Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Eva Schram
door Eva Schram

'Het alarm is er', reageerde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op RTBF op de eerste uitslagen van de Duitse verkiezingen. 'Als we Europa niet snel hervormen, als we geen concrete antwoorden geven op economisch, sociaal vlak en op vlak van migratie, riskeren we bij de volgende verkiezingen de extremen zowel aan linkse als rechtse kant nog meer te zien opkomen.'

Op zijn Twitter-account had Reynders ook gereageerd op het resultaat van de Duitse extreemrechtse partij AfD, die volgens de exitpolls zowat 13 procent behaalt en dus de derde partij in de Bondsdag zal worden.

Eva Schram
door Eva Schram

Protesten tegen AfD in verschillende steden

Er zijn zo'n duizend betogers bijeengekomen voor het gebouw waar het verkiezingsfeestje van AfD gehouden wordt, op de Alexanderplatz in Berlijn. In Frankfurt trokken volgens de politie zo'n 800 mensen door de binnenstad, in Keulen waren er 400 demonstranten tegen AfD. Evenveel betogers waren er in Hamburg.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Groenen-voorzitter Özdemir: 'Volgende regering moet de vluchtelingenproblematiek ernstig nemen'

Cem Özdemir, de voorzitter en lijsttrekker van Die Grünen, meent dat de regering meer de indruk moet geven dat het zich om de grieven en de ongerustheid van de Duitse bevolking geeft. Hij pliet voor een apart ministerie voor Integratie. Özdemir wil op die manier naar eigen zeggen het populistische en extreemrechtse discours van de AfD counteren door op een volwassen manier de integratie- en vluchtelingenvraagstukken te beantwoorden.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Petry: 'We zijn protestpartij, dus moeten werk maken van inhoudelijk programma'

Voorzitter van de AfD Frauke Petry is verheugd met het verkiezingsresultaat (13,4%) van haar partij. Ze zegt wel dat de partij werk moet maken van een sterk inhoudelijk waardeconservatief programma. 'We zijn een protestpartij, en de kiezers hebben dus niet enkel voor ons partijprogramma gekozen. Daar moeten we nu werk van maken', zegt Petry.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

AfD-voorzitter: 'We zullen ons hard, maar constructief opstellen'

Volgens medevoorzitter Jörg Meuthen zal de AfD zich in de nieuwe Bondsdag opstellen als een constructieve en harde oppositiekracht. 'Relschopperij is voor ons geen categorie. We willen een heel harde, duidelijke oppositie voeren. Dat heeft dit land ook broodnodig', aldus Meuthen in een uitzending op de ARD en ZDF, waarin vertegenwoordigers van de partijen spraken over het resultaat van de verkiezingen.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Schulz houdt Merkel verantwoordelijk voor afstraffing Grote Coalitie

Een duidelijk geïrriteerde Martin Schulz is na de verkiezingsnederlaag van de huidige Bondsregering niet te spreken over de manier waarop Bondskanselier Angela Merkel verkiezingscampagne heeft gevoerd. Volgens Schulz heeft Merkel er alles aan gedaan om het politieke debat te vermijden. 'Er is tijd voor een duideljike oppositiestem en daarom zullen we niet meer met de Union in zee gaan. U bent de grootste verliezer van deze coalitie', zegt Schulz aan Merkel.

Merkel schuift de kritiek van zich af. 'We hebben goed werk geleverd met de SPD en een voortzetting van de Grote Coalitie is mathematisch nog mogelijk.' Schulz riposteert al snel dat dat in politiek opzicht niet het geval is.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

AfD krijgt felicitaties van Front National en Vlaams Belang

De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) krijgt felicitaties van Marine Le Pen, de leider van de Franse extreemrechtse partij Front national, en van Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang. De AfD behaalde volgens exitpolls ongeveer 13 procent van de stemmen en zal zo in het Duitse parlement, de Bondsdag, zetelen.

Le Pen sprak van een historisch verkiezingsresultaat van de AfD. 'Dit is een nieuw symbool van het ontwaken van de Europese volkeren', zei ze zondagavond op Twitter. Le Pen verloor in mei nog de presidentsverkiezingen in Frankrijk tegen de sociaalliberaal Emmanuel Macron.

Volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is de AfD 'ontegensprekelijk de grote overwinnaar én wordt zij in één klap de derde partij", klinkt het in een persbericht. 'Behalve een krachtige veroordeling van de 'open grenzen'-politiek, is het resultaat van deze stembusslag ook een afstraffing van de halfhartige manier waarop de CSU zich met stoere woorden probeerde te distantiëren van de lakse politiek die ze in de regering heeft gevoerd.'

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Jamaicacoalitie niet geliefd bij Duitsers

Nu de SPD heeft aangegeven dat ze voor een oppositiekuur gaat, blijft er enkel nog een coalitie tussen de Union (CDU/CSU), de FDP en Die Grünen over. Maar daar zit de Duitse kiezer niet meteen op te wachten. Volgens een peiling van de ARD ziet slechts 31% van de Duitse stemgerechtigden zo een coalitie zitten. Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat de partijen op programmatisch vlak erg ver uit elkaar liggen.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Nieuwe uitslagen: Zware klappen voor regeringspartijen, AfD wordt derde partij

De CDU en de CSU, samen de Union genoemd, behaalt volgens de nieuwste uitslagen 33% van de stemmen. De SPD klokt af op 20,8%. Derde grootste partij wordt de Alternative für Deutschland, een partij die zowel op identitair als op sociaaleconomisch vlak een erg rechtse koers vaart. Vierde partij wordt de liberale FDP. De partij, die bij de vorige verkiezingen onder de kiesdrempel bleef, behaalt 10,5% van de stemmen. Die Grünen behalen 9,1%, gevolgd door die Linke, die 8,7% van de stemmen behalen. 4,8% van de kiezers stemde voor andere, kleinere partijen.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

FDP-voorzitter Lindner: 'Jamaica-coalitie allerminst een zekerheid'

Lindner weigert om zich uit te spreken voor een coalitie tussen de Union, die Grünen en zijn FDP. 'Ik accepteer niet dat de SPD weigert om in de regering te gaan. Alle partijen moeten de verantwoordelijkheid durven opnemen en niet kiezen voor de eigen strategische overwegingen.'

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

CDU-Minister: 'Moeilijke onderhandelingen, maar moeten verantwoordelijkheden opnemen'

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) erkent dat de coalitiegesprekken met de FDP en Die Grünen enorm moeilijk zullen zijn. 'Op vlak van veiligheid en sociaal-economisch beleid zal het een zware dobber worden. Maar we dragen allemaal een verantwoordelijkheid voor dit land. Die moeten we openmen.'

Ook Grünen-topman Jürgen Trittin erkent dat het erg moeilijk zal worden. 'De CDU moet ecologischer worden en de CSU moet liberaler worden', aldus Trittin.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Arbeiders verlaten massaal Volkspartijen

In 1998 stemde nog 78% van de arbeiders voor ofwel de Union of de SPD. Momenteel bedraagt dat aandeel nog slechts 48%. De arbeiders zijn vooral richting de AfD en die Linke gegaan.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Die Linke-voorzitter Wagenknecht: 'Regering afgestraft voor beleid'

Sahra Wagenknecht vindt dat de regering de mensen te veel in de kou heeft laten staan. Zo verklaart zij het succes van de Alternative für Deutschland. Ze roept de SPD op om samen een sociaal oppositiefront te vormen.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Habeck: 'Groenen moeten proberen om te regeren, maar niet tegen elke prijs'

De rijzende ster van Die Grünen Robert Habeck, sluit net als Winnfried Kretschmann, de deur voor een coalitie met de FDP en de Union niet. 'De verschillen tussen de CSU en de FDP enerzijds en Die Grünen zijn weliswaar groot, maar toch moeten we proberen om een coalitie te vormen. We zullen mee aan tafel gaan zitten, maar we zullen niet tegen elke prijs in de Bondsregering zitten', aldus Habeck.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

AfD-voorzitter Petry: 'We zullen een gematigde koers varen'

De AfD-voorzitter Frauke Petry zegt dat de partij een gematigde koers zal varen. Ze verwijt de media bovendien dat die enkel de extreme stemmen aan het woord hebben gelaten. 'We zijn een verstandige partij, die aankaart waar andere partijen bewust over zwijgen. We worden door de media niet op een rechtvaardige manier behandeld. Hoe onze fractie er zal uitzien en zal werken, dat zullen we morgen op de partijraad bespreken', zegt Petry. Petry, die door de extreme vleugel van haar partij meermaals onder vuur werd genomen omwille van haar gematigdheid, wil nog niets zeggen over de toekomst van haar voorzittersschap.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

AfD heeft rechts vacuüm succesvol opgevuld

De meer gematigde koers van de Union van de afgelopen jaren heeft voor een vacuüm gezorgd aan de rechterzijde van het politieke spectrum. De regering koos voor een soepel vluchtelingenbeleid, keurde het homohuwelijk goed en voerde het minimumloon in. Critici menen dat Merkel een strategische blunder heeft gemaakt door op die manier de rechterflank open te laten, wat door de AfD succesvol is opgevuld.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

CSU-voorzitter Seehofer: 'We hebben rechterflank te veel opengelaten'

De voorzitter van de Beierse CSU, die in coalitie zit met de CDU van Angela Merkel, schrijft het verlies van de Union toe aan de koers van zijn concullega. De afgelopen jaren zat het er vaak bovenhands op tussen Seehofer en Merkel. Seehofer zegt tussen de regels door dat Merkel toch een bovengrens voor het aantal vluchtelingen in het partijprogramma had moeten incorporeren. Seehofer eist nu dat Merkel een strengere vluchtelingenpolitiek zal varen. Dat Merkel ook die koers op wil, zei ze zonet tijdens haar speech in Berlijn.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

AfD is een stofzuigerpartij

De AfD heeft 1.200.000 nieuwe kiezers weten te mobiliseren. Van de CDU maakten meer dan een miljoen kiezers de overstap naar de extreemrechtse partij. De SPD verliest 470.00 kiezers aan de AfD. Ook die Linke verliezen 400.000 kiezers aan de AfD. Daarmee maakt de doet de AfD haar bijnaam van 'stofzuigerpartij' alle eer aan.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Merkel afgestraft wegens vluchtelingenbeleid en groeiende ongelijkheid

67% van de voormalige kiezers van de Union (CDU/CSU) van Angela Merkel hebben aangegeven dat ze ontevreden zjin over het vluchtelingenbeleid van de partij. 66% vindt dan weer dat de partij verantwoordelijk is voor de groeiende kloof tussen arm en rijk in Duitsland.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Merkel: 'Hadden op beter gehoopt, maar hebben doel bereikt'

Angela Merkel wordt feestelijk ontvangen in het Konrad Adenauerhuis in Berlijn, ondanks het feit dat de partij zware verliezen heeft geleden. De partij behaalt de tweede slechtste uitslag in haar geschiedenis. 'We hadden natuurlijk op een betere uitslag gehoopt, maar we hebben de strategische doelen gehaald. We zijn nog steeds de grootste partij na een moeilijke regeerperiode. We hebben het mandaat van de kiezer gekregen om een regering te vormen. Dat zullen we ook doen', aldus Merkel. 'Dat we na twaalf jaar als regeringspartij nog steeds de grootste zijn, is een fantastische prestatie. We hebben het signaal van de AfD-kiezer begrepen', aldus Merkel.

In haar speech geeft Merkel al aan dat ze een strenger beleid zal voeren tegen illegale migratie en dat ze de vluchtelingenroutes wil beter wil beheersen. Bovendien wil voor meer binnenlandse veiligheid zorgen, zegt de Bondskanselier. Het ziet er dus naar uit dat Merkel een meer conservatieve en rechtse koers zal varen in Duitsland. Wat de gevolgen voor de Europese Unie zijn, is momenteel nog niet erg duidelijk. De AfD is in ieder geval geen felle voorstander van de Europese Unie.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Groene topman Kretschmann: 'We zijn bereid om coalitiegesprekken te voeren met FDP en Union'

De groene Minister-President van Baden-Württemberg Winfried Kretschmann is tevreden met de verkiezingsuitslag, maar had naar eigen zeggen op meer gehoopt, zo meldt hij aan de Duitse televisiezender ARD. Hij zet de deur voor een coalitie met de FDP en de Union alvast op een kier. 'Het worden geen gemakkelijke coalitiegesprekken, maar compromissen moeten sowieso worden gemaakt', zegt Kretschmann. 'We willen meer Europese Unie en een snelle uitstap uit de steen- en bruinkoolenergie', aldus Kretschmann.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

FDP-voorzitter Lindner verheugd

'Dit is de laatste verkiezingscampagne geweest zonder de liberalen in de Bondsdag', zegt een blije FDP-voorzitter Lindner. De jonge voorzitter heeft zijn partij na de verkiezingsnederlaag in 2013 terug uit het slop getrokken.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Martin Schulz krijgt toch bijval in Willy Brandt Haus. 'We gaan on terug richten op onze kernwaarden'

Schulz wordt toch met respect ontvangen door de SPD-leden in het Willy Brandt Haus in Berlijn. 'Het is een bittere dag voor de Duitse sociaaldemocratie. We hebben ons doel niet kunnen bereiken. We hebben ons niet meer kunnen herpakken na de verliezen bij de deelstaatverkiezingen. We zullen ons terug richten op de kernwaarden van de sociaaldemocratie', zegt Schulz. Zonet gaf hij al aan dat hij aan het roer blijft van de partij. 'We maken ons zorgen over de opkomst van de AfD, geen enkele democraat mag zich daarover verheugen', zegt Schulz. 'Maar we zijn er niet in geslaagd om de AfD-kiezer te overtuigen van ons programma', klinkt het.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Feest in het groene kamp

Voorzitters Katrin-Göring Eckardt en Cem Özdemir worden in Berlijn feestelijk onthaald. 'Wie had dat gedacht?', klinkt het. Die Grünen worden met 9,4% de vierde grootste partij van het parlement.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

AfD duidelijke protestpartij. AfD-kiezer duidelijk ontevreden met vluchtelingenpolitiek.

Ui de eerste analyses van de stembusgang blijkt dat de 60% van de AfD-kiezers op de partij heeft gestemd uit protest met het gevoerde beleid. De AfD-kiezer gaf aan dat ze de Union verlaten hebben uit onvrede met het vluchtelingenbeleid en omdat de CDU haar conservatie houding te veel zou hebben verlaten. Bovendien geeft de AfD-kiezer aan dat ze liever voor de CSU zou willen stemmen. Die partij komt echter enkel in Beieren op. De CDU heeft om en bij de miljoen kiezers verloren aan de AfD.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Jamaicacoalitie enige mogelijkheid?

Nu de SPD heeft aangegeven dat ze niet meer in zee wil gaan met de Union van Angela Merkel, blijft er maar één coalitie mogelijk. Dat is er een tussen de Union, Die Grünen en de FDP. Samen halen ze 349 zetels op de (voorlopig benodigde) 631. Of de coalitie er zomaar zal komen is een groot vraagteken. Zeker de Groenen en de FDP kunnen maar moeilijk samen door een deur.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

SPD slechtste verkiezingsresultaat in haar geschiedenis

De SPD, die onder leiding van Martin Schulz naar de verkiezingen trok, behaalt slechts 20%. Dat is het slechtste resultaat ooit sinds 1949, wanneer de eerste verkiezingen na de Tweede Wereldoorlog werd gehouden.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

SPD kiest voor oppositie, Grote Coalitie uitgesloten. Schulz stapt niet op.

Volker Kauder, fractievoorzitter van de CDU, reageert teleurgesteld. Thomas Opperman, fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, bevestigt dat de SPD niet meer met de CDU in de regering zal gaan. 'Het resultaat is een afwijzing van de Grote Coalitie', zegt Opperman. Schulz zal niet opstappen, ondanks de slechte resultaten. 'De SPD zal een polariserende oppositie voeren', klinkt het bij Opperman.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Grote coalitie krijgt klappen bij Duitse verkiezingen, AfD derde partij

De Grote Coalitie, de samenwerking tussen de CSU, de CDU en de SPD, krijgt volgens de eerste exitpolls zware klappen. Ze verliest een kleine vijftien procent in vergelijking met 2013. De AfD wordt derde grootste partij met 13,5% van de stemmen. Een verwachte coalitie tussen de FDP en de Union (CDU, CSU en SPD) is niet mogelijk. Enkel een grote coalitie en een Jamaicacoalitie (Groen, Zwart en Geel) zijn wel mogelijk. Zij halen 349 van de benodigde 631 zetels.

De SPD verliest 5,7% in vergelijking met 2013. De Union verliest nog harder, Merkel en consorten moeten 8,7% inboeten. De FDP komt terug in de Bondsdag met 10,5%, goed voor 70 zetels. Die Grünen doen het beter dan verwacht en behalen 9,5%, een stijging van 1,1%. Die Linke blijven ongeveer status-quo. Ze stijgen 0,4% naar 9%. Daarmee wordt ze de vijfde grootste partij.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Opkomst lag om 14 uur op hetzelfde niveau als in 2013

De opkomst bij de Duitse parlementsverkiezingen lag om 14 uur ongeveer op hetzelfde niveau als bij de stembusgang in 2013. Rond dat tijdstip had zondag 41,1 pct van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Bij de parlementsverkiezingen vier jaar geleden lag dat op dat moment op 41,4 pct. Dat heeft de nationale Bundeswahlleiter laten weten.

In de berekeningen zijn wel de stemmen per post niet begrepen. Experts verwachten voor dit jaar een record aan stemmen per post. In 2013 kwam de opkomst uit op 71,5 pct. (belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Waarom raakt Duitsland niet uitgekeken op Angela Merkel?

Jan Herregods
door Jan Herregods

Hoge opkomst

De opkomst voor de Duitse verkiezingen van zondag lijkt hoger te worden dan die van de vorige verkiezingen in 2013. Dat blijkt uit berichten van de verkiezingsautoriteiten in verschillende grote steden.

In Hamburg had tegen 11 uur 37,4 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht, terwijl dat vier jaar geleden op hetzelfde moment nog 35,4 procent was. In Bremen had om 12 uur 27,1 procent gestemd, tegenover 24,9 pct in 2013.

En ook in München was de opkomst al vrij groot: tegen 12 uur had al 57,1 procent daar gestemd, in 2013 was dat 44,3 procent. Eenzelfde trend was ook zichtbaar in Stuttgart (19,6 pct tegenover 19,1 pct) en in Saksen-Anhalt (29,6 tegenover 25,8 pct).

Op andere plaatsen is er dan weer een stagnatie, zoals in de deelstaat Saksen, terwijl in Thüringen minder mensen kwamen opdagen dan in 2013 (24,5 tegenover 31,2 pct). De nationale verkiezingsautoriteiten zullen rond 15.30 uur de eerste cijfers publiceren voor de opkomst in heel het land. Bij de vorige verkiezingen kwam 71,5 pct van de 61,5 miljoen stemgerechtigden opdagen.

SPD-voorzitter Martin Schulz bracht rond 10.00 uur zijn stem uit in zijn gemeente Würselen, vlakbij de Nederlandse grens. "Ik hoop dat vandaag zoveel mogelijk mensen gebruik maken van hun recht om te stemmen en de democratische toekomst van Duitsland te verzekeren door te stemmen op democratische partijen", zei hij.

President Frank-Walter Steinmeier had de kiezers in een opiniepeiling in de krant Bild am Sonntag ook al opgeroepen om te gaan stemmen. "Stemmen is een burgerlijke plicht. Ga stemmen!", schreef hij. "Elke stem telt, en jouw stem telt. Mensen die niet stemmen laten toe dat anderen beslissen over de toekomst van ons land." (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Merkel brengt stem uit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondagnamiddag, enkele uren na haar uitdager Martin Schulz, in Berlijn haar stem uitgebracht voor de parlementsverkiezingen. Ze was in het bijzijn van haar echtgenoot Joachim Sauer.

Merkel legde het traject van haar woning naar het stemlokaal te voet af. Aangezien ze kandidaat is in haar thuisstaat Mecklenburg-Vorpommern, kan ze dus niet voor zichzelf stemmen. De CDU-voorzitster moest zich in Berlijn eveneens uitspreken over het voortbestaan van de luchthaven Tegel in Berlijn. Merkel is tegen het openhouden van de luchthaven, aangezien de sluiting al gepland is.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Ook marathon in Berlijn

Jan Herregods
door Jan Herregods

Schulz brengt stem uit

Rond 10 uur bracht Merkels uitdager Martin Schulz (SPD) zijn stem uit, in zijn gemeente Würselen. "Ik hoop dat vandaag zoveel mogelijk mensen gebruik maken van hun recht om te stemmen en de democratische toekomst van Duitsland te verzekeren door te stemmen op democratische partijen", zei hij.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Hoe Oost-Duitsland bepaalt wie in Duitsland kanselier wordt

Hoe zal de voormalige DDR bij de komende kanseliersverkiezingen stemmen? Bij zowat elke nationale verkiezing is Oost-Duitsland voor de traditionele partijen de grote uitdaging.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Interview Alexander Gauland, lijsttrekker extreemrechtse AfD

Amper een jaar geleden was de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) de schrik van de Duitse politiek. Daar is nog weinig van over. Een gesprek met medelijsttrekker Alexander Gauland. 'Merkel heeft niets gedaan, ze erfde het succes van haar voorganger'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Nieuwe liberale regeringspartij?

Wordt de liberale FDP straks de coalitiepartner van de christendemocratische CDU van Angela Merkel? Waar de partij in 2013 onder de kiesdrempel verdween, lijkt ze vandaag herboren. Maar waar staat de FDP eigenlijk voor? En wat is haar woelige geschiedenis?

Jan Herregods
door Jan Herregods

Wat doet AfD?

De Alternative für Deutschland zal na de verkiezingen van zondag voor het eerst in haar jonge geschiedenis naar het Duitse parlement trekken. Het is de eerste keer na de Tweede Wereldoorlog dat een extreemrechtse partij een plek verovert in de Bondsdag.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Stembureaus geopend

In Duitsland hebben de stembureaus zondag om 08.00 uur de deuren geopend. Zowat 61,5 miljoen Duitsers kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuw parlement. De stembureaus sluiten zondag om 18 uur, onmiddellijk daarna komen al de eerste resultaten binnen op basis van exitpolls.

Dat Angela Merkel aan een vierde ambtstermijn als bondskanselier mag beginnen, staat zo goed als vast. Peilingen geven haar christendemocratische CDU/CSU al maandenlang een straatlengte voorsprong op de sociaaldemocratische SPD van haar uitdager Martin Schulz. Het meest spannende element van de stembusgang wordt misschien wel wie de derde partij wordt.

Als de peilingen juist zijn, lijkt de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) goed op weg om de op twee na grootste partij van Duitsland te worden. (Belga)