Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

En... doek!

Tot zo ver de Academy Awards 2014. 'The Broken Circle Breakdown' viel helaas niet in de prijzen. De grote winnaar van de avond was 'Gravity', met zeven Oscars.

Cate Blanchett was beste actrice en Matthew McConaughey de beste acteur, maar de show werd gestolen door de sprankelende Lupita Nyong'o die aan de haal ging met de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in '12 Years a Slave'.

Beste regisseur was Alfonso Cuarón. Hij werd bekroond voor 'Gravity' en is de eerste Latino is die die Oscar mee naar huis krijgt.

Beste Film was '12 Years a Slave', een loodzwaar, bij momenten afschuwwekkend, maar ook bijzonder moedig werkstuk over één van de zwartste bladzijden in de Amerikaanse geschiedenis.

Knack.be dankt u voor het meelezen. Nog een prettige ochtend.

REUTERS
© REUTERS
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Film: '12 Years a Slave'

Presentator Will Smith kan zijn genoegen niet onder stoelen of banken steken. Tot ieders vermaak staat ook Lupita Nyong'o nog eens op het podium. Steve McQueen greep naast de prijs voor Beste Regisseur, maar mag de allergrootste prijs op de schoorsteen zetten.

McQueen draagt de Oscar op aan alle mensen die de slavernij hebben meegemaakt: "Iedereen verdient het om niet alleen te overleven, maar ook om te léven."

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Acteur: Matthew McConaughey ('Dallas Buyers Club')

De definitieve doorbraak voor McConaughey als serieuze acteur. Feit: een aidspatiënt spelen, brengt je vanouds al een heel eind in de Oscar-race (zie ook: Hanks, Tom; 'Philapdelphia', 1993).

De Oscar wordt uitgereikt door Jennifer Lawrence, die erin slaagt om niét over haar jurk te struikelen. McConaughey zelf praat na de limiet van 45 seconden vrolijk verder en laat er geen twijfel over bestaan dat hij een old boy uit Texas is. Het orkest begint niét te spelen.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Actrice: Cate Blanchett

Blanchett krijgt de Oscar voor haar rol in Woody Allens 'Blue Jasmine'. Het is haar tweede Oscar uit zes nominaties en al was ook Judy Dench ('Philomena') mooi geweest, over deze award bestaat weinig discussie. In 'Blue Jasmine' zette Blanchett een bijzonder overtuigende dronken lor neer.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Regisseur: Alfonso Cuarón.

Oscar nummer zeven voor Gravity en deze keer is het één van de hoofdprijzen. Alfonso Cuarón is de eerste Latino die door de Academy tot de Beste Regisseur wordt uitverkozen. Hij ontvangt de Oscar uit handen van Sydney Poitier, de man die in 1963 als eerste zwarte de Oscar voor Beste acteur kreeg.

Cuarón: "Deze film was voor iedereen een transformatieve ervaring. Het spijtige is dat die anderen er wijzer van werden en ik alleen maar grijzer."

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Originele Scenario: 'Her'

Spike Jonze grijpt bij zijn vierde nominatie zijn eerste Oscar. 'Her' is één van de enige drie 'Beste Film'-nominees die niét gebaseerd zijn op een waar verhaal.

"Spike Jonze is een voormalige skateboarder en hij is ontelbare keren met zijn hoofd tegen het beton gegaan", reageert Ellen DeGeneres. "Dat je dan toch nog dit voor elkaar krijgt, is verbazingwekkend."

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Bewerkte Scenario: '12 Years a Slave'

Scenarist John Ridley pakt hier zijn eerste Oscar. Hij bewerkte de memoires van slaaf John Northup uit 1853.

Presentatoren Penelope Cruz en Robert De Niro, arm in arm, zien er overigens uit alsof ze al jaren getrouwd hadden moeten zijn.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Song: 'Let it Go' ('Frozen')

De zangeres (Idina Menzel) hoorden we zonet al. De componisten zijn Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez. Die laatste heeft nu als één van zeer weinig mensen op deze aarde een EGOT: de prijzencomninatie Emmy, Grammy, Oscar en Tony.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Fimmuziek: 'Gravity'

De componist is Steven Price. Hij neemt Oscar nummer zes voor 'Gravity' in ontvangst. Om aanschouwelijk te maken waar deze Oscar over gaat, brengt presentator Jamie Foxx human beatbox-gewijs 'Chariots of Fire' van Vangelis ten gehore.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Meer muziek

Idina Menzel zingt haar genomineerde ballad 'Let It Go' uit de prent 'Frozen' die eerder de Oscar voor Beste Animatiefilm kreeg.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

De laatste drie voor de Beste Film

De voorstelling van de laatste drie nominees voor Beste Film: 'Philomena', 'Captain Phillips' en '12 Years a Slave'.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

In memoriam

Bette Middler zingt een eerbetoon aan Hollywoods doden van het afgelopen jaar. Eerste in het rijtje: James Gandolfini. Laatste: Phillip Seymour Hoffman.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Lupita wilde haar huid bleken

Lupita Nyong'o stal vanavond de harten in Hollywood met een combinatie van charme, klasse, schoonheid en een subtiel haarbandje. Merkwaardig: in haar jeugd wilde Nyongo haar huid laten bleken, omdat ze ervan overtuigd was dat ze lelijk was.

REUTERS
© REUTERS
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Productiedesign: 'The Great Gatsby'

De tweede keer vanavond dat Catherine Martin op het podium staat. Daarstraks kreeg ze al een oscar voor Beste Kostuums. 'The Great Gatsby' wint hier een beetje verrassend van 'American Hustle', dat alom geloofd werd voor de manier waarop het de seventies weer tot leven bracht.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

45 seconden en oprotten

Deze editie van de Oscars heeft opvallend meer vaart dan voorheen. De winnaars zijn vooraf gewaarschuwd: ze hebben 45 seconden voor hun speech en dan begint onverbiddelijk de muziek te spelen, of ze nu klaar zijn of niet. Tot nog toe lijkt die formule goed te werken.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Montage: 'Gravity'

Wééral 'Gravity'. De montage was in handen van Mark Sanger en Alfonso Cuarón. Die laatste kan er straks ook nog een Oscar voor Beste Regie bij doen - om van de Beste Film nog maar te zwijgen. Aan het tempo dat 'Gravity' er vanavond op na houdt, is dat niet uit te sluiten.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Cinematografie: 'Gravity'

Het begint op een triomftocht te lijken voor het ruimte-epos.

De Oscar werd uitgereikt door Amy Adams en Bill Murray. Die laatste voegde nog snel een naam toe aan de lijst van genomineerden: die van zijn pas overleden vriend Harold Ramis, "Voor 'Caddy Shack', 'Ghostbusters' en 'Goundhog Day'."

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

De meest epische selfie ooit

Tenminste: zo kondigde Ellen DeGeneres hem zonet aan.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste vrouwelijke bijrol: Lupita Nyong'o

De triomftocht gaat door voor de Keniaanse publiekslieveling uit '12 Years a Slave'. Wat zeiden we daarstraks over dat haarbandje?

Lupita neemt bij haar acceptatiespeech haar hoed af voor de ondertussen lang overleden slaven waarover de film gaat: "Het ontgaat mij niet dat zoveel in mijn leven te danken is aan de pijn in de levens van anderen."

Klasse!

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste geluidsmontage: 'Gravity'

Weer een paukenslag. Geen wonder, in het verlengde van de vorige Oscar.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste geluidsmix

Boem, paukenslag! De Oscar gaat naar 'Gravity'. Merkwaardig, wetende dat er in het luchtledige van de ruimte geen geluid bestaat. Dat de film zelfs dáár rekening mee hield, leverde wellicht mee deze Oscar op.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Nog een selfie

Ellen DeGeneres blijft in het rond lopen met de smartphone van de sponsor. Zonet nam ze een selfie met Meryll Streep, Jennifer Lawrence , Jared Leto, Brad Pitt en een boel andere celebrities. Bedoeling, zegt ze, is de meest ge-re-tweette foto ooit te nemen. Ook publiekslieveling Lupita Nyong'o mocht mee op de foto. DeGeneres: "Lupita, you're gona have some pizza?" Lachen!

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Het jaar van de waar gebeurde verhalen

Zitten in de zaal in LA: de echte Captain Phillips en de echte Philomena - de mensen waar de gelijknamige films naar genoemd zijn, dus.

Het is het jaar van de waar gebeurde verhalen in Hollywood. Zes van de negen nominees voor de beste film zijn gebaseerd op echte feiten, zijnde 'American Hustle', Captain Phillips, Dallas Buyers Club, Philomena, 12 Years a Slave, en The Wolf of Wall Street

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

U2 speelt live

'De grootste rockband ter wereld' (dixit presentator Brad Pitt) speelt 'Ordinary Love', het genomineerde nummer uit 'Mandela: Long Walk to Freedom'.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

De volgende drie nominaties voor Beste Film

'Nebraska', 'Her' en 'Gravity' worden nogmaals voorgesteld.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

BESTE BUITENLANDSE FILM: 'The Great Beauty'

Helaas: 'The Broken Circle Breakdown' grijpt naast de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

MOMENT VAN DE WAARHEID: BESTE BUITENLANDSE FILM

Wint 'Broken Circle?'

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Angelina Jolie krijgt humanitaire prijs

De Governor's Awards voor algemene verdienste in de filmmakerij gaan naar actrice Angela Lansbury, acteur/regisseur/komiek/muzikant Steve Martin en kostuumdesigner Piero Tosi. Actrice Angelina Jolie krijgt een humanitaire prijs voor haar liefdadigheidswerk.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Documentaire: '20 Feet from Stardom'

Een documentaire over achtergrondzangeressen. Beroemd worden ze niet van vijf meter achter de grote sterren te staan op het podium, maar het levert dan toch een Oscar op.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste korte documentaire' The Lady in Number 6: Music Saved My Life'

De prent gaat over Alice Herz Sommer de oudste pianiste en overlevende van holocaust ter wereld. Alice Sommer overleed vorige week op 109-jarige leeftijd.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste kortfilm: 'Helium'

'Helium' is een Deeense kortfilm over een stervend jongetje dat overeind wordt gehouden door de straffe verhalen van de ziekenhuisconciërge.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Karen O zingt 'The Moon Song'

Het nummer komt uit de prent 'Her', die genomineerd is voor Beste Film.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Over 'Gravity' gesproken

Als Alsonso Cuarón met 'Gravity' de Oscar krijgt voor Beste Regie, dan is hij de eerste Latino die dat flikt. Ingegelijks kan Steve McQueen, die genomineerd is met '12 Years A Slave', de eerste zwarte Beste Regisseur van de Academy Awards worden.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste speciale effecten: 'Gravity'

Een absoluut terechte Oscar voor een film die veel toeschouwers (waaronder, jawel, uw nederige dienaar) met zijn goed uitgekiende 3D het gevoel gaf dat ze zélf in de ruimte zweefden.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste Animatiefilm: 'Frozen'

Een klassieke Disneyproductie met een prinses en mooie liedjes - geen verrassing.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste korte Animatiefilm: 'Mr. Hublot'

Dit is een elf minuten lange, Franse productie van Laurent Witz en Alexandre Espigares.

Het beeldje wordt uitgereikt door Mathhew McConaughey en Kim Novak. Die laatste ziet er op haar rijpe leeftijd - en vooral na net wat teveel plastische chirurgie - uit alsof ze zelf uit een ietwat te bescheiden gebudgetteerde animatiestudio komt.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Eerste drie nominees voor Beste Film

Harrison Ford stelt de eerste drie nominaties voor Beste Film voor: 'American Hustle', 'Dallas Buyers Club' en 'The Wolf of Wall Street'.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste haar en make-up: 'Dallas Buyers Club'

De Oscar is voor Adruitha Lee en Robin Mathews.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Beste kostuums: 'The Great Gatsby'

De Oscar is voor kostuumdesigner Catherine Martin, die met haar zesde nominatie haar derde beeldje wegkaapt. Ze vist haar speech uit haar décolleté: "Ik heb een paar woorden in mijn beha gestopt. Dat is een Australische gewoonte."

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Ellen DeGeneres selfie op Twitter

Presentatrice Ellen DeGeneres heeft haar selfie live vanop het Oscarpodium getweet. Een reclamestunt voor Samsung, het elektronicamerk waarvan ze een smartphone gebruikte. Hopelijk voor Samsungs klanten krijg je er betere foto's mee wanneer je niét voor een paar honderd miljoen mensen live op tv bent.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Happy!

Pharell Williams (nu in lange broek) brengt de genomineerde song 'Happy' uit de animatieflm 'Despicable Me 2'.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Jared Jezus

Eerder werd op de Amerikaanse televisie opgemerkt dat de zonet bekroonde Jared Leto met de combinatie lang haar/stoppelbaar waar hij mee opdaagde geknipt zou zijn om op een dag Jezus Christus te spelen. En inderdaad:

REUTERS
© REUTERS
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Selfie

DeGeneres neemt een selfie op het podium.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Eerste Oscar voor Jared Leto

De Oscar voor Beste mannelijke bijrol is voor Jared Leto, die bekroond wordt voor zijn rol in 'Dallas Buyers Club'.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Alles is mogelijk

Ellen DeGeneres: "Alles is mogelijk vanavond. Mogelijkheid nummer één: '12 Years A Slave' wint Beste Film. Mogelijkheid nummer twee: Jullie zijn allemaal racisten. En dan nu... onze eerste blanke presentatrice!"

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Blijft Jennifer Lawrence rechtop?

Ellen DeGeneres brengt in herinnering dat Jennifer Lawrence (dit jaar genomineerd voor 'American Hustle') in 2013 voor het oog van de camera over haar jurk struikelde toen ze haar Oscar ging ophalen. Eerder op de avond struikelde ze over een oranje verkeerskegeltje toen ze uit haar limousine stapte. "Als jij vanavond wint, moeten we je de Oscar bréngen", zegt Degeneres.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Zware dagen achter de rug

Oekraïne of niet, Oscar-presentratrice Ellen DeGeneres weet wat écht belangrijk is. "We hebben hier een paar zware dagen achter de rug", zegt ze. "Het heeft geregend. We hebben het overleefd. Bedankt voor uw gebeden."

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

En we zijn vertrokken

In het Dolby Theatre in Los Angeles is de Oscaruitreiking zonet van start gegaan. Het woord is aan presentatrice Ellen DeGeneres.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Luttele minuten te gaan

Zowat iedereen zit nu in de zaal, met nog een paar minuten voor het doek opgaat. Nogmaals: wat voor België vooral telt, is of 'The Broken Circle Breakdown' een Oscar pakt. De enige keer dat dat ooit eerder gebeurd is, was in 1987, toen Nicole Van Goethem bekroond werd voor haar korte animatiefilm 'Een Griekse tragedie'. Sindsdien zijn nog een paar Belgische films genomineerd, bijvoorbeeld 'Daens' in 1992 en 'Rundskop' in 2012, maar een prijs is er nooit meer uit de bus gekomen. Duimen, dus.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Veerle Baetens en Johan Heldenbergh op de rode loper

'Broken Circle'-acteurs Veerle Baetens en Johan Heldenbergh geven present. Heldenbergh kwam gisteren pas aan in Los Angeles en had in zijn koffer de César voor de beste niet-Frantalige film die hij vrijdag namens de hele ploeg van 'The Broken Circle Breakdown' in ontvangst ging nemen in Parijs.

REUTERS
© REUTERS
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Pharell Williams in short

Rood fashionista-alarm: muzikant Pharell Williams (de stem van de Daft Punk-hit 'Get Lucky') daagt op in - hou je vast - een smoking met short. De lengte van zijn lief in acht genomen, waren hoge hakken wellicht ook geen slechte keuze geweest.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Favorieten arriveren

Op de rode loper voor het Dolby Theatre stromen de favorieten voor de grote Oscars toe. Onder hen: Amy Adams, genomineerd voor haar rol in 'American Hustle'. Zij bindt in de categorie Beste vrouwelijke hoofdrol de strijd aan met de grote kanonnen Cate Blanchett (Blue Jasmine), Sandra Bullock (Gravity), Judy Dench (Philomena), Meryl Streep (August: Osage County).

BELGAIMAGE
© BELGAIMAGE
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Het haarbandje van Lupita

Hoe een detail je hele avond kan goedmaken op de Academy Awards: de gespecialiseerde pers gaat over de rooie over het minuscule haarbandje van nominee Lupita Nyong'o (beste vrouwelijke bijrol, '12 Years A Slave'). 'Briljant', luidt het oordeel.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Spanning stijgt op de rode loper

De Oscarceremonie zelf begint om 2.30u Belgische tijd. Om 1.00u (het is dan vier uur 's middags in Los Angeles), begint in de VS echter de rechtstreekse uitzending vanop de rode loper. Dat wil zeggen dat op dat moment ook de grote sterren beginnen te arriveren. Die laten zich vanzelfsprekend niet zien voor de camera's draaien.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Felix Van Groeningen komt aan

'Broken Circle'-regisseur Felix Van Groeningen is aangekomen bij het Dolby Theatre. Hij werd vergezeld door zijn vriendin, actrice Charlotte Vandermeersch.

REUTERS
© REUTERS
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Media lopen zich warm

REUTERS
© REUTERS
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Weerbericht: Rode loper houdt het droog

In Californië is al maanden een welhaast bijbelse droogte aan de gang, de laatste paar dagen gevolgd door heftige onweders. Volgens de laatste weerberichten regent het vanavond echter niet in Los Angeles. De sterren op de rode loper houden het dus droog.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Op een rijtje: Alle nominees

Beste film:American Hustle, Captain Phillips, Dallas Buyers Club, Gravity, Her, Nebraska, Philomena, 12 Years a Slave, The Wolf of Wall Street

Beste mannelijke hoofdrol: Christian Bale (American Hustle), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street), Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave), Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)

Beste vrouwelijke hoofdrol: Amy Adams (American Hustle), Cate Blanchett (Blue Jasmine), Sandra Bullock (Gravity), Judi Dench (Philomena), Meryl Streep (August: Osage County)

Beste mannelijke bijrol: Barkhad Abdi (Captain Phillips), Bradley Cooper (American Hustle), Michael Fassbender (12 Years a Slave), Jonah Hill (The Wolf of Wall Street), Jared Leto (Dallas Buyers Club)

Beste vrouwelijke bijrol: Sally Hawkins (Blue Jasmine), Jennifer Lawrence (American Hustle), Lupita Nyong'o (12 Years a Slave), Julia Roberts (August: Osage County), June Squibb (Nebraska)

Beste animatiefilm: The Croods (Chris Sanders, Kirk DeMicco, Kristine Belson), Despicable Me 2 (Chris Renaud, Pierre Coffin, Chris Meledandri), Ernest & Celestine (Benjamin Renner, Didier Brunner), Frozen (Chris Buck, Jennifer Lee, Peter Del Vecho), The Wind Rises (Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki)

Beste cinematografie:The Grandmaster (Philippe Le Sourd), Gravity (Emmanuel Lubezki), Inside Llewyn Davis (Bruno Delbonnel), Nebraska (Phedon Papamichael), Prisoners (Roger A. Deakins)

Beste kostuums:American Hustle (Michael Wilkinson), The Grandmaster (William Chang Suk Ping), The Great Gatsby (Catherine Martin), The Invisible Woman (Michael O'Connor), 12 Years a Slave (Patricia Norris)

Beste regie:American Hustle (David O. Russell), Gravity (Alfonso Cuarón), Nebraska (Alexander Payne), 12 Years a Slave (Steve McQueen), The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese)

Beste documentaire:The Act of Killing (Joshua Oppenheimer, Signe Byrge Sørensen), Cutie and the Boxer (Zachary Heinzerling, Lydia Dean Pilcher), Dirty Wars (Richard Rowley, Jeremy Scahill), The Square (Jehane Noujaim, Karim Amer), 20 Feet from Stardom

Beste korte documentaire:CaveDigger (Jeffrey Karoff), Facing Fear (Jason Cohen), Karama Has No Walls (Sara Ishaq), The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Malcolm Clarke, Nicholas Reed), Prison Terminal: The Last Days of Private Jack Hall (Edgar Barens)

Beste montage:American Hustle (Jay Cassidy, Crispin Struthers, Alan Baumgarten), Captain Phillips (Christopher Rouse), Dallas Buyers Club (John Mac McMurphy, Martin Pensa), Gravity (Alfonso Cuarón, Mark Sanger), 12 Years a Slave (Joe Walker)

Beste buitenlandse film:The Broken Circle Breakdown (België), The Great Beauty (Italië), The Hunt (Denemarken), The Missing Picture (Cambodja), Omar (Palestina)

Beste haar en make-up:Dallas Buyers Club (Adruitha Lee, Robin Mathews), Jackass Presents: Bad Grandpa (Stephen Prouty), The Lone Ranger (Joel Harlow, Gloria Pasqua-Casny)

Beste filmmuziek:The Book Thief (John Williams), Gravity (Steven Price), Her (William Butler, Owen Pallett), Philomena (Alexandre Desplat), Saving Mr. Banks (Thomas Newman)

Beste originele song:Happy (Despicable Me 2), Let It Go (Frozen), The Moon Song (Her), Ordinary Love (Mandela: Long Walk to Freedom)

Beste productiedesign:American Hustle (Judy Becker, Heather Loeffler), Gravity (Andy Nicholson, Rosie Goodwin, Joanne Woollard), The Great Gatsby (Catherine Martin, Beverley Dunn), Her (K.K. Barrett, Gene Serdena), 12 Years a Slave (Adam Stockhausen, Alice Baker)

Beste korte animatiefilm:Feral (Daniel Sousa, Dan Golden), Get a Horse! (Lauren MacMullan, Dorothy McKim), Mr. Hublot (Laurent Witz, Alexandre Espigares), Possessions (Shuhei Morita), Room on the Broom (Max Lang, Jan Lachauer)

Beste kortfim:Aquel No Era Yo (Esteban Crespo), Avant Que De Tout Perdre (Xavier Legrand, Alexandre Gavras), Helium (Anders Walter, Kim Magnusson), Pitääkö Mun Kaikki Hoitaa? (Selma Vilhunen, Kirsikka Saari), The Voorman Problem (Mark Gill, Baldwin Li)

Beste geluidsmontage:All Is Lost (Steve Boeddeker, Richard Hymns), Captain Phillips (Oliver Tarney), Gravity (Glenn Freemantle), The Hobbit: The Desolation of Smaug (Brent Burge, Chris Ward), Lone Survivor (Wylie Stateman)

Beste geluidsmix:Captain Phillips (Chris Burdon, Mark Taylor, Mike Prestwood Smith, Chris Munro), Gravity (Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead, Chris Munro), The Hobbit: The Desolation of Smaug (Christopher Boyes, Michael Hedges, Michael Semanick, Tony Johnson), Inside Llewyn Davis (Skip Lievsay, Greg Orloff, Peter F. Kurland), Lone Survivor (Andy Koyama, Beau Borders, David Brownlow)

Beste speciale effecten:Gravity (Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk, Neil Corbould), The Hobbit: The Desolation of Smaug (Joe Letteri, Eric Saindon, David Clayton, Eric Reynolds), Iron Man 3 (Christopher Townsend, Guy Williams, Erik Nash, Dan Sudick), The Lone Ranger (Tim Alexander, Gary Brozenich, Edson Williams, John Frazier), Star Trek Into Darkness (Roger Guyett, Patrick Tubach, Ben Grossmann, Burt Dalton)

Beste bewerkte scenario:Before Midnight (Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke), Captain Phillips (Billy Ray), Philomena (Steve Coogan, Jeff Pope), 12 Years a Slave (John Ridley), The Wolf of Wall Street (Terence Winter)

Beste originele scenario:American Hustle (Eric Warren Singer, David O. Russell), Blue Jasmine (Woody Allen), Dallas Buyers Club (Craig Borten, Melisa Wallack), Her (Spike Jonze), Nebraska (Bob Nelson)

10 Oscar-genomineerden die geschiedenis kunnen schrijven

The Broken Circle Breakdown kan geschiedenis schrijven als het de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film wint. Ook andere genomineerden kunnen zondagnacht voor een unicum zorgen. Een overzicht.

Waarom The Broken Circle Breakdown moet winnen

Nooit eerder maakte een Belgische film internationaal zoveel indruk als The Broken Circle Breakdown. Op het Oscarfeestje is het voor ons land nu of nooit.

Waarom The Broken Circle Breakdown moet winnen

De favorieten

'American Hustle' en 'Gravity' zijn elk met tien nominaties de grote favorieten. Ze worden op de voet gevolgd door '12 Years a Slave' van Steve McQueen. Wie van hen een beeldje naar huis mag nemen, weten we vannacht.