, die de handen zag als een symbol voor iets anders: "Ik garandeer jullie dat er geen probleem is".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump begint over handel in autostad Detroit

Trump krijgt een vraag naar de opmerkingen van Mitt Romney. Hij antwoordt niet maar geeft zijn gebruikelijke tirade over de negatieve handelsbalans met China, Japan en Mexico, en de banen die verdwijnen. Dit debat heeft plaats in Detroit, Michigan, waar werkloosheid en verdwenen fabrieken realiteiten zijn.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het vorige debat, schelden en modder gooien

Het tiende debat, vorige week georganiseerd door CNN, was tot dusver het debat met de meeste scheldpartijen.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De religieuze voorkeuren in de VS

Hoe stemmen de verschillende religieuze groepen in de VS? Bekijk het hier.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De stand van zaken na Super Tuesday

Tijdens Super Tuesday won Trump in 7 van 11 staten, Ted Cruz won er 3 en Marco Rubio won in Minnesota. John Kasich won nergens en werd tweede in Vermont en Massachusetts. Ben Carson, die slecht scoorde, heeft zijn campagne nog niet officieel beëindigd, maar hij daagt niet op voor dit debat.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Mexico betaalt in geen geval voor Trumps muur'

Volgens de Mexicaanse minister van Financiën, Luis Videgaray, zal Mexico "in geen geval" betalen voor de grens die Donald Trump wil laten bouwen.

Dat zei de minister tijdens een tv-interview.

Trump wil, zoals bekend, niet alleen die muur laten bouwen, maar de kosten, die hij rond 10 miljard dollar raamt, door Mexico laten betalen. Volgens Trump zal zo'n muur drugs en illegale migratie tegenhouden.

Videgaray noemde dat "een extreem slecht idee", gebaseerd op onwetendheid "die niets te maken heeft met de realiteit van de Noord-Amerikaanse integratie". Volgens de minister is de balans van de migratie tussen Mexico en de Verenigde Staten de laatste vijf jaar negatief. "Dat wil zegen dat meer mensen van de VS naar Mexico komen dan dat er Mexicanen naar de Verenigde Staten gaan", zo zei hij.

"Wie ook de president zal zijn, zal ontdekken dat de Mexicaanse regering altijd openstaat voor een constructieve dialoog, maar ook de belangen van de Mexicanen zal verdedigen", aldus de minister.

BELGA
© BELGA
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ook oorlog tussen Mitt Romney en Trump

Over de woordenwisselingen op afstand tussen Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat in 2012, en Donald Trump, vindt u hier meer.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Megyn Kelly versus Trump: de voorgeschiedenis

Begin augustus vorig jaar, tijdens het allereerste tv-debat van Republikeinse presidentskandidaten, vroeg Megyn Kelly aan Donald Trump of hij met zijn denigrerende opmerkingen over vrouwen wel een geschikte figuur was om president te worden. Trump probeerde zich met een kwinkslag te redden, maar hij was witheet, en via tweets en interviews liet hij weten wat een "lichtgewicht" Kelly was. Bovendien suggereerde hij dat haar vraag een gevolg was van PMS.

Tijdens een volgende debat van Fox daagde hij niet op. Nu is het dus een weerzien tussen Kelly en The Donald. Lees hier over de voorgeschiedenis.

REUTERS
© REUTERS