Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jan Herregods
door Jan Herregods

Franse Belgen kozen overduidelijk voor Macron

Bijna 9 op de 10 stemgerechtigde Fransen in België die zondag hun stem uitbrachten kozen voor de centrumrechtse kandidaat Emmanuel Macron. Dat meldt het Franse consulaat maandag.

De meeste stemmen de Franse Belgen, maar liefst 88,5 procent, gingen overduidelijk naar de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Terwijl tegenstandster Marine Le Pen van het Front National 11,5 procent van de Belgische stemmen kreeg. In België wonen meer dan 80.000 stemgerechtigde Fransen, waarvan er uiteindelijk 44.911 naar de stembus trokken. Goed voor een participatiegraad van 54,5 procent.

Bij de eerste ronde van de Franse verkiezingen twee weken geleden, kwamen nog meer dan 46.000 Franse Belgen stemmen. Toen kreeg Macron slechts 35,5 procent van de stemmen en Le Pen 7,3 procent. Voor de Franse stemgerechtigden in België werden er 11 kiesbureau's geopend, waarvan het grootste in een paleis in Brussels Expo.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Macron zal niet langer voorzitter zijn van En Marche!

De pas verkozen Franse president Emmanuel Macron gaat zijn functie van partijleider neerleggen, omdat hij voortaan alle Fransen vertegenwoordigt. Dat kondigde hij zondagavond aan in een videoop zijn Youtube-kanaal.

"Ik zal niet aan het hoofd blijven staan van En Marche!, omdat ik over enkele ogenblikken de president van alle Fransen word. Onze beweging zal de missie hebben om te evolueren om zo nog groter te worden, en de spil te blijven van veranderingen."

Macron richtte "En Marche!" in april vorig jaar op, en kondigde zeven maanden later aan kandidaat te zijn voor de presidentsverkiezingen. Nu Macron de verkiezingen heeft gewonnen, wordt de volgende uitdaging voor zijn partij een goede score te halen bij de parlementsverkiezingen in juni.

Macron riep zijn aanhangers zondagavond op om zich te mobiliseren voor de parlementsverkiezingen. "Dit land hoopt op en verdient deze meerderheid van verandering", klonk het.

De jonge partij heeft niet veel bekende kopstukken, maar in twee peilingen na Macrons overwinning staat ze op kop met 24 tot 26 procent.

De eerste ronde vindt plaats op 11 juni, de tweede op 18 juni.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Theresa May besprak Brexit met Macron

De Britse premier Theresa May heeft zondag de brexit besproken met Emmanuel Macron, na zijn overwinning in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Dat heeft Downing Street aangekondigd.

"De eerste minister heeft vanavond gepraat met de verkozen president Macron om hem van harte te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning", aldus een woordvoerder.

"De leiders hebben het kort gehad over de brexit en de eerste minister herhaalde dat het Verenigd Koninkrijk een sterk partnerschap wil met een veilige en welvarende Europese Unie eens we die verlaten zullen hebben", voegde de woordvoerder toe.

Macron wordt één van de Europese hoofdrolspelers in de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de brexit.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Meer dan 3,8 miljoen blanco of ongeldige stemmen

Zondag hebben meer dan 3,8 miljoen Fransen blanco of ongeldig gestemd, en zo hun stem niet aan de centrumkandidaat Emmanuel Macron of de extreemrechtse Marine Le Pen willen geven. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website, na de telling van 89 procent van de stemmen.

Ongeveer 12 procent van de kiezers die hun stem uitbrachten (en 9 procent van de ingeschreven stemgerechtigden) stemde zo blanco of ongeldig, wat ongezien is. Ter vergelijking, bij de vorige verkiezingen, toen François Hollande het haalde van Nicolas Sarkozy, bedroeg het percentage blanco en ongeldige stemmen bijna 6 procent. 1969 was het vorige recordjaar, met 6,4 procent blanco of ongeldige stemmen.

Volgens een analyse van Ipsos zouden in totaal 4,2 miljoen Fransen een blanco of ongeldige stem uitbrengen. Het onderzoeksbureau ziet daarin het bewijs dat veel kiezers in Marine Le Pen geen boeman meer zien. De analyse toont ook aan dat 41 procent van de Fransen die in de eerste ronde voor de linkspopulistische kandidaat Jean-Luc Mélenchon hadden gestemd, niet meer zijn gaan stemmen of een ongeldige stem hebben uitgebracht, net als 32 procent van de kiezers die voor de conservatief François Fillon hadden gestemd.

Ook de opkomst van de verkiezing lag dit jaar erg laag. Volgens de peilingen zal de afwezigheidsgraad 25-26 procent bedragen, wat het hoogste percentage is voor een tweede ronde sinds 1969 (31 pct). Op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken bedraagt de opkomst, met 89 procent van de stemmen geteld, 75,13 procent.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

En Marche! van Macron op kop in de peilingen voor parlementsverkiezingen

Na de presidentsverkiezingen van zondag, trekken de Fransen volgende maand al opnieuw naar het stemhokje voor de parlementsverkiezingen. En Marche! , de beweging van de nieuwbakken Franse president Emmanuel Macron, staat op kop in de peilingen. Dat blijkt uit twee peilingen net na de overwinning van Macron.

En Marche!, dat een jaar geleden uit de grond gestampt werd, komt uit op 24 tot 26 procent. Les Républicains staat op 22 procent en het Front national (FN) van de verliezende presidentskandidate Marine Le Pen klokt af op 21 tot 22 procent.

Uit de peilingen, uitgevoerd door Kantar Sofres voor Le Figaro en nieuwszenders LCI en RTL, en Harris Interactive voor televisiezender M6, blijkt tevens dat steun voor de Socialistische Partij van uittredend president François Hollande nog slechts 8 tot 9 procent bedraagt.

De eerste ronde vindt plaats op 11 juni, de tweede op 18 juni.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Macron behaalt 90 procent in Parijs

Centrumkandidaat Emmanuel Macron, die zondag de Franse presidentsverkiezingen heeft gewonnen, rijft in de hoofdstad Parijs 90 procent van de stemmen binnen. Dat heeft de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, op haar Twitteraccount bekendgemaakt.

"In Parijs 90 procent van de stemmen voor Emmanuel Macron en slechts 10 procent voor extreemrechts. Trots op de Parijzenaars! ", zo luidt het.

Anne Hidalgo steunde in de eerste ronde van de verkiezingen de socialistische kandidaat Benoît Hamon. Voor de tweede ronde riep ze op om voor Macron te stemmen en tegen het Front national.

Al meteen na de bekendmaking van het resultaat toonde ze zich op Facebook verheugd over het feit dat "Parijs heeft bijgedragen tot deze overwinning op het nationalisme, op de xenofobie, op het racisme en op het antisemitisme".

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Europese hymne begeleidt Macron bij intrede aan Louvre

Niet de Marseillaise maar wel de Europese hymne weerklonk zondagavond toen Emmanuel Macron zijn intrede deed op het plein voor het Louvre, waar duizenden supporters al urenlang wachtten op zijn komst. Macron won zondag de Franse presidentsverkiezingen en wordt zo de achtste president van de Vijfde Franse Republiek.

"Merci, merci, merci!", zo stak de centrumkandidaat van wal, vlak naast de piramide van het Louvre. "Bedankt aan hen die op mij gestemd hebben zonder onze ideeën te delen, ik weet dat dit geen blanco cheque is".

Macron beloofde meteen dat hij er alles aan zou doen opdat de Fransen "nooit nog een reden zouden hebben op voor de extremen te stemmen".

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Macron belooft Frankrijk en Europa te verdedigen

Nieuwbakken Frans president Emmanuel Macron heeft zondagavond in een eerste toespraak na zijn overwinning in de presidentsverkiezingen zijn supporters bedankt. Hij beloofde de president te zijn van alle Fransen. "Ik erken de woede ("colère"), de angst, de twijfel die velen van jullie hebben geuit", zo klonk het in een op de Franse televisie uitgezonden speech vanuit het hoofdkwartier van zijn beweging En Marche! in Parijs.

"Het is een grote eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid om president van Frankrijk te worden", zo zei Macron, die erkende dat het land verdeeld is en dat mensen daarom extreem hebben gestemd. "Ik zal vechten tegen de verdeling die ons ondermijnt", zei Macron, die beloofde de zwaksten in de samenleving te beschermen.

Macron won de verkiezingen met iets meer dan 65 procent van de stemmen.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Merkel belooft Macron goede samenwerking

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de pas verkozen Franse president Emmanuel Macron zondagavond telefonisch gefeliciteerd met zijn overwinning tegen Marine Le Pen. Merkel verzekerde Macron dat beide landen nauw zullen samenwerken.

"De bondskanselier verheugt zich er op, in de geest van de traditionele nauwe vriendschap tussen beide landen, in volle vertrouwen samen te werken met de nieuwe president", zo deelde Merkels woordvoerder mee.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Amerikaanse president Trump feliciteert Macron

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Emmanuel Macron gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van Frankrijk. "Felicitaties aan Emmanuel Macron met zijn grote overwinning vandaag", zo tweette Trump. De Amerikaanse president kijkt er naar eigen zeggen naar uit om samen te werken met Macron.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Felicitaties en reacties vanuit heel Europa

Volg alle reacties op de overwinning van Macron hier. Onder andere premier Charles Michel en Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken lieten al van zich horen op de sociale media

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Nu ook RTBF niet aanwezig op verkiezingsavond FN

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Le Figaro: 'Le Pen belde Macron al om hem te feliciteren'

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Le Pen geeft nederlaag toe, 'maar Frankrijk zal ons nog nodig hebben'

Marine Le Pen heeft meteen na de eerste exitpolls een toespraak gehouden, waarin ze Emmanuel Macron heeft gefeliciteerd. 'De Fransen hebben gekozen voor continuïteit.'

Ze bedankte de ongeveer 11 miljoen Fransen die wel voor haar stemden. 'Zij hebben ons aangeduid als eerste oppositiemacht. De politieke partijen die de verantwoordelijkheid hebben voor de verkiezingen van Macron, hebben zichzelf in diskrediet gebracht.

Le Pen wil ook een hervormd Front National zien. 'Ik roep alle patriotten op om ons te vergezellen en deel te nemen aan een nieuwe beweging die vanavond begint.'

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

De eerste analyse

Emmanuel Macron vervelde van traditioneel politicus tot beeldenstormer met burgerbeweging, maar zal nu moeten regeren in een systeem dat traditioneel gebleven is. Lees onze analyse hier.

REUTERS
© REUTERS
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Franse media: Macron wint met 65 procent

De Franse media geven exitpolls van Ipsos vrij, waaruit blijkt dat Macron 65,1 procent van de stemmen haalt. Marine Le Pen haalt 34,9 procent van de stemmen.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Ook Bloomberg roept reporter terug

Het hoofd van de Franse afdeling van Bloomberg meldt dat het persagentschap het voorbeeld van Le Monde en Libération volgt.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Ook Le Monde stuurt kat naar FN-avond

Eerder meldden we al dat verschillende media accreditatie krijgen voor de verkiezingsavond van Front National en dat de Franse krant Libération zelf besliste niet aanwezig te zal zijn. Nu kondigt ook Le Monde aan weg te blijven.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Lange rij voor Louvre

Voor het Louvre, waar Emmanuel Macron zijn speech zal geven, staat al een lange rij.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Bron Binnenlandse Zaken aan RTBF: '62,5 procent voor Macron'

De eerste tendenzen die RTBF eerder al aangaf, worden nu gepreciseerd en bevestigd door de Franstalige openbare omroep.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

'FN geeft Franse media geen accreditatie'

Marine Turchi, journaliste van de Franse onderzoeksjournalistiekssite Mediapart, geeft op Twitter aan dat haar medium, samen met onder andere Buzzfeed, niet welkom is op de bijeenkomst van Front National vanavond. 'Te weinig plaats', luidt de verklaring van de abdij.

De Franse krant Libération heeft beslist om de meeting uit solidariteit ook niet bij te wonen, meldt de krant zelf op haar website.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Opkomst om 17 uur

De opkomst om 17 uur ligt op 65,30 procent. Dat is aanzienlijk lager dan in 2012, toen bijna 72 procent op dat moment van de dag was gaan stemmen.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Eerste peilingen RTBF: meer dan 60 procent voor Macron

In Frankrijk zijn exitpolls verboden, vandaar dat er massaal wordt gekeken naar Franstalige omroepen in omringende landen voor de eerste peilingen.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Macron op kop in overzeese gebieden

Volgens de RTBF ligt Emmanuel Macron stevig aan de leiding in de Franse overzeese gebieden.

Hij zou het ook goed doen in de grote steden in VS en Canada, aldus de Franstalige openbare omroep. Hij zou daar meer dan 90 procent van de stemmen halen.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Frankrijkexpert Koen Dillen aan het woord

Knack sprak met Frankrijkkenner en en ex-Vlaams Belanger Koen Dillen in aanloop naar de Franse verkiezingen. 'Marine Le Pen heeft ontegensprekelijk veel politiek talent, maar volgens mij geen innerlijke overtuiging. In tegenstelling tot haar vader is ze niet belezen en heeft ze geen grote politiek-historische kennis', zei hij in het gesprek.

Over Macron zei hij dan weer: 'In Macron kan ik onmogelijk geloven. Ik weet niet eens waarvoor hij staat. Zijn programma bevat een puntensysteem voor pensioenen. Maar verder? Niemand die het weet.'

Lees het volledige interview hier.

Hatim Kaghat
© Hatim Kaghat
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

'Geen enkele Franse partij wordt zo overheerst door een dynastie als Front National'

Journalist en Frankrijkkenner René ter Steege schreef een boek over Marine Le Pen. Knack bood eerder een voorpublicatie aan: 'Ondanks hun rijkdom doen de Le Pens zich 'volks' voor.'

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Controles aan het Louvre ten einde

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Ontruiming Louvre omwille van 'verdachte batterij' in camera

Volgens VTM NIEUWS werd het binnenplein van het Louvre ontruimd nadat een snuffelhond een verdachte batterij had geroken in een camera van een televisieploeg.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Mélenchon brengt stem uit

Ook de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon, vierde in de eerste ronde, heeft zijn stem al uitgebracht.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Binnenplein van Louvre ontruimd na veiligheidsalarm

Het binnenplein van het Louvre in Parijs, waar Macron zijn eventuele overwinningsspeech vanavond zal plaatsvinden, is enkele minuten geleden ontruimd na een veiligheidsdreiging.

Sinds de aanslagen in Parijs en Nice geldt in Frankrijk nog steeds de noodtoestand. Op deze verkiezingsdag wordt dan ook met ieder risico rekening gehouden.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Macron trekt naar het Louvre

Als Macron vanavond wint, zal hij zijn overwinningsspeech uitspreken aan het Louvre.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Opkomst ligt iets lager dan normaal

28,33 procent van de Fransen had tot een halfuurtje geleden zijn stem uitgebracht. In 2007 was dat 34 procent. De opkomst ligt wel in de lijn met die van de eerste ronde.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Ook Macron heeft gestemd

Emmanuel Macron stemde in Le Touquet.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Le Pen brengt haar stem uit

'Heb gestemd', meldde Marine Le Pen op haar Twitteraccount.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Macron, de bankier die niet van geld houdt

Hoe geloofwaardig is Emmanuel Macron als antisysteemkandidaat én als exponent van de Franse elitemachine? 'Hij heeft nooit een arbeider van dichtbij gezien', schreven we eerder in een portret van hem.

Hij gelooft dat hij een product is van de republikeinse meritocratie, maar beseft ook dat hij geluk heeft gehad.Marc Ferracci, goede vriend van Macron
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Over Europa

Marine Le Pen wil een frexit, weten we al langer. Tegenover haar staat de meest Europagezinde van alle presidentskandidaten. Frank Vandecaveye zette de standpunten van alle kandidaten over Europa op een rij.

Dino
© Dino
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Analist Christophe Guilluy: 'Dit is zoals Trump tegen Clinton'

Marine Le Pen kan niet winnen, denkt de Franse politieke analist Christophe Guilluy. 'Als Macron weinig voor elkaar krijgt als president, als de economische toestand niet verbetert en de werkloosheid niet daalt, is er een reële kans dat Le Pen in 2022 wél wint', voegt hij er wel aan toe. Lees het volledige interview met hem hier.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Vijf jaar Hollande

Eerder deze week bracht Knack.be een diepgaande analyse van wat we nu achter ons laten: het presidentschap van François Hollande. 'Iemand zou de Fransen moeten duidelijk maken dat ze hun verwachtingen best wat temperen', schreef Frank Vandecaveye.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Hollande: 'Hacking van Macron blijft niet zonder gevolgen'

'We wisten dat er risico's waren tijdens de verkiezingscampagne, want het is ook elders gebeurd. Dit zal niet zonder gevolg blijven', zei afscheidnemend president François Hollande tijdens een bezoek aan een museum in Parijs.

Volgens Hollande moet onderzoek uitwijzen of het campagneteam van Macron inderdaad het slachtoffer is geworden van hackers.

REUTERS
© REUTERS
Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Macron-campagne gehackt

Afgelopen vrijdag werd de campagne van Emmanuel Macron het slachtoffer van een grootschalige hacking. Negen gigabyte aan bestanden werden door een gebruiker met de naam 'EMLEAKS' online geplaatst.

Het gaat allemaal om legale documenten, zo klinkt het bij het kamp van Macron, die het normale verloop van een presidentscampagne weerspiegelen. Tegelijk werd benadrukt dat tussen de echte documenten heel wat valse informatie gevoegd was. Volgens de partij gaat het om een 'nooit geziene operatie tijdens een Franse verkiezingscampagne'.

De Franse kiescommissie riep de media later op om de gelekte documenten niet te verspreiden. Op die manier hopen ze te vermijden dat de hackers een grote invloed kunnen hebben op de uitkomst van de presidentsverkiezingen.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Marine Le Pen heeft geen innerlijke overtuiging'

Zelfs als Marine Le Pen vandaag geen presidente wordt, zal ze zonder meer geschiedenis schrijven. Onder haar bewind haalt het extreemrechtse Front National volgens de peilingen net geen 40 procent van de stemmen. Vader Le Pen, Marines voorgangen aan de partijtop, deed nooit beter.

Knack sprak met Frankrijkkenner en voormalige Vlaams Belanger Koen Dillen over de extreemrechtse formule in Frankrijk.

Lees: Koen Dillen over het Front National en het Vlaams Belang: 'Marine Le Pen heeft geen innerlijke overtuiging'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Macron: de bankier die niet van geld houdt

Emmanuel Macron mag dan wel volgens de peiling op weg zijn naar een vlotte overwinning, maar dat betekent niet dat Frankrijk zomaar in zwijm viel voor hem. Macron zegt zelf links noch rechts te zijn; hij wil een anti-establishment kandidaat zijn maar komt uit het milieu van de rijke bankiers en liep school aan de École nationale d'administration, broedplaats van Frankrijks politieke elite. Wie is Macron nu precies?

Lees: Frans presidentskandidaat Emmanuel Macron: de bankier die niet van geld houdt

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Stembureaus opengegaan

In Frankrijk zijn zondagmorgen omstreeks 08.00 uur de stembureaus opengegaan voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, zo meldt Belga. Favoriet is Emmanuel Macron, kandidaat van het links-liberale En Marche!, die het opneemt tegen Marine Le Pen, de presidentskandidate van het extreemrechtse Front National.

In de Franse overzeese gebieden kon gisterenal gestemd worden. De stembureaus blijven in de grote steden open tot 20.00 uur, elders tot 19.00 uur. Zowat 45,7 miljoen mensen in Frankrijk zijn stemgerechtigd, alsook 1,3 miljoen Fransen die in het buitenland leven en in Franse ambassades kunnen gaan stemmen.