Live Herlees: John Kasich verslaat Trump in Ohio, Marco Rubio stapt uit race, Clinton en Trump domineren

15/03/16 om 22:29 - Bijgewerkt op 16/03/16 om 06:54

In vijf Amerikaanse staten werden vannacht voorverkiezingen gehouden. Koploper Donald Trump wint in Florida, Illinois en North Carolina. Hillary Clinton wint in Florida, North Carolina, Ohio en Illinois. John Kasich verslaat Trump in Ohio.

Herlees: John Kasich verslaat Trump in Ohio, Marco Rubio stapt uit race, Clinton en Trump domineren

© Belga Image

 • Rudi Rotthier

  Missouri houdt op met tellen

  De bevoegde minister van de staat Missouri kondigt aan dat men ophoudt met tellen. Men gaat slapen en doet daarna verder, door eerst - dat klinkt onheilspellend - te zoeken waar er nog kiesbrieven te vinden zijn.

  Bij een verschil van minder dan 1 procent kunnen kandidaten om een nieuwe telling vragen. Dat zou in Missouri wel eens het geval kunnen zijn.

 • Rudi Rotthier

  Nog altijd geen uitsluitsel in Missouri

  Er wordt, valt te veronderstellen, nog altijd geteld in Missouri. Voor beide partijen zit men al een tijdje, uren, aan meer dan 99 procent getelde stemmen, maar toch komt er maar geen uitslag. Bij de Democraten staat Hillary Clinton op 49,6 procent tegen 49,4 voor Bernie Sanders. Bij de Republikeinen leidt Donald Trump met 40,8 procent tegen 40,6 procent voor Ted Cruz. John Kasich is derde met 10,1 procent. Marco Rubio volgt op 6 procent.

  In beide partijen zit er een verschil van plusminus 1.500 stemmen tussen de eerste en de tweede. Dat bij 300.000 stemmen voor Hillary en 380.000 voor Trump op dit ogenblik.

  Men wacht denkelijk nog op stemmen uit de grootste stad in de staat, St. Louis.

 • Rudi Rotthier

  Clinton neemt lichte voorsprong in Missouri

  Voor het eerst in tijden staat Hillary Clinton aan de leiding in Missouri. Ze heeft 49,6 procent van de stemmen achter haar naam, tegen 49,4 procent voor Sanders.

  Er zijn 99 procent van de stemmen geteld... Bij de Republikeinen houdt Trump een voorsprong van 0,3 procent op Ted Cruz.

 • Rudi Rotthier

  Missouri: twee nek-aan-nek races

  Zowel bij de Republikeinen als de Democraten zijn bijna alle stemmen in Missouri geteld en toch kan men geen winnaar aanduiden. Bij de Democraten ligt Sanders op dit ogenblik 0,4 procent voor, bij de Republikeinen ligt Trump 0,3 procent voor. Bij de Democraten maakt het niet zoveel uit omdat de delegates proportioneel verdeeld worden, en Clinton en Sanders plusminus evenveel afgevaardigden zullen hebben. Bij de Republikeinen echter is het winnen-takes-most, en zal de winnaar met veel meer delegates naar huis gaan.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton wint in Illinois

  Met ruim 90 procent van de stemmen geteld wordt Hillary Clinton uitgeroepen tot winnaar in Illinois. Het verschil is klein: ze haalt 50,6 procent van de stemmen tegen 48,6 procent voor Bernie Sanders.

  Het Sanderskamp had gehoopt Illinois binnen te halen.

  Dit is de vierde overwinning van Hillary vanavond. Illinois is haar geboortestaat.

 • Rudi Rotthier

  Cruz: 'Er zijn maar twee plausibele kandidaten over'

  Ted Cruz wacht niet op de uitslag in Missouri. Hij houdt toch een soort overwinningstoespraak.

  "Slechts twee campagnes hebben een plausibel pad naar de nominatie. Het onze, en dat van Donald Trump. Slechts één campagne heeft Donald Trump keer op keer verslagen."

  De keuze is tussen een kandidaat die je waarden deelt, en een kandidaat die tegen je waarden ingaat, zegt hij.

  Hij bewierookt Marco Rubio in nogal bloemige termen en nodigt zijn sympathisanten uit om Cruz te ondersteunen. "We verwelkomen jullie met open armen".

 • Rudi Rotthier

  Nog drie resultaten moeten komen

  Het blijft nipt aan de twee kanten in Missouri, met nu weer een minieme voorsprong voor Trump op Cruz bij de Republikeinen, een iets grotere voorsprong van Bernie Sanders bij de Democraten. In Illinois leidt Clinton.

  Het wordt hoe dan ook een slechte nacht voor Sanders, die niet de doorbraak heeft gehad die zijn supporters na de onverwachte overwinning in Michigan verwacht hadden. Wat er verder ook gebeurt: Clinton heeft vannacht haar voorsprong in afgevaardigden vergroot. Bij de Republikeinen heeft Donald Trump zijn voorsprong uitgebouwd, maar zijn pad naar een absolute meerderheid is moeilijker geworden, na zijn verlies in Ohio. Hij moet, volgens berekeningen van CNN, nu minstens 60 procent van de delegates halen om een meerderheid te winnen. Dat is lastig maar, met enkele winner-takes-all staten in het vooruitzicht, niet onmogelijk.

 • Rudi Rotthier

  Het einde van godenkind Rubio

  Ooit leek Marco Rubio de toekomst van de partij. Hoe het foutliep leest u hier.

  Ex-presidentskandidaat Marco Rubio verlaat, samen met zijn familie, het podium

  Ex-presidentskandidaat Marco Rubio verlaat, samen met zijn familie, het podium © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Ted Cruz nu nipt voor op Trump in Missouri

  Het is met een verschil van 0,1 procent maar op dit ogenblik staat Ted Cruz voor op Donald Trump in de staat Missouri: 41,7 tegen 41,6 procent. 77 procent van de stemmen is geteld. Missouri is bij de Republikeinen een winner takes most staat, wat wil zeggen dat 0,1 procent in delegates in heel groot verschil kan maken.

 • Rudi Rotthier

  Trump geeft geschiedenisles

  Donald Trump geeft een toespraak en geen persconferentie. Hij legt uit hoe zijn campagne is geëvolueerd van een focus op grenzen en banen naar - na Parijs - een focus op veiligheid.

  Hij feliciteert zowaar Marco Rubio, die hij in Florida van het veld speelde: "Hij heeft een grote toekomst".

  Hij klaagt halfhartig over de anti-Trump-advertenties die op tv getoond worden. Volgens hem zijn er de voorbije weken voor ruim 40 miljoen dollar aan negatieve advertenties uitgezonden.

  "Ik heb meer negatieve publiciteit gekregen dan iedereen in de geschiedenis van de politiek. Meestal vals. Ik zou niet zeggen 100 procent maar 90 procent vals. Leg het me uit, want ik kan het niet. Mijn cijfers gingen de hoogte in."

 • Rudi Rotthier

  Sanders en Trump met lichte voorsprong in Missouri

  Met goed 30 procent van de stemmen geteld, heeft Bernie Sanders een lichte voorsprong in Missouri. Hij heeft 50 procent van de getelde stemmen, tegen 48 procent voor Hillary Clinton. In Illinois is het andersom: Clinton heeft er 52 procent tegen 47 voor Sanders. Daar is ruim 40 procent van de stemmen geteld.

  Bij de Republikeinen is Missouri nog spannender. Trump leidt met 42 procent tegen 41 procent voor Ted Cruz. Daar is ongeveer 33 procent van de stemmen geteld.

 • Rudi Rotthier

  Donald Trump wint in North Carolina

  Donald Trump heeft zijn derde staat van de avond binnen. Hij haalt het volgens CNN in North Carolina, waar hij 4 procent voorligt op Ted Cruz, met 66 procent van de stemmen geteld. Hij heeft voorlopig 40 procent van de stemmen, tegen 36 procent voor Ted Cruz. North Carolina heeft een proportionele verdeling van de delegates.

  Dat Trump in Ohio van John Kasich verloor, lag in de lijn van de peilingen. Het maakt de verdere race complex. Kasich kondigde aan dat hij tot de partijconventie blijft meedoen, waardoor de stemmen over drie kandidaten verdeeld worden. Volgens Ted Cruz werkt dat in het voordeel van Trump. Anderen denken dan weer dat een race met twee in het voordeel van Trump werkt. We zullen in ieder geval nog een tijd delegates blijven tellen. Trump kan nog altijd een meerderheid halen, maar dat wordt lastiger na Ohio.

 • Rudi Rotthier

  Donald Trump wint in Illinois

  Met ongeveer 30 procent van de stemmen geteld, roepen media Donald Trump uit tot winnaar in de staat Illinois. Hij heeft er op dit ogenblik 40 procent van de stemmen tegen 26 procent voor Ted Cruz.

  De woelige afgelasting van een meeting van Trump in Chicago, Illinois, was het hele weekend groot nieuws in de VS. Het heeft hem zeker in de staat niet geschaad.

 • Rudi Rotthier

  Missouri is fotofinish in beide partijen

  Van de nog resterende staten heeft Donald Trump een aanzienlijke voorsprong in Illinois (40 procent tegen 24 procent voor Ted Cruz). In North Carolina staat hij 4 procent voor op Cruz. In Missouri is het verschil kleiner dan 1 procent (op dit ogenblik in het voordeel van Trump over Cruz). Ook bij de Democraten is het nipt in Missouri, met iets meer dan een procent voorsprong van Hillary Clinton op Bernie Sanders. In Illinois heeft Clinton momenteel ongeveer 6 procent voorsprong op Sanders.

 • Rudi Rotthier

  Kasich: problemen oplossen

  John Kasich moet eerst een Trumpsupporter trotseren alvorens hij zijn overwinningstoespraak houdt. Hij stelt zich voor als een oplosser van problemen - het tegenovergestelde van de principiële conservatief Ted Cruz, die hij niet bij naam noemt. Als iemand die mensen bijeenbrengt (als verschillend van Trump). Wij, zegt hij, doelend op de president, moeten de voorwaarden scheppen, maar het echt waardevolle moet elders gebeuren, bij mensen die offers brengen voor anderen. "Verpleegsters die vijftien minuten extra werken hoewel ze doodop zijn. Leraars die minder loon nemen om levens te veranderen. Mensen die een weduwe voor een maal uitnodigen. Ze doet haar kleed aan dat ze al 6 maanden niet meer gedragen heeft".

 • Rudi Rotthier

  Clinton over Trump: 'Straffe taal maakt hem niet sterk, ze maakt hem verkeerd'

  In haar overwinningstoespraak richt Hillary Clinton haar pijlen op de Republikein Donald Trump, niet op haar partijrivaal Bernie Sanders, die ze looft.

  "Onze opperbevelhebber moet in staat zijn ons land te verdedigen", zegt ze over Trump, "en niet het land in verlegenheid brengen. Zijn taal "maakt hem niet sterk, ze maakt hem verkeerd".

 • Rudi Rotthier

  Kasich: geen kandidaat haalt de meerderheid

  John Kasich laat via een mededeling weten dat geen enkele Republikeinse kandidaat 1.237 delegates zal halen, nodig voor een meerderheid.

  "Gouverneur Kasich kan een groot aandeel van de nog bijna 1.000 delegates halen en de partijconventie ingaan in een sterke positie om de genomineerde te worden".

 • Rudi Rotthier

  Clinton leidt ook in Illinois en Missouri

  De exitpolls gaven een nipte race aan maar in de vroege tellingen staat Hillary Clinton zowel in Illinois (53 procent) als in Missouri (57 procent) aan de leiding. Het staal is nog te klein voor conclusies. Het is met drie staten sowieso al een goede nacht voor haar.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton wint in Ohio

  Opluchting in het kamp van Hillary Clinton. Ze wint in de staat Ohio. Na haar onverwachte nederlaag in Michigan vorige week was er schrik dat ze in ook andere industriestaten zou verliezen. Maar in Ohio in ieder geval niet. In voorlopige cijfers -en het wordt uiteindelijk allicht nipter- haalt ze 64 procent van de stemmen tegen 34 procent voor Bernie Sanders.

 • Rudi Rotthier

  John Kasich wint in Ohio

  CNN roept John Kasich uit tot winnaar in Ohio. Hij haalt er voorlopig 43 procent van de stemmen, tegen 34 procent voor Donald Trump. Dit is een opsteker voor Kasich en een tegenvaller voor Trump. Alle 66 delegates van de staat gaan naar Kasich. Trump krijgt het moeilijker om de absolute meerderheid aan delegates te verwerven. Kasich heeft meer dan alle nog beschikbare delegates nodig om een meerderheid te behalen... Het is de eerste voorverkiezing die hij wint.

  Hij heeft weinig geld over, maar met deze overwinning blijft hij in de running, en hij kan zich opwerpen als de kandidaat van het establishment.

Onze partners