Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Afgevaardigden in Nevada: 19 voor Clinton, 15 voor Sanders

In Nevada wint Hillary Clinton voorlopig 19 afgevaardigden, tegen 15 voor Bernie Sanders (er moeten nog enkele afgevaardigden verdeeld worden). Dat brengt hun totaal na 3 verkiezingen voorlopig op 51 afgevaardigden elk. Maar Clinton ligt ver voorop bij de zogenaamde superafgevaardigden, partijbonzen die een stem krijgen. Ze heeft 449 superafgevaardigden tegen 19 voor Sanders, wat het voorlopig totaal volgens website RealClearPolitics op 500 voor Clinton brengt en op 70 voor Sanders. 2.382 afgevaardigden zijn nodig voor de nominatie bij de Democraten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Afgevaardigden: de voorlopige telling geeft er 44 aan Trump

Er staan 50 afgevaardigden op het spel bij de Republikeinen in South Carolina. Trump heeft er al 44 van binnen, en CNN blijft voorspellen dat hij ze alle 50 zal binnenhalen. Met Iowa en New Hampshire erbij heeft Trump voorlopig 61 vertegenwoordigers op de Conventie waar de presidentskandidaat wordt genomineerd, tegen 11 voor Ted Cruz, 10 voor Marco Rubio, 5 voor John Kasich en 3 voor Ben Carson. Jeb Bush behaalde in New Hamsphire 4 vertegenwoordiers die nu dakloos zijn. Er zijn 1.237 afgevaardigden nodig om de nominatie binnen te halen dus Trump heeft nog wel wat weg af te leggen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wie stopt Donald Trump?

De rode loper ligt nu uit voor Donald Trump. Hij staat voor in de peilingen, hij heeft de komende week een traject met veel winst in het vooruitzicht. Wie kan hem nog stoppen?

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bij het afscheid van Jeb Bush

Jeb Bush maakte vannacht een einde aan zijn presidentscampagne. Hij vond nooit de juiste woorden om zijn campagne en een presidentschap aannemelijk te maken. Maar zijn slotwoorden waren indrukwekkend. Lees het hier.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

CNN: Trump wint alle kiesvertegenwoordigers

Presidentsverkiezingen verlopen per staat. In voorverkiezingen wint een kandidaat volgens lokale regels kiesvertegenwoordigers, die men meeneemt naar de Conventie. In South Carolina krijgt degene die aan de leiding eindigt in een district alle kiespersonen van dat district. Zoals het er nu naar uitziet, bericht CNN, krijgt Trump alle 50 Republikeinse kiesvertegenwoordigers van de staat South Carolina. Tot dusver zijn er al 38 van de 50 officieel aan hem toegekend.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cruz prijst Bush, claimt onverwacht resultaat

Ted Cruz prijst, zoals eerder Marco Rubio, maar niet Donald Trump, prijst Jeb Bush.

Dit is een vreemde toespraak. De verliezer omschrijft zichzelf als de winnaar. Ted Cruz, die ontgoocheld moet zijn met zijn resultaat in een staat die op zijn maat gemaakt is, met 65 procent evangelische kiezers, doet toch alsof hij een onverwacht "merkwaardig resultaat" heeft gescoord. Hij gaat te keer tegen zijn bekende pispaal: het kartel van Washington. Zoals Rubio schetst hij zichzelf als de genomineerde. "We zijn de enige campagne die Donald Trump heeft verslagen en kan verslaan". In werkelijkheid valt het moeilijk voor te stellen dat Cruz met zijn score in South Carolina de nominatie zou winnen. Cruz ligt op dit ogenblik ongeveer 1.000 stemmen achter bij Rubio. Hij haalt minder stemmen dan andere conservatieven in vorige presidentiële cycli: Mike Huckabee of Newt Gingrich.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Strijd om tweede plaats blijft spannend

Donald Trump staat, met ruim 90 procent van de stemmen geteld, op 32,5 procent. Marco Rubio volgt met 22,5 procent, Ted Cruz is voorlopig derde met 22,3 procent, maar er wordt nog vooral geteld in 'evangelisch' gebied, wat Cruz kan helpen.

Jeb Bush staat op 7,9 procent, John Kasich op 7,7 en Ben Carson op 7,2.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Rubio als kandidaat van de regenboog

Marco Rubio geeft weer, zoals in Iowa, een soort overwinningstoespraak. Hij staat voorlopig op de tweede plaats. Eerst looft hij Jeb Bush, zijn vroegere mentor, die net uit de race is gestapt. Toch afwachten hoe die lof valt: Bush voelde Rubio's kandidatuur als een dolk in de rug.

Rubio stelt zich voor als de kandidaat van de mogelijkheden. Hij verwijst naar een zwart parlementslid dat als kind van een alleenstaande in armoede is begonnen, hij verwijst naar gouverneur Nikki Haley, geboren uit arme Indiase ouders, en hij verwijst naar zichzelf, zoon van een barman en een poetsvrouw. "Wij zijn geweest waar jullie zijn".

Het is nu een race tussen drie kandidaten, aldus Rubio. "Deze staat heeft mij een nieuwe start gegeven op weg naar het Witte Huis".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: 'Een presidentscampagne is mooi - als je wint'

Trump spreekt nu het land en zijn publiek toe. Hij laat zijn vrouw en zijn dochter even het woord voeren.

Dan komt hij zelf op gang. Een presidentscampagne is "hard, gemeen en mooi... als je wint".

Hij somt op wat hij als president zal doen. Iemand roept: 'De muur'.

Trump begint een spelletje met het publiek: 'Wie betaalt ervoor?' Mexico, roepen de toehoorders.

Trump somt zijn programma op, hij prijst Rubio en Cruz voor hun goede campagne. Nog geen woord over Bush.

Dit is een triomfantelijke Trump. "Dit is een beweging", zegt hij. "We gaan het land beter maken dan het ooit geweest is. Want dat is het potentieel dat we hebben".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bush: vanavond slaap ik bij de vrouw die ik graag zie

Jeb Bush, die doorgaans in zijn zinnen verdwaalt, eindigt zijn afscheidstoespraak mooi. "Vannacht slaap ik bij de beste vriend die ik heb, bij de liefde van mijn leven". Dat slapen is hem van harte gegund, maar dit zou wel eens het einde van een tijdperk en van een dynastie kunnen zijn.

Aan het geld heeft het niet gelegen. Jeb Bush had, voor zijn SuperPAC en zijn eigen campagne ongeveer 150 miljoen dollar ingezameld. Een groot deel van dat geld is uitgegeven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Jeb Bush gooit handdoek in de ring

Jeb Bush, op weg om vierde of vijfde te worden met 8 procent van de stemmen, kondigt aan dat hij zijn campagne beëindigt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Carson en Kasich gaan door

Ben Carson, met plusminus 6 procent zesde en laatste, en John Kasich, vierde of vijfde met 8 procent, kondigen aan dat ze hun campagne verderzetten. Carson heeft nog geld over. Er wordt ook gezegd dat hij doorgaat om boeken te verkopen, of om Cruz te treffen. Zoals bekend verspreidde de Cruz-campagne in Iowa, terwijl er gestemd werd, het gerucht dat Carson uit de race zou stappen. Carson blijft nu evangelische kiezers weghalen bij Cruz.

Kasich, de gouverneur van Ohio, heeft minder geld dan Carson, maar hij hoopt op een hoge score in zijn eigen staat Ohio, en in buurstaten als Michigan. Van hem wordt al enige tijd gezegd dat hij eigenlijk campagne voert voor het vicepresidentschap.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint met ongeveer 12 procent voorsprong

Het goede nieuws voor Trump is: hij wint fors. Wat zijn tegenstanders enige hoop geeft: hij wint voorlopig met slechts een derde van de stemmen. Zijn kiezers hebben lang geleden hun keuze gemaakt, ze zijn kwaad, voelen zich economisch onzeker, zelfs in een staat als South Carolina waar de economie het wat beter doet. Bij degenen die laat hun stemkeuze bepaalden, scoorden Rubio en Cruz beter dan Trump.

Het blijft spannend om de tweede en om de vier plaats.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump over de hele lijn aan de winst, Jeb Bush zakt naar de vijfde plaats

Volgens analyses van CNN wint Trump bij alle bevolkingsgroepen in de staat, in de meest conservatieve delen zowel als de meest progressieve en de gematigde, bij jongeren, militairen, gepensioneerden.

De strijd om de tweede plaats woedt nog volop, met Marco Rubio nu weer even voor op Ted Cruz. Opmerkelijk: Jeb Bush is weggezakt van de vierde naar de vijfde plaats. John Kasich staat met goed 8 procent op de vierde plaats.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ongewone uitspraken hinderden Trump niet

Donald Trump heeft een eigenaardige campagne gevoerd, met uitvallen naar ex-president George W. Bush en diens oorlog in Irak, met uitspraken pro sociale zekerheid, pro Planned Parenthood. Het heeft hem blijkbaar niet gekost in een hogelijk conservatieve en evangelische staat.

Het ziet er nu heel goed uit voor Trumps campagne.

Er is in de geschiedenis van de Republikeinen nog nooit een presidentskandidaat geweest die in New Hampshire won en in South Carolina won en die daarna niet de genomineerde werd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump alom uitgeroepen tot winnaar, nu nog tellen

Er zijn intussen toch enkele stemmen geteld, 2 procent om precies te zijn. Maar de meeste Amerikaanse media (en wij dus ook) hebben Donald Trump al tot grote winnaar uitgeroepen. Blijkbaar wijzen exitpolls op een grote voorsprong, al geeft niemand die exitpolls vrij. Voorlopig haalt de zakenman 34,2 procent van de feitelijke stemmen. Ted Cruz staat nu tweede met 21,5 procent. Marco Rubio is derde met 21,1 procent. Dat alles op basis van niet veel stemmen.

Wat uit die exitpolls blijkt: kiezers vonden dat Trump de smerigste campagne gevoerd heeft, en nog meer kiezers, een meerderheid, zijn de eigen Republikeinse partij beu. Ze verkiezen een buitenstaander. Er doen nog drie buitenstaanders mee, Trump, Cruz en Ben Carson. Ze halen samen ongeveer 60 procent van de stemmen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

NBC roept Trump uit tot winnaar

Ook tv-zender NBC roept Trump tot overwinnaar uit, en de LA Times, en The Huffington Post. Er zijn nog nauwelijks stemmen geteld, dus deze media baseren zich op exitpolls. Toch nog even afwachten.

In de feitelijke tellingen staat Trump op 34,4 procent. Cruz en Rubio staan min of meer gelijk op 21 procent. Jeb Bush, als vierde, haalt minder dan 10 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Eerste stemmen geteld, Trump met vroege voorsprong

Met enkele duizenden stemmen geteld, staat Donald Trump met 33 procent aan de leiding in South Carolina, Marco Rubio is tweede (22 procent) en Ted Cruz derde (21 procent). Het is veel te vroeg om conclusies te trekken. Hoewel: persagentschap Associated Press roept Trump al uit tot overwinnaar.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overwinning zet campagne Hillary Clinton terug op het spoor

Lees hier het overzicht van wat tijdens de caucus in Nevada gebeurde.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kiesbureaus sluiten in South Carolina

De meeste kiesbureaus in South Carolina gaan nu dicht. Het tellen kan beginnen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: we hebben momentum

Nu is het aan Sanders om te speechen. Hij zegt dat hij vijf weken geleden nog 25 procent achterlag, en dat het uiteindelijk nog nipt werd. Hij beweert dat het momentum aan "onze" kant staat (hij spreekt altijd in de wij-vorm), dat er in alle staten een inhaalbeweging aan de gang is, en dat de boodschap van zijn campagne langzaam gehoord wordt. Hij stelt dat zijn campagne in vele staten kans maakt. "Maar we moeten opboksen tegen een SuperPAC", die gefinancierd wordt met geld van Wall Street. Hij roept op tot donaties. "De wind zit in onze rug".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton op dreef: 'Het gaat erom wat we samen opbouwen'

Een mooie toespraak van Hillary. "We kijken naar ons land en zien zoveel dat niet werkt zoals het hoort". Ze verwijst naar de farmaceutische bedrijven die zonder aanleiding de prijs van medicijnen verveelvoudigen, naar discriminatie op de huizenmarkt, naar migratie, naar het loodprobleem in Flint. "Amerikanen hebben gelijk dat ze kwaad zijn. Maar we zijn ook hongerig naar oplossingen". Alle doelgroepen van Sanders worden aangesproken, ook studenten met leningen. "Het kan niet alleen gaan om wat wij aan jullie geven.Het gaat erom wat we samen opbouwen". Ook: "we zijn geen partij met maar een programmapunt". Dat is een verwijt dat ze geregeld aan Sanders maakt, dat hij maar één thema heeft.

Wat een verschil een overwinning maakt. Zo saai als Clinton in New Hamsphire sprak, zo bevlogen is ze hier. En Clinton is niet vaak bevlogen. In het verleden kreeg ze kritiek omdat ze zo vaak in ik-zinnen praatte. Nu was het al wij wat de klok sloeg.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders vraagt aanhangers om 3 dollar

Bernie Sanders doet via sociale media een oproep aan zijn aanhangers om 3 dollar aan zijn campagne te schenken, en zo zijn campagne competitief te houden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Management van verwachtingen

Clinton zal zo dadelijk een overwinningsrede houden. De overwinning met ongeveer 4 procent is forser dan de recente peilingen voorspelden. Een van die peilingen gaf een verdeling 48-47 in het voordeel van Hillary Clinton aan. Als je het resultaat vergelijkt met oudere peilingen, die 15 procent verschil toonden, of nog oudere, met tientallen procenten verschil, is het een nipt resultaat geworden, maar in het licht van de overweldigende overwinning van Sanders in New Hampshire, is dit duidelijk een meevallend resultaat voor Hillary. Volgende week zaterdag hebben de Democraten hun voorverkiezing in South Carolina, en daar ligt Clinton ruim voor in de peilingen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders feliciteert Clinton

De overwinning is officieel binnen als de ene kandidaat verlies bekent, en dat is nu gebeurd. Sanders heeft Hillary Clinton telefonisch gefeliciteerd met haar overwinning. De cijfers staan op: 52,2 procent voor Clinton, 47,7 procent voor Bernie. Driekwart van de stemmen is geteld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Waarom wint Sanders bij latino's?

Er zijn nog minstens twee prangende vragen over Nevada over. Wie wint qua afgevaardigden? In 2008 won Hillary de caucus met bijna 51 procent van de stemmen tegen 45 voor Obama en enkele procenten voor John Edwards. Maar Obama eindigde met evenveel afgevaardigden omdat hij in ruraal gebied won, die iets oververtegenwoordigd zijn met afgevaardigden. Nu wint Sanders in dat ruraal gebied, terwijl Clinton haar grote winst haalt in en om Las Vegas. Tweede vraag: waarom scoort Sanders goed bij latino's? Een mogelijke verklaring is: Spaanstalige kiezers zijn jonger dan gemiddeld, en Sanders doet het in het algemeen goed bij jongeren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton juicht

Na de aankondiging van de overwinning stuurde kamp Clinton deze tweet van een juichende kandidaat de wereld in. Clinton won overtuigend bij vrouwen, ouderen, zwarten en partijleden. Sanders won bij latino's, onafhankelijken en jongeren. De afstand tussen Sanders en Clinton neemt nog een ietsje toe naarmate meer stemmen geteld worden: Hillary staat nu op 52,3 procent, tegen 47,6 procent voor Sanders

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Winst voor Hillary Clinton

Met 66 procent van de stemmen geteld, geven nu ook CNN en The New York Times Clinton gewonnen. Ze staat op 52,2 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Politico en Huffington Post geven winst voor Hillary Clinton

Een aantal media geven de winst in Nevada, op basis van ongeveer 60 procent getelde stemmen, aan Hillary Clinton. Ze staat op 52,2 procent. Onder meer nieuwssites Politico en Huffington Post geven haar gewonnen. Andere media wachten af.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Welke rol speelt de crisis?

Nevada is een staat waar het slecht gaat, met hoge werkloosheid en een mensen die hun hypotheek niet kunnen afbetalen en uit hun huis gezet worden. Dat was een thema tijdens de meetings, maar wie van de kandidaten haalt de crisisstemmen?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton leidt, Bernie Sanders meer geliefd

Hillary staat met ongeveer de helft van de stemmen geteld op 52 procent, tegen 47,9 voor Sanders. Maar in alle exitpolls komt Sanders naar voor als de meer betrouwbare, degene die zich meer bekommert, de meer menselijke. En die exitpolls zijn niet ipt, met een verhouding van plusmins 80-20.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Democratie in actie: kiezers proberen mekaar te overtuigen

Aan de universiteit van Reno heeft Sanders een overweldigende voorsprong. Maar er is nog vier procent onbeslist, en de twee kampen proberen die onbeslisten van hun gelijk te overtuigen.

In de voorlopige resultaten blijft Hillary Clinton aan de leiding, met een derde van de stemmen geteld: ze staat op 51,6 procent, tegen 48,3 voor Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

En daar zijn de kaarten: Hillary wint

Zoals eerder gemeld: bij een gelijkspel in een van de kieslokalen haalt men in de Democratische caucus van Nevada de kaarten boven, en gooit men geen munt op, zoals eerder in de caucus van Iowa gebeurde. In dit geval won Hillary met een aas, duidelijk beter dan de zes van Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nu Hillary weer aan de leiding: 50,5 procent tegen 49,4

De leiding wisselt voortdurend, en het blijft nipt, met 19 procent van de stemmen geteld. Wel een interessant en voorlopig gegeven dat de New York Times verspreidt: bij een peiling aan de poorten van de caucuslokalen is gebleken dat Sanders meer stemmen van latino's binnenhaalt: 54 procent, tegen 43 procent. Dat gaat in tegen Hillary's theorie van de firewall: ze hoopt dat de minderheden haar buffer vormen tegen Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bizarre procedure

In het ene kieslokaal staan mensen nog aan te schuiven om zich te registreren, in het andere worden al resultaten doorgeven en vrijgegeven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nu 50,3 procent voor Sanders, 49,4 procent voor Clinton

Met 13,5 procent van de stemmen binnen, heeft Bernie Sanders een kleine voorsprong. Aan de ouderen zal het niet liggen. Volgens CNN haalt Clinton bij de 65-plussers 71 procent van de stemmen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Eerste stemmen: 50 procent voor Clinton, 49,6 procent voor Sanders

Op basis van de eerste tellingen is de voorspelde nek-aan-nek race blijkbaar een realiteit. 50 procent gaat naar Clinton, 49,6 naar Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Chaos door overrompeling

Lange rijden wachtenden aan de kieslokalen. In het Caesars Palace in Las Vegas is volgens de verslaggever van CNN slechts een kwart van de kiezers geregistreerd voor men aan de stemprocedure begint. Men zou de anderen registreren tijdens of na de caucus, wat bijna zeker tot gerommel of betwisting leidt. Tweede probleem: vele mensen komen naar de caucus tijdens hun lunchbreak en kunnen niet tot het einde blijven. In principe verliezen ze hun stem als ze voortijdig betreffen. De vakbond van keukenpersoneel heeft bedongen dat haar leden mogen blijven - deze vakbond heeft geen voorkeur uitgesproken tussen Clinton en Sanders. In Caesars Palace gaat plusminus 30 procent in het kamp van Sanders staan, 70 procent bij Hillary Clinton. In andere kieslokalen is het andersom. De grote opkomst en het grote aantal nieuwe kiezers speelt wellicht in het voordeel van Sanders, het grotere aandeel van oudere kiezers komt Clinton goed uit.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Caucus versus voorverkiezing: wachten op kaarten

In Nevada vindt een caucus plaats, in South Carolina is er een voorverkiezing. De caucus wordt georganiseerd door de partij, de voorverkiezing door de overheid.

De partij, in dit geval de Democraten, kan bij een caucus zelf de regels bepalen. In Nevada, een casinostaat, heeft men beslist bij een gelijkspel kaarten te trekken om de winnaar te vinden. In Iowa werd in dat geval tot amusement/consternatie van de buitenwereld uitsluitsel gebracht met het opgooien van munten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Waar halen kandidaten hun geld vandaan?

Waar komt het geld tijdens deze verkiezingen vandaan? Lees het hier.

Reuters
© Reuters
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht in video

Het overzicht in beeld is hier te zien.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Een overzicht van wat er vandaag op het spel staat

Bij de Democraten is de vraag simpel: wie wint in Nevada? Hillary Clinton die lang op voorsprong stond in de peilingen? Of Bernie Sanders die in de recentste peilingen tot gelijke hoogte klom? Bij de Rebublikeinen zijn er meer vragen: wie wint in South Carolina, en met hoeveel voorsprong? Wie wordt tweede? En wie wordt uitgeteld?

Lees hier een uitgebreid overzicht.

AFP
© AFP