Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

N-NA: er is meer nodig

Sander Loones, Europees parlementslid van de N-VA, is tevreden dat er een akkoord is. Maar er is meer nodig, waarschuwt hij in een persbericht. "Dit is niet het begin van het einde, wel het begin van de broodnodige hervormingen. Dit is slechts een eerste serieuze stap naar een fundamentele modernisering van de EU".

Dat er een akkoord is bereikt, toont aan dat iedereen beseft dat een Europese Unie zonder Groot-Brittannië zwakker zou staan op het wereldtoneel, aldus Loones. "Groot-Brittannië is de tweede grootste economie van de EU en draagt ongeveer 16 procent bij aan het totale BBP. Het is naast Frankrijk ook de enige Europese militaire grootmacht, wat hen op geopolitiek vlak erg belangrijk maakt". Het akkoord bevat enkele belangrijke hervormingen, zoals meer aandacht voor het concurrentievermogen en minder administratieve lasten voor ondernemingen. Een "rode kaart" ook die meer macht geeft aan nationale parlementen. En voor het eerst serieuze ingrepen die toelatenh om misbruiken in het vrij verkeer van EU-burgers aan te pakken. "Dit akkoord biedt ook mogelijkheden voor België, zoals het inperken van socialezekerheidsmigratie en het inperken van gezinsbijslagen voor kinderen die niet bij hun ouders wonen, maar in landen met een goedkopere levensstandaard".

Loones had gehoopt dat het akkoord een efficiëntere Unie voor álle lidstaten zou realiseren. "Dat is een gemiste kans. Wie denkt dat de roep naar totale hervormingen voor een efficiëntere EU hiermee van de baan zijn, dwaalt. En wie denkt dat een evolutie naar een absoluut geïntegreerde Europese superstaat met het UK aan de zijlijn de weg vooruit is, negeert de realiteit."

(Belga)

Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Charles Michel: voorstanders van meer integratie hebben gewonnen

"Landen als België, die vinden dat Europa een meerwaarde biedt en die voorstander zijn van meer politieke integratie, hebben gewonnen", aldus de Belgische premier Charles Michel.

Volgens de premier heeft België "conform met onze traditie als voortrekker" in Europa "een hoofdrol" gespeeld om verdere integratie te vrijwaren.

Michel verwees onder meer naar de beginselverklaring van Europa als een "ever closer union". Op Britse vraag wordt expliciet erkend dat het principe niet van toepassing is op Groot-Brittannië, maar tegelijkertijd wordt duidelijk gemaakt dat andere landen verder kunnen integreren, aldus de premier. Volgens Michel is ook "elke twijfel" en "elke dreiging" van een mogelijk Britse veto tegen een verdere versterking van de eurozone van tafel geveegd.

Wat de inperking van sociale voordelen voor werknemers uit andere lidstaten betreft, is volgens Michel een compromis gevonden dat "conform is aan onze Europese waarden". Volgens de premier bestaat er een groot verschil tussen wat Londen eerst vroeg en wat uiteindelijk uit de bus is gekomen. Zo is deze rem op het vrije verkeer van werknemers tijdelijk en staat het onder toezicht.

"Dit is eerder de bevestiging van de speciale rol van Groot-Brittannië", aldus de eerste minister. "Het is de bezegeling van een Europa met twee snelheden."

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

David Cameron: het beste van twee werelden

De Britse premier David Cameron gaat de Britse kiezers aanraden om in het aanstaande referendum voor het behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie te kiezen.

"Ik geloof dat dit voor mij voldoende is om aan te bevelen dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft", zei hij tijdens zijn persconferentie. Volgens de conservatieve premier hebben de Britten met deze deal "het beste van twee werelden" binnengehaald. "We behouden wat werkt en we blijven buiten die domeinen van Europa die voor ons niet werken." Zo is volgens Cameron gegarandeerd dat Groot-Brittannië geen deel zal uitmaken van "een Europese superstaat", nooit de euro zal invoeren en niet meedoet aan de opheffing van grenscontroles.

Hij waarschuwde de voorstanders van een Brexit ook voor de enorme economische risico's van een vertrek. "Ik hou niet van Brussel, ik hou van Groot-Brittannië. Maar laat ons niet vergeten wat in ons nationale belang is. We mogen vrede niet als iets vanzelfsprekends beschouwen."

Cameron maakte de voorstanders van een Brexit echter duidelijk dat een "no" definitief is. "Als je stemt voor een vertrek, dan moet je vertrekken."

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cameron krijgt toegevingen

David Cameron heeft enkele toegevingen van de EU verkregen. Lees hier wat er tot dusver over bekend is. De Britten zullen de komende 7 jaar EU-werknemers sociale voordelen kunnen ontzeggen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Presconferentie Cameron

De Britse premier David Cameron geeft over vijf minuten een persconferentie. Alle info komt zo meteen in deze live.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Witte rook: er is een akkoord

Ondanks onderstaande tweet van de woordvoerder van Donald Tusk, is het officieel: de EU-leiders hebben een akkoord bereikt. Wanneer de persconferentie plaatsvindt is nog niet duidelijk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Witte rook: er is een akkoord

Ondanks onderstaande tweet van de woordvoerder van Donald Tusk, is het officieel: de EU-leiders hebben een akkoord bereikt. Wanneer de persconferentie plaatsvindt is nog niet duidelijk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Onderhandelingen in laatste fase'

'Er ligt nu een gebalanceerde tekst voor alle 28 lidstaten. Het is een schone tekst, alle haakjes zijn weg', zou een EU-bron gezegd hebben. Verschillend bronnen melden dat de onderhandelingen in een laatste fase zitten.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Dit krijgen de Europese leiders op hun bord. (letterlijk)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Orakel van Knack.be: Cameron en Merkel

Het Orakel van Knack.be ziet wat u niet ziet. Bekijk het Orakel hier.

Orakel van Knack.be
© Orakel van Knack.be
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Angela Merkel betrapt tijdens frietpauze

Het ontbijt, de brunch en lunch werden geschrapt ondanks een dag vol gesprekken. Dan is het niet meer dan normaal dat een mens honger heeft, en dat geldt ook voor Angela Merkel. De Duitse bondskanselier werd tijdens de pauze gespot toen ze bij een Brusselse frituur genoot van een pak frieten, en kijkt op de bijhorende foto wel heel betrapt.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Onderhandelingen worden hervat

Het Engelse diner was gepland voor 20.00u, maar het voorbije half uur zijn e nog heel wat EU-leiders aangekomen. Tijdens het diner zullen de onderhandelingen hervat worden.

De Franse president François Hollande zei eerder vandaag dat de gesprekken wellicht niet tot morgen zullen duren, maar dat het een lange nacht wordt.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

David Cameron stelt afspraak met regering uit

'Omdat de onderhandelingen vanavond doorgaan, is dat niet het geval voor de geplande bijeenkomst van de Britse regering', zo meldt de Britse premier via Twitter. 'We zullen samenkomen als er en akkoord is bereikt.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Speelt slaapgebrek Cameron parten?

The Huffington Post lijkt begaan met de gezondheid van de Britse premier David Cameron. Gesprekken liepen vannacht pas rond 5.30u ten einde.

De krant is bezorgd dat slaapgebrek de premier, die maar drie uur geslapen heeft, parten zal spelen. Volgens experts die de website aan het woord laat is de premier 'niet fit om auto te rijden, laat staan om een land te besturen'.

Lees meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Cameron, Juncker, Tusk en Hollande nog in gesprek

Niet iedereen is naar huis om zich op te frissen. Tusk en Juncker (links) en Hollande en Cameron (rechts) zitten nog steeds samen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

PAUZE - gesprekken om 20.00u hervat

De Europese leiders verlaten druppelsgewijs het gebouw van de Europese Raad om zich te gaan opfrissen. Het diner gaat - onder voorbehoud - door om 20.00u.

Het wordt waarschijnlijk (opnieuw) een lange nacht.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Engels ontbijt' wordt een laat diner

Normaalgezien hadden de onderhandelingen vanochtend om 11.00u hervat moeten worden, met een Engels ontbijt. Dat ontbijt werd een brunch, vervolgens een lunch, een vieruurtje en wordt intussen aangekondigd als een 'Engels diner' - zonder geschat tijdstip.

Al bestaat er natuurlijk een kans dat het Engels ontbijt nog steeds doorgaat - maar dan morgen. Naar verluidt werd diplomaten aangeraden om een nacht bij te boeken in hun hotel (zie vorige update).

Diner of ontbijt, intussen zijn er mensen die zich 'zorgen' maken over de gezondheid van de politici. 'Baart het niemand zorgen dat Cameron al een hele dag op een lege maag onderhandelt?', vroeg iemand zich af op Twitter. Iemand anders merkt op dat de magen intussen wel moeten knorren.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Einde nog lang niet in zicht

Volgens Wall Street-journalist Valentina Pop kunnen de onderhandelingen aanslepen en werd de diplomaten geadviseerd om een nacht bij te boeken in hun hotel.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Nog enkele uren te gaan'

Er wordt vooruitgang geboekt, maar de Poolse minister van Europese Zaken, Konrad Szymanski, wil niet te optimistisch zijn. 'Er is nog veel werk voor de boeg, we hebben zeker nog enkele uren te gaan.'

De top wordt normaalgezien om 16.00u hervat.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nigel Farage: 'David Cameron is briljant'

Knack.be kon de Britse euroscepticus Nigel Farage strikken voor een interview over het Britse referendum en de aanpak van de Britse premier. 'David Cameron is briljant', zei Farage daarover. 'Hij is erg theatraal.' De Brit vertelde verder dat hij niet gelooft dat een Europees akkoord het stemgedrag van de Britten zal beïnvloeden.

Lees hier het volledige interview: 'Als Groot-Brittannië de EU verlaat, zullen andere landen volgen'.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Werklunch Europese leiders opnieuw uitgesteld

De hervatting van de top is opnieuw uitgesteld, tot 15.30 uur. Dat meldt de woordvoerder van Donald Tusk.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'De slechtste regering ooit, verkozen in 1973'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tusk en Juncker hervatten bilaterale gesprekken

De onderhandelingen van de staatshoofden en regeringsleiders over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie slepen aan. Europees president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben omstreeks 11 uur een tweede ronde bilaterale gesprekken opgestart om de openstaande problemen tussen premier David Cameron en zijn Europese ambtgenoten op te lossen. De hervatting van de top is al minstens tot 13.30 uur uitgesteld.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Alleen akkoord als we krijgen wat we nodig hebben'

Bij zijn aankomst op de top vanochtend, zei de Britse premier David Cameron voor de camera's dat er 'vooruitgang is geboekt', maar dat er 'nog geen akkoord' is. 'Er komt alleen een akkoord als we krijgen wat de Britten nodig hebben', maakte Cameron duidelijk. 'We hebben nog werk voor de boeg en ik zal alles doen wat ik kan'. Bekijk het fragment.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Zes uur migratiedebat

Omstreeks 2.15 uur vrijdagochtend hadden de Europese staatshoofden en regeringsleiders hun debat over de vluchtelingencrisis en de migratiepolitiek afgerond. Dat verliep moeilijker dan verwacht en nam meer dan zes uur in beslag. 'Een nationale aanpak is niet aan te raden, we hebben unaniem besloten dat we voor een Europese aanpak gaan', zeiJean-Claude Juncker op de persconferentie. Lees meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Verslag van een stevige nacht: 'Portie drama voor iedereen en daarna zullen we het wel eens geraken'

De eerste avond en nacht van de Europese Raad over de Brexit - en hoe kan het anders: de vluchtelingencrisis - was er een vol spierballengerol, zo stelde Knack.be er vast. Desondanks is er hoop op een akkoord, al dan niet pas dit weekend.

Verslag van een stevige nacht: 'We stellen niet enkel één land in vraag, maar de Europese Unie.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Britse anti-EU-campagne lanceert condoomlijn: 'the safer choice'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Welke hervormingen wil Cameron?

Europees president Donald Tusk presenteerde begin februari reeds voorstellen om tegemoet te komen aan de hervormingen die de Britse premier David Cameron van de Europese Unie (EU) vraagt om het Verenigd Koninkrijk aan boord te houden. Cameron reageerde daar redelijk tevreden op, al zei hij dat er nog werk aan de winkel is. Wat Cameron vraagt en wat hij kan krijgen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Gebrek aan oogcontact is zo fascinerend'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Wij Britten zouden gek zijn om onze bevoorrechte positie in de EU op te geven'

Voor Knack sprak Lia Van Bekhoven met de voormalige Britse vicepremier Nick Clegg, die vindt dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie moet blijven. 'Een Brexit zou ook nationalisten in andere landen inspireren. En dat is het laatste wat Brussel wil.' Lees verder.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Geen enkel Europees land kan de huidige uitdagingen alleen overwinnen'

'Samen staan we sterk, alleen staan we zwak. Ik hoop dat de realistische Britten ervoor zullen kiezen om de gezamenlijke aanpak te steunen, zo had Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz gezegd aan het begin van de Europese top in Brussel. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

België maakt punt van 'steeds hechter verbond'

Tusk maakte na afloop van het migratiedebat bekend dat hij donderdagnacht al minstens vier bilaterale gesprekken heeft: met Cameron, met de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka, met de Franse president François Hollande en met de Belgische premier Charles Michel. Elk van die landen is cruciaal om de laatste knelpunten weg te werken. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Bilaterales moeten pad effenen

De Britse premier David Cameron en de andere Europese leiders hebben donderdagnacht de eindsprint ingezet van de onderhandelingen die tot een akkoord moeten leiden waarmee de Britten in de EU kunnen worden gehouden. Na afloop van het migratiedebat op de Europese top ging voorzitter Donald Tusk met Cameron rond de tafel zitten voor de eerste van mogelijk veel bilaterales.

De staatshoofden en regeringsleiders startten hun top donderdag met een eerste uitwisseling over het ontwerpakkoord dat een reeks hervormingen in het vooruitzicht stelt. Na dat eerste overleg bogen de juridische experts zich opnieuw over de tekst. Vrijdag in de late voormiddag gaan de leiders opnieuw rond de tafel zitten en vatten ze de eindonderhandelingen aan, maar tot die tijd moeten verschillende ontmoetingen 'en petit comité' het pad verder effenen.

reuters
© reuters