Live HERLEES OVSE krijgt geen volledige toegang tot rampgebied

18/07/14 om 08:42 - Bijgewerkt om 21:08

Het lijkt zeker dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd neergehaald boven Oekraïne. Alle inzittenden kwamen daarbij om het leven, onder wie ook zes Belgen. Volg het recentste nieuws hier.

HERLEES OVSE krijgt geen volledige toegang tot rampgebied

© Reuters

 • Journalist neemt ontslag bij 'staatszender' Rusland

  Een Britse journaliste heeft haar ontslag aangeboden aan het Russische televisiekanaal Russia Today (RT). Sara Firth, die 5 jaar bij het kanaal werkte, zegt dat de verslaggeving van het kanaal over de vliegtuigcrash in Oekraïne niet strookt met de waarheid, schrijven Britse media. Het Engelstalige RT staat bekend als een zender die sterk onder invloed staat van het Kremlin. Berichtgeving is regelmatig zeer pro-Russisch en anti-Amerikaans. Firth hekelt dat er schokkende "voor de hand liggende desinformatie" wordt verspreid door het medium.

 • OVSE krijgt geen volledige toegang tot rampgebied,

  Pro-Russische separatisten hebben waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) verhinderd om de plaats waar het vliegtuig van Malaysia Airlines neergestort is volledig te inspecteren. Dat zegt een Zwitserse diplomaat. "Ze hebben de bewegingsvrijheid niet die ze nodig hebben", zei de Zwitserse ambassadeur Thomas Greminger, die het huidige Zwitserse voorzitterschap van de OVSE vertegenwoordigt. Hij zei dat de waarnemers zaterdag een nieuwe poging zullen wagen.

 • Crisiscentrum opgezet in Charkov

  De Oekraïense autoriteiten zullen vanaf Charkov onderzoek doen naar de vliegtuigcrash. Een onderzoekscommissie van Oekraïense ministeries kan vanaf die plek het onderzoek leiden en mogelijk ook nabestaanden van de slachtoffers opvangen. Er zijn 300 hotelkamers beschikbaar gesteld. In totaal zouden er zo'n 600 mensen terechtkunnen in de stad.Het is niet duidelijk waarom Charkov is gekozen voor het opzetten van het crisiscentrum. Mogelijk is het enige andere alternatief, Dnepropetrovsk, te onrustig.

 • Barack Obama: 'MH17 is zeker neergeschoten'

  De Boeing 777 van Malaysia Airlines is neergeschoten, waarschijnlijk door separatisten. Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama. Hij zei dat het niet duidelijk is waarom het vliegtuig is neergehaald.

  Lees meer

  Barack Obama

  Barack Obama © Reuters

 • Federaal parket kwalificeert de feiten als moord

  Het federaal parket heeft besloten een onderzoek te openen. Het federaal parket kwalificeert de feiten als moord maar houdt het voorlopig bij een vooronderzoek. Er wordt nog geen onderzoeksrechter gevorderd om een gerechtelijk onderzoek te voeren. "Op dit moment proberen we zoveel mogelijk informatie te verzamelen", zegt de parketwoordvoerster.

  Als Belgische onderdanen in het buitenland omkomen bij een misdrijf, kan het Belgische gerecht op grond van het universaliteitsprincipe beslissen een eigen onderzoek te voeren en zelf de daders vervolgen.

 • Nabestaanden hebben recht op 114.000 euro

  Dat het vliegtuig waarschijnlijk is neergeschoten, maakt voor de schadevergoeding niet uit, zegt de Nederlandse letselschadeadvocaat Martin de Witte. "Schadevergoeding kan helpen bij de verwerking en is daar ook voor bedoeld", reageerde hij.

  Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia, legt uit dat de bedragen voor schadevergoedingen zijn vastgelegd in het Verdrag van Montréal, dat door de landen van de Europese Unie, en ook door Maleisië, ondertekend is. De bedragen gelden dus ook voor de nabestaanden van de Belgische slachtoffers.

  "We kunnen enkel maar vooruitlopen op de feiten, maar als uit het onderzoek blijkt dat iemand verantwoordelijk is voor de ramp, is het mogelijk dat de schade op die verantwoordelijke wordt verhaald", aldus Robyns.

 • Paus Franciscus reageert verslagen op verlies van onschuldige levens

  Paus Franciscus heeft met verslagenheid kennis genomen van de vliegtuigcrash van in het oosten van Oekraïne. De paus bidt voor de vele slachtoffers en hun families en hernieuwt zijn oproep tot de strijdende partijen om een oplossing voor het conflict te vinden via dialoog om latere verliezen van onschuldige levens te voorkomen.

 • Kevin Van der Auwera

  Alweer doden bij gevechten in regio ondanks ramp

  Zelfs na het drama met vlucht MH17 gaan de gevechten in Oost-Oekraïne tussen eenheden van het pro-Westerse regime in Kiev en de pro-Russische autonomisten er in alle hevigheid door. Alleen al in de stad Loegansk zouden vandaag minstens 20 burgers zijn gedood, zo deelde het gemeentebestuur mee. In Lissitsjansk, nabij Loegansk, veroorzaakte artilleriegeschut een grote brand in een raffinaderij. De arbeiders van het bedrijf zijn in de schuilkelders gevlucht, meldde de krant Segodnja op haar website. De 'rebellen' spreken voorts van aanvallen met rakettenwerpers in het nabije plaatsje Severodonetsk. (Belga/DPA)

 • Kevin Van der Auwera

  Rouwregister in Brasschaat

  Brasschaat meldt nog in een persbericht dat er vanaf zaterdag een rouwregister ligt in het AZ Klina, in de Augustijnslei.

  Op het Nederlandse Consulaat-generaal in de Antwerpse Acacialaan is eveneens een rouwregister geopend, dat zaterdag en zondag toegankelijk is van 15.00 tot 18.00 uur, zo meldt de Nederlandse ambassade op Twitter. Op de website www.rijksoverheid.nl is een onlinerouwregister geopend.

 • Kevin Van der Auwera

  Meer duidelijkheid over slachtoffers uit Brasschaat

  Buitenlandse Zaken (BuZa) bevestigt dat bij de vliegtuigcrash drie leden van hetzelfde gezin uit Brasschaat zijn omgekomen. Twee zijn Belgen, het derde gezinslid heeft de Nederlandse nationaliteit.

  De gemeente Brasschaat had eerder laten weten dat er vier slachtoffers uit Brasschaat te betreuren zijn. Woordvoerder Joren Vandeweyer van BuZa legt uit: 'Het Belgische slachtoffer dat in Australië woont, zou van Brasschaat of Schoten afkomstig zijn, maar die rekenen we niet bij de slachtoffers uit Brasschaat'.

  Daarnaast zijn er nog twee Belgische slachtoffers uit Wetteren en Namen en uit Groningen. Die laatste is een vrouw met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, die eerder werd geïdentificeerd als Nederlands slachtoffer.

  Naast de zes Belgische slachtoffers, kwamen nog twee mensen om die in België wonen, maar geen Belgische identiteit hebben, onder wie dus de vrouw uit Brasschaat

 • Kevin Van der Auwera

  'Het is hier rustig, je hoort enkel de regen op het gras en zacht pratende journalisten'

  Een reporter van de Britse omroep BBC is op de plaats van de ramp

 • Kevin Van der Auwera

  Federaal parket verzamelt feitenmateriaal voor eventueel onderzoek

  Het federaal parket overweegt een eigen onderzoek te openen naar de vliegtuigcrash in Oekraïne en verzamelt daarvoor momenteel al het beschikbare feitenmateriaal. Dat meldt La Dernière Heure en wordt bevestigd door Wenke Roggen, woordvoerster van het federaal parket. Als Belgische onderdanen in het buitenland omkomen bij een misdrijf, kan het Belgische gerecht op grond van het universaliteitsprincipe, beslissen een eigen onderzoek te voeren en zelf de daders vervolgen. Voorlopig is er nog niet beslist om een vooronderzoek of een gerechtelijk onderzoek te openen maar die beslissing zou niet lang op zich laten wachten. (Belga)

 • Kevin Van der Auwera

  OVSE'ers bij rampplek aangekomen

  Ongeveer 30 medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn met een helikopter aangekomen op de plek waar de Boeing van Malaysia Airlines is neergestort. Dat meldt de organisatie. Het gaat om een team medewerkers dat al in Oekraïne zat voor de waarnemingsmissie die wordt geleid vanuit de hoofdstad Kiev. De OVSE heeft besloten hun tijdelijk van de waarnemingsmissie af te halen en te sturen naar de rampplek. De OVSE staat in het oosten van Oekraïne in contact met de verschillende partijen die elkaar daar bevechten.

 • Kevin Van der Auwera

  Zesde Belgisch slachtoffer geïdentificeerd

  Er is een zesde Belgisch slachtoffer geïdentificeerd. Het gaat om een vrouw uit Groningen met de dubbele nationaliteit, die oorspronkelijk als Nederlands slachtoffer was geïdentificeerd. Dat heeft uittredend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bekendgemaakt in de Kamer.

 • Kevin Van der Auwera

  Verwarring om locatie zwarte dozen

  Er heerst verwarring over de locatie van de zwarte dozen van het neergestorte vliegtuig in Oost-Oekraïne. Zowel de Oekraïense autoriteiten als de rebellenleiders zeggen niet te weten waar de zwarte dozen op dit moment zijn, melden Russische en Oekraïense media.

  Het Oekraïense ministerie van Noodsituaties liet in een verklaring weten dat de twee zwarte dozen zijn gevonden door medewerkers, maar dat niet duidelijk is waar ze op dit moment zijn.

  De separatisten in de regio maakten eerder melding van de vondst van de dozen. Aleksandr Borodaj, de man die premier genoemd wordt van de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk', ontkent dat.

  Rusland heeft laten weten dat het de zwarte dozen niet op eigen grondgebied zal onderzoeken. Rebellen in het gebied zeiden donderdag dat de zwarte dozen naar Moskou zouden worden gestuurd voor onderzoek.

  Moskou zal de dozen niet aannemen, omdat het in strijd zou zijn met internationale afspraken over onderzoek daarnaar, zei de Russische minister Sergej Lavrov. (Belga/ANP)

 • Kevin Van der Auwera

  Zeker 189 Nederlanders aan boord ramptoestel

  Aan boord van het rampvliegtuig waren zeker 189 Nederlanders, volgens de laatste cijfers van Malaysia Airlines. Van vier inzittenden is de nationaliteit nog niet vastgesteld. Malaysia Airlines heeft besloten om helemaal niet meer over Oekraïne te vliegen. In plaats daarvan vliegen de toestellen over Turkije.

  De neergehaalde Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Polen, op een in april genomen foto.

  De neergehaalde Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Polen, op een in april genomen foto. © Reuters

 • Kevin Van der Auwera

  'Premier' Borodaj verwerpt verantwoordelijkheid van rebellen

  De 'eerste minister' van de zelfverklaarde Volksrepubliek van Donetsk, Aleksander Borodaj, verwerpt de verantwoordelijkheid van de rebellen in de ramp. Hun wapens kunnen enkel vliegtuigen op maximaal 4.000 meter hoogte raken, zeker niet op 10.000 meter. Hij ontkende ook dat de rebellen Buk-raketten hebben. Volgens Oekraïne leverde Rusland hen die wapens.

  Borodaj sluit ook een staakt-het-vuren uit in het oosten van Oekraïne, zoals gevraagd door Washington en Europa na de crash van het Maleisische passagiersvliegtuig. Hij zei dat de rebellen wel onderzoekers toelaten op de plaats van het ongeval. (AFP/ANP)

 • Kevin Van der Auwera

  Australische familie getroffen door beide Malaysia-rampen

  Een Australische familie is op tragische wijze getroffen door de vliegramp in Oekraïne. Twee familieleden zaten donderdag in het Malaysia Airlines-toestel dat lijkt te zijn neergeschoten, terwijl twee andere familieleden aan boord waren van de Boeing 777 van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH370 die in maart op mysterieuze wijze verdween en nog niet is gevonden.

  Kaylene Mann verloor haar broer Rod Burrows en haar schoonzus Mary in maart en haar stiefdochter en dier man in Oekraïne. (ANP)

 • Kevin Van der Auwera

  Rusland beschuldigt Oekraïne van leugens

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beschuldigt Oekraïne van leugens over de crash. 'Ik heb de laatste maanden geen waarheidsgetrouwe berichten meer vernomen van Kiev', zei een geagiteerde Lavrov op televisiezender Rossija 24. Volgens hem zijn de verklaringen van de Oekraïense regering over Russische betrokkenheid ongegrond. 'Het lijkt er nu zelfs op dat we het zelf hebben gedaan', aldus de minister.

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © REUTERS

 • Kevin Van der Auwera

  Reynders: 'twee slachtoffers uit Brasschaat'

  Volgens Reynders zijn de vijf Belgische slachtoffers één persoon uit Namen, twee uit Brasschaat, één persoon uit Wetteren en één Belg die in Australië woont. Eerder had de communicatiedienst van Brasschaat bekendgemaakt dat vier van de vijf Belgische slachtoffers inwoners uit de Antwerpse gemeente komen.

  'We hebben contact gehad met de families,' aldus Reynders. 'Indien de nabestaanden dit wensen, kunnen we hen helpen om naar Oekraïne te gaan, naar de steden waar de lichamen naartoe gebracht worden.' Wanneer de repatriëring van de lichamen kan plaatsvinden hangt af van de Oekraïense autoriteiten.

Onze partners