Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Einde liveblog

Hier eindigen we deze liveblog. Bedankt voor het volgen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Senaat kleurt Rood

Reuters
© Reuters
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Deze Amerikaanse presidenten -zonder meerderheid in Congres- gingen Obama voor

Niet alleen de huidige Democratische president Barack Obama krijgt na de tussentijdse Congresverkiezingen van dit jaar af te rekenen met wat men in Frankrijk een "cohabitation" noemt, of een vijandige volksvertegenwoordiging. Enkele klinkende namen gingen hem vooraf.

In 2006 ontnamen de kiezers de Republikeinse president George Walker Bush de Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres, daarmee een twaalf jaar durende machtspositie brekend. De kiezers waren ontevreden over het beleid van Bush, in het bijzonder de oorlog in Irak, en over meerdere schandalen.

Zijn voorganger Bill Clinton zag zijn Democratische partij in 1994 een verpletterende nederlaag lijden bij Congres- en gouverneursverkiezingen. Voor het eerst in veertig jaar veroverde de Grand Ole Party (GOP) de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en voor het eerst sinds 1987 ook in de Senaat. Dsesondanks raakte Clinton twee jaar later herkozen als president.

Na zes jaar presidentschap liep de Republikeinse filmster Ronald Reagan in 1986 een zware nederlaag bij Congresverkiezingen op. De Democraten konden hun meerderheid in het Huis verder uitbouwen en de in 1980 verloren controle over de Senaat heroveren. Reagan kon grondwettelijk gezien geen derde ambtstermijn ambiëren.

De Republikein Dwight D. Eisenhower en de Democraat Harry S. Truman raakten als president herkozen, niettegenstaande hun partij bij tussentijdse verkiezingen in respectievelijk 1954 en 1956 de meerderheid in hun Congres klinkend had verloren.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

In het zuiden eerste zwarte Senator gekozen na de Burgeroorlog

In de Amerikaanse staat South Carolina hebben de kiezers een zwarte verkozen om in de Senaat te zetelen.

De 49-jarige Republikein Tim Scott behaalde volgens prognoses van de televisiestations een historische overwinning in de staat waar in 1861 de Secessieoorlog is uitgebroken. Hij was eigenlijk al Senator sinds 2013, maar dat was door zijn ontslagnemende voorganger af te lossen, zonder de stembus te passeren.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Republikeinen veroveren gouverneurszetel in Illinois, de staat van Obama

De Republikeinen hebben de gouverneurszetel veroverd in Illinois, de staat waar Democratisch president Barack Obama vandaan komt.

Volgens CNN behaalde Republikeins uitdager Bruce Rauner 51 procent en de regerende Democratische gouverneur Pat Quinn 46 procent. Obama is weliswaar in Hawaï geboren, maar vond zijn politieke heimat in Chicago.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Zelfs het Empire State Building kleurt rood

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De Republikeinse machtsovername in de Amerikaanse Senaat bij de tussentijdse verkiezingen betekent een afwijzing van het falend beleid van (Democratisch) president (Barack) Obama, zo zegt de Grand Ole Party.

'De Republikeinen zijn de kans gegeven het land in een betere richting te sturen. Het Republikeinse Huis en de Senaat zijn bereid om naar het Amerikaanse volk te luisteren. Wij hopen dat president Obama dat ook zal doen', zei partijvoorzitter Reince Priebus.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Republikeinen winnen cruciale zetel in Arkansas

De Republikeinen hebben bij de verkiezingen voor de Senaat in de Verenigde Staten een belangrijke overwinning behaald in de staat Arkansas, waar de Democratische oud-president Bill Clinton vandaan komt.

De Republikein Tom Cotton haalde het van de zetelende Democratische senator Mark Pryor, zo berichtten tv-zenders CNN en Fox News.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Opnieuw een George Bush verkozen in Texas

In de zuidelijke Amerikaanse staat Texas is een nieuwe George Bush verkozen.

De 38-jarige George Prescott Bush is immers verkozen tot land commissioner, een weinig gekende maar machtige functie. De advocaat uit Fort Worth is ook de eerste politicus uit de dynastie-Bush die bij zijn eerste deelname aan verkiezingen ook wint, merkt de Amerikaanse pers op.

George Prescott Bush is de zoon van de vroegere gouverneur van Florida Jeb Bush. Hij geldt als een mogelijke kandidaat voor het Witte Huis in 2016.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Record: In het nieuwe Congres zullen minstens 100 vrouwen zetelen

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

New York stuurt jongste vrouw ooit naar het Congres

Een Republikeinse van dertig jaar is de jongste vrouw ooit geworden om in het Amerikaans Congres te zetelen. Elise Stefanik zal in het Huis van Afgevaardigden de staat New York vertegenwoordigen.

Elise Stefanik werkte in het Witte Huis ten tijde van de Republikeinse president George W. Bush (2001-2009). Bij de Congresverkiezingen versloeg de advocate in een kiesdistrict voor het Huis van Afgevaardigden in het noorden van de staat New York de Democratische kandidaat, filmproducent Aaron Woolf.

Stefanik wordt daarmee de jongste vrouwelijke Amerikaanse volksvertegenwoordiger. Het vorige record stond op naam van Democrate Elizabeth Holtzman. Zij werd in 1972 op 31-jarige leeftijd lid van het Huis.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Partijen hebben verplichting samen te werken'

De fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, zegt dat de beide partijen 'de verplichting hebben samen te werken'.

'Het is niet omdat we een tweepartijensysteem hebben dat we voortdurend met elkaar in conflict moeten liggen', zegt McConnell na zijn herverkiezing in Kentucky. McConnell, die de luis in de pels van president Barack Obama is geweest, zegt niettemin dat zijn campagne getuigde van een 'regering die niet langer vertrouwd wordt door het volk om zijn meest primaire behoeften te vervullen.'

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Bloedbad'

Verschillende commentatoren nemen de term 'bloedbad' in de mond. Verlies was verwacht, de partij van de president verliest bijna altijd in tussentijdse verkiezingen, maar de verliezen zijn groter dan verwacht. Op enkele kleine overwinningen na, zoals het gouverneursschap van Philadelphia, gingen de prijzen naar de Republikeinen. De president gaat een moeilijke tijd tegemoet.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Obama: het licht is uit

Er komt geen commentaar uit het Witte Huis, waar het licht is gedoofd...

De president zou in de loop van woensdag de pers en het land toespreken..

Intussen blijken de Republikeinen ook de open Senaatszetel van North Carolina van de Democraten overgenomen te hebben.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Joni Ernst wint Senaatszit in Iowa, Republikeinen winnen meerderheid in Senaat

De Amerikaanse zender ABC verklaart Joni Ernst tot winnaar in Iowa. De 44-jarige Ernst, een snel stijgende politieke ster, voerde campagne op haar Harley, ze had een honderdduizenden keer bekeken campagnefilmpje waarin ze er prat op ging dat ze varkens castreert. Ze won van een wat grijze Democraat.De Republikeinen winnen hiermee de meerderheid in de Senaat.

/
© /
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Samenvatting

In de Senaat staan de Republikeinen op één zetel van een meerderheid. Er is geen zetel meer die de Democraten kunnen bijwinnen, en er zijn er vijf die ze kunnen verliezen: Louisiana (in december), North Carolina, Virginia,Iowa en Alaska. In die races is het nek aan nek.

Het Huis van Afgevaardigden blijft onder Republikeinse controle. En bij de gouverneurs is het beeld gemengd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Pat Roberts, die er niet woont, wint in Kansas

De Republikein Pat Roberts wordt op zijn 78ste voor de vierde keer senator voor Kansas. De kiezers bleven massaal weg, tijdens de campagne was er nogal wat ongenoegen over het feit dat de senator geen woning meer heeft in de staat (wel een fauteuil bij vrienden), de senator heeft de computer nog niet ontdekt, maar uiteindelijk heeft Roberts het met ruime voorsprong gehaald van onafhankelijke Greg Orman. De enige kans op zetelverlies voor de Republikeinen is zo voor de Democraten verkeken.

De Senaatszetels van Kansas zijn sinds de jaren 1930 in handen van Republikeinen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Democraten op de rand van de afgrond voor Senaat

De Republikeinen hebben nog één ingewonnen zetel nodig om een meerderheid in de Senaat te krijgen.

De Democraten krijgen een opdoffer in de staat Colorada die ze langzamerhand beschouwden als een staat die ze stevig controleerden. Maar de Democratische senator Mark Udall verloor er van Republikein Cory Gardner. Udall concentreerde zich zodanig op vrouwenrechten dat hij tot Mark Uterus werd omgedoopt. Ondanks die focus haalde hij dit keer minder stemmen van vrouwen dan bij zijn vorige verkiezing.

De Democraten verliezen ook Montana, wat eerder in de lijn van de verwachtingen lag.

Er komen nog enkele staten, zoals Iowa, Alaska en Virginia, waar Democraten het moeilijk hebben, terwijl zijzelf maar één Republikeinse zetel in het vizier hebben: de Republikeinse senator van Kansas, Pat Roberts.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Louisiana eindigt voorlopig onbeslist

In Louisiana is geen van de kandidaten voor een Senaatszetel erin geslaagd 50 procent van de stemmen te halen. Er komt een tweede ronde voor de twee topkandidaten op 6 december. Dat is vooral slecht nieuws voor uittredend Democratisch senator Mary Landrieu die het nu moet opnemen tegen één Republikein, Bill Cassidy, in plaats van twee.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mitch McConnell: overwinningsspeech

De Republikein McConnell is voor de zesde keer verkozen als senator voor Kentucky. Hij is de leider van de Republikeinse Senaatsfractie, en wordt meerderheidsleider als de Republikeinen de meerderheid verwerven. Hij riep in zijn overwinningsspeech op tot samenwerking met de andere kant, de Democraten, de president.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Huis van Afgevaardigden blijft Republikeins

Zoals voorspeld blijft het Huis van Afgevaardigden in Republikeinse handen. Maar de tv-stations zijn het niet eens over de omvang van de winst. De schattingen gaan van 226 tot 242 op een totaal van 435 zetels. In het huidige Huis zetelden 234 Republikeinen. Als deze prognoses kloppen hebben de Republikeinen het niet heel goed gedaan in het Huis van Afgevaardigden.

In de Senaat daarentegen gaat het voor de Republikeinen wel goed. Ze hebben een zetel in South Dakota weggehaald bij de Democraten. Mike Rounds is er verkozen. De Republikeinen moeten nu nog 3 zetels bijwinnen voor een absolute meerderheid in de Senaat.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Aftellingsrace

En nog een Senaatszetel die van Democraten naar Republikeinen switcht. Tom Cotton pikt de Senaatszetel van Arkansas in die verdedigd werd door de Democraat Mark Pryor. In totaal hebben de Republikeinen 2 Senaatszetels gewonnen, en geen enkele Senaatszetel verloren. Op de Amerikaanse nieuwssites prijkt nu het nummer 4: als de de Republikeinen nog 4 zetels op de Demokraten winnen hebben ze de meerderheid in de Senaat. Voormalig president Bill Clinton had uitvoerig campagne gevoerd voor Pryor. Clinton was in een vorig leven gouverneur van Arkansas.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikeinen winnen Senaatszetel, Democraten winnen gouverneurschap

Volgens eensluidende prognoses snoept de Republikein Shelley Moore Capito de Senaatszetel in West Virginia af van de Democraten. Een van de zes zetels die de Republikeinen nodig hebben om de meerderheid in de Senaat te verkrijgen, is zo binnen.

Ander nieuws is positiever voor de Democraten. In de gouverneursrace hebben zij de staat Philadelphia binnengehaald. Tom Wolf versloeg er de uittredende Republikeinse gouverneur Tom Corbett.

Reuters
© Reuters
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Batman!

Het is een wat vreemde vergelijking maar volgens NPR, het met publiek geld gefinancierd radiostation, is de kostprijs van de campagnes in deze tussentijdse verkiezingen ongeveer even groot als de wereldwijde opbrengst van alle 13 Batmanfilms samen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De eerste uitslag: Kentucky blijft Republikeins

Het is nog maar een projectie, maar wordt door verschillende nieuwszenders gedeeld: Mitch McConnell, de huidige fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, wordt herverkozen als senator in Kentucky. Hij wordt mogelijks de meerderheidsleider in de Senaat. Hij ondervond meer tegenstand dan verwacht van zijn jonge, Democratische opponent Alison Lundergan Grimes, die echter aan het eind van de campagne wat wegzakte. 57 procent tegen 40, is de prognose.

Reuters
© Reuters
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Obama mengt zich in de debatten

Met twee late radiointerviews proberen president Obama en vicepresident Biden nog enige invloed uit te oefenen. De president laat weten dat de kaarten bij een tussentijdse verkiezing sinds mensenheugenis niet zo slecht hebben gelegen als nu voor de Democraten. Dat is ook wel waar. Bij de verkiezingen van 6 jaar geleden behaalden de Democraten Senaatszetels die doorgaans Republikeins waren en die nu wellicht naar de Republikeinen terugkeren. Maar Obama probeert de nederlaag, die wellicht groter zal zijn dan aan de "slechte kaarten" kan worden toegeschreven, nu al te relativeren. Deze verkiezingen worden hoe dan ook een referendum over zijn beleid.

Vicepresident Biden, die nog wel eens domme dingen doet, heeft nu allicht weer iets doms gedaan. Hij ging in de staat Kansas, waar de Republikein Pat Roberts kampt voor een Senaatszetel met de onafhankelijke Greg Orman, op antenne om te verklaren dat Orman allicht toch de Democraten zal steunen. Roberts liet de uitspraak van Biden meteen via telefoon onder potentiële kiezers verspreiden. Die kiezers willen liefst iemand die niet tot de traditionele partijen behoort...

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'De natie is somber'

Volgens tv-zender NBC geven de exit polls een somber beeld van het land. 44 procent van de kiezers stemt in met het beleid van president Obama, terwijl 54 ertegen gekant is. Daarmee scoort Barack Obama iets beter dan zijn voorganger George W. Bush die in 2006 57 procent van de kiezers tegen zich had. 63 procent van de kiezers vindt dat het economisch systeem in hun land de rijken bevoordeelt, terwijl slechts 32 procent vindt dat dit economisch systeem fair is. Maar het overheersende beeld, volgens NBC: somber.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Exit polls: 'Amerikanen zijn kwaad'

De Amerikanen die hun stem uitbrachten zijn kwaad, vinden dat het met hun land de verkeerde kant uitgaat, en hebben het gehad met de politici in Washington. Maar liefst 8 op 10 kiezers vinden dat de politici het slecht doen. Republikeinen en Democraten zijn het hierover nogal eens. Dat blijkt uit de eerste exit polls van CNN.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Waarover wordt gestemd?

Er wordt een nieuw Huis van Afgevaardigden gekozen. In dat Huis, de Kamer zeg maar, hebben de Republikeinen momenteel de meerderheid en zullen ze die meerderheid volgens peilingen behouden en wellicht vergroten.

Daarnaast wordt over 36 van de 100 Senaatszetels gestemd. Hier hebben de Democraten van president Obama momenteel een meerderheid die ze verliezen als de Republikeinen 6 zetels bijwinnen. Bij gelijke stand 50-50 heeft vice-president Joe Biden de beslissende stem in de Senaat.

Tot slot verkiest men 36 gouverneurs.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Timing van de uitslagen

Vanaf middernacht Belgische tijd zouden er volgens nieuwszender CNN exit polls bekend worden, peilingen afgenomen bij mensen die de stembureaus verlaten. Een uur later sluiten in sommige staten de stembureaus en zouden vrij snel indicaties komen over trends en uitslagen.

In twee staten, Louisiana en Georgia, houdt men er rekening mee dat er een tweede ronde zal volgen. Als niemand er 50 procent van de stemmen haalt volgt in december (Louisiana) of januari (Georgia) de beslissende ronde.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Veel geld, weinig belangstelling

Er is in de VS nog nooit zoveel uitgegeven aan tussentijdse verkiezingen, en er is, sinds er wordt gemeten, nog nooit zo weinig belangstelling voor de verkiezingen geweest. Alles samen gaven kandidaten en hun financiers voor 4 miljard dollar (3 miljard euro) uit aan campagnes. Volgens een peiling die het Pew Research Center een maand geleden hield, kon het 15 procent van de Amerikanen schelen wat er tijdens deze verkiezingen gebeurt. Bij de vorige tussentijdse verkiezingen in 2010 daagde 37 procent van de kiezers op en dat wordt nu een eerste test: hoeveel mensen komen opdagen?

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Joan Jett roept vrouwen op om stemrecht te gebruiken

Om iets te doen aan de historisch lage opkomst bij de tussentijdse verkiezingen, roept Amerikaanse artieste Joan Jett - vooral vrouwen - op om te stemmen. 'In 2013, werden meer wetten doorgevoerd die vrouwenrechten beknotten dan in het afgelopen decennium', klinkt het. Onder andere socialites Alexa Chung en Tavi Gevinson doen mee in het filmpje.

Ook schrijfster, actrice en regisseur Lena Dunham voerde actie voor het recht op geboorteplanning en riep vrouwen op om voor de Democraten te stemmen bij de midterms.

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Obama doorgelicht: Van 'communistische' Obamacare tot slap klimaatakkoord

De Amerikaanse midterms of tussentijdse verkiezingen gelden als populariteitspoll voor de huidige president. En dat ziet er op dit moment niet erg rooskleurig uit voor de Democraten. De populariteit van Obama was nog nooit zo laag. Een balans van zijn verwezenlijkingen en missers.

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

'Republikeinen beseffen dat ze niet alles kunnen blokkeren, willen ze in 2016 winnen'

Bij de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen zullen de Republikeinen naar alle waarschijnlijkheid zetels bijwinnen in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden. 'De partij zal de komende twee jaar moeten bewijzen dat ze wel degelijk een regeringspartij is en een geloofwaardig alternatief kan bieden', zegt Bart Kerremans (KU Leuven).

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Midterm verkiezingen in VS: de kippen, de lapdance en de stand-in

Midterm verkiezingen in VS: de kippen, de lapdance en de stand-in

Terwijl alle peilingen voor deze Amerikaanse midterm verkiezingen winst voorspellen voor de Republikeinen, ja wellicht controle van zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, gaat het in races die cruciaal zijn niet zelden (ook) over trivia. Zoals in de staat Iowa, waar de vrouw die met haar motor naar de schietclub rijdt en die goed is in het castreren van varkens, wellicht zal winnen van de man die kijft op de kippen.

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

2,94 miljard euro om stemmen te ronselen

Volgens berekeningen van het onafhankelijke "Center for Responsive Politics" kostte de verkiezingsstrijd van alle kandidaten samen rond de 3,67 miljard dollar (2,94 miljard euro). De kandidaten dingen in heel het land naar stemmen met optredens, tv-reclame en advertenties. In vele reclamespots ging het erom de politieke tegenstander in diskrediet te brengen. Bij de Congresverkiezingen van 2010 waren 210 miljoen Amerikanen kiesgerechtigd, maar toen ging met 95,9 miljoen mensen slechts 45 procent stemmen. Officiële cijfers over het huidig aantal kiesgerechtigden zijn er niet. (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Nek-aan-nekrace in Senaat

In minstens tien staten kan de race tussen Republikeinen en Democraten om een zetel in de Senaat erg nipt uitvallen. Naast Georgia en Louisiana zijn dat onder andere Kansas, Missouri en Arkansas. Maar ook Alaska kan een sleutelrol spelen.

Volgens de laatste peilingen van de Washington Post, New York Times en de blog FiveThirtyEight rekent de Grand Ole Party (GOP) op een kans van 70 tot 96 procent om zich meester te maken van het Congres. Ze moeten daarvoor zes zetels van de Democraten inpikken om de meerderheid van de in totaal 100 zetels in de Senaat te behalen. In het Huis van Afgevaardigden kunnen de Republikeinen hun macht volgens de peilingen nog uitbouwen. Momenteel bezetten ze er 234 zetels, de Democraten 199. (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Exit polls vanaf 23u

De eerste prognoses, gebaseerd op exit polls, worden volgens CNN rond 23u Belgische tijd verwacht. Na middernacht zullen de eerste uitslagen binnen sijpelen. Toch zou het wel eens tot januari kunnen duren voordat het definitieve resultaat in de Senaat vaststaat.

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Congres volledig in Republikeinse handen?

Alle peilingen voorspellen een nederlaag voor de Democraten van president Barack Obama. Ook in de Senaat zouden ze de meerderheid aan de Republikeinen verliezen. Bovendien geldt het als zeker dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behouden of zelfs vergroten. Daarmee zou het Congres voor het eerst in acht jaar volledig in Republikeinse handen komen. Voor Obama wordt regeren dan aanzienlijk moeilijker. (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Kiesbureaus geopend na duurste verkiezingscampagne

Na de duurste verkiezingscampagne ooit voor de Congresverkiezingen is dinsdag in de Verenigde Staten de stemming voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden begonnen. De eerste kiesbureaus aan de Oostkust openden de deuren om 6u lokale tijd (12u Belgische tijd). De laatste lokalen sluiten in Alaska en Hawaii woensdagochtend om 6u Belgische tijd. (Belga)