Live HERLEES: Merkel krijgt vierde termijn, Grote Coalitie krijgt zware klappen, AfD derde partij

24/09/17 om 08:22 - Bijgewerkt om 23:18

De Duitsers hebben gekozen. De SPD en de CDU/CSU lijden een zware nederlaag. De AfD trekt met 13,5% als derde partij in de Bondsdag. De liberale FDP doet het met 10% goed en komt terug in de Bondsdag. De SPD heeft al aangegeven dat ze niet meer met de Union (CDU/CSU) zullen regeren. Herlees hier de verkiezingsdag in ons liveblog.

HERLEES: Merkel krijgt vierde termijn, Grote Coalitie krijgt zware klappen, AfD derde partij

© Reuters

- Die Grünen sluiten de deur voor een Jamaica-coalitie met de FDP en de Union niet. 'Compromissen moeten sowieso worden gemaakt', zegt de minister-president van Baden-Württemberg.

- Een coalitie tussen de Union, de FDP en Die Grünen lijkt nog de enige optie nadat de SPD heeft aangegeven niet meer met de Union in zee te willen gaan.

- De Grote Coalitie tussen SPD en de Union (CDU en CSU) krijgt zware klappen. De Union verliest verliest volgens exitpolls zo'n 8% en de SPD 4.7%. De AfD wordt derde grootste partij.

- Dat Angela Merkel aan een vierde ambtstermijn als bondskanselier mag beginnen, staat zo goed als vast. Peilingen geven haar christendemocratische CDU/CSU al maandenlang een straatlengte voorsprong op de sociaaldemocratische SPD van haar uitdager Martin Schulz.

 • Eva Schram

  'Het alarm is er', reageerde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op RTBF op de eerste uitslagen van de Duitse verkiezingen. 'Als we Europa niet snel hervormen, als we geen concrete antwoorden geven op economisch, sociaal vlak en op vlak van migratie, riskeren we bij de volgende verkiezingen de extremen zowel aan linkse als rechtse kant nog meer te zien opkomen.'

  Op zijn Twitter-account had Reynders ook gereageerd op het resultaat van de Duitse extreemrechtse partij AfD, die volgens de exitpolls zowat 13 procent behaalt en dus de derde partij in de Bondsdag zal worden.

 • Eva Schram

  Protesten tegen AfD in verschillende steden

  Er zijn zo'n duizend betogers bijeengekomen voor het gebouw waar het verkiezingsfeestje van AfD gehouden wordt, op de Alexanderplatz in Berlijn. In Frankfurt trokken volgens de politie zo'n 800 mensen door de binnenstad, in Keulen waren er 400 demonstranten tegen AfD. Evenveel betogers waren er in Hamburg.

 • Kamiel Vermeylen

  Groenen-voorzitter Özdemir: 'Volgende regering moet de vluchtelingenproblematiek ernstig nemen'

  Cem Özdemir, de voorzitter en lijsttrekker van Die Grünen, meent dat de regering meer de indruk moet geven dat het zich om de grieven en de ongerustheid van de Duitse bevolking geeft. Hij pliet voor een apart ministerie voor Integratie. Özdemir wil op die manier naar eigen zeggen het populistische en extreemrechtse discours van de AfD counteren door op een volwassen manier de integratie- en vluchtelingenvraagstukken te beantwoorden.

 • Kamiel Vermeylen

  Petry: 'We zijn protestpartij, dus moeten werk maken van inhoudelijk programma'

  Voorzitter van de AfD Frauke Petry is verheugd met het verkiezingsresultaat (13,4%) van haar partij. Ze zegt wel dat de partij werk moet maken van een sterk inhoudelijk waardeconservatief programma. 'We zijn een protestpartij, en de kiezers hebben dus niet enkel voor ons partijprogramma gekozen. Daar moeten we nu werk van maken', zegt Petry.

 • Kamiel Vermeylen

  AfD-voorzitter: 'We zullen ons hard, maar constructief opstellen'

  Volgens medevoorzitter Jörg Meuthen zal de AfD zich in de nieuwe Bondsdag opstellen als een constructieve en harde oppositiekracht. 'Relschopperij is voor ons geen categorie. We willen een heel harde, duidelijke oppositie voeren. Dat heeft dit land ook broodnodig', aldus Meuthen in een uitzending op de ARD en ZDF, waarin vertegenwoordigers van de partijen spraken over het resultaat van de verkiezingen.

 • Kamiel Vermeylen

  Schulz houdt Merkel verantwoordelijk voor afstraffing Grote Coalitie

  Een duidelijk geïrriteerde Martin Schulz is na de verkiezingsnederlaag van de huidige Bondsregering niet te spreken over de manier waarop Bondskanselier Angela Merkel verkiezingscampagne heeft gevoerd. Volgens Schulz heeft Merkel er alles aan gedaan om het politieke debat te vermijden. 'Er is tijd voor een duideljike oppositiestem en daarom zullen we niet meer met de Union in zee gaan. U bent de grootste verliezer van deze coalitie', zegt Schulz aan Merkel.

  Merkel schuift de kritiek van zich af. 'We hebben goed werk geleverd met de SPD en een voortzetting van de Grote Coalitie is mathematisch nog mogelijk.' Schulz riposteert al snel dat dat in politiek opzicht niet het geval is.

 • Kamiel Vermeylen

  AfD krijgt felicitaties van Front National en Vlaams Belang

  De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) krijgt felicitaties van Marine Le Pen, de leider van de Franse extreemrechtse partij Front national, en van Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang. De AfD behaalde volgens exitpolls ongeveer 13 procent van de stemmen en zal zo in het Duitse parlement, de Bondsdag, zetelen.

  Le Pen sprak van een historisch verkiezingsresultaat van de AfD. 'Dit is een nieuw symbool van het ontwaken van de Europese volkeren', zei ze zondagavond op Twitter. Le Pen verloor in mei nog de presidentsverkiezingen in Frankrijk tegen de sociaalliberaal Emmanuel Macron.

  Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is de AfD 'ontegensprekelijk de grote overwinnaar én wordt zij in één klap de derde partij", klinkt het in een persbericht. 'Behalve een krachtige veroordeling van de 'open grenzen'-politiek, is het resultaat van deze stembusslag ook een afstraffing van de halfhartige manier waarop de CSU zich met stoere woorden probeerde te distantiëren van de lakse politiek die ze in de regering heeft gevoerd.'

 • Kamiel Vermeylen

  Jamaicacoalitie niet geliefd bij Duitsers

  Nu de SPD heeft aangegeven dat ze voor een oppositiekuur gaat, blijft er enkel nog een coalitie tussen de Union (CDU/CSU), de FDP en Die Grünen over. Maar daar zit de Duitse kiezer niet meteen op te wachten. Volgens een peiling van de ARD ziet slechts 31% van de Duitse stemgerechtigden zo een coalitie zitten. Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat de partijen op programmatisch vlak erg ver uit elkaar liggen.

 • Kamiel Vermeylen

  Nieuwe uitslagen: Zware klappen voor regeringspartijen, AfD wordt derde partij

  De CDU en de CSU, samen de Union genoemd, behaalt volgens de nieuwste uitslagen 33% van de stemmen. De SPD klokt af op 20,8%. Derde grootste partij wordt de Alternative für Deutschland, een partij die zowel op identitair als op sociaaleconomisch vlak een erg rechtse koers vaart. Vierde partij wordt de liberale FDP. De partij, die bij de vorige verkiezingen onder de kiesdrempel bleef, behaalt 10,5% van de stemmen. Die Grünen behalen 9,1%, gevolgd door die Linke, die 8,7% van de stemmen behalen. 4,8% van de kiezers stemde voor andere, kleinere partijen.

 • Kamiel Vermeylen

  FDP-voorzitter Lindner: 'Jamaica-coalitie allerminst een zekerheid'

  Lindner weigert om zich uit te spreken voor een coalitie tussen de Union, die Grünen en zijn FDP. 'Ik accepteer niet dat de SPD weigert om in de regering te gaan. Alle partijen moeten de verantwoordelijkheid durven opnemen en niet kiezen voor de eigen strategische overwegingen.'

 • Kamiel Vermeylen

  CDU-Minister: 'Moeilijke onderhandelingen, maar moeten verantwoordelijkheden opnemen'

  Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) erkent dat de coalitiegesprekken met de FDP en Die Grünen enorm moeilijk zullen zijn. 'Op vlak van veiligheid en sociaal-economisch beleid zal het een zware dobber worden. Maar we dragen allemaal een verantwoordelijkheid voor dit land. Die moeten we openmen.'

  Ook Grünen-topman Jürgen Trittin erkent dat het erg moeilijk zal worden. 'De CDU moet ecologischer worden en de CSU moet liberaler worden', aldus Trittin.

 • Kamiel Vermeylen

  Arbeiders verlaten massaal Volkspartijen

  In 1998 stemde nog 78% van de arbeiders voor ofwel de Union of de SPD. Momenteel bedraagt dat aandeel nog slechts 48%. De arbeiders zijn vooral richting de AfD en die Linke gegaan.

 • Kamiel Vermeylen

  Die Linke-voorzitter Wagenknecht: 'Regering afgestraft voor beleid'

  Sahra Wagenknecht vindt dat de regering de mensen te veel in de kou heeft laten staan. Zo verklaart zij het succes van de Alternative für Deutschland. Ze roept de SPD op om samen een sociaal oppositiefront te vormen.

 • Kamiel Vermeylen

  Habeck: 'Groenen moeten proberen om te regeren, maar niet tegen elke prijs'

  De rijzende ster van Die Grünen Robert Habeck, sluit net als Winnfried Kretschmann, de deur voor een coalitie met de FDP en de Union niet. 'De verschillen tussen de CSU en de FDP enerzijds en Die Grünen zijn weliswaar groot, maar toch moeten we proberen om een coalitie te vormen. We zullen mee aan tafel gaan zitten, maar we zullen niet tegen elke prijs in de Bondsregering zitten', aldus Habeck.

 • Kamiel Vermeylen

  AfD-voorzitter Petry: 'We zullen een gematigde koers varen'

  De AfD-voorzitter Frauke Petry zegt dat de partij een gematigde koers zal varen. Ze verwijt de media bovendien dat die enkel de extreme stemmen aan het woord hebben gelaten. 'We zijn een verstandige partij, die aankaart waar andere partijen bewust over zwijgen. We worden door de media niet op een rechtvaardige manier behandeld. Hoe onze fractie er zal uitzien en zal werken, dat zullen we morgen op de partijraad bespreken', zegt Petry. Petry, die door de extreme vleugel van haar partij meermaals onder vuur werd genomen omwille van haar gematigdheid, wil nog niets zeggen over de toekomst van haar voorzittersschap.

 • Kamiel Vermeylen

  AfD heeft rechts vacuüm succesvol opgevuld

  De meer gematigde koers van de Union van de afgelopen jaren heeft voor een vacuüm gezorgd aan de rechterzijde van het politieke spectrum. De regering koos voor een soepel vluchtelingenbeleid, keurde het homohuwelijk goed en voerde het minimumloon in. Critici menen dat Merkel een strategische blunder heeft gemaakt door op die manier de rechterflank open te laten, wat door de AfD succesvol is opgevuld.

 • Kamiel Vermeylen

  CSU-voorzitter Seehofer: 'We hebben rechterflank te veel opengelaten'

  De voorzitter van de Beierse CSU, die in coalitie zit met de CDU van Angela Merkel, schrijft het verlies van de Union toe aan de koers van zijn concullega. De afgelopen jaren zat het er vaak bovenhands op tussen Seehofer en Merkel. Seehofer zegt tussen de regels door dat Merkel toch een bovengrens voor het aantal vluchtelingen in het partijprogramma had moeten incorporeren. Seehofer eist nu dat Merkel een strengere vluchtelingenpolitiek zal varen. Dat Merkel ook die koers op wil, zei ze zonet tijdens haar speech in Berlijn.

 • Kamiel Vermeylen

  AfD is een stofzuigerpartij

  De AfD heeft 1.200.000 nieuwe kiezers weten te mobiliseren. Van de CDU maakten meer dan een miljoen kiezers de overstap naar de extreemrechtse partij. De SPD verliest 470.00 kiezers aan de AfD. Ook die Linke verliezen 400.000 kiezers aan de AfD. Daarmee maakt de doet de AfD haar bijnaam van 'stofzuigerpartij' alle eer aan.

 • Kamiel Vermeylen

  Merkel afgestraft wegens vluchtelingenbeleid en groeiende ongelijkheid

  67% van de voormalige kiezers van de Union (CDU/CSU) van Angela Merkel hebben aangegeven dat ze ontevreden zjin over het vluchtelingenbeleid van de partij. 66% vindt dan weer dat de partij verantwoordelijk is voor de groeiende kloof tussen arm en rijk in Duitsland.

 • Kamiel Vermeylen

  Merkel: 'Hadden op beter gehoopt, maar hebben doel bereikt'

  Angela Merkel wordt feestelijk ontvangen in het Konrad Adenauerhuis in Berlijn, ondanks het feit dat de partij zware verliezen heeft geleden. De partij behaalt de tweede slechtste uitslag in haar geschiedenis. 'We hadden natuurlijk op een betere uitslag gehoopt, maar we hebben de strategische doelen gehaald. We zijn nog steeds de grootste partij na een moeilijke regeerperiode. We hebben het mandaat van de kiezer gekregen om een regering te vormen. Dat zullen we ook doen', aldus Merkel. 'Dat we na twaalf jaar als regeringspartij nog steeds de grootste zijn, is een fantastische prestatie. We hebben het signaal van de AfD-kiezer begrepen', aldus Merkel.

  In haar speech geeft Merkel al aan dat ze een strenger beleid zal voeren tegen illegale migratie en dat ze de vluchtelingenroutes wil beter wil beheersen. Bovendien wil voor meer binnenlandse veiligheid zorgen, zegt de Bondskanselier. Het ziet er dus naar uit dat Merkel een meer conservatieve en rechtse koers zal varen in Duitsland. Wat de gevolgen voor de Europese Unie zijn, is momenteel nog niet erg duidelijk. De AfD is in ieder geval geen felle voorstander van de Europese Unie.

Onze partners